Balthazar - Rats (2012)

België
Label: [PIAS]

1. Oldest of Sisters (2:43)
  2. Sinking Ship (3:10)
  3. Later (4:43)
  4. Joker's Son (3:48)
  5. The Man Who Owns the Place (4:40)
  6. Lion’s Mouth (Daniel) (4:15)
  7. Do Not Claim Them Anymore (3:57)
  8. Listen Up (4:14)
  9. Any Suggestion (5:44)
  10. Sides (3:08)
Rain dog
The last shadow puppets,arctic monkeys hoor ik hier in terug!
Zeer mooie,intieme plaat.

avatar van Gele Stift
Waar o waar is het energieke en de dansbare Balthazar van Applause gebleven?
Dat is wat ik mij als eerste afvroeg na de eerste luisterbeurten van Rats. Balthazar is een gewaagde weg in geslagen met dit album. Het jeugdige is eraf en ze zullen vast veel muziekliefhebbers aantrekken die de eerste plaat minder vonden. Voorlopig verdient deze plaat nog meerdere luisterbeurten want hij blijft en blijft groeien.

aERodynamIC schreef:

Was dit een bewuste fout? Anders is het iig wel een leuke tikfout.

avatar van Mctijn
Geen bewussie denk ik, want met Arcade Fire heeft het weinig te maken

avatar van Gele Stift

avatar van Mctijn
Gele Stift schreef:

Oh

Door deze nieuwe plaat ga ik Applause steeds meer waarderen, man wat een prachtalbum is dat zeg! Verslavend gewoon. Rats daarentegen weet me na 2 luisterbeurten, op de opener na, nog niet te raken, maar misschien komt dat nog!

Gele Stift schreef:
Er is toevallig een user die Arcade Monkeys heet

Aaahh daar ligt de tikfout ja

Veel tegengekomen op de site de laatste tijd dus dat zal het wel zijn

Overigens vind ik dit album toch ook weer minder worden en is dit bandje het niet helemaal voor mij.

Mm, twijfelaartje dit (althans voorlopig nog).
Tien nummers, veertig minuten zonder veel ballast, dat is op zich een knappe prestatie.
Al moet ik constant aan andere groepen denken -in willekeurige volgorde Mintzkov Luna, Cake, The Last Shadow Puppets, Velvet Underground, Leonard Cohen - terwijl dit toch echt geen copycats zijn.

avatar van IllumSphere
Balthazar heeft zich met Rats overtroffen en heeft daardoor een streepje voor als het komt op Belgische bands. Dat komt ook een klein beetje doordat we dezelfde stad delen, maar dat terzijde. Het heeft er zelfs ook voor gezorgd dat ze hun mentor in de schaduw hebben gezet, maar dat komt ook omdat die mentor (lees: dEUS) een beetje niet meer het van het is. Gelukkig dat Balthazar niet die les gekregen heeft, maar een verfrissende plaat wist te brengen die vol staat met leuke deuntjes die de oren doen plezieren. Laten we maar hopen dat het eerste wat ze zullen doen na hun Europese tour De Kreun overnemen zal zijn.

avatar van Booyo
Sides is wat mij betreft de absolute parel. Van mij mag Patricia Vanneste de volgende keer een grotere rol krijgen, prachtig die samenzang. Voor de rest is dit album sowieso van grootse klasse. Voor nu krijgt die 4 sterren, maar ik ben erg benieuwd wat de tand des tijds er mee zal doen. Het kan een gevalletje beach house worden, beter en beter, of een gevalletje alt-j, welke leuk blijft maar licht begint te vervelen.

Lastig als je zo'n sterk debuutalbum hebt gemaakt en dan moet je met een vervolg komen. Ik was heel benieuwd en werd zeer aangenaam verrast met opener Oldest of Sisters, wat zo op het laatste Arctic Monkeys album had kunnen staan. Die invloed hoor je op meer nummers op dit album, net als dat van de aanverwante Last Shadow Puppets, waarin ook Miles Kane een belangrijke rol speelt.

Toch is dit een eigen plaat geworden, met bovenal een hele fraaie warme sound. Dit hoor je goed terug op het oh zo mooie Sinking Ship. De tempoversnelling zit er weer in op 'Later', een andere nummer waarop de zanger klinkt als Alex Turner. Ik kan het niet bepaald erg vinden, zie mijn top 10. 'Later' is poprock van het hoogste niveau, gemaakt in België.

De blazers van de opener komen uitgebreider terug op Joker's Son, alleen is dit een meer uitgesponnen, gedragen nummer. Maar wel met een luchtige toon: mooi gedaan. Die luchtigheid verdwijnt op The Man Who Owns The Place, wat aangedikt met fraaie strijkers een stuk pompeuzer klinkt. Side A van de plaat is wel zeer geslaagd.

Lion's Mouth (Daniel) neemt vervolgens melancholische vormen aan. Daar kan je vaak veel moois mee, maar de aangedikte slome inslag van het lied vind ik net te. Gelukkig volgt het contrast gelijk: de openingsgitaar van het meer catchy liedje Do Not Claim Them Anymore. Ook dit is een enigzins gedragen nummer, maar met meer variatie en sterker melodieën. Kortom, alweer een topnummer.
Weer een catchy gitaartje op Listen Up. Toch is dit best een triest liedje, wat tegelijkertijd mooi is. De B-kant van dit album is een stuk zwaarder, blijkt als Any Suggestions start. Dit is geen hapklare brok. Dat hoeft ook niet, maar de sloomheid lijkt wat overdreven. Tot het pianootje volgt, net als de strijkers. Dan neemt het nummer een verrassende maar ook weer mooie wending.
Sides tot slot is werkelijk een prachtige afsluiter, met schitterende duo zang.

Rats is een heel knap vervolgalbum voor het Belgische Balthazar. Het hoort bij mijn favoriete albums van dit jaar.

avatar van jassn
Waarom toch altijd die vergelijkingen met Arctic Monkeys en Last Shadow Puppets? Dat lijkt toch echt niet op elkaar.

Oldest Sisters lijkt er toch wel heel erg op, vind ik. Niet dat het erg is, want het is een prachtig liedje. De rest heb ik nog niet gehoord, maar ik ben toch wel nieuwsgierig geworden.

jassn schreef:

De vergelijking is met het laatste (!) meer ingetogen album van the Arctic Monkeys wat bij vlagen leek op de muziek van the Last Shadow Puppets. Wat weer niet vreemd is, want één van de 2 bandleden is Alex Turner (naast dus Miles Kane).

avatar van jassn
Ik hoor het echt niet, beide albums eens beluisterd. Enige gelijke met The Last Shadow Puppets is dat ze beiden koperwerk gebruiken maar het lijkt echt niet op elkaar.

Ach jawel. Alleen al om te beginnen de stem van Alex Turner die zo bepalend is voor de muziek van zowel the Arctic Monkeys als the Last Shadow Puppets. Verder doe jij dan alsof het echt iets heel anders is, maar sommige rustige nummers van de latere Arctic Monkeys sluiten in sfeer en sound zeker aan bij die van the Last Shadow Puppets. En ook dus sommige nummers op dit album Rats, van Balthazar. Daarnaast hebben ze natuurlijk hun eigenheid, maar overeenkomsten zijn er ook.

avatar van blonde redhead
Ik hoor hier ook voornamelijk the Velvut Underground in. En ik heb in de laatste jaren weinig bands geluisterd waarbij ik die link kon leggen. Hierdoor kinkt het toch erg fris voor mij. Bovendien snap ik de vergelijking met The Last Shadow Puppets en de latere Arctic Monkeys wel. Alleen bij die platen vind ik alle nummers inwisselbaar en dat gevoel heb ik hier zeker niet.

BobbieMarley
Zojuist voor de eerste keer beluisterd en het kwam direct binnen. Klinkt veelbelovend!

avatar van IllumSphere
Het is dan ook veelbelovend. Het is voor mij de beste Belgische plaat van 2012.

avatar van Kronos
Mij bevalt dit ook wel. Van de voorganger Applause heb ik wat fragmenten beluisterd maar dat sprak me niet echt aan.

Beste Belgische plaat van 2012 durf ik niet zeggen. Dat zal waarschijnlijk Following Sea of anders Wait for Me worden.

BobbieMarley
Of Ploegsteert van het zesde metaal?

aERodynamIC schreef:
Applause was het toch net niet voor mij en The Oldest Sisters van Rats vind ik wel een erg hoog Last Shadow Puppets gehalte hebben. Op zich niet erg want het is een fijn nummer.
Rats is voor mij min of meer het album dat moet gaan bepalen of ik het de moeite waard vind deze groep te blijven volgen of niet.

Balthazar valt op door de wat lijzige haast Lou Reed-achtige zang en een wat losse manier van spelen. Achteloos bijna maar ik hoor toch wel dat dit alleen zo lijkt want de nummers steken verdomd goed in elkaar (de blazers geven het geheel net dat beetje meer). De Arcade Monkeys / Last Shadow Puppets link kan ik helaas niet loslaten maar de band staat genoeg op zichzelf om het niet al te veel te verstoren voor mij.
The Man Who Owns The Place lijkt haast een mengeling tussen Radiohead en Leonard Cohen (of zeg ik nu iets heel geks?!). Goed nummer trouwens.

Rats komt op mij een stuk coherenter over dan de voorganger waardoor ik er beter in kom en het luisterplezier ten goede komt.

Gelukkig ben ik niet de enige die assiocaties met de zang van Lou Reed heb. Het album begint me steeds beter te bevallen.

avatar van heavenmotel
en zopas de mia gewonnen voor beste plaat van het jaar. straf.

avatar van IllumSphere
Heel leuk en zeker als je weet dat Balthazar één van de eerste bands is die dit zeker verdienen. In tegenstelling tot de vorige winnaars van de MIA's.

Des te langer ik dit fraaie album draai, des te beter het mij bevalt: ook inmiddels het slomere middenstuk. Eigenlijk vind ik alles weer (net als bij hun debuut) mooi en zal dit album dan ook in mijn jaarlijstje staan.

En nu dinsdag naar Tivoli.

avatar van kobe bryant fan
Ik heb het ook gezien. Was erg blij met hun winst, al hoopte ik toch op Following Sea.

BobbieMarley
Vind dit toch wel een stuk interessanter dan Following sea, Kobe.

avatar van AOVV
Omdat ik 'Oldest of Sisters' en 'Do Not Claim Them Anymore' (door ArthurDZ getipt in het "Maak kennis met 2013"-topic) erg toffe liedjes vind, heb ik de hele plaat nog maar eens beluisterd. Ik was blijven steken op één luisterbeurt, en begrijp nou niet bepaald waarom, nu ik het nog 'ns luister. Want dit klinkt gewoon erg, erg goed. Het debuut wordt benaderd, bij momenten zelfs overklast (eerder genoemde 'Oldest of Sisters' vind ik hun beste nummer tot nu toe, 'Any Suggestion' is ook prachtig, groots). Ja, deze ga ik meer luisteren.

avatar van kobe bryant fan
Zeker doen want na een aantal luisterbeurten verder, vind ik deze ook beter dan Following Sea (dus toch in m'n ogen een terechte winnaar). En natuurlijk veel beter dan het debuut.
Ben benieuwd wat we nog mogen verwachten van deze erg sterke band!