alt-J (∆) - An Awesome Wave (2012)

Electronic / Pop
Label: Infectious

1. Intro (2:37)
  2. Interlude I (The Ripe & Ruin) (1:12)
  3. Tesselate (3:03)
  11. Interlude III (0:54)
  12. Bloodflood (4:09)
  13. Taro (5:15)
  14. Hand-Made * (2:37)
  15. Breezeblocks [Alt-J VS. NOC/// Mix] * (3:06)
  16. Breezeblocks [B-JU Remix] * (3:59)
  17. Breezeblocks [Rockdaworld Remix] * (4:42)
  18. Breezeblocks [Submerse Remix] * (5:07)
  19. Breezeblocks [Tom Vek's SFX Remix] * (5:18)
  20. Fitzpleasure [bretonLABS Remix] * (4:23)
  21. Fitzpleasure [Dave Sitek Remix] * (3:18)
  22. Fitzpleasure [Jim James 'Apple C' Remix] * (4:20)
  23. Fitzpleasure [The Internet of Odd Future Remix] * (4:31)
  24. Matilda [Ghostpoet 'Gang Panang Adlit' Remix] * (3:50)
  25. Something Good [BlackBox Remix] * (6:29)
  26. Something Good [Fort Romeau Remix] * (4:36)
  27. Something Good [The Invisible BNC Remix] * (5:09)
  28. Something Good [Tong & Rogers Remix] * (8:22)
  29. Tessellate [Anstam Remix] * (3:59)
  30. Tessellate [Ben de Vries Remix] * (4:07)
  31. Tessellate [BlackBox Remix] * (5:56)
  32. Tessellate [Broadbandits Afro Mix] * (5:27)
  33. Tessellate [Dam Mantle Remix] * (6:17)
  34. Tessellate [Marlais Remix] * (3:53)
  35. Fitzpleasure [Live from the Africa Centre 14.04.12] * (4:04)
  36. Taro [Live from the Africa Centre 14.04.12] * (4:23)
  37. Tessellate [Live from the Africa Centre 14.04.12] * (4:27)
  38. Bloodflood [SARM Acoustic Version] * (3:34)
  39. Matilda [SARM Acoustic Version] * (3:59)
  40. Something Good [SARM Acoustic Version] * (3:40)
  41. Tessellate [SARM Acoustic Version] * (3:02)
avatar van BoToX
De muziek van alt-J is moeilijk te categoriseren maar folk? Nee.

Wel een fantastische album. Beste plaat van 2012 tot dusver. Absolute hoogtepunten: Tesselate, Fitzpleasure, Bloodflood en Taro.

Doet mij een beetje denken aan Clap your hands say yeah!

Wel ongelofelijk goed!

avatar van Elphie
Dit album voldoet compleet aan de verwachtingen die ik had, na het horen van de 3 al bekende liedjes. Enorm originele muziek, waar inderdaad niet één genre aan te koppelen is.

Ik begin met 4 sterren, maar denk en hoop dat het een groeialbum is en het cijfer nog hoger zal worden.

Beste album van het jaar!

Als je hiervan houd check dan ook: When saints go machine

avatar van Barend G
Nivel schreef:
Beste album van het jaar!

I totally agree!

avatar van Barney Stinson
Voorlopig met voorsprong mijn favoriete album van 2012.
Zeer gevarieerd en uiterst origineel album. Vergelijkbare artiesten zoeken is zo goed als onmogelijk.

avatar van midnight boom
Briljant debuut. Wat een plaat!

avatar van inquestos
Wat een scores tot dusver. 5/6 geven de maximale score. Nu wordt ik ook wel benieuwd. Op NME wordt hij voorloopig gestreamed.

avatar van Elphie
Ik heb mijn score ook al verhoogd van 4 naar 4,5*. Het is allemaal zo origineel en na 7x volledig beluisteren heeft het album me nog geen seconde verveeld.

Er staat geen enkel minder nummer op en de interludes zorgen voor wat zeer fijne rustpunten daar tussenin. Gaat zeker in mijn jaarlijstje komen!

avatar van midnight boom
Muziekliefhebbers opgelet. Het uit Leeds afkomstige Alt-J (∆) gaat het helemaal zijn, worden én blijven. Alt-J, wablief? Als je Alt en J intoetst op een Mac krijg je ∆, dat in de wiskunde verandering betekent. En dat is precies wat deze vier jonge universiteitstudenten ons gaan brengen, want niet alleen qua bandnaam is Alt-J een vreemde eend in de bijt. Zelden klonk een debuterende band zó verassend, eigenzinnig en mysterieus. 'An Awesome Wave' staat vol met briljante composities en is moeilijk aan een specifiek genre te koppelen.

Goed, nu vraagt u zich natuurlijk af hoe 'An Awesome Wave' dan precies klinkt. Verwacht een folk-plaat met veel dwarse ritmes, elektronica en verrassende wendingen. Alt-J heeft het creatieve en eigenzinnige van The Dirty Projectors, het mysterieuze en kale van The xx en de grootse sfeer van Radiohead. En toch lijkt deze Folktronica plaat totaal niet op een van de net genoemde artiesten. Verder is de zang van Joe Newman veel, maar niet standaard. Zijn nerd-achtige stemgeluid schiet even makkelijk van hoog naar laag als van laag naar hoog. Dit alles resulteert in een fris, luchtig en bij vlage grappig album.
Wat ook sterk in het voordeel van 'An Awesome Wave' werkt zijn de zeer gevarieerde nummers. Of het nu zomerse glimlach-tovenaars (single Breezeblocks, Something Good), bezwerende pareltjes (Bloodflood, Matilda) of instrumentale rustpuntjes (Interlude 1,2,3) zijn, alles is even fijn. Het klinkt als één geheel, en smeekt na het luisteren om nog een luisterbeurt. Ik kan zo nog 10 positieve zinnen schrijven over dit album maar dat is zonde van uw en mijn tijd. Dit mysterieuze gezelschap levert simpelweg een bijzonder leuk en uiterst creatief album af. Horen is geloven, geloof me.

'An Awesome Wave' is in een week uitgegroeid tot mijn favoriete plaat van het moment. Dé ontdekking van 2012. ∆wesome!

van: http://daanmuziek.blogspot....

avatar van Tha)Sven
Meestal heb ik het niet zo op mensen die halverwege het jaar en binnen een aantal dagen nadat ze het album geluisterd hebben, een plaat bestempelen als album van het jaar. Maar mijn hemel zeg, dit is een van de weinige keren dat ik het prima kan voorstellen.
Ik durf wel al te zeggen dat het voor mij de ontdekking van 2012 is en top 10 materiaal, of het mijn favoriete album van dit jaar wordt moet ik nog afwachten. Het is echter al lange tijd geleden dat ik zo onder de indruk van was van een nieuwe band.

avatar van Homer
Auw, wat goed!

avatar van Oepsje
Wat een heerlijke plaat. Was na het horen van de eerder te beluisteren nummers al erg benieuwd naar dit debuut, maar wat een plaat is het geworden. Staat sinds gister non-stop op repeat!

Die bas in Fitzpleasure blijft trouwens heeel erg tof

avatar van siepie
kan ik hier ergens zien welke persoon dit album op Musicmeter heeft gezet? Ik wil hem/haar persoonlijk een fles wijn brengen. Wat een ontdekking is dit album (voor mij)! Mooiiii!!!!

avatar van Jurr_on
An Awesome Wave it is ...Eclectisch hoogtepuntje van het jaar dusver!

avatar van AOVV
Het hoge gemiddelde en het genre hebben mijn interesse nu toch ook gewekt.. Dit plaatje dan ook maar eens gaan beluisteren, zeker?

avatar van iHateDolphins
Speciaal voor dit album toch maar eens een account aangemaakt op musicmeter. Hield deze site al langer in de gaten om nieuwe muziek te ontdekken. Na de positieve reacties hier uiteraard beluisterd en wat een plaat zeg. Hier moest ik gewoon ook wat over zeggen

Na inmiddels meer dan 5 luisterbeurten ben ik er al van overtuigd dat deze plaat in mn top 10 van dit jaar gaat komen. Heeft wat weg van the xx, maar iets melodieuzer, de nummers zijn nog speelser en zijn nog iets fijner opgebouwd. Als plaat ook een goed geheel.

Favorieten nummers: Breezeblocks, tesselate, fitzpleasure en taro.

avatar van Boris1
Hangt het in de lucht of zo? Pfff, dit wordt een dure maand: Soulsavers, The Walkmen en nu weer deze band. Vervreemdend mooi spul, dit.

avatar van Don Cappuccino
Wat een gemiddelde! De omschrijving spreekt me ook wel aan, ik ga hem dadelijk eens via de Luisterpaal beluisteren.

Ik had er al eens naar geluisterd maar heb het toen voortijds weer afgezet. Martin Visser tipte het mij en zorgde ervoor dat het in de herkansing is gegaan.
Helaas pakt het mij niet zo als vele anderen hier blijkbaar wel. Het is de zang die me het meest tegenstaat. Het is niet anders...

avatar van Thomas91
Het pakt mij eigenlijk ook niet zo. In ieder geval hoor ik niets om die hoge scores te rechtvaardigen. Maar goed, iedereen zijn eigen smaak.

avatar van Don Cappuccino
Na 3 nummers heb ik dit uitgezet. The XX wordt hier vaak genoemd en dat vind ik ook niet echt geweldig. Dit pakt mij niet, ik vind het saai. En de zang vind ik al helemaal niks.

avatar van Jurr_on
Don Cappuccino schreef:

Je weet niet wat je mist! Ik adviseer je het hele album uit te zitten. Als je geen enkel lekker nummer weet te vinden dan mag je een digitaal ei op m'n hoofd gooien! Onmogelijk!

avatar van Thomas86
Ik ben heel erg anti-hypes, zo'n Kyteman vind ik bijv. echt verschrikkelijk pretentieus en slecht; maar dit is van een totaal andere orde. Wat een fantastische, spannende en broeierige muziek. Ik geef m gewoon 5 sterren.

avatar van Barney Stinson
Stem verlaagd omwille van de soms irritante zang.

avatar van FLUOman
in één woord: WOW!

Ik heb net dit album voor de eerste keer beluisterd. Dit naar aanleiding van de lovende commentaar en de hoge gemiddelde stemscore.
Ik vind dit zeer merkwaardige muziek. Er zit veel variatie in de verschillende nummers. De meeste hebben een zware baslijn op de achtergrond en hebben vaak een bombastisch karakter. Het is zeer moeilijk uit te leggen hoe de muziek precies klinkt, aangezien je het met niks kan vergelijken. het is m.a.w. zeer orgineel gebracht.
Ook de manier waarop men zingt is zeer gevarrieerd en uniek.
Voorlopig ben ik zeer enthousiast over dit album. Daarom 4,5

avatar van trebremmit
Even een paar nummers op youtube beluisterd en wel onder de indruk, vooral Fitzpleasure is een geweldig nummer!
Maar eens even het hele album beluisteren.

avatar van Masimo
In 'Intro' wordt er een keyboard gebruikt met afgezaagde prut-'DJ-geluidjes', die ze ook hebben bij de keyboards bij ons op school. Een speciale DJ-knop, waar dan gekke, malle geluidjes opzitten. De '1, 2, 3, yeahh' is bij de bruggers ook erg geliefd.

Ik vind 't niet zo heel veel, dit alt-J. Jammer. Genre 'folk' vind ik ook niet echt heel treffend.