Ik heb zojuist voor het eerst eens deze plaat helemaal geluisterd. Ik heb Toto altijd een geweldige live band gevonden. Hun live cd's/dvd's beluister/bekijk ik dan ook met enige regelmaat en ik wil ze 30 mei ook gaan zien in de Ziggodome (ben eerlijk gezegd nooit echt bij een optreden van ze geweest).
Het studio werk had ik altijd wat links laten liggen, omdat ik hetgeen dat ik op de radio voorbij hoorde komen altijd erg glad vond. Maar door de jaren heen heb ik al heel wat glad geproduceerde jaren '80 (pop)rock voorbij horen komen, dus nu durfde ik het toch wel aan.
En dat is niet verkeerd uitgepakt, want ondanks dat de productie inderdaad wel slick is, de uitvoering is gewoonweg geweldig. Op dit album horen we Joseph Williams als zanger (tegenwoordig ook weer de lead zanger van de band) en wat een fantastisch stemgeluid had die man zeg! Hij klinkt nog steeds goed (zie mijn waardering van het recentste live-album), maar op deze plaat klinkt hij nog wat "jonger".

Het album begint met het welbekende "Pamela", een nummer dat iedereen toch al eens voorbij heeft horen komen op de radio. Zeker geen verkeerd nummer, maar niet het beste van het album naar mijn mening. Gevolgd door het enorm 80's klinkende "You Got Me". Aardig pop nummertje. En dan komt de eerste verassing met het zoete, maar zeer mooie "Anna". Prachtig nummer voor een avondje schuifelen op de dansvloer.:) Dit word gevolgd door het catchy radionummertje "Stop Loving You". Tjah, cheesy liefdesnummertjes. Ieder zijn ding natuurlijk, maar ik heb dat altijd al wel kunnen waarderen. Ook dit nummertje is mooi en heeft een hoog meezinggehalte.
Dan komt de grootste verassing van dit album. Volgens mij is "Mushanga" nooit een bekend Toto nummer geweest, maar ik vind deze echt prachtig. Williams zingt hier echt de sterren van de hemel en word bijgestaan door een mooie, ingetogen instrumentatie. Vooral de akoestische solo van Lukather klinkt erg fijn, maar het keyboardspel van Paich is de meest solide basis van dit nummer.
Na deze prachtige ingetogenheid volgt een lekker swingend rocknummertje (Stay Away) en het wat minder interessante "Straight for the Heart" (mijn mening althans). Met "Only the Children" hebben ze echter wel weer een prachtig nummer, waarbij wederom het geweldige strot van Williams zegenvierd. Verder kent dit nummer ook zo'n beetje het meest stevige "Rock-geluid" en ik moet zeggen dat ik dit ook wel kan waarderen. Vooral het lekker ronkende gitaarwerk van Lukather bevalt me. Met "A Thousand Years" brengen ze weer een mooi, ingetogener nummer. Niet zo mooi als "Mushanga", maar nog steeds een erg sterk nummer.
Ook "These Chains" is wel een sterk nummer, maar valt hierna in de schaduw in vergelijking met "Home of the Brave", want wat voor een fantastisch nummer dat toch is! Het nummer is ruim 1 minuut(!) langer dan ieder ander nummer op het album en de mannen hebben er een epische afsluiter van kunnen maken. De wisselwerking tussen Williams en Paich is tof en instrumentaal klinkt het ook geweldig.
Misschien binnenkort toch maar eens wat meer van Toto gaan luisteren, want dit smaakt zeker naar meer!