Paul Banks - Banks (2012)

Label: Matador

1. The Base (3:54)
  2. Over My Shoulder (3:24)
  3. Arise, Awake (4:17)
  4. Young Again (3:51)
  5. Lisbon (3:16)
  6. I’ll Sue You (4:20)
  7. Paid for That (3:32)
  8. Another Chance (4:34)
  9. No Mistakes (3:52)
  10. Summertime Is Coming (4:42)
avatar van IllumSphere
Ik kan eigenlijk nog niks maken van The Base. Het klinkt wel lekker, maar echt enthousiast ben ik niet. Laten we hopen dat er nog meer nummers uitlekken en dat die nummers me wel kunnen raken.

avatar van coldwarkids
Het nummer The Base klinkt nog niet echt aanstekelijk. Dat deed het bij het nummer Only If You Run wel gelijk.

avatar van Boris1
Zowel The Base als Summertime is Coming komen in mijn oren weer fantastisch door, ben zeer benieuwd naar een volledig album. Ik heb dan ook een grote blinde vlek voor deze man, held...

avatar van OscarWilde
Idem. The Base is echt een heel sterk nummer en Summertime is coming lijkt mij als afsluiter moeilijk in te schatten, maar op zich prima nummer. Julian plenti is skyscraper vond ik echt fantastisch en ben benieuwd wat dit gaat geven.

avatar van coldwarkids
The Base is een goed nummer! ben echt benieuwd naar dit album. Raar dat hij dit nu wel onder z'n eigen naam uitbrengt.

Dikkop
The Base is een groeiertje en Summertime vond ik van het begin al goed.
Misschien dit album toch eens proberen.
Paul Banks klinkt in elk geval stukken beter dan Julian Plenti.

Dikkop
Ik veronderstel dat hij is gelekt?

avatar van Shadow91
Aan de 4 stemmen zo te zien wel, maar ik kan hem in ieder geval nergens vinden...

avatar van Don Broccoli
coldwarkids schreef:
Raar dat hij dit nu wel onder z'n eigen naam uitbrengt.

Het was een gevoel. Hij vond zijn echte naam beter bij deze plaat passen, zoals hij het ook goed bij het artwork vond passen om alleen zijn achternaam als titel te gebruiken. Esthetische overwegingen. Daarnaast schreef hij de Julian Plenti-songs eind jaren negentig en begin deze eeuw. De songs van Paul Banks schreef hij, op Summertime Is Coming na, in de laatste paar jaar. Kan meegespeeld hebben, ook vind hij niet dat Paul Banks een andere artiest is dan Julian Plenti. Hij speelt gewoon graag met alter ego's, zoals zijn grootste hiphophelden dat ook doen.

avatar van Korreltje Zout
Ben ik de enige die verbaasd is dat Dhr Julian/Paul Plenty/Banks hiphophelden heeft?

Wel weer grappig dat ie een Skyscaper op zijn nieuwe plaat zet.

avatar van IllumSphere
Wat is er daar zo vreemd aan ? Het is niet omdat zijn muziek onder het genre rock vallen dat het dan betekent dat hij enkel maar naar rock luistert.

avatar van Don Broccoli
Zo vreemd is het niet gezien zijn gebruik van samples op deze plaat.

avatar van Boris1
Nu aan het beluisteren.... Interpol 2.0!?

Na een eerste luisterbeurt luidt het antwoord ja en nee. Fascinerend album waar ik nog niet helemaal chocola van kan maken. Net als 's mans eerste album gaat ook deze weer meerdere kanten uit waardoor het een wat onsamenhangend geheel lijkt.

Nog een x luisteren....

HolyGrail
Ik ben toch wel erg positief na de eerste paar luisterbeurten. Voor mij genoeg aanleiding om een kaartje te kopen voor het concert in de Melkweg op 10 februari.

avatar van IllumSphere
Ik weet het nog niet zo met deze plaat. Het klinkt wederom wat kwalitatief, maar ook weer wat als de zoveelste rock plaat. Nog wat langer op de pijnbank leggen dus.

avatar van coldwarkids
Het is weer een typisch Interpol plaat.. alleen dan wel het minste van wat we gewend zijn.

avatar van ni slecht
vind het eerder een typische julian plenti plaat, interpol is toch nog net iets anders

Conversation 16
Altijd weer die vergelijking met Interpol. Dit is een soloplaat van Banks waar hij veelvuldig buiten de Interpol paadjes wandelt.
Zeer geslaagd vind ik persoonlijk. Het vergt wel wat luisterbeurten maar dat is voor mijn gevoel altijd een goed teken.
Langzaam nestelen de nummers zich in je hoofd. Zeer verslavede plaat. Vooral op vinyl
Vinyl versie zit ook de cd versie bij. Altijd leuk.

Voor mij 1 voor de eindlijstjes. Een verdiende 4,5

avatar van coldwarkids
Hopelijk groeit deze meer bij mij. Skyscraper was namelijk ook een groeiertje.

avatar van Mindscapes
Gisteren in de bus toegekomen, vandaag voor de eerste keer in de auto opgelegd. Er zitten enkele goeie dingen tussen, maar ik heb de indruk dat de koptelefoon onontbeerlijk is. Vaak wat schijnbaar fillermateriaal, maar ik geloof dat het moet groeien (eenmaal beluisteren in de auto is niet ideaal) en dat alles beter tot zijn recht komt als je ervoor gaat zitten. Net als bij user coldwarkids heeft Julian Plenti ook bij mij een lange weg afgelegd. Nu vind ik Skyscraper wel de concurrentie met het betere Interpolmateriaal aankunnen. Banks ook? We'll see!

avatar van IllumSphere
Het probleem met deze plaat is dat er tussen de twee goede nummers The Base en Summertime Is Coming er eigenlijk weinig te beleven valt en dat het meer van hetzelfde is. Het klinkt een beetje als de zoveelste rock plaat en dat kan niet echt de bedoeling zijn. Gelukkig overvalt de verveling me nooit en zijn de ergernissen beperkt tot die vervelende voice samples.

avatar van Shadow91
Ik heb een beetje hetzelfde probleem als Illum Sphere.

Na de voorproefjes Summertime is Coming en vooral the Base (kwalitatief beter dan alles wat op het laatste Interpol album staat naar mijn mening) had ik best hoge verwachtingen van het album, en dan is het jammer dat er verder toch niet echt noemenswaardige nummers opstaan.
Het instrumentale Lisbon doet me vrij weinig, No Mistakes is een mislukt experiment en Over My Shoulder en I`ll sue you lijken ook niemandsdalletjes.

Arise, Awake is nog wel aardig (al had er denk ik meer ingezeten), evenals de laatste single Young Again, Paid for that en No Mistakes. Alhoewel het geen slechte nummers zijn, ontstijgt het ook niet de middelmaat.

Skyskraper vond ik een erg sterk album. Alhoewel er ook een paar matige nummers opstonden, stond de helft van het album vol met topnummers (Only if you Run, Skyscraper, Games For Days, On the Esplanade, No Chance Survival).

Een kleine teleurstelling dus van de frontman van een van mijn favoriete bandjes.
Vooral omdat ik weet dat hij beter kan, en dus misschien beter nog een tijdje had kunnen wachten met het uitbrengen van dit album om met meer kwalitatief goede nummers op de proppen te komen.

avatar van Shadow91
Misschien iets te streng geweest met mijn 3 sterren notering.

Na een aantal keer de plaat nog eens beluisterd te hebben, vliegen die kleine 40 minuten toch wel snel om en zijn Over my shoulder en I`ll sue you ook een stuk beter gaan klinken.
Hoewel het geen top album is, luistert ie wel lekker weg en staan er wel een 2 tal zeer sterke nummers op.

Vandaar een halfje erbij.

avatar van hallo!
Gewoon een aangenaam album van Banks. Het eerste en het laatste nummer zijn de beste. Dit staat best ver af van Interpol en dat mag ook wel. Sommige nummers zijn schijnbaar experimentjes waardoor dit album erg ongedwongen aanvoelt. Dat maakt het ook zo leuk om naar te luisteren.

Bovendien staan er een paar sterke songs op, zoals de twee die ik al eerder noemde en Over My Shoulder.

avatar van Co Jackso
Een begenadigd en door mij heel erg hoog aanschreven tekstschrijver als Paul Banks zou zich eigenlijk moeten schamen voor het schrijven en uitbrengen van nummers als I’ll Sue You en Paid for That. Duidelijk de dieptepunten op een verder aardig album. Hoogtepunten zijn er gelukkig ook. Afsluiter Summertime is Coming klinkt heerlijk en ook nummers als The Base en Arise, Awake zijn bovengemiddeld goed.

De echte uitschieter is echter het nummer Another Chance. Banks neemt wat risico met een sfeervol en opzwepend nummer dat een beetje doet denken aan het nummer Skyscraper van zijn vorige album. Het nummer lijkt trouwens ook wat op het geniale Stem/Long Stem van DJ Shadow. Al met al is dit geen album van Paul Banks die een onuitwisbare indruk achter heeft gelaten.

Mooi album. Prima afwisseling in de nummers.

avatar van Mctijn
Na het eerste nummer heb je het beste al gehad. De rest van de nummer kabbelt fijn door, zonder noemenswaardig te worden. Ondanks dat dit niet slecht is, zijn de meeste mensen dit plaatje over een paar maand weer vergeten.

avatar van Screenager
Ik vind dit toch weer een méér dan behoorlijke plaat. Zit nu aan een tiental luisterbeurten en hij bevalt me uitstekend. Zit niet echt meer een zwak nummer in, hoewel ik in het begin minder had met het instrumentale Lisbon en het experimentele Another Chance. Nu zijn deze allerminst 'mindere' nummers en houdt het album de hele tijd mijn interesse.
Favoriet blijft wel The Base, vind ik echt een erg geslaagd nummer.

Niet alle nummers zijn even interessant, maar het zakt evenmin ergens volledig in mekaar. Een vrij constant, degelijk album.

Wederom dik in orde dus van de heer Banks. Met Interpol heeft hij me nog nooit echt teleurgesteld en ook solo doet hij dat nu niet. Julian Plenti moet ik dringend ook eens aanschaffen of toch beluisteren.
Echt te vergelijken met Interpol is dit echter niet. Uiteraard is de stem uitermate karakteristiek, maar de muziek en beleving is toch echt heel wat anders.

avatar van Mindscapes
Screenager schreef:
Julian Plenti moet ik dringend ook eens aanschaffen of toch beluisteren.

Doen! Skyscraper is heerlijk, ik verkies 'm sterk boven Banks (al heb ik Skyscraper wel al veel vaker beluisterd, is echt opengebloeid). Zeker de titeltrack is fantastisch imo.