Klaus Schulze - X (1978)

West-Duitsland
Electronic
Label: Brain

1. Friedrich Nietzsche (24:50)

2. Georg Trakl (26:04)

3. Frank Herbert (10:51)

met Harald Grosskopf

4. Friedemann Bach (18:00)

met B. Dragic

5. Ludwig II. von Bayern (28:39)

met Streichorchester der Hessischen Rundfunks en Wolfgang Tiepold

6. Heinrich von Kleist (29:32)

met Wolfgang Tiepold

7. Objet d'Louis * (21:32)
avatar van Gerards Dream
Mooi beschreven CorvisChristi. Een dikke pluim en daardoor een verhaal wat 5 volle sterren waard is.

Gerards Dream schreef:

Dank je wel, maar off the record: het album vind ik persoonlijk beter dan mijn bericht .
En het moet ook gezegd, bij één van Schulze's meest besproken en bekendste albums, moest ik vroeg of laat toch ook mijn lof oogsten.
Ergens jammer dat ik niet in het bezit ben van de langere versie van dit album, maar wellicht dat dit ooit nog eens zal gebeuren. Want "Georg Trakl" duurt t.o.v. de rest van de tracks met zijn ruim 5 minuten, natuurlijk veel te kort, ondanks het al hoge niveau van het nummer.

avatar van Lukas
Verwijst track 3 hier naar de twee grootste schaatscommentatoren van de laatste 25 jaar?

avatar van Gerards Dream
Nee, maar wel leuk gevonden. Track drie gaat namelijk over deze Frank Herbert: Frank Herbert - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

tangmaster
@CorvisChristi

Je zou 'm eigenlijk moeten bezitten die met de complete Georg Trakl. Waanzinnig lekker nummer.

tangmaster schreef:
@CorvisChristi

Ik heb mezelf beloofd om niet opnieuw al mijn Schulze-albums te gaan vervangen met de re-issues, maar X zou misschien de uitzondering op die regel moeten zijn, aangezien ik wel benieuwd ben naar de volledige Georg Trakl. Stiekem heb ik al wel eerder wat albums vervangen door de re-issues, zoals Timewind, maar bij X vond ik het toen niet de moeite blijkbaar... Ik had er wel al een tijdje over zitten denken. Misschien dat ik de re-issue voor een redelijk vriendelijk prijsje ergens kan scoren.

Je motiveert me in ieder geval wel, tangmaster !

WPE
Echt een geweldige stuk muziek van Klaus Schulze. Ik ken hem al vanaf de tijd dat time-wind verscheen, maar hij was (is?) zo ontzettend productief geweest, de muziek werd aan de lopende band gemaakt, " met bakken tegelijk ". Dit album springt er echt uit, is heel erg mooi.

avatar van davevr
Ik heb net het nieuws ontvangen dat Klaus heel ziek is, deze dan nog eens opgezet. Wat een goede plaat toch.

davevr schreef:
Ik heb net het nieuws ontvangen dat Klaus heel ziek is

Klopt. Hij heeft ook een concert moeten laten cancelen en daarvoor in de plaats zal Tangerine Dream gaan spelen.

Klaus heeft al eerder behoorlijk te kampen gehad met zijn gezondheid, maar gezien hij op dit moment medisch continue in de gaten wordt gehouden, lijkt het dit keer best zorgelijk allemaal...
Laten we hopen dat hij weer opknapt.

Terugkomend op X: dit blijft een kanjer van een plaat en behoort tot het beste werk van Schulze.

tangmaster schreef:
@CorvisChristi

Na al die tijd overstag gegaan, gezien X opnieuw is uitgebracht op het MIG-label en ik deze voor een aangenaam prijsje kon krijgen. Compleet met de volledige versie van "Georg Trakl" en de bonustrack "Objet d'Louis".

MIG heeft dit jaar al heel veel van de Schulze-albums opnieuw uitgebracht (inclusief 3 geweldige box-sets van de The Dark Side of the Moog-albums met Pete Namlook) in de meest complete versies en er staan er nog een aantal op de planning voor de rest van het jaar. En allen voor zeer betaalbare prijsjes!!

avatar van Hakuna
davevr schreef:

En waar moet ik dan aan denken? Ok Schulze is niet meer de jongste en als hij heen zou gaan dan zou er net als Froese alweer een grote leegte gaan ontstaan in de elektronische muziek. Maar hij zou net als TD heel mooie tijdloze muziek nalaten.

Dit album bevat eigenlijk twee delen, het eerste deel is naar mijn gevoel echt ambient met een vleugje trance, maar dan niet te vergelijken met de hedendaagse ambient/trance. Het tweede deel bevat meer ''klassiek'' getinte muziek, maar wel heel aangenaam om te horen. Het is jammer dat het fraaie nummer ''George Trakl'' zowel op de LP als eerste CD uitgave niet helemaal erop staat. Pas bij de remaster digipack (uit 2005) is dit nummer er in zijn geheel opgezet met aangevuld een extra track.

Score 4.0

avatar van harm1985
Ik heb de afgelopen week mezelf verdiept in het werk van KS. Op mijn werk via oordopjes als achtergrond bij de dagelijkse werkzaamheden. Daarvoor werkt het perfect. Ik hoor in eerste instantie overeenkomsten met artiesten als Vangelis, maar ook Hanz Zimmer en kraftwerk. Het minimalistische karakter bevalt me zeer; hypnotiserend en mantra achtig komt in me op. Het is tijdloos en verveelt ondanks de herhaling niet, steeds weer ontdek je nieuwe elementen en lagen die het interessant houden. Het staat echter ver af van conventionele muziek. Vanwege de aard van de muziek is het lastig om een favoriet te kiezen, aan de ene kant lijkt het op elkaar maar aan de andere kant is het ook zo anders. X is denk ik mijn favoriet. Ik ga denk ik nog heel wat uurtjes plezier beleven aan de heer Schulze.

Wrathchild1
Deze ken ik niet van Schulze. Gezien de hoge score met toch 63 stemmers zeker een luisterbeurt waard.