Graveyard - Lights Out (2012)

Zweden
Label: Nuclear Blast

1. An Industry of Murder (4:02)
  2. Slow Motion Countdown (5:35)
  3. Seven Seven (2:32)
  4. The Suits, the Law & the Uniforms (4:50)
  5. Endless Night (2:46)
  6. Hard Time Lovin (4:27)
  7. Goliath (2:49)
  8. Fool in the End (3:31)
  9. 20/20 Tunnel Vision (5:00)
shadowboxer
Na de knaller van vorig jaar alles binnen gehaald wat er maar aan deze heren te linken valt, concerten bezocht en mijzelf maar als fan betiteld. Nieuws over dit album werd dan ook als een ware vreugde explosie binnen gehaald. Zoals de titel doet vermoeden gaan ze na Hisingen Blues weer een tintje donkerder. De luchtigheid verdwijnt en de kans is dus groot dat het meer als het eerste album gaat klinken. 't Is mij om het even, beide zijn juweeltjes van albums. In december staan ze weer in Nederland.

Graveyard | Vera Groningen - vera-groningen.nl

Ik ben zeer benieuwd. Het eerste album is een regelrechte hardrock/metal klassieker en wat mij betreft behoorlijk onderbelicht. Daarna kwam 'Hisingen Blues', waarbij het, op een paar nummers na, als een ietwat timide geheel klinkt. OK, mijn favoriete Graveyard-song staat er wel op: 'Ungrateful Are The Dead'. Opener 'Ain't Fit To Live Here' mag er ook zijn.

Nu, 2012, mogen we het derde epos 'Light's Out' verwachten. Het fragment op de trailer doet de verwachtingen alleen maar stijgen. Uit diverse berichten maak ik daarnaast op dat het geluid wellicht weer in de buurt komt van het prachtige debuut.

Graveyard, maak niet de fout om het retrogeluid vaarwel te zeggen en ruil het ook niet in ten gunste van de commercie. Ga tegen de stroom in en laat horen dat het anders kan.

avatar van repelstefan
Ain't Fit To Live Here is mijn favoriete Graveyard track. Heerlijk tempo en die zang is echt geniaal. Kijk hier ontzettend naar uit, maar laat eerst de nieuwe Witchcraft maar komen

Lekker! Kwa sound gaat dit erg in de richting van het debuutalbum. Dat is wat mij betreft zeer positief te noemen(Hisingen Blues heeft minder pit). Benieuwd naar de rest van het album en het b-kantje van 'Goliath'.

avatar van repelstefan
Net Goliath geluisterd, wat een fantastische zanger is dat toch

avatar van AOVV
Lekkere hardrock, ik ken de band al, en het nieuwe nummer 'Goliath' voldoet aan de verwachtingen.

shadowboxer
The Suits, the Law & the Uniform out in the open!
Fall Music Preview : NPR

avatar van harm1985
Klinkt inderdaad lekker!

avatar van FLUOman
Zalig vuile sound, I love it!

avatar van RuudC
Goliath is helaas wel het beste nummer. Lights Out is een heel degelijk album geworden, maar ze hebben met Hisingen Blues de lat voor zichzelf te hoog gelegd.

shadowboxer
Mwah, de drie tracks dit nu te luisteren zijn anders ook weer ongekend fijn. Ik reken op een grandiose plaat die wat tussen de eerste twee in gaat hangen. Dar lijkt het wel het meest op tot nu, en dat is alleen maar goed.

Ik hoop juist op een wat steviger vervolg. 'Hisingen Blues' ontbreekt het aan de pit die op het eerste album wel te horen was.
De twee al beschikbare songs van 'Lights Out' zouden op 'Graveyard (2008)' hebben kunnen staan. Dat geeft hoop.

@ Ruud C:
Welke sound is over het algemeen op het album te he horen?

@ shadowboxer: Bedankt voor de link!

Lekker hoor...de zanger pakt goed uit met zijn stem en de muziek is wederom pittig.
Dat zijn er dus drie. Staan er in ieder geval een paar nummers op waarvan ik al kan zeggen dat ze mij bevallen.

avatar van Don Cappuccino
De 3 vrijgegeven nummers zijn geweldig en ook de out-take Leaving You (staat op de single van Goliath) is erg goed. Ik hoop dat deze Zweden eens een keer in de buurt komen want dan ga ik er zeker naar toe.

shadowboxer
Begin dit jaar stonden ze in Doornroosje en in bitterzoet. 17 december staan ze in de Vera Groningen ))))

avatar van RuudC
De nieuwe plaat is in mijn ogen zeker niet steviger. Hij is leuk hoor, maar ik had graag de energie van Hisingen Blues weer opnieuw gehoord..

avatar van Bastiaan Tuenter
Kom op Ruud, vier sterren is ie toch zeker wel waard? Dat ie het niet bij Hisingen Blues haalt zegt eigenlijk vrij weinig

avatar van Don Cappuccino
Lekker rustig plaatje moet ik zeggen. De rauwe randjes en de energie van Hinsigen Blues is eigenlijk bijna helemaal weg. Op Goliath is dit nog wel te horen maar net zo energiek als Ain't Fit To Live Here wordt het echt niet. Bij deze plaat moet ik weer meer aan Deep Purple denken. Rock zoals het in de jaren '70 gemaakt werd, het ademt dezelfde sfeer uit.

shadowboxer
Weer een behoorlijke pot rauwe energie. Met Slow Motion Countdown en Hard Time Lovin , zonder in te zakken, wat gas terug. Goliath toch wel de swinger van de plaat. Kort, maar krachtig. Gaan we weer veel draaien.

LeroyK
Graveyard = feestyard.

Dat zegt voldoende, mijns inziens.

avatar van [WZ]
Don Cappuccino schreef:

Inderdaad. Ik dacht (en hoopte stiekem) dat t allemaal wel mee zou vallen, maar het is écht een bak rustiger.. Jammer, ik mis af en toe een dosis adrenaline, en vooral de zang en drums lijken wat te tam, terwijl juist dat opgefokte hun zo tof maakte..

De reacties zijn (zeker in tegenstelling tot 'Hisingen Blues') niet heel positief. Toch is dit album over de gehele linie een coherent geheel en het bevalt mij beter dan de vorige release. De heavy metal van 'Graveyard' (inmiddels al weer rond de 5 jaar geleden uitgebracht) is niet heel erg aanwezig. Spannende basloopjes en gitaarsolo's echter nog steeds en daarbij ook natuurlijk de geweldige stem van zanger Nilsson. 'Seven Seven' en '20/20 Tunnel Vision' zijn wat mij betreft de hoogtepunten. Ik ga er nog vaak naar luisteren!

avatar van Don Cappuccino
Bij de eerste luisterbeurt was ik gematigd positief maar na meerdere luisterbeurten kan ik toch zeggen dat Graveyard met Lights Out weer een klapper heeft afgeleverd. De composities zijn een stuk gelaagder en er is meer emotie te horen, van het nummer Slow Motion Countdown krijg ik echt kippenvel! De zang is weer fenomenaal, wat een strot heeft die man! Alles is een stuk donkerder en mysterieuzer geworden. Met zijn 35 minuten een vrij kort plaatje maar wel extreem constant van begin tot eind. Met een beoordeling kom ik later maar die is sowieso 4 sterren of hoger. Dat moet ik nog beslissen.

avatar van Dieter
Superplaat! Klinkt direct goed en groeit inderdaad per luisterbeurt.
Haalt zeker het niveau van Hisingen Blues en gaat absoluut hoog in mijn jaarlijst komen!

avatar van Dudeness
Mja, op het moment dat ik er in slaag om even niet te denken dat ik naar een plaat van (voor de gelegenheid redelijk tamme) Soundgarden aan het luisteren ben (ik neem aan dat die vergelijking al tot treurens toe is herhaald)....valt dit best wel te behappen.

Toch eens op zoek gaan naar vorige werk, denk ik dan...

avatar van blonde redhead
@ Dudeness. Ik hoor die vergelijking niet zo om eerlijk te zijn.

avatar van Dudeness
blonde redhead schreef:
@ Dudeness. Ik hoor die vergelijking niet zo om eerlijk te zijn.

Ik ook al lang niet meer

avatar van BoyOnHeavenHill
Uitstekende band, briljante zanger, maar ik vind het songmateriaal niet overal even sterk. Als alles de power van Slow motion countdown of Endless night had gehad was dit misschien wel een vijf-sterren-album geweest.

Overigens, als Dudeness aan Soundgarden moest denken. dan doet The suits, the law & the uniform mij zowel qua arrangement als qua zang wel wat aan Kyuss denken. Of hoor ik daar Brian Johnson? Hoe dan ook, het lijkt op andere bands, het is retro, en het klinkt toch behoorlijk apart.