Ach Sigur Ros... al het goede, mooie, lieve, schone van de wereld omgezet in liedjes. Agaetis Byrjun is nog altijd mijn favoriete plaat aller tijden, en daar zie ik niet snel verandering in komen.
Nu dan de 4e plaat, met de toepasselijke naam Takk. Met het gelijknamige openingsnummer wordt de plaat langzaam ingeleid, de wereld om je heen valt langzaam weg en je wordt het warme IJslandse bad ingedompeld.
Hierna volgen eigenlijk louter hoogtepunten. Glosoli (nu al niet meer los te zien van die geweldige clip) is zo prachtig opgebouwd, magnifiek. De ontploffing op 4 en een halve minuut is dan misschien niet verrassend, hij is wel wonderschoon. Kippenvel tot en met.
Hoppipolla (waarvan ik merk dat het een stopwoordje bij mij aan het worden is) is feitelijk 1 grote vreugdedans. Op de een of andere manier komt het bij mij als euforische overwinningsklanken over. Með Blóðnasir breidt er vervolgens een mooi einde aan.
In Se Lest vind ik de overgang van het eerste in het tweede stuk zooo mooi

Hier kun je toch geen woorden bij bedenken... Sæglópur is steviger dan het meeste wat we van Sigur Ros hebben gehoord, zonder ooit het geluid van de band te verliezen. Ik zal dit nummer denkelijk nog wel eens gebruiken om SR te introduceren bij non-believers.
Milano, hoe gek het ook klinkt, bouwt net even te langzaam op, en duurt daardoor te lang. Dat is raar om van een nummer van deze band te zeggen, maar ik vind het een breekpuntje op deze plaat. Ik proef bij mezelf het gevoel dat ik het nummer 'uit moet zitten', en dat had ik op Agaetis Byrjun nergens.
Gelukkig is er dan Gong, dat melancholiek opent en het tempo weer een beetje terug brengt. Mooi, intens gezongen. Van Andvari vind ik vooral het einde adembenemend mooi. Zoals ik eerder al ergens schreef, dat had van mij nog een half uur door mogen gaan.
Svo Hljótt is weer zo warm, verrukkelijk. Opnieuw een mooie overgang naar het wildere 2e gedeelte, wat houd ik daar toch van... Heysatan ten slotte stoot Avalon van de troon als mooiste zonsondergang liedje. Op 2:55, met het blazertje, schieten de tranen definitief in m'n ogen.
4,5* met optie naar boven voor wederom een meesterwerk van de IJslandse helden. Takk.