Daar sluit ik mij helemaal bij aan.
En ook bij:
tijn67 schreef:
Deze lp heb ik grijsgedraaid en ik denk dat het één van de meest onderschatte/onbeluisterde platen is. Jammer, want na al die jaren raak ik er nog steeds euforisch van en het is de voorloper van al die bands die "experimenteren" met een orkest. Bombast van de beste soort!
Ik was zelf een jaar of 12 toen ik via via (een oudere oom die hem niet meer wilde o.i.d.) de LP in handen kreeg. Veel albums had ik nog niet en al helemaal niet van het niveau Procol Harum, dat ik misschien in de verte kende van A Whiter shade of pale. Toen voor mijn idee een stokoude plaat.
De LP behoorlijk wat keren gedraaid op mijn goedkope pickupje, wachtte braaf tot hij keer na keer aan het einde was gekomen, na elk nummer klonk een enthousiast maar heel keurig applaus (nooit meer zo gehoord). In de loop van de jaren raakte het album wat in de vergetelheid, heb ik hem ook niet echt gezocht bij de cd's. Wat beaster schrijft, het was ook niet gemakkelijk te vinden op cd.
Tot recent. Ik moet zeggen, de hernieuwde uitgave n.a.v. het 40 jarig jubileum van de band klinkt nu bij mij zo heerlijk fris en zuiver uit de boxen: hoe hebben ze dat ooit voor elkaar gekregen.
Het is een bijzonder album, de band met de symfonische achtergrond in één concert met het Edmonton Symphony Orchestra en het klinkt als een klok. Zelfs met twee extra tracks (from the rehearsel) Simple sister en Shine on Brightly.
Ik begrijp dat Deep purple ooit ook met een orkest een album heeft opgenomen dat niet zo heel erg in de smaak is gevallen, Procol Harum is het m.i. op het lijf geschreven. Er werd van dit album zelfs een nummer één hit afgehaald, Conquistador.
Er is helaas nooit een concert geweest van het Alan Parsons Project in de samenstelling Parsons/Woolfson/Powell, bij uitstek een band die geschikt zou zijn geweest om met hun eerste albums een concert te geven met, in dit geval, het Royal Philharmonic Orchestra. Ondanks beloftes geloof ik dat ze het niet hebben aangedurfd, liever in de studio zaten.
Het is natuurlijk een hele gok hoe het uitpakt, maar als je muziek er geschikt voor is moet het heel goed kunnen. Zanger Brooker weet af en toe zelfs nog een aardig grapje te maken, het concert klinkt ook ontspannen. Ook al wordt er af en toe stevig gespeeld. De totale symfonische rock komt geweldig tot zijn recht in een prima samenwerking tussen alle leden op het podium.
Het neemt heel wat kosten met zich mee, een band met een ondersteunend orkest. Dat zal dan ook heel wat hebben gekost, een entreekaartje? Ach wat zal ik zeggen. Volgens de binnenkant van de hoes was het eerstkomende concert op Vrijdag 22 september (1972?) om 19.30 te London. De kaartjes voor de bezoekers kosten (in ponden) welgeteld 1,50, 1,25, 1,00 of 0,75 pence.....