menu

Kent - Jag är Inte Rädd För Mörkret (2012)

mijn stem
3,79 (45)
45 stemmen

Zweden
Rock
Label: Universal

  1. 999 (6:53)
  2. Petroleum (4:05)
  3. Isis & Bast (4:15)
  4. Jag Ser Dig (5:36)
  5. Tänd På (4:44)
  6. Beredd På Allt (4:35)
  7. Ruta 1 (4:14)
  8. Färger På Natten (4:04)
  9. Låt Dom Komma (3:59)
  10. Hänsyn (3:37)
totale tijdsduur: 46:02
zoeken in:

avatar van Guinness1980
4,5
Ik zie net dat 999 de eerste single is.
zojuist beluisterd en klinkt veelbelovend!

avatar van snarf349
Kan het zomaar zijn dat het oude geluid (minder electronica) van Kent terug keert op dit album? 999 is iig een goede stap die kant op.

avatar van Guinness1980
4,5
Dat was ook mijn eerste gedachte.
De vorige twee albums vond ik echt heel goed maar ben blij dat ze weer naar hun oude sounds gaan

avatar van Pinsnider
4,0
Hmm, als het echt zo is dat ze terugkeren naar hun oudere geluid, dan heb ik daar bij voorbaat gemengde gevoelens over. Dan doen ze dat namelijk juist op het moment dat ze de perfecte mix te pakken hebben van gitaar/drum/bas en elektronica. Maar goed, bij de vorige negen platen is gebleken dat alles wat ze uitbrengen per definitief goed is, dus op de één of andere manier maak ik me dus ook helemaal geen zorgen.
Kijken of ik de verleiding kan weerstaan om 999 pas te luisteren als het singletje hier daadwerkelijk op de draaitafel ligt...
SPANNEND!!!!

avatar van snarf349
Dan moet je vooral niet op deze link YouTube - Kent - 999 (liveversion) klikken.

avatar van Guinness1980
4,5
snarf349 schreef:
Dan moet je vooral niet op deze link YouTube - Kent - 999 (liveversion) klikken.


Wow!!

kkriz
Ha de discussie is al begonnen zie ik!

999 moet nog even bezinken bij mij, maar de eerste luisterbeurt was al best lekker! Voor mij hoeft een terugkeer naar oude geluiden niet zo nodig, ik vond de ontwikkelingen van de afgelopen jaren best prettig eigenlijk. Maar wie weet waar ze ons allemaal mee verrassen

avatar van Jacobgallagher
4,5
'999' (of zoals je het zo heerlijk in het Zweeds uitspreekt: "nio hundra nittionio") is inderdaad een terugkeer naar het oudere geluid van Kent. Geen electronica, beats en strakke bas, maar een meezing-anthem a lá (dare I say it) Coldplay, met gewone gitaren, drums en veel massieve 'Naaaaaaaah naaaaaah naaah naah's'. Hoewel ik vreselijk veel hou van de electronische Kent van de laatste 3 albums (de weg die ze na Du och Jag Döden, en na het vertrek van Harri Mänty waren opgeslagen), is dit een fenomenaal sterk nummer. Sinds de première van de live-versie afgelopen dinsdagavond op Kent.nu en vervolgens de digitale release op iTunes ben ik verslaafd. Ik heb er zéker al de helft van 999 luisterbeurten opzitten. Het is een klassieke grootse rock-song, niet experimenteel, zonder electronische ondersteuning (waardoor enkele Kent-fans het op diverse fora afdoen als een teleurstelling), maar het is desalniettemin een fantastisch nummer dat iedereen tijdens de zomertournée massaal zal laten meezingen. Ik kijk alweer reikhalzend uit naar de release van Jag är inte rädd för mörkret op 25 april, en weet niet wat ik moet verwachten; classic Kent als gitaarband, of toch nog hier en daar wat bleepjes, beatjes en andere subtiele electronische arrangementen. Zoals hierboven ook al werd gezegd; Kent levert nimmer slechte albums af, dus laat maar komen... het zal weer smullen worden!

avatar van Sundance-Kid
Om te weten hoe dit album klinkt kunnen weniets meer doen dan te wachten tot de officiele release. Ik verwacht inderdaad weer veel rock, maar zou niet verbaasd zijn als er toch veel electronica in verstopt zit. Joakim Berg zit vol met verrassingen.

avatar van SirNoodle
5,0
ook wel wat weggeblazen door 999, schitterend nummer (ideale opener ook voor concerten). Maar ik zie het toch niet als een terugkeer naar ouder werk, eerder logische vooruitgang. Vorige album En Plats I Solen had ook al dat zonnige meezinggehalte op bepaalde nummers (samen met de gewoonlijke inventieve kronkels van Kent), zie bvb skisser for sommaren.

we tellen af, we tellen af...

avatar van snarf349
De hoes is sowieso atypisch Kent.

avatar van Pinsnider
4,0
Oei, laat ik nou net Skisser for Sommaren één van hun mindere nummers ooit vinden. "lalala, zing het nog een keer, lalala, zing het nog een keer"... Atypisch kent. En die hoes is inderdaad ook atypisch Kent... Maar zorgen maak ik me uiteraard niet...

avatar van Sundance-Kid
Kan iemand mij uitleggen wat dan wel typisch kent is?

avatar van Pinsnider
4,0
Hum, da's een goeie... Volgens mij zit het hem bij die hoes in het feit dat ik eerdere hoezen altijd op de eén of andere manier bij Kent vond passen (origineel, eigenwijs; dat straalden ze altijd uit). Deze hoes vind ik weinig origineel en eigenwijs...
En dat refreintje uit skisser for sommaren vond ik atypisch Kent omdat het zo simpel en inspiratieloos was...
Maar wie ben ik

avatar van snarf349
Als je al het artwork van Kent naast elkaar zet, valt deze hoes behoorlijk uit de toon.
Wat muziek betreft, vind ik Sundance Kid typisch Kent.

avatar van Guinness1980
4,5
Heeft er iemand enig idee wat het verschil is tussen de normale versie en de deluxe versie?
Qua tracklist zie ik geen verschil namelijk.

avatar van Jacobgallagher
4,5
Op Kent.nu zijn de eerste 5 tracks via Spotify te beluisteren. Naast '999' zijn dat 'Petroleum', 'Jag Ser Dig', 'Isis & Bast' en 'Tänd På'. Ik hoor nauwelijks electronica meer, hier en daar een kleine electronische beat om de de percussie-sectie te versterken, en bovenal drijven de nummers nogal op zeer aanwezige piano-riffjes die soms aan het electronische grenzen ('Isis & Bast' is hier het beste voorbeeld van). Ik moest er even inkomen, maar na een tiental luisterbeurten zijn ze toch weer erg, érg goed. Vooral 'Jag Ser Dig', Petroleum' en 'Tänd På' lijken tijdloze Kent-klassiekers. 'Isis & Bast' is iets minder hitgevoelig, maar had niet misstaan op 'En Plats I Solen'. Duidelijk is wel dat Kent uit hun electronica-fase is getreden met dit album, mochten deze vijf vrijgegeven nummers staan voor de algehele sound van het album. Toch hoor je, meer dan in de leadsingle '999', nog enige elementen van electronica terug. De aanwezigheid van de piano is wel erg opvallend! En het is GÓED!!

avatar van dynamo d
5,0
Nieuwe album van Kent, daar kijk ik naar uit

avatar van Sundance-Kid
En een mini tour eind 24 mei tot en met 2 juni! Cd's en vinyl zijn onderweg btw.

avatar van Jacobgallagher
4,5
Ik heb net 300 Noorse kronen opgehaald bij het GWK. Leerlingen van mij gaan in de eerste week van mei op uitwisseling naar Noorwegen, en moeten van mij het album en vinylsingle (dat daar ook vast te krijgen is) mee terugnemen.

Het album is trouwens zojuist in zijn geheel gelekt. 'Beredd På Allt' is méér electronisch dan alle voorgaande nummers bij elkaar. Oh, mijn hemel, en zóó goooooeeeeed!!

Ik ben trouwens helemaal ondersteboven van 'Petroleum'. Dat is mijn nieuwe 'Ismael'. Wat een fenomenaal nummer, dat refrein en die pianotoontjes... hyper ben ik.

avatar van Pinsnider
4,0
Haha, ben jij ook al leraar? waarom ga je niet mee op uitwisseling..???
En de verwachtingen worden nu toch wel danig opgeschroefd. Kijken of ik de verleiding kan weerstaan om niet eerder stiekem te luisteren, zeker nu de release van de plaat twee weken is uitgesteld... brrrr... Wat een spanning...

avatar van Jacobgallagher
4,5
2 weken uitgesteld? Heb ik wat gemist bij de persconferentie?

Ja, leraar Aangenaam, collega. Nee, ik ga helaas niet mee naar Noorwegen, maar dat is verder niet erg. Ik heb de compleet gelekte plaat al op m'n oren, dus ik ben gelukkig. Man oh man, 'Beredd På Allt'... geweldig. Ik wil je niet lekker maken, hoor, maar er staat je weer wat moois te wachten. Alleen 'Hänsyn' klinkt wat vreemd, een letterlijk vreemde eend in de bijt wat betreft de legendarische album-afsluiters zoals we die van Kent gewend zijn.

avatar van Sundance-Kid
Volgens mij is de vinyl versie van de cd 2 weken uitgesteld. De rest is naar mij onderweg vanuit Zweden.Zal er morgen of donderdag wel zijn.

avatar van Jacobgallagher
4,5
Standout tracks (na 2 volledige luisterbeurten):

1. Petroleum
2. Beredd På Allt
3. Låt Dom Komma
4. Tänd På
5. Färger På Natten

Jag Ser Dig was ook één van mijn eerste favorieten, en is ook een érg pakkend nummer. Misschien wel het nummer met de meeste hitpotentie van allemaal. Maar daarom een beetje té commercieel en herhalend. Het heeft een sterk refrein, maar is al met al niet heel spannend vergeleken met deze 5 stand out tracks.

avatar van SirNoodle
5,0
ik ben ook aan het wachten met luisteren, vind ik altijd spannender. Single heb ik beluisterd, rest nog helemaal niet. Ik hou wel van een eerste volledige cd ervaring op de stereo, met boekje artwork en alles erbij... zo aan mij computertje zitten luisteren is toch altijd wat anders/zwakker.

Cdon zegt dat mijn bestelling 'shipped' is, komaan postbode, hop met die beentjes

En extra tourdata, even de kalender uitpluizen als er nog gaatjes zijn...

avatar van clayhill
3,0
Nog een leraar hier.....mooie nieuwe ouderwetse Kent !
Ook vaak in Bergen (Noorwegen) geweest.....
Poor Rich Ones, William Hut, Midnight Choir, Washington, Sister Sonny...concerten in Garage (Bergen)....leuk die uitwisselingen !

avatar van aERodynamIC
3,5
Wat is dat toch met die leraren en Kent?

Gelukkig nog steeds in eigen taal want zo hoor ik ze het liefst. En gelukkig ook weer even pakkend als altijd en daarmee blijft Kent een vrij constante band die blijft boeien en kwaliteit weet af te leveren.

Opener 999 is redelijk schaamteloze poprock maar wel van het soort waar je gewoon voor moet vallen tenzij je een enorme zuurpruim bent. Misschien niet alternatief genoeg voor de critici onder ons maar als ik ergens lak aan heb.....
Typisch zo'n eerste zet waardoor ik er weer enorm veel zin in krijg. Kom maar op met de rest!
En 'de rest' sluit naadloos aan bij 999. Poprock met af en toe wat electronica sausjes eroverheen. Vrij zorgeloos allemaal en who cares?!
Ik zeker niet en mij zul je dus ook niet horen klagen.

Jammer alleen van die hoes: die zijn doorgaans toch mooier van ze.

Kent blijft doen waar ze mij mee plezieren en dat is voor mij goed nieuws. Er zullen er ongetwijfeld genoeg zijn die dit allemaal iets te luchtig of popie-jopie vinden. Gevalletje pech hebben dan, er zijn genoeg andere somberder albums te vinden. Vast wel.

avatar van Jacobgallagher
4,5
Ik vind niet dat de nummers op Jag Är Inte Rädd För Mörkret zich laten typeren als luchtige pop/rock. Daarin staat 999 toch wel alleen. Geen enkel nummer lijkt verder op die eerste single, waarvan iedereen (ook ik) dacht dat de electronica was verdwenen uit Kent's muziek en de gitaren en drums weer waren wedergekeerd. Niets blijkt minder waar. Natuurlijk, het is geen pure electro-pop zoals de minimalistische producties die we op Röd en Tillbaka Till Samtiden terugvinden, maar er zit hier en daar toch wel een heftige scheut electro-beat in, hoor. Ook de bas lijkt zeer zwaar aangezet in de nummers van deze nieuwe plaat.

Het is weer genieten, echt waar, het lijkt wel alsof Kent helemaal niets verkeerd kan doen. Vandaag was ik weer helemaal in de ban van Låt Dom Komma en Beredd På Allt. Die eerste heeft een opzwepende vrolijke melodie gekenmerkt door een stevige beat/synth/electro-toon die je niet meer uit je hoofd krijgt, en een refrein waar massa's met mee kunnen zingen. Een regelrechte hit. Beredd På Allt is iets somberder en donkerder, maar ook weer met een lekkere hook. De manier waarop Joakim Berg in dit nummer een serie letters achter elkaar zingend spelt is fenomenaal. Daarnaast blijft Petroleum een favoriet, vooral door het sterke refrein met dito pianoriffje. Färger På Natten is een flagwaver, een anthem dat misschien wel het dichtstebij de pop/rock van 999 komt. Ook hier weer een pakkend refrein met meerstemmige meezingkoralen. Samen met Jag Ser Dig, wat eigenlijk een heel straightforward liefdesliedje is, maakt het dat JÄIRFM over het algemeen zo'n melodieuze, lichtvoetige plaat lijkt. Maar het kent ook zeker zijn wat donkerdere electro-momentjes.

Jaja, het zit weer ijzersterk in elkaar!

avatar van rzasa
4,0
Staat nu in z'n geheel op Spotify.

Ben er (nog) niet kapot van. Ik mis de kille electronica van voorgaande albums.
Het zal lekker meezingen worden bij hun Zweedse concerten denk ik...

Tracks die op het eerste gehoor mijn oren deden spitsen:
Petroleum
Beredd På Allt

Gast
geplaatst: vandaag om 12:43 uur

geplaatst: vandaag om 12:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.