Focus - X (2012)

Label: Eastworld

1. Father Bachus (4:11)
  2. Focus 10 (5:59)
  3. Victoria (5:38)
  4. Amok in Kindergarten (5:10)
  5. All Hens on Deck (5:55)
  6. Birds Come Fly Over (Le Tango) (5:37)
  7. Hoeratio (5:48)
  8. Talk of the Clown (3:05)
  9. Message Magic (4:00)
  10. Crossroads (5:49)
Fedde
Er zit wat moois aan te komen !! Ook hier weer een paar 'nieuwe jasjes', maar dat mag de pret niet drukken. Thijs heeft er nog volop zin in, zo te zien.

live mei 2012

avatar van musician
Ik heb het album nog niet in huis (de bestelling is onderweg) maar, 27 oktober ga ik ze bekijken in Lelystad. Leuk, dat filmpje uit 2012, kan ik mij even voorbereiden!

avatar van Don Cappuccino
Ik heb wat reviews gelezen op het internet en daar staat in dat dit het sterkste album van Focus is in een lange tijd.

avatar van musician
Ik hoop maar dat het waar is. Waarom zou het ook niet een ijzersterk album kunnen zijn. Ik geloof dat Van Leer toch wel enige kijk op zaken heeft. Hij heeft ook alle tijd gehad om wat voor te kunnen bereiden.

Fedde
Klopt, lees dit maar eens, dat belooft veel goeds;

Review Ragherrie

avatar van musician
Ja, dat is inderdaad al lovend!

Toch aardig dat Pierre v.d. Linden en Thijs van Leer sinds 2005 weer herenigd zijn. V.d. Linden speelde natuurlijk ook al op de eerste albums van Focus.
Dat gitaarspel zal natuurlijk geen Jan Akkerman zijn, maar daar hoor ik niemand over klagen anno 2012. Het is ook nog maar de vraag of Akkerman in de verste verte nog zou hebben ge speeld als in zijn hoogtijdagen, begin jaren '70.

avatar van musician
Van Leer en zijn eerbiedwaardige bandleden (Pierre v.d. Linden, Menno Gootjes, Bobby Jacobs) zijn er in geslaagd om een nieuw Focus album uit te brengen dat volledig aansluit op het idioom van de eerste succesvolle Focus cd's uit begin jaren '70.

Het is onvoorstelbaar maar waar. Alsof Earth & Fire weer eens met iets zou komen met het elan van Maybe Tomorrow Maybe Tonight of de Golden Earring met Radar Love. Landgenoten uit dezelfde beroemde periode. Daar kun je je ook maar moeilijk een voorstelling bij maken.

Maar het is componist Van Leer en de uitstekende samenstelling van de band aan te rekenen dat Focus weer zo geweldig klinkt, eigenlijk alsof ze nooit zijn weggeweest. Ook al zijn Van Leer en Van der Linden dan inderdaad oprichters maar waren Gootjes en Jacobs nog niet eens geboren.

Alle bekende Focus ingrediënten zijn aanwezig: stevige instrumentale werken, andere die rustiger zijn, gedeelten die tegen het klassieke aanzitten. De onorthodoxe vocalen van Van Leer die zijn toegevoegd, zijn dwarsfluit en het Hammond-orgel.

Maar elke muzikant is top, of het nu gaat om de ervaren drummer Pierre van der Linden, bassist Bobby Jacobs (die het album prima heeft geproduceerd) of de vingervlugge en geweldige gitarist Menno Gootjes. Hij schreef het openingsnummer, Father Bacchus, dat eigenlijk al gelijk doet opveren. Gootjes geeft aan volledig aan te voelen wat je moet denken bij muziek van Focus en ook hoe je daar dan gitaar bij moet spelen.

De hoes is door niemand minder ontworpen dan Roger Dean, de man die o.a. vrijwel alle albums van Yes (in ieder geval de beroemde) van woeste sci-fi tekeningen voorzag, dat is geen kleine jongen op dat terrein.

In ieder geval lijkt het er op, dat Focus er weinig aan laat liggen om aandacht te willen trekken voor deze grootse productie, het eerste album sinds 2006.
Maar wat je ook daarbij over Van Leer mag denken: laat hem maar schuiven, bij nader inzien.

Prachtig, zijn meeslepende Victoria of de rocker All Hens on deck.
Hoeder van het oude geluid, ontwikkelaar van het nieuwe, Focus anno 2012. Van mij mogen ze zo nog jaren doorgaan.

Fedde
Prachtig verhaal, musician. Ik heb 'm nog niet in huis, maar heb al wel vier stukken gehoord waar de vonken vanaf spatten alsof het 40 jaar geleden is. Maar dan beter! Geweldig vind ik ook dat er geen electronische toeters en bellen in zitten. Hier wordt nog écht muziek gemaakt met een 'live'atmosfeer. Dat Hammond-orgel van Thijs van Leer bijvoorbeeld: prachtig ouderwetse electrische bak. Je hoort het ding schuren en kraken bij het bespelen.

Het nummer Victoria is trouwens een tribute aan Ramses Shaffy. Van Leer werd eind jaren '60 door Shaffy ontdekt en de muziekwereld binnengehaald. Victoria, geschreven door Shaffy was toen een hitsingle voor Liesbeth List. Mogelijk speelde van Leer hier ook al mee.

Over de hoes nog dit: In een interview van februari vertelde Thijs van Leer dat de plaat al was opgenomen, maar dat het wachten was op de hoes van Dean. Die nam er flink de tijd voor. Maar wat een klasse-hoes! Hopelijk geeft het een boost aan de verkopen. In Zuid-Amerika doet Focus het bijvoorbeeld erg goed. Concerten zijn er steeds uitverkocht.. Daar durfden ze in 1972 niet van te dromen.

Ze kunnen door wat mij betreft. Perfecte band. Stemmen doe ik als ik het album een paar maanden goed beluisterd heb, maar dat zal dicht bij de 5 sterren komen, verwacht ik.

avatar van musician

Ik heb het houten Hammond orgel gezien bij hun recente optreden in Lelystad. Het ziet er niet uit met al die kale plekken, wordt overal naar toe gesleept. Maar volgens mij heeft Van Leer het al sinds 1969 liefkozend bij hem in de buurt. De ducktape, waarmee het woord Focus op de voorzijde van het orgel wordt gevormd, zit er waarschijnlijk al op vanaf begin jaren '70.

Maar laat niemand zich vergissen in deze band! Zij hebben nog steeds een hele goede internationale reputatie, die terecht is, en wat door dit album eindelijk weer eens wordt onderstreept.
Ze doen wereldwijd ook nog steeds concerten, zijn dit jaar in Brazilië geweest en de komende maanden wordt getoerd in Engeland en Duitsland.
Bij dat recente concert in Lelystad waren er ook Engelsen aanwezig die speciaal voor Focus de oversteek hadden gemaakt. Dat vond ik toch wel heel bijzonder.

Ik vind het voor de band zelf ook geweldig, gun ze dat succes van harte. Het zal ongetwijfeld hard werken zijn. In 1973 kwam je met internationaal succes in het nieuws, nu is er helaas nog nauwelijks aandacht voor. Maar van mijn kant in ieder geval petje af!

avatar van Don Cappuccino
En nu ben ik al helemaal benieuwd naar dit album. Vanavond eens kijken of hij al op Spotify staat.

Fedde
Nog een paar draairondjes gegeven.

In alles is dit een album gemaakt in het Focus-idioom. De ingrediënten zijn inmiddels bekend: excellente muzikanten (Waar vind je in Nederland een betere drummer dan Pierre van der Linden, een betere toetsenist/fluitist dan Thijs en een betere bassist en gitarist dan Jacobs en Gootjes?) en natuurlijk de alleen bij Focus in deze vorm verkrijgbare mix van progrock, jazz, funk, klassiek en een flinke portie Hollandse eigenzinnigheid. Dat eigenzinnige uit zich in non-verbale zangpartijen, muzikale verwijzingen naar Bach en een heleboel recycling van het eigen repertoire. De eerste drie maten van Father Bacchus zijn vrijwel identiek aan Hocus Pocus. Zo is er nog een reeks knipogen. Is dat winst of 'meer van hetzelfde' ?

Daar ga ik nog even over nadenken de komende tijd. Nu alvast 4,0 dikverdiende sterren.

Fedde schreef:
en een betere bassist en gitarist dan Jacobs en Gootjes?

In Akkermans band.

avatar van musician
Ik maak me sterk dat Akkerman niet meer kan, wat Gootjes weer wél kan
Ik zou rustig aan dit album durven beginnen, Stijn.

Stijn_Slayer schreef:

In Akkermans band.

Natuurlijk, toen ik het opschreef wist ik het al: de ware Akkerman-man gaat nu van zich later horen. Maar met alle respect voor Jan Akkerman (en dat heb ik oprecht!) moet ik toch zeggen dat Gootjes hier de sterren van de hemel speelt en er keihard aan werkt. dat zie ik Akerman nú niet meer zo doen.

Fedde

Voor de goede historische orde moet ik mezelf hier even corrigerend toespreken. Zeker begon van Leer bij Shaffy en speelde zijn liedjes, maar Victoria was zijn eigen compositie en werd op tekst van Lennaert Nijgh door Liesbeth List de hitparade ingezongen.

En dan kom ik op nog een paar opmerkelijke overeenkomsten. Talk Of The Clown is exact het zelfde nummer als Pierrot op de fluit-CD Renaissance uit 1986. Het volgende nummer op de afspeelllijst van Renaissance heet Message Magique, evenals op X en wederom is dit dezelfde compositie.

Birds Come Fly Over is zonder zang beter bekend als Le Tango en staat al op Introspection 4 uit 1978.

En dan is er nog Amok In Kindergarten dat van Leer al in twee delen speelde op zijn mp3-album The Home Concert uit 2008.

Op Mother Focus staat het nummer Father Bach en dat lijkt, behalve de titel, dan weer in niets op de opener op X: Father Bacchus.

De Latijnse declamatie in Hoeratio zijn de regels 202-214 uit Ars Poetica van Horatius.
Het gaat hier over de kunst van het fluitspel. Nederlandse vertaling welkom.

Wie had het ook alweer over 'georganiseerde misdaad? ' Weet jij dat nog, Stijn?
Het lijkt me niet onaannemelijk dat alle nummers van X op die manier te herleiden zijn.

Ondanks alles, het zijn maar kleine misdrijven die hier gepleegd worden en de vakkundigheid maakt veel goed. Van Leer 's schoonzoon Bobby Jacobs mag hier, behalve als best redelijke bassist, nog wel even genoemd worden als kundig producer.

Fedde schreef:
En dan kom ik op nog een paar opmerkelijke overeenkomsten (...).

Aha! De werkelijke kenner is hier aan het woord.

Ik ben natuurlijk maar een leek op het gebied van Focus, ik ken de albums die je noemt ook niet, maar je hebt ongetwijfeld gelijk.
Voor mij is alles dus zeker nieuw en dat is natuurlijk voor een deel ook de opzet van Focus: het aantrekken van hernieuwde belangstelling.

Focus verkoopt als naam natuurlijk veel beter dan de afzonderlijke projecten die je noemde. Je ziet dat wel vaker. In dat geval is een klein gevalletje leentjebuur van (nauwelijks verkocht) eigen werk (met ongetwijfeld betere versies) natuurlijk helemaal niet erg. Hooguit de kopers van Renaissance en Introspection 4 kennen het al (een beetje).

Maar het zou een leuke vraag zijn aan Thijs van Leer.

Overigens ben ik wel voornemens om af en toe wel eens wat meer te kopen van Focus, oud of nieuw. Aan Thijs van Leer's Introspection ben ik nooit begonnen. Om de een of andere reden kreeg het bij mij het predikaat lift-muzak en dat is nooit meer beter geworden. Ik ben benieuwd of ik het (oudere) werk dat ik nog niet heb gemakkelijk kan vinden.

Fedde
Nou nee, ik ben geen kenner, maar had die paar platen wel in huis. Mijn vrouw en ik draaien tijdens het lezen of andere hobby 's graag een rustig plaatje en dat is dan al meer dan 20 jaar vaak iets van Thijs. Daar kunnen we het nog over eens worden, andere muziek gaat via mijn koptelefoon (avatar). Brave liftmuziek, dat is het soms wel ja, vooral op Renaissance waar ik niet een groot fan van ben. De nieuwe benadering spreekt mij wel aan (mijn vrouw weer niet).

Vandaar dat ik regelmatig dacht; dat heb ik ergens eerder gehoord.
BGOrecords

avatar van musician
Mooie overzichten van BGO records!

Ik zie overigens lovende reacties hier ook over de Introspection cyclus van Van Leer. Het neigt natuurlijk naar klassieke muziek en uitsluitend klassieke muziek is niet mijn cup of tea. Tenzij een man als Van Leer er in slaagt een prachtige symbiose te maken van nieuw gemaakte klassieke muziek in combinatie met een goede dosis rock.

Daar zijn natuurlijk wel meer voorbeelden van te vinden, overigens ook voor een deel op deze Focus X, en daar kun je mij dan wel voor porren.
Nee, het verder uitdiepen van Focus en Van Leer lijkt mij geen slecht idee.

avatar van Dungeon
Jammer dat Niels alweer weg is. Die deed het toch goed als jonge gozer tussen die oude rotten.

avatar van echoes
Hier ben ik erg benieuwd naar. Hoop dat ie minstens het nivo van de vorige plaat evenaard, want die is prachtig.

Wel even wat rechtzetten over het hammond orgel van Thijs die eruitziet alsof ie al 40 jaar meegaat. De keren dat ik ze heb zien spelen (laatste keer alweer een jaar of 2 geleden) was die beschadigde kast vol kale plekken een XB3, de digitale versie van de originele mechanisch/electrische B3 toonwiel. Je kunt het ook live horen tijdens een nummer waar Thijs pitchbend gebruikt. Niet meer het echte orgel dus, maar een moderne versie ervan (en al flink door the road toegetakeld). Ik vermoed dat ie die nog steeds live bespeeld, maar wat op de nieuwe plaat is gebruikt weet ik natuurlijk niet.

avatar van musician
Ik heb het enige plaatje dat ik kon vinden van het orgel van Focus op de pagina bij Focus neergezet (bij albums zijn geen plaatjes mogelijk).
Dus ik weet niet of je daar wat uit kunt aflezen.

avatar van echoes
Aldaar gereageerd. Ken je trouwens het album hiervoor, New Skin? Zie geen beoordeling/opmerkingen van je. Echt een prachtig album ook.

avatar van musician
Nee, omdat ik dat album inderdaad niet ken. Ik heb Focus 8, maar dat heeft niet het enthousiasme kunnen ontlokken dat ik nu bij Focus X wel heb.

Maar ik moet inderdaad maar eens aan Focus 9 beginnen....

avatar van B.Robertson
X heeft een betere produktie dan Focus 9 New Skin maar kan na 3 draaibeurten nog niet zeggen dat ik X beter vind. Father Bachus opent lekker uptempo in de geest van Hocus Pocus, daarna is het saaiheid troef met Focus 10, kan niet tippen aan Focus 1 t/m 4. Victoria is nooit mijn favoriete nummer van Liesbeth List geweest; laat staan een herbewerking van Focus. Van het gepriegel van Amok in Kindergarten word ik zenuwachtig. All Hens on Deck is weer een pluspunt. Een stevige rocker met stuwende ritmesectie, al neem ik de vocalen maar voor lief. De beste uitvoering van Le Tango blijf ik die van Introspection 4 vinden. Hoeratio bevat wederom vocalen, iets waar X wat te veel van heeft. Zit een sterke solo in maar blijft niet hangen. Talk of the Clown bevat mooie melodieën die mooi door fluit en akoestische gitaar gespeeld worden, een rustig nummer is ook Message Magic met mooi gitaarwerk van Menno Grootjes, al vind ik het jammer dat Niels van der Steenhoven weg is. X Roads is dan alweer de afsluiter, een redelijke compositie met wederom vocalen. X wekt de indruk de meeste vocalen sinds Focus Con Proby te hebben, het eerste album zonder Akkerman, maar Focus Con Proby vind ik momenteel interessanter dan X. Heb ze beide nieuw in de collectie, evenals Introspection 3 & 4.

Fedde
Zo kun je het ook zien natuurlijk. Deze week ontdekte ik dat ook X Roads (Crossroads) een bekend nummer in een nieuw (steviger) jasje is. Op de Japanse versie van het album 9 New Skin staat het als bonustrack onder de titel Brazil Love. Niet heel erg natuurlijk, maar zo kom ik dan al op 6 van de 10 nummers die eerder zijn uitgevoerd.

Le Tango op Introspection 4 vind ik ook beter trouwens.

avatar van echoes
Teleurstellend album tot nu toe na een keer of wat draaien. Pakt me nog nauwelijks, waar de voorgaande plaat bijna alleen maar sterke songs kent. Deze plaat is veel saaier en ik stoor me veel aan de vocalen van Thijs, terwijl ik dat in een nummer als "European Rap(sody) van de vorige plaat helemaal niet heb. Er wordt als vanouds fantastisch gemusiceerd, maar het boeit me niet. Ik zal 'm nog eens wat vaker opzetten, maar betwijfel of het een groeiplaat is. Ik hou het voorlopig even op 3 punten.

avatar van spoiler
Vandaag op vinyl binnen gekregen. Heerlijke plaat.
Op de site www.focustheband.com lees ik dat er binnen enkele weken weer een nieuwe plaat verkrijgbaar zal zijn. Ben erg benieuwd weer.

WPE
Ik heb dit album nu pas 1 keer beluisterd maar durf er zonder meer een 3,5 voor te geven. Er wordt lekker en fris gemusiceerd op dit album, en dat vind ik knap voor met name Thijs die al vele decennia in het vak zit Het klinkt ook typiscch Focus met toch een wat eigentijdse inslag, en dat vind ik uitzonderlijk, want vaker klinkt een band die na ruim 40 jaar (!) een album maakt een goedkope kopie van zichzelf...

WPE
Nou, ik heb toch veel te snel geoordeeld...vanavond heb ik nog eens aandachtig geluisterd en nu viel me pas op hoe ongeinspireerde muziek het is. Gitaarwerk is er bijna niet van betekenis, het lijkt in de verste verte nog niet op het virtuoze gitaarspel van Jan Akkerman, en Thijs de jodelaar doet het echt niet goed. Zwakke nummers, het frommelt maar wat door. Na 25 minuten dit gedoe aangehoord te hebben kwam er zo'n "pseudo" intelligent nummer met verbasterde latijnse uitroepen. Wat een ellende...en daarna zo'n boerse polka-achtig deuntje. Nee, het viel me echt tegen en voor Thijs zou ik zeggen: hang de fluit in de wilgen en ga lekker met je kleinkinderen spelen.

avatar van spoiler
WPE schreef:

Haha, een mens kan aardig snel van mening veranderen. Ik heb overigens ook platen die ik niet meer aan kan horen.

Zelf blijf ik dit een erg leuk plaatje vinden, welke nog met regelmaat op de platenspeler ligt.