Balthazar - Rats (2012)

België
Label: [PIAS]

1. Oldest of Sisters (2:43)
  2. Sinking Ship (3:10)
  3. Later (4:43)
  4. Joker's Son (3:48)
  5. The Man Who Owns the Place (4:40)
  6. Lion’s Mouth (Daniel) (4:15)
  7. Do Not Claim Them Anymore (3:57)
  8. Listen Up (4:14)
  9. Any Suggestion (5:44)
  10. Sides (3:08)
avatar van hallo!
The Oldest of Sisters klinkt zeker niet verkeerd. Ik vind Balthazar de meest veelbelovende jonge Belgische band dus ik kijk echt uit naar Rats. Applause vind ik nog steeds steengoed.

Mee eens!

Ik kan hier echt niet op wachten!!! Nog een maandje, aftellen dan maar

avatar van Boris1
Hopelijk een mooie release van deze zeer talentvolle vlaamse band. Oldest of sisters klinkt veelbelovend!

avatar van IllumSphere
Als het hele album zo klinkt als Oldest of Sisters, dan belooft dat enorm veel goeds voor dit album.

avatar van AOVV
Leuk nieuw nummer, inderdaad! 'Applause' is een erg goed debuut, ik ben benieuwd of ze progressie gemaakt hebben.

avatar van coldwarkids
Goed nummer, die Oldest Of Sisters.

avatar van Gele Stift
AOVV schreef:

Als Balthazar al slechts een klein beetje progressie heeft gemaakt ben ik al tevreden, want de sound van het eerste album is en blijft heerlijk. Hoop op een nummer waar het vrouwelijke lid van de band de zang meer primair op zich neemt, want nu wordt ze nog wat overstemt door de andere leden.

avatar van JVT
JVT
zéér benieuwd naar dit album. heb hun vorige helemaal grijs gedraaid!

avatar van Mctijn
Hee een nieuwe! Oldest of Sisters klinkt als vanouds. Het komt wat dichterbij Last Shadow Puppets. Lekker hoor dat koperwerk Kom maar op met dit plaatje!

Ook Sinking Ship klinkt fijn:
YouTube - Balthazar - Sinking Ship - Live @ La Maroquinerie - 10-04-2012

Je kunt het nieuwe album in zijn geheel horen op: Balthazar: Das neue Album ?Rats? im Stream: Intro Magazin

Mooie plaat hoor!

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
En de Belgen kunnen hem vandaag al legaal downloaden: iTunes - Music - Rats by Balthazar - itunes.apple.com

avatar van midnight boom
Misschien wel het beste debuut van de afgelopen jaren: 'Applause' van Balthazar. Met fantastische concerten trad de Vlaamse band dit jaar weer steeds vaker naar buiten. Ondertussen sleutelde het perfectionistische vijftal rondom Maarten Devoldere en Jinte Deprez vrolijk verder aan hun tweede album. Die plaat ziet vrijdag eindelijk het licht en heet 'Rats'.

Toch gooien onze zuiderburen na het succesdebuut het roer enigszins om. Op 'Rats' klinkt de band vooral een stuk ingetogener. Zo verklaart de band zelf ook: "We're less restless than before. Our souls have calmed down". Het levert tien prachtige luisterliedjes op. Verwacht veel verslavende melodieën en sfeervol uitgemeten arrangementen. De fraaie single en album-opener is hier een fantastisch voorbeeld van. Het is een rustig en mooi met blazers aangekleed popliedje mét kenmerkende harmonische samenzang. Die samenzang zorgt, in combinatie met de kurkdroge bas en de kale sfeer, voor een herkenbaar bandgeluid. Balthazar klinkt op Rats als Balthazar. Verder klinkt Balthazar hier soms opvallend mysterieus ('The Man Who Owns The Place', 'Any Suggestion') maar kan de band ondertussen ook behoorlijk swingen ('Do Not Claim Them Anymore' en het geweldige 'Listen Up'). Het hoogtepunt van het album heet 'Sinking Ship'. Balthazar laat hierin een perfect popliedje horen. Die instrumentatie! Prachtig.

Daarnaast is de productie kraakhelder te noemen. Je zou als het ware een speld kunnen horen vallen. Klein minpuntje aan 'Rats': halverwege wordt de sfeer met 'Lion's Mouth (Daniel)' even wat soberder. Hier staan naar mijn mening net wat te veel nummers in mineur achter elkaar, en zakt de plaat even in. Het neemt niet weg dat 'Rats' een bijzonder fijne luisterplaat is geworden. Jawel, de gedroomde opvolger van het debuut. Petje af.

van: http://daanmuziek.blogspot....

BobbieMarley
Jinte Deprez is dat familie van Wouter Deprez?

avatar van IllumSphere
Mijn thuisstad doet het weer goed qua kwalitatieve bands. Balthazar bewijst hier weer eens waarom een Kortrijkzaan trots moet zijn op een band van het kaliber Balthazar.

BobbieMarley
Wordt een bewoner van Kortrijk, echt Kortrijkzaan genoemd? Ik vind het zo raar klinken. Kortrijker klinkt veel leuker.

avatar van oceanvolta
Of Kortrijkenaar

Op het eerste gehoor een erg fijne plaat. Ga hem deze week nog een paar keer opzetten.

avatar van kobe bryant fan
Erg benieuwd hiernaar.

avatar van Boris1
Na aanvankelijk enthousiasme glijdt deze toch weer gauw van mij af. Oldest of sisters blijft een mooi nummer, de rest klinkt wat inwisselbaar zonder echte hoogtepunten. Kleine tegenvaller.

avatar van hallo!
Ik heb er al drie luisterbeurten opzitten en ja hoor, hij is erg verslavend. De nummers klinken goed op het eerste gehoor, maar gaan daarna ook niet vervelen.

Applause was het toch net niet voor mij en The Oldest Sisters van Rats vind ik wel een erg hoog Last Shadow Puppets gehalte hebben. Op zich niet erg want het is een fijn nummer.
Rats is voor mij min of meer het album dat moet gaan bepalen of ik het de moeite waard vind deze groep te blijven volgen of niet.

Balthazar valt op door de wat lijzige haast Lou Reed-achtige zang en een wat losse manier van spelen. Achteloos bijna maar ik hoor toch wel dat dit alleen zo lijkt want de nummers steken verdomd goed in elkaar (de blazers geven het geheel net dat beetje meer). De Arcade Monkeys / Last Shadow Puppets link kan ik helaas niet loslaten maar de band staat genoeg op zichzelf om het niet al te veel te verstoren voor mij.
The Man Who Owns The Place lijkt haast een mengeling tussen Radiohead en Leonard Cohen (of zeg ik nu iets heel geks?!). Goed nummer trouwens.

Rats komt op mij een stuk coherenter over dan de voorganger waardoor ik er beter in kom en het luisterplezier ten goede komt.

avatar van Mctijn
Daarbij is dit een extreem goede productie. Klinkt als een klok op een degelijke installatie. Niet doorslaggevend, maar wel fijn

On: Minder catchy dan het debuut op het eerste gehoor, wel wat meer gelaagd. Er valt meer te ontdekken. Prima pop-plaatje van onze zuiderburen.

BobbieMarley
Dat is anders wel meegenomen! Heb je een beetje goeie installatie, Mctijn?

BobbieMarley schreef:
Dat is anders wel meegenomen! Heb je een beetje goeie installatie, Mctijn?

Dit is geen plek om op te scheppen over je installatie, maar ik mag niet klagen

avatar van IllumSphere
Nu verwachten we wel een aantal foto's in dit topic : Overigen >> Apparatuur >> Het Grote Audio-topic

IllumSphere schreef:
Vooruit dan maar weer

avatar van kobe bryant fan
Geweldige opvolger van het sterke debuut: Applause.
De sfeer is anders, en er is zeker verbetering.
De plaat zakt nooit in, en 40 minuten is een perfecte lengte.
Want Rats is nu van de eerste seconde genieten. Ruime 4*.

avatar van erwinz
Heerlijke plaat. Het debuut heb ik op een of andere manier gemist. Deze wilde ik na 1 keer horen niet meer missen.

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: Balthazar - Rats - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

avatar van hallo!
De laatste paar minuten van Any Suggestion zijn heerlijk. Zeker wanneer de strijkers erbij komen.

Heel de plaat is gewoon zeer sterk. Voorlopig vibd ik hem misschien iets minder dan het debuut, maar ze liggen dicht bij elkaar. Bij elke luisterbeurt is er wel een nieuwe melodie die me plots pakt.