menu

Led Zeppelin - Houses of the Holy (1973)

mijn stem
3,95 (680)
680 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: Atlantic

 1. The Song Remains the Same (5:29)
 2. The Rain Song (7:39)
 3. Over the Hills and Far Away (4:50)
 4. The Crunge (3:17)
 5. Dancing Days (3:43)
 6. D'yer Mak'er (4:22)
 7. No Quarter (7:02)
 8. The Ocean (4:31)
 9. The Song Remains the Same [Guitar Overdub Reference Mix] * (5:30)
 10. The Rain Song [Mix Minus Piano] * (7:45)
 11. Over the Hills and Far Away [Guitar Mix Backing Track] * (4:22)
 12. The Crunge [Rough Mix - Keys Up] * (3:16)
 13. Dancing Days [Rough Mix with Vocal] * (3:46)
 14. No Quarter [Rough Mix with JPJ Keyboard Overdubs - No Vocal] * (7:03)
 15. The Ocean [Working Mix] * (4:28)
toon 7 bonustracks
totale tijdsduur: 40:53 (1:17:03)
zoeken in:
avatar van Rudi S
4,5
Hans Brouwer schreef:
Op "Led Zeppelin IV" staat het allerbeste nummer van LZ, ..


Ik mag toch hopen dat jij hier Misty Mountain Hop bedoelt en niet Stairway oid.

avatar van Hans Brouwer
4,0
Rudi S schreef:
Ik mag toch hopen dat jij hier Misty Mountain Hop bedoelt en niet Stairway oid.
Rudi S, je mag door naar de volgende ronde van deze quiz.....

avatar van Funky Bookie
4,0
Heerlijke plaat weer van Zep. Veel afwisseling met toch een karaktereistiek geluid.
Een echte klassieker ontbreekt voor mij, alhoewel No Quarter goed zijn best doet.

avatar van Hans Brouwer
4,0
Funky Bookie schreef:
Een echte klassieker ontbreekt voor mij...
Dè klassieker van dit album is zonder twijfel "The Ocean", het één na beste nummer in het omvangrijke Led Zeppelin oeuvre...

avatar van jurado
1,5
Voor mij is de klassieker van dit album No Quarter, bijna al mijn punten gaan naar die track. De rest vind ik te middelmatig tot heel slecht, The Crunge... gatverdamme.
Led Zeppelin houdt eigenlijk bij mij wel op na II maar wat ze hier en vooral hierna presteerden, vind ik absoluut niet mooi.
Wat mij betreft veel te hoog gewaardeerd, jammer want LZ I&II vind ik fantastisch.

avatar van Hans Brouwer
4,0
jurado schreef:
.... jammer want LZ I&II vind ik fantastisch.
en LZ IV vindt Jurado geniaal....

avatar van jurado
1,5
Hans Brouwer schreef:
(quote)
en LZ IV vindt Jurado geniaal....
Mneu, die staat op 3*.

avatar van B.Robertson
5,0
De pop-encyclopedie schreef al over verdeelde meningen bij het verschijnen van Houses of the Holy. De één vond het hun beste werk, de ander betitelde het als hun zwakste. Met zoiets als The Crunge vroeg de band haast ook om verongelijkte reacties lijkt me, zal wel niet voor niets de kantafsluiter zijn geweest. Zit wel een heerlijk geluid in zo met de ritmesectie. Schaar me maar eens onder de mensen die dit album als hun beste aanduiden. Alleen D'yer Mak'er heb ik niet altijd veel zin in. No Quarter behoort tot de absolute top in hun oeuvre, Ocean lekker tegendraads ritme en Dancing Days een heerlijk zomers aandoende rocker. Over the Hills and Far Away ook bijzonder aangenaam en knap dat The Rainsong zo'n rust uitstraalt na de energieke plaatopener - om Houses of the Holy maar even 'random' te doorlopen. Nu nog maar een keer in de top 10 zetten. Alleen het stemgeluid of experimenteren daarmee van Robert Plant speelt me soms parten.

avatar van ricardo
5,0
Ik ben het eens met B.Robertson, ik vind dit ook 1 van de beste Led Zeppelin albums, en zowiezo de meest gevarieerde! Denk dat ik deze van alle Zep albums ook het meest heb afgespeeld

avatar van jorro
4,0
Een album dat minder tot mijn verbeelding spreekt als I, II en IV. Een krap 4* album dankzij The Rain Song en No Quarter. En ondanks The Crunge en in iets mindere mate Dancing Days en D'yer Mak'er . Dezelfde score als III.
Dit album heb ik ook pas later aangeschaft. Toen het al op CD was verschenen. Tot die tijd kwam het bij mij niet verder dan een TDK SA90 die overigens wel regelmatig afgespeeld werd.
In de 100 Greatest Albums of 1973 op plaats 13. In de huidige lijst over 1973 van best ever albums op 2.
In wat berichtjes hierboven staan wat opmerkingen over de hoes. Op best ever albums is de hoes daarom niet zonder meer zichtbaar. Da's ook een oplossing.

avatar van Tav74
4,5
ricardo schreef:
Ik ben het eens met B.Robertson, ik vind dit ook 1 van de beste Led Zeppelin albums, en zowiezo de meest gevarieerde! Denk dat ik deze van alle Zep albums ook het meest heb afgespeeld


Eens, voor mij is dit hun beste album.

avatar van De buurman
4,0
Niet alle nummers zijn helemaal top. D'yer Ma'ker en The Crunge zijn leuk voor een keer, maar niet geweldig. Maar alle LZ platen hebben wel van die momentjes denk ik. Al met al staat deze als een huis. Heb altijd het gevoel dat de productie vanaf deze veel opener was. Frisser. Led Zeppelin IV klinkt nog wat muffig, deze knalt je luidsprekers uit. Eerste nummer blijft me fascineren, al ruim 30 jaar.

avatar van Tonio
4,0
Was destijds mijn eerste LP van Led Zeppelin. Ik vond de eerste albums ook best goed, maar zeker I en II bevatte naar mijn smaak iets teveel bluesnummers.

Op dit album hebben ze hun grenzen een beetje verkend, en dat bevalt mij stukken beter. Oké, hun vrijages met funk en reggae zijn wat minder en dus niet voor herhaling vatbaar. Maar echt storen doen ze mij op dit album ook niet.

En nu, na bijna 50 jaar, vind ik dit album nog altijd staan als een huis. En is het voor mij hun beste, hoewel Physical Graffiti in de buurt komt ...

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Voor mijn gevoel het meest "open", gevarieerde en optimistische van Zeps eerste vijf albums, en tevens het laatste van hun vijf 5*-albums op rij. De gestapelde gitaarpartijen van het openingsnummer, de vredigheid van The rain song, de verwachtingen die spreekt uit "the open road" van Over the hills and far away (prachtige titel trouwens), de zomerse avond van Dancing days, de kinderlijke vreugde van het doo-wop-slotkoortje van The ocean, de oranje getinte hoes, het werkt allemaal samen om aan deze plaat een gevoelswaarde van lichtheid en levendigheid te geven die zelfs de "dogs of doom" van No quarter niet kunnen verdrijven. En natuurlijk wordt dat gevoel van vitaliteit ook opgeroepen door de kwaliteit van de muziek, die hier frisser en inventiever dan ooit klinkt en die zó afwisselend is dat de term "hardrock" hier feitelijk niet meer van toepassing is.
        Eén bedenking. Rick Wakeman noemt het Yes-album Union zelf altijd Onion, omdat die plaat zó slecht was dat hij er van moest huilen. Naar analogie daarvan stel ik voor om The crunge voortaan The cringe te noemen – ik weet wel dat het iets als een parodie op funk moet voorstellen, maar het is toch werkelijk waar te vervelend voor woorden. (En toch zijn er ergens op de wereld nog 8 MusicMeter-gebruikers die het als één van hun twee favoriete nummers hebben aangevinkt.)

avatar van MaxKurrever
4,0
Onpopulaire mening: the crunge... Wat een geweldige kutplaat

avatar van gaucho
4,5
Ik kan 'm ook goed hebben, als een van de weinigen kennelijk. Het spreekt mij wel aan dat Led Zeppelin hier buiten de geijkte hardrockpaden durft te treden. Dat deden ze al eerder, maar nooit zo radicaal als op dit album: Zepfunk op The crunge en Zepreggae op D'yer mak'er (wat je uitspreekt als Jamaica op z'n Engels, maar ik neem aan dat ik de meeste fans daarmee niks nieuws vertel).
Aan de andere kant: mijn favoriete nummers op dit album zullen het nooit worden. Daarvoor staat er teveel ander schoon werk op. Voor een deel gaan ze door op de oude voet, zoals in de rechttoe-rechtaan rocker Dancing days. Maar No quarter en The rain song zijn hier de absolute hoogtepunten: die drijven in sfeer en instrumentatie zó ver af van wat doorgaans als hardrock wordt betiteld dat ze boven het genre uit stijgen. Experimenteel, zeker, maar absoluut geslaagd. Ik reken ze beide tot enkele van de beste nummers die de band ooit gemaakt heeft.

avatar van Dirkrocker
4,0
Nee hun beste is dit niet voor mij, vorige werken heb ik net iets meer mee. Maar neem niet weg dat dit een prima plaat is hoor, alleen opener : The Song Remains the Same , muzikaal vind ik het een lekker begin, alleen de manier van zingen staat mij niet zo aan. The grunge vind ik en draak van en nummer. Maar verder hoor je mij niet klagen. En ik vind de hoes echt geweldig.

avatar van Robje1968
3,5
Waar ik de eerste vier albums van Led Zeppelin geweldig vind, kan ik dit album minder goed hebben.
De nummers " No Quarter" en "The Rain Song" vind ik geweldig, maar de overige zes nummers heb ik niet zoveel.
Vandaag weer eens opgezet, maar tussen dit album en mij gaat het geen gelukkig huwelijk worden.

avatar van bikkel2
4,5
No Quarter en The Rain Song zijn inderdaad de 2 prijsnummers. Behoren ook tot het beste wat Zep gemaakt heeft.
Houses of the Holy valt voornamelijk op door een wat "lossere" benadering die bij mij goed valt.
Ik houd er wel van als een band ook wat anders probeert en misschien niet hun sterkste wapen is, maar Zep komt er goed mee weg.
Dy'er Makker is natuurlijk volslagen maf.
De mokerslagen van Bonham, in een als reggea bedoelde song, geeft ook wel aan dat de band zichzelf ook niet altijd even serieus nam.
Bonham moest helemaal niets van reggea hebben, en er was ook heftig protest van zijn kant.
Vandaar ook dat alle subtiliteit ontbreekt en het uiteindelijk meer als een rocksong klinkt met neiging tot het creëren van een reggeafeel.
Bonham verkloot het eigenlijk, maar het heeft zijn charme omdat het dicht bij het bandgeluid blijft.
The Crunge is dan een soort van persiflage om de funk van James Brown aandacht te geven.
Zo is er veel afwisseling en klinkt de band alsof ze wat stoom af willen blazen en veel plezier hebben.
Ach, niet over de hele linie misschien even sterk, maar er is genoeg tegengewicht om het zaakje in het gereel te houden.
Ikzelf vind de vibe en afwisseling een groot pluspunt.
Met III één van de meest gedraaide Zepalbums, al komt dat nog mondjesmaat voor.

avatar van dazzler
Voer voor discussie. Hoort de witte banner met groepsnaam en titel
waarmee het album origineel verscheen bij het artwork of niet?

Zie laatste foto's in deze link: https://www.discogs.com/release/455077-Led-Zeppelin-Houses-Of-The-Holy.

avatar van gaucho
4,5
Tja, lastig... Ik vermoed dat alleen de eerste oplage van dit album met die band verscheen. En dan zeggen we hier, net zoals bij bonustracks: niet op elke versie van dit album aanwezig. Ik vind het wel mooi, die band, maar ik kan me ook voorstellen dat veel kopers het ding verloren hebben laten gaan. Je kunt 'm eigenlijk alleen goed bewaren als je hem in de binnenhoes bij een van de platen stopt, en dan nog is het de vraag of-ie niet beschadigt.

Ik kan me voorstellen dat het album meer waard is als je het extraatje erbij hebt, maar ik zou hem niet tot het originele artwork rekenen. Het is een beetje vergelijkbaar met zo'n OBI, die Japanners vroeger om de hoes van de LP (en later de CD) deden. Viooral bedoeld om duidelijk te maken welk album het betrof, en ik vermoed dat deze band eenzelfde functie had. Zeker pal na de release was niet meteen duidelijk welke artiest of welk album dit was, aangezien je daar op het artwork geen enkele aanwijzing voor vond.

Zelfde verhaal als bij In through the outdoor, die oorspronkelijk in een bruine papieren zak werd geleverd. In tegenstelling tot die band van HOTH - die ik nooit 'in het wild' gezien heb en dus zelf ook niet bezit bij mijn exemplaar - had ik van ITTO wel die papieren zak. Maar die heeft het uiteindelijk niet overleefd. Er kwamen zoveel scheuren in dat ik 'm op een gegeven moment maar heb weggedaan.

Los daarvan had ITTO geloof ik zes verschillende hoezen, waarbij de situatie op de foto vanuit verschillende standpunten was gefotografeerd. Ook dan moet je keuzes maken als je, zoals hier om MuMe, uiteindelijk maar één afbeelding kunt kiezen om weer te geven.


avatar van Vert Lin
4,0
geplaatst:
Perfecte opvolger van een klassieker

avatar van Hans Brouwer
4,0
geplaatst:
Robje1968 schreef:
Waar ik de eerste vier albums van Led Zeppelin geweldig vind, kan ik dit album minder goed hebben.
De nummers " No Quarter" en "The Rain Song" vind ik geweldig, maar de overige zes nummers heb ik niet zoveel.
Robje1968, en "The Ocean" dan? In mijn beleving één van de beste nummers van Led Zeppelin...

avatar van Ri3n
4,5
Ik ben bezig met de zeppathon , alle 9 studio albums in 1 weekend draaien. ( vanaf vinyl ). Nummer 5 in de rij. Deze is ook weer geweldig. Op naar de laatste 4.

avatar van Von Helsing
5,0
Hans Brouwer schreef:
(quote)
Robje1968, en "The Ocean" dan? In mijn beleving één van de beste nummers van Led Zeppelin...


Houses of the Holy was één van mijn eerste platen toen ik 11 was en het blijft een buitenbeentje in de discography van LZ, maar wel een geweldige.

avatar van Tony
4,5
Ri3n schreef:
Ik ben bezig met de zeppathon , alle 9 studio albums in 1 weekend draaien. ( vanaf vinyl ). Nummer 5 in de rij. Deze is ook weer geweldig. Op naar de laatste 4.

En? Ben benieuwd of je de laatste 3 ook helemaal hebt uitgezeten, want dat zou voor mij wel een soort van straf zijn....

Gast
geplaatst: vandaag om 22:52 uur

geplaatst: vandaag om 22:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.