Hidria Spacefolk - Astronautica (2012)

Finland

3. Badding (12:24)
  4. Endymion (6:05)
  5. Seirenes (11:17)
Ozric Spacefolk
Na 5 jaar wachten is het eindelijk zover.

Hidria Spacefolk komt met een nieuwe studioplaat. De single Cycloop was al gratis te beluisteren op hun homepage. En dat klinkt alleraardigst.

Voor mensen die het (nog) niet kennen: Hidria Spacefolk speelt symfonische spacerock met de nadruk op organische instrumenten.
Zo'n beetje vergelijkbaar met de oude Ozric Tentacles maar ook bijvoorbeeld Gong of Camel.

Verrek zeg, goed nieuws; Symmetria was mooi! Maar even op zoek naar deze, of de ogen ervoor open houden

Ozric Spacefolk
Wat direct opvalt, is dat deze plaat steviger is. Meer rock en minder folk invloeden.

Tot nu toe, bevalt de plaat prima, en dendert lekker door. Veel psychedelische klanken, gave solo's en interessante ritmes.

Spacerock zoals het bedoeld is.

avatar van snarf349
Deze spacerockers swingen de pan uit. Goeie!

avatar van trebremmit
Toffe plaat weer, lekker uptempo.

Het genre wereld vind ik er niet echt bij passen, dit lijkt me typsiche space rock.

Ozric Spacefolk
Ik heb gekozen voor wereld, omdat spacerock de lading niet helemaal dekt.

De heren gooien er echt veel elementen uit de wereldmuziek in.
Naast Finse volksmuziek ook andere elementen.

avatar van trebremmit
Maar op dit album zijn er echt geen wereldinvloeden te horen, ook geen Finse volksmuziek.
Op de vorige albums klopt dat wel maar hier is het gewoon typsiche spacerock.
Of ik moet het helemaal verkeerd horen.

Ozric Spacefolk
Typische spacerock vind ik sowieso een beetje een brede term.

Ik kan de bands die onder dat genre vallen, niet meer met elkaar vergelijken.

Hidria Spacefolk, is in mijn optiek, een bandje dat net als Ozric Tentacles, Korai Orom, Uzva etc., wereldmuziek, volksmuziek, dub, rock, etc. omsmeden tot één geheel.

Een heel ander concept dan bijvoorbeeld Hawkwind, Eloy en Pink Floyd.

Je hoort het niet verkeerd, alleen je hoort het anders dan ik.

avatar van trebremmit
Badding is wel het beste nummer van dit album, erg gaaf!
Voor de rest vind ik het af en toe wel een beetje cheesy worden.

Grijs gedraaid. Heerlijk onderweg.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Voor mijn doen een enorm hoge score maar het is dan ook zo heerlijk om naar toe te luisteren, 's morgens vroeg met een dampende mok koffie, overdag op het werk tijdens het inboeken, 's avonds met een frisse pint. Heerlijk is de flow van de songs, van het hele album en van mijn favoriete nummer Badding. Het is inderdaad iets steviger dan de vorige albums maar ik vind de nummers ook veel beter. Deze heren bezorgen mij veel plezier met dit album.

Sir Spamalot schreef:

Misschien is het vlaamse Quantum Fantay ook wat voor je?

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Inderdaad, laten we zeggen dat ik de virtuele versie van hun discografie op het spoor ben - ahem. Wat een nickname als de jouwe naartoe kan leiden . Ik vind dit beter dan Ozric Tentacles. Nogmaals bedankt voor de tip! Dit zou wel eens een maximale score kunnen krijgen, gezien het aantal draaibeurten de afgelopen dagen.

avatar van BoyOnHeavenHill
Wat een leuke verrassing is dit! Ik kom hier omdat ik dit als tip heb gekregen op een site van of over ik weet niet meer precies wèlke band, maar vermoedelijk iets dat meer progrock of progmetal was, en dan vind ik spacerock hierbij wel een mooie omschrijving, want de complexe maatsoorten en bizarre wendingen die zo kenmerkend zijn voor prog, zijn hier veel minder belangrijk dan de gitaardrone, de overstuurde synths en de weirde samples van bijvoorbeeld politiesirenes die samen een heel eigen psychedelisch universum bouwen. Het leunt af en toe inderdaad wel tegen cheesy aan, zoals trebremmit op 9-11-2012 zegt (die tubular-bells op 4:45 van Endymion !), maar dat is ook wel een beetje de lol ervan, en bovendien zijn er altijd weer die doordenderende gitaarriffs die alle meligheid terstond de kop indrukken. Enorm hoge draaibaarheidsfactor ook.

avatar van ABDrums
Het is dat het debuut speciaal voor me is geweest, want anders had deze Astronautica er waarschijnlijk met de hoofdprijs vandoor gegaan. Eigenlijk is dit wel de ultieme Hidria Spacefolk plaat, omdat het karakteristieke geluid van de band vermengt wordt met meer pakkende melodieën (die tegelijkertijd uiteraard heerlijk hypnotiserend en spacey werken) en een meer rock-georiënteerd geluid. Desalniettemin sla ik het debuut nog wat hoger aan dan deze. Ik denk ook dat deze plaat, op het debuut na, het hoogste herdraaibaarheidsgehalte heeft en ook het album is dat het meest makkelijke (relatief gezien) te verteren is.

Overigens nog wel een korte vermelding over het nummer Badding. Persoonlijk denk ik dat dat nummer op de best mogelijke manier de sound van Hidria Spacefolk en de manier hoe zij te werk gaan belichaamt. Echt een nummer om je vingers bij af te likken.

Verder is eigenlijk alles wel gezegd wat er te zeggen valt over dit album. Wel gek, en enerzijds ook jammer, dat dit album het populairste is van de band. Ik had gehoopt meer volk bij het debuut aan te treffen, aangezien dat naar mijn mening het beste werk van deze band is.

Mooi is ook om te zien ook hoe deze band zich heeft ontwikkeld: van een geluid dat hoofdzakelijk jazz als basis had met spacende synthesizers en genre-uitstapjes naar de funk en reggae horen we hier hoofdzakelijk Hidria Spacefolk met (space-)rock als basisuitgangspunt, met de reeds beschreven stijlkenmerken die eromheen worden toegevoegd.

Deze plaat dateert alweer uit 2012. Weet iemand toevallig of deze band überhaupt nog muziek maakt, en zo ja, of ze ook van plan zijn nieuw materiaal uit te brengen in de (nabije) toekomst? Nu ik ze heb leren kennen wil ik graag nóg meer Hidria Spacefolk

Ik kom op de volgende eindstand uit, met een meer dan behoorlijk eindgemiddelde:

1. HDRSF-01 - 5*
2. Astronautica - 4.5*
3. Symmetria - 4.5*
4. Balansia - 4*
5. Symbiosis - 4*

Gemiddelde: 4,40*

Mssr Renard
ABDrums schreef:

Hidria Space Horse - I Remember Giants - Whisperer of Secrets (2020) - MusicMeter.nl

avatar van ABDrums
17 minuten, dat houdt (helaas) niet over. Overigens is 2020 ook alweer een poosje geleden, weet je ook of ze nu nog steeds bezig zijn met een dergelijk project / nieuw materiaal, Mssr Renard?

Mssr Renard
ABDrums schreef:

Ik heb geen flauw idee. Ik zit behalve bij bandcamp op geen enkel social media-platform. Ik denk dat ze wel iets doen met twitter/facbook/instagram. Misschien hebben ze daar een update?

Sami Wirkkala en Ollie Kari hebben allebei nog een soloplaat gemaakt. Ik vermoed dat Hidria Space Horse een doorstart is, maar toen kwam er een pandemie, waardoor bands niet de studio in konden/mochten.

avatar van ABDrums
Ik kan in ieder geval op die social mediakanalen zien dat ze als band nog actief zijn door optredens te geven. Ik kan echter niet veel wijzer worden of ze ook bezig zijn met nieuw materiaal, dus ik vrees dat het gewoon afwachten wordt...