alt-J (∆) - An Awesome Wave (2012)

Electronic / Pop
Label: Infectious

1. Intro (2:37)
  2. Interlude I (The Ripe & Ruin) (1:12)
  3. Tesselate (3:03)
  11. Interlude III (0:54)
  12. Bloodflood (4:09)
  13. Taro (5:15)
  14. Hand-Made * (2:37)
  15. Breezeblocks [Alt-J VS. NOC/// Mix] * (3:06)
  16. Breezeblocks [B-JU Remix] * (3:59)
  17. Breezeblocks [Rockdaworld Remix] * (4:42)
  18. Breezeblocks [Submerse Remix] * (5:07)
  19. Breezeblocks [Tom Vek's SFX Remix] * (5:18)
  20. Fitzpleasure [bretonLABS Remix] * (4:23)
  21. Fitzpleasure [Dave Sitek Remix] * (3:18)
  22. Fitzpleasure [Jim James 'Apple C' Remix] * (4:20)
  23. Fitzpleasure [The Internet of Odd Future Remix] * (4:31)
  24. Matilda [Ghostpoet 'Gang Panang Adlit' Remix] * (3:50)
  25. Something Good [BlackBox Remix] * (6:29)
  26. Something Good [Fort Romeau Remix] * (4:36)
  27. Something Good [The Invisible BNC Remix] * (5:09)
  28. Something Good [Tong & Rogers Remix] * (8:22)
  29. Tessellate [Anstam Remix] * (3:59)
  30. Tessellate [Ben de Vries Remix] * (4:07)
  31. Tessellate [BlackBox Remix] * (5:56)
  32. Tessellate [Broadbandits Afro Mix] * (5:27)
  33. Tessellate [Dam Mantle Remix] * (6:17)
  34. Tessellate [Marlais Remix] * (3:53)
  35. Fitzpleasure [Live from the Africa Centre 14.04.12] * (4:04)
  36. Taro [Live from the Africa Centre 14.04.12] * (4:23)
  37. Tessellate [Live from the Africa Centre 14.04.12] * (4:27)
  38. Bloodflood [SARM Acoustic Version] * (3:34)
  39. Matilda [SARM Acoustic Version] * (3:59)
  40. Something Good [SARM Acoustic Version] * (3:40)
  41. Tessellate [SARM Acoustic Version] * (3:02)
avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
En nu toch wel een nieuw album op komst: ? (alt-J) - altjband.com

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Eh ja, dat plaatste ik net

avatar van Jean Renault
Nu ik dit album vaker heb gehoord, moet ik toch wel zeggen dat de muziek voor mij behoorlijk saai wordt. Dat is zoiezo wel gebruikelijk met de meeste muziek, maar An Awesome Wave is qua inhoud toch iets minder vol dan ik dacht. De nummers vervelen al snel. Jammer.

avatar van BeatHoven
Van een hype is in mijn studentenomgeving zeker en vast sprake. Wie alt-J niet goed vindt, is niet zo hip als de rest. Laat staan dat je ze niet kent. De band vind ik een beetje overschat, maar laat ik eerst iets positiefs vertellen. Alt-J slaagt erin om inderdaad een "wave" te creëren. Alle nummers dragen bij tot een sferisch geheel. Alleen de "awesome" in de titel is er te veel aan. Zo vind ik de composities niet uitermate boeiend, soms op het saaie af. Ook de zang is niet memorabel. Creatief is het allemaal wel, maar waarom niet - zoals hier eerder werd aangehaald - conventioneler uit de hoek komen en songs maken die méér pakken? De laatste drie nummers vormen wel het hoogtepunt, de bonustrack incluis, en met "Taro" op kop. Veelbelovend voor het volgende album? Wie weet.

avatar van stoepkrijt
Gisteren heb ik de film Léon gezien. Toen ik de hoofdpersoon tegen het einde "This is from..." hoorde mompelen ging er pas een lichtje branden. Matilda gaat over deze film. Eigenlijk wist ik het wel, maar tijdens de hele film had ik het me niet gerealiseerd. Als dan uiteindelijk een aarzelend "Mathilda" uit Léons mond komt moet ik toch even slikken. Wat een schitterend einde van een schitterende film.

Eigenlijk begon ik een beetje uitgekeken te raken op Matilda (voor zover dat mogelijk is met zulke goede muziek), maar dit werpt toch weer een nieuw licht op het nummer. Plotseling is dit tóch weer een van de mooiste nummers van het album.

Waar ik de meeste nummers eigenlijk alleen maar minder vind worden is dat met Taro allesbehalve het geval. Blijft de absolute uitschieter

avatar van tbouwh
Heerlijk album. Van de band had ik al gehoord, en via de ladders leerde ik Tessellate en Taro steeds beter kennen en waarderen.
Na een eerste luisterbeurt van dit hoog aangeprezen album blijkt Alt-J nog meer in huis te hebben; ieder nummer op dit album staat als een huis. An Awesome Wave is een harmonieus geheel, waarin zelf de muzikale 'interludes' goed tot hun recht komen.
De muziek is catchy en voelt eenvoudig en doeltreffend, maar wanneer je goed luistert hoor je meer; dit is dan ook geen goedkope hitmuziek maar gevoelige kwaliteit, als je het mij vraagt.
De X-factor miste dit album nog, maar ik ga deze nog vaker beluisteren, en dan zitten er wellicht 5* in. Sowieso wil ik de tijd nemen de andere albumtracks nog beter te leren kennen.

avatar van MDRAIJER
Driekwart van het album geluisterd nu, vind er niet veel aan. Erg vervelende stem, langdradige nummers die vaak ook nog eens saai zijn en vaak versta ik niet eens wat er wordt gezongen.

Ik kan begrijpen dat mensen dit hele goede muziek vinden maar het is niks voor mij... Helaas.

avatar van fatima
Dieptriest, dat je na nog niet eens één keer luisteren je eindoordeel over een album al klaar hebt. Het wordt zo langzamerhand tijd om eens een websitedeur verderop te gaan kijken, het niveau op dit forum begint wel een beetje armoedig te worden. Jammer.

avatar van AdrieMeijer
Maar aan de andere kant: twee recensies hierboven heeft iemand heel veel waardering voor dit album, ook na één keer draaien. Hoe vind je dat dan?

avatar van fatima
hetzelfde.

avatar van chevy93
Maar vanwaar dan alsnog een voldoende, MDRAIJER?

avatar van tbouwh
Snap niet wat er mis mee is een album na een grondige luisterbeurt te waarderen. Als een album moet groeien kun je je waardering altijd nog veranderen. Als ie daalt in kwaliteit evenzo. Maar vaak gebeurt dat ook niet, ik heb dit album na (inmiddels) meerdere luisterbeurten nog steeds gewoon op 4.5* staan.

avatar van oceanvolta
Een grondige luisterbeurt is wel wat anders dan driekwart van het album te hebben geluisterd. Dan mis je sowieso het beste nummer, Taro.

avatar van eightynine
Taro is eigenlijk het enige nummer wat nog wel eens in een playlistje terecht wil komen, verder deze muziek veel sneller beu geluisterd dan verwacht.

oceanvolta schreef:
heb ik ergens gezegd dat ik maar driekwart had geluisterd? Ik vind Taro ook het beste nummer

avatar van oceanvolta
tbouwh schreef:

Jij niet, maar MDRAIJER wel en daar reageerde Fatima op.

avatar van MDRAIJER
chevy93 schreef:
Maar vanwaar dan alsnog een voldoende, MDRAIJER?

Omdat ik weet dat het goede muziek is alleen is het niet mijn soort muziek. En omdat ik ook enkele nummers wel kon waarderen zoals Fitzpleasure.

avatar van iHateDolphins
Ooit vanwege die album hier 3 jaar geleden een account aangemaakt. Nu 3 jaar later staat de ze plaat nog steeds wel eens op. Ik vind deze ook beter dan z'n opvolger. Deze plaat is voor mij wel een mijlpaal, of een hoogtepuntje, of hoe je het ook wilt noemen, in mijn muzikale ontwikkeling.

avatar van JVT
JVT
Wat is bloodflood toch een wereldnummer. Bloodflood op een goede installatie en met de volumeknop ver opengedraaid = kippenvel. Ook Bloodflood pt. II is van hetzelfde niveau trouwens!!
Kan echt genieten van Alt-J ; Kan al niet meer wachten op een 3e album!

avatar van Leptop
Interessant album. Ik begin met 3,5*. Dit kan nog meer worden. Komt over als een album dat zijn geheimen niet meteen prijsgeeft.

avatar van rien
Na een aantal jaar toch wat kracht verloren.. Prima album maar zet het niet zo snel meer op. Taro blijft wel een enorm sterk nummer vind ik

Smoothie muziek.
De ene keer wordt er kiwi en banaan in de blender gegooid, en het resultaat is heerlijk.
Dan wordt er meer geëxperimenteerd met spinazie en sinaasappels, en is het niet te pruimen.
Te wisselvallig voor mij om de hele tijd te boeien.

Franck Maudit
deric raven schreef:
Smoothie muziek.

Exact mijn gevoel, gevat in 2 woorden. Jesus Deric, Je flikt het 'em weer.

avatar van Noere
Haha, mooie omschrijving ja. Eigenlijk luister ik alleen de laatste twee nummers nog wel eens.. deze sluiten ook fraai op elkaar aan. Met name Bloodflood is toch wel erg aangenaam. De rest is me toch wat gaan tegenstaan.

avatar van Leptop
Nou, na wat langer luisteren en luisteren blijven de geheimen achterwege. De geluidjes en zijn typische stemgeluid beginnen me wat tegen te staan. Terug naar 3*.

avatar van dennis1808
Ik heb het echt geprobeerd met deze band, maar ik kan er echt niet in komen. De songstructuren zitten wel goed in elkaar enzo, maar mijn god die stem haalt echt het bloed onder mijn nagels vandaan, en de nummers kunnen me gewoon echt niet interesseren.

Ik kan best begrijpen dat mensen dit de toekomst van popmuziek vinden, maar ik vind er geen klap aan.

avatar van Frenz
Vandaag kreeg ik spontaan de behoefte om Taro op te zetten en toch maar bij het begin begonnen.

Bij mij heeft heel dit album nog niets van zijn kracht verloren, ik snap dat zijn stem een hoog love/hate gehalte heeft, maar met smoothie muziek doe je ze imho echt tekort, deric raven.
Sterker nog, juist de toevoeging van andere exotische vruchten aan de kiwi en banaan maken Alt-J bijzonder. Het geheel smaakt uniek, nog steeds bezetten zij een uniek plekje in het muzikale landschap. Helaas vind ik dat bij de tweede een stuk minder, daar heb ik veel minder de behoefte 'm te luisteren.

Komt nog eens bij dat er op soundcloud (of YT) hele fijne remixen te vinden zijn, de Artenvielfalt edit van Tesselate of de BetatraXx remix van Fitzpleasure om er maar eens twee te noemen.

avatar van robbrouwer58
Bijzonder, onder de indruk, zo zeg.