Helloween - Keeper of the Seven Keys Part I (1987)

West-Duitsland
Label: Noise

1. Initiation (1:20)
  2. I'm Alive (3:22)
  3. A Little Time (4:00)
  4. Twilight of the Gods (4:30)
  5. A Tale That Wasn't Right (4:42)
  6. Judas * (4:39)
  7. Future World (4:02)
  8. Halloween (13:18)
  9. Follow the Sign (1:48)
  10. Victime of Fate [Re-recorded Version] * (7:00)
  11. Starlight [Remix] * (4:15)
  12. A Little Time [Alternative Version] * (3:33)
  13. Halloween [Video Edit] * (5:02)
  14. Savage * (3:23)
  15. Livin' Ain't No Crime * (4:42)
avatar van vielip
Samen met deel 2 absolute klassiekers!!! Helloween was de grondlegger van de latere power metal beweging.
Ik vind op beide Keeper albums geen enkel slecht nummer staan om eerlijk te zijn. De produktie van dit deel is inderdaad wel matig maar de nummers trekken het geheel met gemak naar een hoge score!

Nieuwstad schreef:
Victim Of Fate en Starlight zijn gewoon twee hele gave b-kantjes uit de Keeper Of The Seven Keys periode. Inderdaad erg interessant dus, ben blij dat ze aan de remaster zijn toegevoegd.

Het interessante eraan is natuurlijk dat het eigenlijk nummers zijn van hun debuut EP. Hier worden ze dan door de 'nieuwe' zanger gezongen. Persoonlijk vind ik het van weinig toevoegende waarde. Ik ben te vertrouwd met de originele opnamen en in mijn oren klinkt het nu niet zo goed.

Dit album valt me daarentegen bijzonder goed mee nu ik het nog eens heb beluisterd. Het zijn vaak haast kinderdeuntjes doorheen een metalsaus geroerd, maar op een blije dag word ik hier wel blij van.

avatar van vielip
Ik vind die oude nummers met Kiske dus wel beter dan met de oorspronkelijke zang van Hansen. Ik vind de zang van Kai Hansen nou eenmaal superslecht en irritant dus als daar een zanger als Kiske tegenover wordt gezet dan is voor mij de keuze snel gemaakt!

avatar van Rockfan
Voor mij ook. Kiske is DE zanger bij Helloween, zelfs beter dan die nieuwe..hoe heetie ook weer?

avatar van Kronos
Tsja, Kiske is een betere zanger dan Kai. Ongetwijfeld. Maar als je Helloween sinds '85 van hun debuut kent, dan zal de voorkeur wat die nummers betreft meestal toch naar Kai uitgaan denk ik. Vergelijk met Iron Maiden. Dickinson is technisch beter dan Di'Anno, maar hij zingt de nummers van de twee eerste albums niet beter. Net als Kiske mist hij de nodige rauwheid voor dat vroegere materiaal. En een technisch mindere zanger heb ik liever dan dat die verloren gaat.

PriestMaiden
Metalklassieker. 4.5*

avatar van Alexepex
Samen met grote broer Keeper deel II toch twee hele belangrijke metal-platen uit de tachtiger jaren. Keeper II was met iets meer humor, die ik niet altijd kon waarderen.
Keeper I was meer een Hansen-album terwijl Keeper II meer een Weikatz-album was.
Victim of Fate en Starlight zijn twee ijzersterke nummers die zeker niet hadden misstaan op deze, toen nog, lp.

Een topper.

In 2005 kwam nog Keeper deel II uit (The Legacy) maar een Keeper of the Seven Keys album zonder Michael Kiske, is geen Keeper of the Seven Keys.
Hoewel de zang van Andi Deris zeer goed te noemen is.

Alexepex schreef:

En zo is het, wat een strot had/heeft die Kiske

Nieuwstad schreef:
wat een strot had/heeft die Kiske

Streep 'had' maar door! Ik zag 'm afgelopen zomer live met z'n nieuwe band Unisonic (aanrader voor alle liefhebbers van Helloween met Kiske en Place Vendome) en dat klonk echt te gek! Kiske had 17 jaar (!!) niet op een podium gestaan maar daar was niks van te merken. Wát een stem zeg!!

avatar van Edwynn
Kiske is nog immer een uistekend vocalist. Zowel zijn soloplaten, bijdragen aan Avantasia en Place Vendome bewijzen dat.

Keeper part I is een heerlijke krachtige schijf met een prima mix van stevige speedy metal, wat luchtigere metal en een ballade. De epic Halloween fungeert als een kers op de taart.

avatar van uffing
Voor mij zit de kers op de taart aan het begin. Na het wat mysterieuze Initiation knalt de openingstrack werkelijk je huiskamer in (of liever nog, je auto in, wat direct extra druk op je gaspedaal geeft). Geweldige solos vervolgens en lekker drumwerk. Ik vind I'm Alive echt een van de beste openers op een album ooit.

Uiteraard is de rest ook prima te pruimen, met als andere uitschieters het epische Halloween en het prachtige door Weikath geschreven A Tale that wasn't right.

avatar van Edwynn
I'm Alive is ook een favoriet van mij. Een heerlijk stuwende hoofdriff en geweldig solowerk. Een Helloween op volle snelheid is toch de beste Helloween, vind ik.

haveman
Bedankt voor het laten verschijnen van dit album in de updates! Heerlijk om weer eens te horen en volledig uit me dak op Halloween.

avatar van Kronos
Mijn favoriet is A Little Time denk ik. Maar ik vind het hele album erg leuk. Hun beste.

avatar van Edwynn
Ik denk ook dat ik deze hun beste vind. Op Keeper 2 staan hele goede nummers, maar ook net wat teveel meligheid. Het onstuimige Walls Of Jericho vind ik ook uitstekend, maar daar zong Kai Hansen nog niet zo goed als dat hij nu doet.

avatar van vielip
Ik vind deze ook net ietsje beter dan deel 2 maar ik zie beide altijd als 1 geheel. Op deel 2 staat inderdaad wat meer melig geneuzel in de vorm van Rise and fall en Dr. Stein. Toch heeft laatstgenoemde wel een geweldige riff! Die komt eigenlijk het best tot uiting op het geweldige Live in the UK album. Luister maar eens. Als Kiske zegt; Are you ready for Dr. Stein? En dan die riff die erin knalt....heerlijk!!

avatar van jasper1991
Redelijk goed album met als belangrijkste euvel Kiske. Acquired taste natuurlijk, maar zijn uithalen in 'Future World' zijn toch echt vals. Bovendien wordt hij ietwat schel als hij echt de hoogte ingaat. Hij kan bij vlagen wel mooi zingen, maar af en toe gaat hij over het randje. Doe mij maar Deris...

'Future World' vind ik desondanks wel een goede song, met name door het tussenstukje! Met 'Halloween' het beste nummer op dit album, waar zwakke songs toch niet aanwezig zijn.

Daarom nog een goede 3,5*.

avatar van Don Cappuccino
Dit vind ik juist een van de betere Power Metal-bands, jasper1991. Michael Kiske is een hele goede zanger en ook als hij de hoogte ingaat is het niet irritant. Ook de nummers zijn ijzersterk, de beste nummers zijn I´m Alive, Future World en Halloween. De opvolger is ook heel erg goed. 4 sterren.

avatar van jasper1991
We hebben het over de Helloween van de jaren-80. Wat daarna kwam is simpelweg een andere band. Die band vind ik erg underrated en die staat zelfs in mijn top-10, te weten 'The Dark Ride'. Oftewel, ik vind Helloween ook een van de beste powermetal-bands als je hebt over de nieuwere albums.

De oude Helloween is absoluut niet slecht; Zij zijn de bakermat van de powermetal en ik zei al dat ik de nummers goed geschreven vond, maar van Kiske moet je simpelweg houden. Dit doe ik lang niet altijd.

avatar van vielip
Volgens mij is het net andersom; je moet van Deris houden. De meeste mensen die dit soort muziek mooi vinden, rekenen Kiske tot één der allerbesten! Deris mag hem de veters nog niet strikken als het op zingen aankomt.

avatar van Edwynn
Wat Helloween nu doet is voortborduren op datgene wat ze in de jaren 80 gecultiveerd hebben. In die zin is dit wel iets essentiëler dan de platen die ze nu maken.

Persoonlijk vind ik dat Deris de platen eerder naar beneden haalt dan omhoog stuwt. Bij Pink Cream 69 vond ik hem iets beter.

Kiske is wereldklasse. Luister maar eens naar zijn bijdragen op platen van Avantasia, Place Vendome en zijn solowerk. Die man zingt met het grootste gemak nog net zo hoog als vroeger.

avatar van jasper1991
Kiske wereldklasse? In zijn zangregio vind ik Heiman(Lost Horizon), Kotipelto en Eriksen(Circus Maximus) alvast beter, ik ken en hoor Kiske genoeg om dit te beoordelen.

Nieuwstad
Kiske is inderdaad van grote wereldklasse. Het beste wat Helloween ooit is overkomen. Hij heeft een enorm bereik, zingt loepzuiver en ook altijd vol emotie. Ik ben in principe niet eens zo'n power metal fan, maar dit is fenomenaal goed. Genre overstijgend werk, niet in de laatste plaat dankzij dat gouden keeltje van der Michael

Nee Jasper.. niet aan onze Kiske komen!!

avatar van Edwynn
Vergeet niet dat Kiske nog net zo klinkt als vijfentwintig jaar geleden. Dat is maar weinigen gegeven. En Kotipelto is een Kiske kloon die helaas niet hetzelfde machtige timbre heeft. De rest ken ik niet.

Nieuwstad schreef:

En dan te weten dat Kiske ten tijde van dit album nog een echt broekie was. Nog net geen twintig.

avatar van Edwynn
Er is niets vals aan Future World overigens. Kiske maakt nauwelijks gebruik van falsetto. In tegenstelling tot veel genregenoten.

Kronos schreef:

Ja en dat broekie had me toch een podium presentatie, alsof ie het al jaren deed

Nog een leuk weetje: A Little Time is een nummer dat hij al op zijn 16e schreef. Nog een bewijs dat hij echt geboren is voor het vak lijkt me

Zucht...

Hij komt me ontzettend knijperig over, alsof hij de hoogte net niet aankan. Dat is wat ik heb te zeggen. Hij zal wel de eerste zijn en jong en rauw en wat niet al, maar ik erger me bij vlagen aan zijn stem. Dat valt niet te rationaliseren.
Edwynn schreef:
Kiske maakt nauwelijks gebruik van falsetto.

Dat zie ik nou juist als een zwaktebod. Liever gebruik maken van falsetto dan de hoogste tenorregio net niet halen, dat laatste is natuurlijk absoluut geen schande. Kakko (Sonata Arctica) zingt daarin ook niet prettig.
Met andere woorden: je kan je interpretatie aanpassen aan je gevoel bij Kiske.

avatar van Edwynn
Net niet halen? Toch eens wat philipsoorbellen aanschaffen.

avatar van Don Cappuccino
Edwynn schreef:

Dat zal wel de reden zijn dat ik zijn stem erg aangenaam vind om naar te luisteren, bij andere Power Metal-bands word ik helemaal gek van de zang.