Ellie Goulding - Halcyon (2012)

Alternatieve titel: Halcyon Days

Label: Polydor

1. Don't Say a Word (4:07)
  2. My Blood (3:54)
  3. Anything Could Happen (4:46)
  4. Only You (3:50)
  5. Halcyon * (3:24)
  6. Figure 8 (4:07)
  7. JOY (3:12)
  8. Hanging On (3:21)
  9. Explosions (4:03)
  10. I Know You Care (3:26)
  11. Atlantis (3:52)
  12. Dead in the Water (4:43)
  13. Beating Heart * (3:32)
  14. I Need Your Love * (3:54)

met Calvin Harris

15. Ritual * (3:50)
  16. In My City * (3:19)
  17. Without Your Love * (4:19)
  18. Hanging On * (4:13)

met Tinie Tempah

19. Lights * (3:30)
  20. Burn * (3:51)
  21. Goodness Gracious * (3:46)
  22. You, My Everything * (3:29)
  23. Hearts Without Chains * (3:45)
  24. Stay Awake * (3:26)

met Madeon

25. Under Control * (4:06)
  26. Flashlight * (3:33)

met DJ Fresh

27. How Long Will I Love You * (2:34)
  28. Tessellate * (3:56)
  29. Midas Touch * (3:45)

met Burns

avatar van j.v.beekveld
Haar eerste album klinkt voor mij nog steeds alsof het gisteren is uitgekomen. Heerlijke nummers met goede en unieke producties. Ik krijg er geen genoeg van. Toch ben ik blij dat ik "Bright Lights" even kan vergeten om plaats te maken voor "Halcyon".

Wat was ik blij toen ik eerste single "Anything Could Happen" voor het eerst hoorde. Een plaat die gelijk je hoofd in kruipt en er de rest van de dag niet meer uit gaat. Kippenvel waar je het hebben kan. Geniaal nummer en zeker mijn favoriet van 2012 tot nu toe. Het wachten op het album duurde dan ook lang.

Het wachten is echter niet voor niets. Met "Don't Say A Word" doe ik gelijk wat het nummer me opdraagt. In alle stilte wordt ik meegesleept het album in. Ellie weet me vast te houden tot het midden van het album. Aangekomen bij "Explosions" heb ik het idee nog maar 5 minuten te hebben geluisterd. Niet omdat het eentonig is, in tegendeel, juist omdat het zo lekker in het gehoor ligt en je echt wordt meegesleept. Hierna verliest ze me echter wel even, de balladen weten me niet te pakken. Vreemd aangezien Ellie's stem er een is die zich goed leent voor rustige nummers. Misschien even wennen? Na wat tracks te hebben geskipt komen we bij de bonus nummers van de deluxe editie. Hierop wordt ik nog even getrakteerd op wat nummers die doen denken aan het debuut album.

Of dit album een aanrader is? Tja, als jij net zoals ik houdt van een plaat met variatie op zijn best, stevige beats die aan niets doen denken in de top 40, lyrics waar je u tegen zegt en dit overgoten met de heerlijke ruwe stem van Ellie Goudling dan is het antwoord zeker ja!

avatar van tbouwh
Wat een leuke, verrassende plaat !

Toppers : Anything Could Happen, Figure 8, Dead in the Water

avatar van stoepkrijt
Ellie Goulding is een popster van formaat. Halcyon staat dan ook bomvol ijzersterke popliedjes, allemaal even aanstekelijk en met een hoop hitpotentie. Figure 8 en Anything Could Happen zijn daar de meest geslaagde voorbeelden van. Daarnaast is er ook ruimte voor een paar mooie ballads (waaronder Explosions en I Know You Care). Dat kan Ellie dus ook. Halcyon is daardoor veel meer dan een verzameling commerciële dancesongs. Sterker nog, het is een goed uitgebalanceerd album geworden.

De deluxe versie van Halcyon Days bevat maar liefst 28 songs en dat is wel erg veel van het goede. Daarom vind ik het lastig om dit als één album te beschouwen. Feit is dat haar sterkste en succesvolste nummers (Burn en I Need Your Love voorop) pas op Halcyon Days of bij de bonustracks te vinden zijn. Ook Goodness Gracious, You My Everything en Stay Awake zijn ijzersterke liedjes. Halcyon Days is in dat opzicht dus nog wat beter dan de originele uitgave.

Van de andere kant is Halcyon met zijn twaalf nummers een zeer geslaagd en compact album. Een goed album bovendien, waarbij ik 'goed' niet alleen afmeet aan commercieel succes of hitpotentie. De meeste nummers bevatten voldoende boeiende melodielijnen en zijn goed en slim geproduceerd. Bovendien heeft Ellie een mooie stem. Hoge noten weet ze goed te raken en haar licht hese stemgeluid geeft de muziek iets extra’s. Met name in de rustigere nummers komt haar stem goed tot haar recht.
Dat bijna alle nummers doorspekt zijn met dikke dancebeats wil niet zeggen dat dit album puur gericht is op de commercie en alleen de moeite waard is voor Top 40-luisteraars. Ik luister bijna alleen maar alternatieve muziek, maar voor de muziek van Ellie Goulding heb ik een zwak. Deze verzameling nummers bevat gewoon ontzettend veel moois en interessants.

Het compacte Halcyon is simpelweg een erg goed album. De hele collectie van songs uit het Halcyon-tijdperk laat bovendien zien dat Ellie Goulding (samen met haar co-schrijvers) genoeg talent en inspiratie heeft om ijzersterke liedjes uit haar mouw te blijven schudden. Ik kijk nu al uit naar de opvolger.