Sufjan Stevens - Illinois (2005)

Alternatieve titel: Sufjan Stevens Invites You To: Come on Feel the Illinoise

Pop / Folk
Label: Asthmatic Kitty

1. Concerning the UFO Sighting Near Highland, Illinois (2:09)
  2. The Black Hawk War, Or, How to Demolish an Entire Civilization and Still Feel Good About Yourself in the Morning, Or, We Apologize for the Inconvenience but You're Going to Have to Leave Now, Or, "I Have Fought the Big Knives and Will Continue to Fight Th (2:15)
  3. Come On! Feel the Illinoise! - Part I: The World's Columbian Exposition - Part II: Carl Sandburg Visits Me in a Dream (6:46)
  4. John Wayne Gacy, Jr. (3:20)
  5. Jacksonville (5:25)
  6. A Short Reprise for Mary Todd, Who Went Insane, But for Very Good Reasons (0:48)
  7. Decatur, Or, Round of Applause for Your Stepmother! (3:04)
  8. One Last "Woo-hoo!" for the Pullman (0:06)
  9. Chicago (6:05)
  10. Casimir Pulaski Day (5:54)
  11. To the Workers of the Rock River Valley Region, I Have an Idea Concerning Your Predicament (1:41)
  12. The Man of Metropolis Steals Our Hearts (6:17)
  13. Prairie Fire That Wanders About (2:11)
  14. A Conjunction of Drones Simulating the Way in Which Sufjan Stevens Has an Existential Crisis in the Great Godfrey Maze (0:20)
  15. The Predatory Wasp of the Palisades Is Out to Get Us! (5:23)
  16. They Are Night Zombies!! They Are Neighbors!! They Have Come Back from the Dead!! Ahhhh! (5:10)
  17. Let's Hear That String Part Again, Because I Don't Think They Heard It All the Way Out in Bushnell (0:40)
  18. In This Temple, as in the Hearts of Man, for Whom He Saved the Earth (0:35)
  19. The Seer's Tower (3:54)
  20. The Tallest Man, the Broadest Shoulders - Part I: The Great Frontier - Part II: Come to Me Only with Playthings Now (7:03)
  21. Riffs and Variations on a Single Note for Jelly Roll, Earl Hines, Louis Armstrong, Baby Dodds, and the King of Swing, to Name a Few (0:47)
  22. Out of Egypt, into the Great Laugh of Mankind, and I Shake the Dirt from My Sandals as I Run (4:21)
  23. Jon Galaxy's Remix of "Chicago" (Huh?!) * (5:31)
  24. The Avalanche * (3:17)
  25. The Transfiguration [Home Demo Version] * (5:03)
  26. Size Too Small [Live in Brussels] * (3:07)
  27. Chicago [Original Demo] * (4:36)
avatar van muismat
Het openingsnummer is alleen al geweldig, deze muziek laat mij janken.

avatar van Fathead
Mijn eerste bericht! Dan maar gelijk mijn favoriete album waarderen met vijf sterren. Van begin tot eind een topalbum. Hier weet dhr. Stevens zijn plingelliedjes in de juiste balans te mixen met de juiste hoeveelheid bombarie.

avatar van Don Cappuccino
Ik snap nog steeds niet waarom dit album zo hoog in de top 250 staat. Het klikt muzikaal niet tussen mij en Sufjan Stevens, hoe vaak ik het ook probeer. Net als Ataloona vind ik die over the top instrumentaties helemaal niks. Geef die man gewoon een gitaar en hij maakt prachtige liedjes. Al die opsmuk is helemaal niet nodig. 2,5 ster.

avatar van Eveningguard
Vandaag donderde het kwartje. Ik moet nog wennen aan de sound en het stemgeluid maar niets meer dan lof voor het geweldige songwriting! Ongeloofelijk dat ik dit ooit een halve ster heb gegeven. Snel vergeten en genieten.

avatar van kobe bryant fan
Eindelijk!

avatar van lebowski
Hoe vaak kom je een muzikant tegen met een volstrekt eigen geluid? Zou niet weten met wie ik Stevens moet vergelijken. Vanmiddag de LP gekocht en mede dankzij mijn nieuwe element en dito affengeile voorversterker wordt mijn kamer gevuld met de ene rake song na de andere.
4* ---> 4,5*

avatar van Timo-otje
Potentiële top 10 klant dit, wat goed zeg! Ik begin bij 4.5*. Hij moest wel enorm groeien want in het begin kon ik hem nauwelijks uitzitten nu kan ik er geen genoeg van krijgen. De instrumentatie is natuurlijk om je vingers bij af te likken en Sufjan komt gewoon ook met echt een eigen sounds, apart dit maar ohzo goed.

avatar van king_pin
de lengte weerhoudt mij er (nog?) van om deze een 4,5 te geven, maar een beetje sufjan op zn tijd verveeld nooit.

Don Cappuccino schreef:

Maar dan zouden we The Predatory Wasp of the Palisades Is Out to Get Us! nooit hebben gehad. De parel van dit album!

Toch ben ik het deels wel eens met Don Capu. De mooiste nummers die hij recent heeft gemaakt zijn de gitaarnummers op All Delighted People EP. Al die electronica hoef in de meeste gevallen ook niet.

avatar van De Daniël
Oneens. Ik vind het enorm vol en rijkelijk georkestreerde All Delighted People anders het hoogtepunt van de EP. En op dit album toch wel The Predatory Wasp. Begrijp mij niet verkeerd, ik hoor hem ook zéér graag met louter gitaar, maar met voorgenoemde nummers geeft hij toch wel zijn ongelooflijk muzikale talent weer.

Toch is het voor mij een beetje hit-en-miss als ik al zijn electronica nummers naast elkaar leg. Het is niet allemaal slecht, en je hoort overal wel het talent in. Maar Sufjan heeft erg de neiging om bij deze nummers over te slaan in pretentieus gepingel. Daar kan ik helaas niet zoveel mee.

avatar van Niek
Waar ik overal lees dat iedereen enthousiaster en enthousiaster wordt met de luisterbeurt kan ik er elke luisterbeurt weer minder mee. Het gaat allemaal gewoon een beetje langs me heen als ie opstaat en als ie afgelopen is merk ik dat ik blij ben met de rust. Nee, toch niet voor mij dit.

avatar van tsjong
Dit is een groeier, voor alsnog 4 sterren. Ik had trouwens van te voren andere verwachtingen. Het klinkt allemaal lekker, maar het duurt even voordat je de parels ontdekt.

avatar van Mathough
Tussen de eerste 5 nummers zitten al 4 parels, zo moeilijk is die zoektocht dus niet.

avatar van Mctijn
Ik verlang wel naar een nieuw album van Sufjan in zijn "eigen" stijl. De laatste probeersels zijn "leuk geprobeerd, maar u bent de zwakste schakel". Kom op, er zijn nog genoeg states left!

avatar van Screenager
Starten met een 4. Moest zeker een paar luisterbeurten wennen aan de toch wel speciale instrumentatie en zang. Ondertussen luistert hij heel gemakkelijk een aangenaam weg.
Chicago blijft m'n favoriet voorlopig.
Zeker wel potentieel om nog te stijgen.

avatar van Tony
Mathough schreef:

Welke van de 5 is volgens jou geen parel dan? Kan daar zo 1,2,3 geen antwoord op geven, eigenlijk.

avatar van arcade monkeys
Ik blijf dit een zeer vreemd album vinden, de ene keer beluister ik dit en vind ik het fantastisch. De keer erna vind ik het weer maar niks. Nu zit ik ondertussen al boven de 10 luisterbeurten en dit dubbele gevoel blijft.
Een 3,5 als compromis dan maar.

avatar van Mathough
Tony schreef:

Ik vind nummer 2 met die ontiegelijk lange titel niet parel-waardig:P

avatar van Tony
Nou, daar ben ik het dus niet mee eens. Maar goed.

Wat ik een beetje verrassend vind als ik hier de pagina's commentaren teruglees, is dat iedereen het heeft over het unieke, volstrekt eigen geluid van Sufjan Stevens, nergens mee te vergelijken, nooit eerder gehoord.

Ik heb zo snel niet teruggelezen dat iemand hier de invloed van Steve Reich heeft genoemd, dus bij deze. ALs je met name zijn Music for 18 Musicians luistert hoor je meteen de gejaagde repeterende sound waar Sufjan Stevens een belangrijk deel van zijn inspiratie en unieke geluid vandaan heeft gehaald.

Doet niks af aan zijn prestatie, want die is geweldig, maar als je wilt horen waar Sufjan de mosterd heeft gehaald, luister eens naar Music for 18 Musicians van Steven Reich.

avatar van De Daniël
Concerning the UFO Sighting Near Highland, Illinois door de mixer: Mine « Evers luistert en aanschouwt - eversluistertenaanschouwt.wordpress.com

avatar van RoyDeSmet
Natuurlijk gewoon een ontzettend goed album.
Maar mede dankzij de lengte weet het me niet aan te grijpen.
Composities zijn geweldig en instrumentarium is dik in orde
maar de vele korte stukken (korter dan een minuut) en de soms belachelijke namen maken dit album me toch net iets te ontoegankelijk.

De lange titels maken dit een moeilijk album om over te praten. "Ik vind 'They Are Night Zombies!! They Are Neighbors!! They Have Come Back from the Dead!! Ahhhh!' een goed nummer".
Dat werkt niet.

avatar van Timo-otje
Dan zeg je toch gewoon "nummer 14 is fantastisch" bv?

avatar van RoyDeSmet
Ja, precies. Ik pikte overigens een random lied uit de lijst hoor.
Maar als ik dit album bij iemand zou moeten aanbevelen red je het niet met 'let vooral op nummer 14. Die vind ik namelijk echt zo mooi!'.
Ook door de 'bijzondere' manier waarop de nummers zijn geknipt (een 'dronend' outro als apart nummer) raak je snel 'de draad kwijt'.

Ik heb mede daardoor ook echt geen idee naar welk nummer ik luister.
Misschien is dat zelfs ook wel de bedoeling: "Dit is mijn album. Neem het als een geheel en houd je niet teveel bezig met individuele nummers".

avatar van Timo-otje
Ik zie het ook als geheel inderdaad, toen ik dit album leerde kennen keek ik ook nooit naar de songtitels. Het gaat bij dit album om de complete luisterervaring, een soort (geweldige)muzikale trip. Nu zeggen de songtitels me nog steeds niks eigenlijk.

avatar van Arrie
Dan kort je de titels toch wat af? "They Are Night Zombies" is geweldig, bijv. Ik ervaar dit niet als een trip. Hoewel er duidelijk tussenstukjes zijn die geen op zichzelf staande nummers zijn, staan een hoop nummers toch perfect op zichzelf.

avatar van Timo-otje
Maar luister ze echter nooit los, nummers die hier op staan vind ik beter als ik in de "flow" van dit album zit.

avatar van Arrie
Ik beluister de nummers veel vaker los, denk ik. Sowieso is het album wat aan de lange kant.

avatar van Timo-otje
Dat klopt, maar daar heb ik totaal geen moeite mee aangezien dit album mij blijft boeien en het geen moment inzakt. Van begin tot eind kan ik hiervan genieten, hij staat immers ook in mijn top 10.