Megadeth - Rust in Peace (1990)

Label: Capitol

1. Holy Wars...The Punishment Due (6:36)
  2. Hangar 18 (5:14)
  3. Take No Prisoners (3:28)
  4. Five Magics (5:42)
  5. Poison Was the Cure (2:58)
  6. Lucretia (3:58)
  7. Tornado of Souls (5:22)
  8. Dawn Patrol (1:50)
  9. Rust in Peace...Polaris (5:36)
  10. My Creation * (1:36)
  11. Rust in Peace...Polaris [Demo] * (5:25)
  12. Holy Wars...The Punishment Due [Demo] * (6:16)
  13. Take No Prisoners [Demo] * (3:23)
Oelieda
Of ik er naast zit zal de toekomst uitwijzen.
Voor de rest ben ik het wel met je eens.

Maar hoe oneens we het ook zijn, we geven allebei 5 sterretjes voor dit album. En dat doen we omdat we dit een geweldig album vinden.

avatar van Edwynn
Hoeveel toekomst moet dat zijn denk je? De plaat is al bijna 22 jaar oud. Ietsiepietsie jonger dan Master Of Puppets. De plaat wordt door diverse mediabronnen als klassieker aangestipt. En dat zijn niet alleen de metalzines. Daarnaast vind ik het zelf ook een klassieker. Dus ja. Het is nu al een klassieker.

Verder vind ik het inderdaad een geweldige plaat. Niet zo geweldig als Peace Sells.. Maar dat is een fotofinish. Iets van 9,7 sta tot 9,9 op de schaal van 10.
Ik zeg er wel bij dat nostalgische gevoelens daarbij een rol spelen.

Oelieda schreef:
Of ik er naast zit zal de toekomst uitwijzen.
Voor de rest ben ik het wel met je eens.

En hier blijf ik bij.

avatar van Edwynn
Jouw goed recht uiteraard. Maar ik vind de argumentatie wel wat pover.

Oelieda
Master of Puppets 6 miljoen verkochte exemplaren.

avatar van Edwynn
Ik laat kees maar rusten.....

Oelieda
Zijn we het weer eens. Worden er allebei een beetje moe van.

avatar van Madjack71
Ik heb een iets grotere voorkeur voor de M van Megadeth dan Metallica. Op de e.o.a. wijze vind ik de muziek wat meer ballen hebben en branie. De teksten weten mij ook wel aan te spreken.

Nieuwstad
Oelieda schreef:
Master of Puppets 6 miljoen verkochte exemplaren.

Ja en St.Anger net als Rust In Peace 1 miljoen. Ook een klassieker dus?

avatar van vielip
Verkoopcijfers zeggen geen moer over het wel of geen klassieker zijn mijns inziens. Het gevoel en de sfeer die rond een album hangen bepalen dat voor mij.

Stijn_Slayer
Nou, een album dat niemand gekocht heeft kan moeilijk een klassieker zijn. Wel kan je natuurlijk zeggen dat je vind dat een album de status van een klassieker zou moeten hebben.

Nieuwstad
Dat zou je inderdaad kunnen zeggen ja.

avatar van Edwynn
Strikt genomen kun je een album wel luisteren zonder te kopen. Dus helemaal sluitend vind ik die stelling niet.

avatar van Spock2011
Vooral in deze tijd van downloads zijn verkoopcijfers niet bepaald een gangbaar criterium. Een klassieker kun je sowieso niet bepalen in een korte tijdspanne. Ik zou zelf kijken naar de invloed die een album heeft gehad, zowel op muzikaal als op sociaal gebied. Een plaat als Nevermind is op beide velden belangrijk geweest, Rust in Peace wellicht alleen op de eerste. Desondanks hebben ze allebei een aanzienlijke bijdrage geleverd, en daarom kunnen ze als klassieker bestempeld worden. Het blijft echter werk met de natte vinger.

Stijn_Slayer
Deze plaat heeft fysiek goed verkocht en ik denk dat er ook een heleboel exemplaren van gedownload zijn (die niet te staven zijn).

avatar van kobe bryant fan
Vermakelijk plaatje, jammer genoeg kunnen alleen de opener en Tornado Of Souls me omver blazen. Vooral de opener. De riffs en solo's zijn over het algemeen erg goed en de zanger heeft een vermakelijke stem. Jammer genoeg blijven de meeste songs zitten tussen vermakelijk en goed daarom een 3,5*.

avatar van Kronos
Waar het voor de een slechts vermakelijk is is het voor een ander volmaakt.

Niet alleen Holy Wars en Tornado blazen omver, maar elke noot op dit album barst van de passie.

Na 22 jaar Rust in Peace heeft het nog niks aan intensiteit verloren. Absolute metal klassieker.

avatar van niels94
Metal is een genre waar zeer mooie dingen uit voort zijn gekomen (en nog steeds voortkomen). Heavy metal weet mij echter zelden echt te bekoren, vaak voornamelijk vanwege de zang die ik niet goed of soms zelfs slecht trek. Iron Maiden vormt hierop een uitzondering, al vind ik ook die niet zo geweldig als velen. Ook bij dit album ben ik verre van een fan van de zang, zeker een minpunt. Verder is het instrumentaal gezien inderdaad wel vermakelijk en ik hoor wel wat mensen er zo geweldig aan vinden, maar mij raakt het niet zo, op een enkele sterke riff na die af en toe absoluut voorbijkomt. Desondanks is het doorgaans zeker niet vervelend dit te beluisteren, daarom een voldoende. Wie weet stijgt die alsnog.

avatar van kobe bryant fan
Holy Wars...The Punishment Due blijf ik maar draaien, staat zeker in mijn "Song Top 100."
De ene riff wissel na de andere, schitterende tekst. Veel variatie in de zang. De emotie is zowel instrumentaal als vocaal erg goed te horen.

avatar van crosskip
kobe bryant fan schreef:

Emotie zit er zeker in het nummer; ken weinig bozer en agressiever klinkende solo's als die aan het einde van Holy Wars

niels94 schreef:
Ook bij dit album ben ik verre van een fan van de zang, zeker een minpunt.

Is ook onder metalheads een blijvend issue. Mustaine heeft nu eenmaal een nasale, wat zeurende stem. Op studiowerk vind ik 't nooit zo'n punt. Vind die grom in z'n stem eigenlijk wel lekker. Live gaat hij soms wel behoorlijk de mist in.

Ozric Spacefolk
Alleen al door de eerste twee tracks een van de beste thrashplaten ooit.

En dan de rest nog. Ongelooflijk wat een heerlijke thrashplaat. Dat dubbelbasswerk ook. Waanzinnig gewoon....

Zang van Mustaine vind ik te gek... Lekker op het randje, heerlijk....

avatar van Kronos
Een meesterwerk is het.

Ik denk dat de drijfveer bij Dave Mustaine om nummer 1 te zijn boven Metallica, en/of hen aan te tonen dat ze hem niet uit de band hadden mogen zetten, een grote kracht is geweest in de zeldzame hoogten die hier worden bereikt.

Dat weet ik wel zeker.

Je hoort de drive achter hem. En hij had de luxe een kicken drummer en tweede leadgitarist te mogen zoeken.

Niks mis met Kirk Hammett, maar kom op. Megadeth kent 2 solisten.
En Nick Menza is toch echt in de top10 Thrash drummers. Minder bekend als Bostaph, Lombardo en Hoglan, maar god, kan die vent drummen zeg.
Over Lars Ulrich zullen we het maar niet hebben....

avatar van Kill_illuminati
Daarom snap ik het ook dat Mustains ervoor koos om Menza te houden in plaats van Vinnie Paul (Pantera).

Ozric Spacefolk
Hoe kom je daar nu weer bij? Vinnie toch nooit in de running geweest?

avatar van Metal-D78
Eén van de weinige albums waar ik 5 sterren voor geef. Iedere noot is raak. Dit is het beste dat Mustaine ooit heeft opgenomen. Niet meer geevenaard.

Volgens mij, maar corrigeer me als ik het niet goed heb, stond Dimebag op de nominatie om gitarist te worden bij Megadeth. Menza was vogens mij drumroadie van zijn voorganger Behler. Die positie was dan ook vrij snel vergeven. Voor de positie van gitarist heeft Mustaine wat meer moeite moeten doen. Maar wast mij betreft mag het resultaat er zijn. Ook Friedman levert op Rust in Piece zijn beste werk af met als klap op de vuurpijl de op een fractie van een seconde een minuut durende solo in Tornado Of Souls.

avatar van Kill_illuminati
Ozric Spacefolk schreef:
Hoe kom je daar nu weer bij? Vinnie toch nooit in de running geweest?

Vlak voor de studiosessies van Rust in Peace wilde Dave Mustain graag dat Dimebag bij Megadeth kwam spelen. Dimebag wilde dat maar stelde een voorwaarde voor, namelijk dat zijn broer Vinnie Paul de drummer zou worden. Mustain wilde dat niet omdat hij Menza al had ingehuurd.

Kill_illuminati schreef:

Oh okay. Maar dat zal een gesprek van 5 seconden zijn geweest. Jeff Waters is volgens mij ook nog gevraagd door Mustaine...

hahaha, als je het zo bekijkt, heeft hij misschien wel iedereen een keertje gevraagd. Behalve mij, dan.....

avatar van Metal-D78
Klopt Ozric! Waters is ook gevraagd. Die wilde verder met Annihilator na het briljante debuut. In de vroege jaren '90 heeft Waters ook nog met Dimebag gepraat over de extreme koerswijizging van Pantera tov de jaren '80. Dimebag gaf aan dat zij meer brood zagen in de meer extreme koers. Waters dacht daarentegen met een radiovriendelijk geluid te kunnen scoren (Set The World On Fire). Helaas voor Jeff .....