Kent - Jag är Inte Rädd För Mörkret (2012)

Zweden

4. Jag Ser Dig (5:36)
  5. Tänd På (4:44)
  6. Beredd På Allt (4:35)
  7. Ruta 1 (4:14)
  8. Färger På Natten (4:04)
  9. Låt Dom Komma (3:59)
  10. Hänsyn (3:37)
avatar van wizard
Na de eerste paar luisterbeurten was ik bang dat deze nieuwe Kent, in het verlengde van En Plats i Solen, een iets te zorgeloos en glad album vol meezingers zou worden. Gelukkig was mijn eerste indruk de verkeerde.
Weliswaar liggen de meeste nummers erg makkelijk in het gehoor, maar gelukkig ontbreekt het donkere randje dat Kent interessant maakt niet (in Ruta 1 bijvoorbeeld). Daarbij heb ik dit album (nou ja, de mp3s ervan die ik had meegenomen) spreekwoordelijk grijs gedraaid tijdens mijn vakantie in Nieuw Zeeland. De vakantieherinneringen geven dit album uiteraard een extra, positief tintje.
Dat 999 een beetje op Coldplay lijkt, was me nog niet opgevallen, maar ik luister dan ook bijna nooit iets van Coldplay. Het is een prima opener, maar had dit nummer stiekem liever als afsluiter gehad. Petroleum is wat mij betreft een van de prijsnummers van dit album. Erg aanstekelijk.
Isis og Bast vind ik ook weer erg goed. Met name het stukje Säg aldrig ja när du menar nej/Säg aldrig ja (...) Jag sa alltid ja/Se vad det blev av mig is bij mij blijven hangen. Daarna weer lekker meebrullen met Jag ser dig. Zal het goed doen tijdens een concert denk ik. Een goed Kentnummer, maar geen uitschieter. Hetzelfde geldt voor Tänd På en Beredd På Allt.
Ruta 1 is wel weer een van de nummers die echt blijven hangen. Met mijn beperkte kennis van het Zweeds komt op me over als een verhaal over een mislukt/mislukkend huwelijk. Als ik helemaal verkeerd zit, dan hoor ik het graag.
Ik ben bang in herhaling te vallen, maar vooruit: de 2 nummers na Ruta 1 zijn ook weer aardig en vrolijk, maar geen uitschieters.
Het afsluitende nummer tenslotte had van mij niet op dit album gehoeven. In sfeer past het niet bij de 9 voorgaande nummers en eigenlijk werken die strijkers behoorlijk op mijn zenuwen.

Kortom, een geslaagd album. Geen schokkende vernieuwingen of essentiële toevoegingen aan Kent's oeuvre, maar toch bijna drie kwartier luisterplezier.
Beter dan ik had verwacht.

4.0*

avatar van Guinness1980
Jag är Inte Rädd För Mörkret is alweer het tiende studioalbum van Kent.
Toen ik eind maand het bonusnummer Ett År Utan Sommar via internet beluisterde en vlak daarna de eerste single 999 kreeg ik de indruk dat ze weer terug ginggen naar hun oude vertrouwde sound.
Ondanks dat ik al die electronica invloeden in de vorige twee albums goed kon waarderen vond ik het geen onprettige gedachte.

Totdat ik het album in huis had heb ik Jag är Inte Rädd För Mörkret via een download geluisterd.
999 klinkt als een Coldplay achtig nummer met veel meezing momenten.
Daarna volgt Petroleum kon zo van Röd of En plats i solen passen, klinkt lekker in het gehoor.

Ruta 1 is het eerste nummer waar ik een beetje afgeleid word.
Ik vind het nogal een saai verveeld nummer.
Gelukkig wordt dat meteen weer hersteld door Färger På Natten en Låt Dom Komma.

Inmiddels ben ik alweer aangekomen bij de afsluiter van dit album.
Kent en afsluiters... Een bijzondere combinatie lijkt het wel.
Hänsyn heb ik lang met tegenzin beluisterd maar inmiddels kan ik ook dit nummer waarderen.

Achteraf bleek het met die oude sound wel mee vallen. Het is een mengelmoes geworden en ze hebben het weer geflikt.
Jag är Inte Rädd För Mörkret gaat hoog eindigen in mijn eindejaarslijstje!

4 1/2 ster