Helloween - Keeper of the Seven Keys Part I (1987)

West-Duitsland
Label: Noise

1. Initiation (1:20)
  2. I'm Alive (3:22)
  3. A Little Time (4:00)
  4. Twilight of the Gods (4:30)
  5. A Tale That Wasn't Right (4:42)
  6. Judas * (4:39)
  7. Future World (4:02)
  8. Halloween (13:18)
  9. Follow the Sign (1:48)
  10. Victime of Fate [Re-recorded Version] * (7:00)
  11. Starlight [Remix] * (4:15)
  12. A Little Time [Alternative Version] * (3:33)
  13. Halloween [Video Edit] * (5:02)
  14. Savage * (3:23)
  15. Livin' Ain't No Crime * (4:42)
avatar van Edwynn
De mosterdpot waar de bands van nu uitsnoepen wordt hier achteloos terzijde geschoven

Overigens vind ik dat de beste registratie van Kiske's bereik op deeltje 2 te horen zijn. En wel in het titelnummer. Duizelingwekkende hoogtes en mooie rijkgekleurde lagere regionen. Allemaal volle noten en met het grootste gemak gehaald.

avatar van jasper1991
Hoog inderdaad, maar kinderlijk met weinig power mijns inziens. Mensen als Kotipelto komen me meer krachtig over, hij voelt zich als een vis in het water in de hoogste tenorregio.

Ik moet mezelf wel corrigeren: nergens vliegt Kiske écht uit de bocht.

avatar van vielip
Tsjonge Jasper, jij wilt dus beweren dat een Kotipelto, die in de hogere regionen alle kanten opzwabbert, een beter en krachtiger zanger is dan Kiske??? Ik begin me echt af te vragen of je wel de goeie cd in het hoesje hebt zitten
Haal de galm effecten eens weg bij Kotipelto en je houdt een hoopje ellende over! Die man zingt in de hoge regionen op hetzelfde bedroevende niveau als LaBrie (om maar eens een voorbeeld te noemen). Sorry maar Kiske behoort echt tot de absolute top als het om zangers gaat! En dan heb ik het niet eens over het power metal genre alleen!

Galmeffecten?

avatar van vielip
Daar was ik al bang voor; het is je nog nooit opgevallen! Beste Jasper; zowel live als in de studio wordt bij 9 van de 10 zangers in een power metal band een galm effect op de zang gegooid. Dit om het allemaal mooier te laten lijken dan het in werkelijkheid is. Zo lijkt het alsof de toon wat langer aangehouden wordt in de juiste hoogte. Luister de live cd Visions of Europe van Stratovarius maar eens en luister naar de galm die nog even doorgaat als Kotipelto al gestopt is met zingen. Haal dat effect eens weg en je houdt weinig indrukwekkends over. Kiske heeft al deze fratsen niet nodig! Die zingt van zichzelf al zo zuiver en krachtig.

avatar van jasper1991
Nouja, ik erger me in ieder geval bij vlagen aan zijn stem. Gooi er dan maar tig effecten doorheen wat mij betreft. Je hoeft trouwens niet in ieder bericht mijn naam te noemen, geachte Philip.

Sorry....Jasper!!

Nieuwstad
Beste Jasper, dat zijn stemgeluid je niet ligt is nu wel duidelijk en is je goed recht. Alleen je argumenten over zijn zangcapaciteiten raken kant noch wal. Kiske zingt loepzuiver en doet dit met zoveel gemak, met zoveel power, dit is ongeëvenaard! Hij is de Jeff Buckley van de power metal.

MindRuler
Als Kiske de Pavarotti van de power metal is, dan is Kotipelto de Helmut Lotti.

avatar van jasper1991
Kiske klinkt voor mij als een sirene, ik vind het soms niet prettig om naar te luisteren. Kotipelto is even goed een grote zanger; van de matige nummers die Tolkki schreef maakte hij nog wat.

Kotipelto vind ik veel epischer klinken, hij heeft ook een snik.

avatar van vielip
Hij snikt inderdaad aan één stuk door ja....daar heb je wel een punt!

avatar van Spock2011
Net niet zo sterk als de opvolger, maar nog steeds een zeer goede ervaring. De plaat begint uiterst krachtig en bevat veel heerlijke melodietjes en nummertjes. Het enige kritiekpunt vind ik de zang van Kiske, die op deze plaat zoals jasper1991 al zegt, inderdaad van tijd tot tijd als een sirene klinkt. Een nummer als Futureworld wordt daardoor helaas ook een stuk minder prettig. Ik zou haast zeggen dat ik de versie die ik een aantal jaar geleden op Graspop met Deris op zang heb gehoord, beter was.

Nieuwstad

avatar van Edwynn
Ik kan me voorstellen dat het je smaak niet is, maar hekelen dat het als een sirene klinkt en Seventh Son op 1 in je top 10 zetten is iets wat ik nog even niet kan rijmen. Nou zingt Dickinson weliswaar iets lager, maar sirene was ook zijn middle name.

avatar van jasper1991
En toch vind ik dat als fervent powermetal-liefhebber ook, zoals al duidelijk mocht zijn in de voorgaande discussie. Mooie hoge zang vind ik niets mis mee in de metal, maar Kiske blijft ook binnen zijn genre acquired taste.

avatar van Edwynn
Smaak kun je niets aan veranderen. Ik hoor dat Deris best wel kan zingen, maar ik vind zijn klankkleur en zijn rasperige kopstem verschrikkelijk.

avatar van Spock2011
Nee, Kiske en Futureworld gaat m.i. totaal niet samen. Overigens vind ik die vergelijking met Seventh Son ongepast, aangezien Bruce Bruce en Kiske totaal andere zangers zijn, in ieder geval minder opgefokt. Ik heb bij Kiske het gevoel alsof zijn stem op het punt staat over te slaan. In mijn bericht bij Keepers II schreef ik dat ik de stem van Kiske op die plaat een stuk beter kan waarderen. Ik ben overigens altijd iets kritisch geweest over verschillende zangstemmen. Dave Mustaine kon ik bijvoorbeeld snel waarderen, maar deze stem iets minder.

Spock2011 schreef:

Nee, hoor. Zelfde technieken, andere registers.
Dickinson heeft lang de bijnaam "siren'" gehad.
En waar toch het idee vandaan komt dat Kiske buiten zijn bereik gaat in Future World is mij een raadsel. Dat hoge kan je tegenstaan, maar dit is beslist niet vals of buiten bereik.

avatar van jasper1991
Vooral die 'Fu' in Future World en de 'Glo' in Glorious kan ik me aan ergeren. Het komt zo knijperig over.

avatar van Edwynn
Dat ligt denk ik aan de nogal onlogische overgang. Probeer het eens na te doen dan merk je dat de noten niet heel best aansluiten.

MindRuler
In mijn vorige band zat Future World in de setlist, mijn bereik ligt veel lager dan Kiske maar merkte dat ook op. Zoals Edwynn zegt ligt dat aan de overgang, het is een vrij hoekige zanglijn.

avatar van jasper1991
Als je met bariton inzet is het goed te doen, maar de 'we all live' is al zo hoog.

Op de basisschool leerde ik bij het zingen van kerstliedjes al dat je 'Stille Nacht' niet te hoog moet inzetten, anders gaat het goed mis.

EDIT: Nu MindRuler dat ook zegt neem ik dat maar aan. Toch is het me in het algemeen wat te hoog en kinderlijk, ik mis tegenwicht.

jasper1991 schreef:

Dan denk ik dat we op een lijn zitten, want door stoor ik me zelf ook het meest aan. Fu-ture world en Glo-ri-ous, die komen er echt vreselijk irritant uit.

avatar van Spock2011
Dat over Bruce Dickenson dat zal wel, maar daar erger me ik gewoon niet aan. De mens zit nu eenmaal onlogisch in elkaar.

avatar van jasper1991
Ik houd van heel veel hoge zangers (zie stemmenlijst), maar Kiske heb ik het ook op de een of andere manier niet zo mee. Kiske is echt een geval apart, ook binnen zijn hoogte.

avatar van Kronos
Spock2011 schreef:

Heerlijk juist, hoe Kiske dat Glo-ri-ous zingt. Eén en al glorie!

avatar van Edwynn
Het valt me op dat hij in de lagere regionen nauwelijks lijdt onder een Duits accent. In tegenstelling tot de hogere regionen. Dan verraadt hij zijn afkomst wel.

Fjoetjur wurwld

Buiten dat vind ik Kiske buitengewoon imponerend in het nummer. Juist die hoge uithalen maken van Future World iets bijzonders, vind ik.

avatar van Germ
Germ (crew)
Ik heb weinig met Helloween (en al die Duitse Power bandjes die hen volgden), maar dit album heb ik, net als zijn tweelingbroertje, altijd wel goed gevonden.
Met Halloween als absolute uitschieter!

avatar van The_CrY
Dit klinkt dus echt heerlijk. Het heerlijke geluid uit de jaren 80 zoals ik het graag hoor met uitstekende zang. Kiske heeft me echt positief verrast met zijn diepe, maar toch hoge stem. Album is verder erg lekker en precies lang genoeg.

avatar van The_CrY
Wow zeg, die Kiske kan me toch zingen... doet hij dat tegenwoordig nog steeds zo?