The Church - Heyday (1985)

Australiƫ
Label: Arista

1. Myrrh (4:19)
  2. Tristesse (3:29)
  3. Already Yesterday (4:14)
  4. Columbus (3:50)
  5. Happy Hunting Ground (5:31)
  6. As You Will * (4:45)
  7. Tantalized (4:59)
  8. Disenchanted (3:55)
  9. Night of Light (4:47)
  10. Youth Worshipper (3:43)
  11. Roman (3:51)
  12. The View * (3:41)
  13. Trance Ending * (4:49)
avatar van Premonition
Op Heyday staan echt pareltjes van popsongs. Voor hun doen erg luchtig allemaal. Als je The Church kent van Under the milky way, dan is dit album beter te verteren dan het wat donkerder Starfish.

Is inderdaad een goed album. Ik ken verschillende albums; zijn allemaal van goede kwaliteit.
Maar Under The Milky Way is hun beste song.

avatar van musicfriek
Mijn kennismaking met deze band. Gedreven popnummers hoor ik voorbij komen zonder dat het me al teveel doet. Kan een kwestie van wennen zijn, moet sowieso een album minstens 4, 5 keer horen voordat ik het een beetje ken. Zo op het eerste gehoor springt voor mij het nummer Happy Hunting Ground eruit. Nu nog eens achter Under the Milky Way aan

avatar van musicfriek
Ik moet vooral aan bands denken als Echo & the Bunnymen, The Cure, beetje R.E.M. en van alles en nog wat eigenlijk... Het is vooral heel erg eighties. 3,5 ster is wel genoeg door dit album.

Lost Highway
musicfriek schreef:

Anders moet je daar eens mijn 3 favoriete bands opsommen . Ik moet The Church dus maar eens gaan checken.

avatar van musicfriek
Ik verhoog naar 4 sterren, dit is toch wel erg goede muziek hoor. Met elke draaibeurt wordt het mooier. Ga hier nog veel plezier aan beleven!

avatar van Premonition
Myrrh en Columbus zijn fantastische nummers. En Happy Hunting Ground kan zich meten met Theme for Great Cities en Somebody Up There Likes You.

avatar van likeahurricane
Het was leuk om Myrrh weer uitgevoerd te zien worden tijdens het concert van the Church in de Ekko in Utrecht.

Prachtig album.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Een toegankelijk album van The Church, heerlijke dromerige gitaarmuziek uit de jaren 80.
Ik prefereer het album starfish, maar deze mag er zeker ook zijn.

avatar van mafketel
Wsch is de bovenstaande tracklist van een ge-re-masterde uitvoering ? Want nummer 6 en 12 komen op mijn (CD) - exemplaar niet voor.

Vind deze CD maar heel weinig onderdoen voor het alom erkende meesterwerk Starfish. Deze is iets poppier mss, maar de eerste helft vind ik zeker zo goed.

BTW : 23 stemmen ? Wel erg weinig voor zo'n mooi album.

mafketel schreef:

BTW : 23 stemmen ? Wel erg weinig voor zo'n mooi album.

Die nummers komen inderdaad niet voor op de oorspronkelijke uitgave (LP) en zouden dus eigenlijk een * moeten hebben.

De eerste helft vind ik ook het best, de ene klapper na de andere, de tweede helft is ook goed maar toch iets minder, iets te veel kabbelend (op Tantalized na natuurlijk).

Topper uit de church discografie.

avatar van nightfriend
mooie uitvoering van Tantalized, tijdens concert met compleet orkest in Sydney Opera House. Dvd komt later uit. Mjammie!

Tantalised with George Elli...

Steve Kilbey gaat er trouwens steeds jonger uitzien

nightfriend schreef:
Steve Kilbey gaat er trouwens steeds jonger uitzien

Marty Wilson Piper niet, ziet er uit als clochard. Peter Koppes verjaart helemaal niet.
Terug naar de muziek: Tantalised is nogal een onrustig nummer, past eigenlijk niet goed bij de andere nummers van Heyday. The Church kennende was dat vast opzet..

Premonition schreef:
Marty Wilson Piper niet, ziet er uit als clochard.

Haha, en dan heb je hem misschien nog niet gezien zoals ie er een paar jaar terug uitzag met zo'n megalange baard. Beetje als een 19e eeuwse filsoof of Karl Marx.

Maar goed, muzikaal gezien zijn ze wel goed op dreef de laatste jaren dus dat vergoed veel.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Blijft een mooie frisse popplaat, de muziek van The Church heeft veel raakvlakken met Echo & the Bunneymen en The House Of Love voor mij, heerlijke dromerige gitaarpop dus.
De opvolger van dit album was helemaal een voltreffer, vreemd dat de band altijd onderbelicht is gebleven in Nederland.

avatar van Rainmachine
Fantastisch album ook al moest ik er in 1986 ontzettend aan wennen omdat het zo "glad" geproduceerd is. Klinkt nog steeds als een klok en de productie is super, kristalhelder en ruimtelijk. Ook hier valt het gitaarwerk weer op, prachtig hoe Koppes en Willson-Piper samen spelen. Alles klopt op deze plaat en vooral Myrh, Tantalized en Already Yesterday zijn super nummers. The Church was in Nederland niet echt populair maar is wel de Australische Doe Maar geweest. Ze speelden daar in zalen van 30.000 tot 40.000 mensen in hun hoogtijdagen. Dat ze later (slechts) in de bovenzaal van Paradiso spelen blijft nog steeds een beetje gek...

avatar van Premonition
Dit album moest hun New Gold Dream worden, daarom haalde Kilbey producer Pete Walsh naar Australië.

avatar van bikkel2
Ambitieus album dit Heyday.
Duidelijk dat de The Church hier op zoek was naar wat andere invalshoeken en vermoedelijk ook wel naar een wat groter publiek.
Het knappe is dat de eigen id gewaarborgd blijft.
De 60's gitaarsound is nog in volle glorie te bewonderen, evenals de lichte psychedelia.
Maar het is wat meer up dan down hier.
Nergens kakt het in en de melodielijnen zijn wederom om te smullen.
Myrrh is een voortreffelijke opener en met Tristesse en Already Yesterday als uitstekende volgers, weet je dat het gek moet lopen wil dit gaan teleurstellen.
En dat doet het dan ook niet.
Het tempo zit er voor de band's doen goed in en op het fantastische Tantalized zijn er zelfs wat blazers te horen.
Het deels zwoele Night Of The Light heeft strijkers en Youth Worshipper kent duidelijk invloeden uit de late 60's, Beatlesachtig trompetje en een psycheldische vibe.
Daar de muziek doorgaans op een relaxe manier voort gaat, zijn er hier wat meer verrassingen in de songs. Van zweverig tot steviger, en dat pakt prima uit.

The Church maakt tot dan toe platen van een coherent niveau. Weinig op aan te merken.
Heyday is het album waar men de remmen voorzichtig loslaat.
Onmiskenbaar hun geluid, de lyrics weer mysterieus, maar het lijkt hier op een feestje.
Natuurlijk niet te luidruchtig en te ordinair.
Het is wel The Church.

Prachtplaat.

Franck Maudit
bikkel2 is tegenwoordig goed bezig

Tot nu toe klasbak na klasbak he bikkel bij deze band. Waar zie je dat nog

Tot nu toe klasbak na klasbak he bikkel bij deze band. Waar zie je dat nog

Het is van een heel constant en behoorlijk niveau luigi. Da's zonder meer knap.
Ik begrijp er ook niets van dat The Church niet op grotere schaal is doorgebroken.
Maar aan de ene kant....het heeft ook wel weer wat.

avatar van luigifort
Ja precies dat vind ik ook, dat heeft wel wat
Prachtmuziek, maar niet commercieel genoeg. Geen pophits, op ms die ene kraker na, maar dat is ook een typische Church song. Zweverig, spiritueel, heel gelaagd, en nooit schreeuwerig. Niks voor de top 40 dus

Franck Maudit
Niks voor de top 40 dus

Wat is die top-40 toch waar iedereen het altijd over heeft?
Het klinkt best belangrijk.
Maar ik houd er nooit rekening mee en voel me best gelukkig, ik denk bijgevolg niet dat ik iets mis.

avatar van luigifort
Precies dat vind ik dus ook

avatar van bikkel2
Je weet niet wat je mist als je alleen maar van de Top 40 uitgaat.
Maar goed, daarom zijn wij hier.

avatar van luigifort
Afgelopen zomer tourden ze met The Psychedelic Furs omdat ze een verwantschap met hen voelden, alleen in de VS geloof ik.

avatar van bikkel2
Als ze deze kant nog eens op komen wil ik wel heen. Paradiso lijkt mij leuk.
Maar even in de gaten houden.

Zeker mooi in een kerk
De Arena krijgen ze niet vol lijkt me