The Specials - Specials (1979)

Ska
Label: 2 Tone

1. Gangsters * (2:49)
  2. A Message to You Rudy (2:53)
  3. Do the Dog (2:10)
  4. It's Up to You (3:26)
  5. Nite Klub (3:24)
  6. Doesn't Make It Allright (3:26)
  7. Concrete Jungle (3:20)
  8. Too Hot (3:11)
  9. Monkey Man (2:46)
  10. (Dawning of a) New Era (2:27)
  11. Blank Expression (2:44)
  12. Stupid Marriage (3:51)
  13. Too Much Too Young (6:07)
  14. Little Bitch (2:33)
  15. You're Wondering Now (2:38)
  16. Too Much Too Young [Live EP] * (2:07)
  17. Guns of Navarone [Live EP] * (2:21)
  18. Skinhead Symphony (Long Shot Kick the Bucket / Liquidator / Skinhead Moon Stomp) [Live EP] * (6:39)
  19. (Dawning of a) New Era [BBC in Concert 1979] * (2:38)
  20. Do the Dog [BBC in Concert 1979] * (1:55)
  21. Rat Race [BBC in Concert 1979] * (3:07)
  22. Blank Expression [BBC in Concert 1979] * (1:59)
  23. Rude Buoys Outa Jail [BBC in Concert 1979] * (2:47)
  24. Concrete Jungle [BBC in Concert 1979] * (3:08)
  25. Too Much Too Young [BBC in Concert 1979] * (2:27)
  26. Guns of Navarone [BBC in Concert 1979] * (2:25)
  27. Nite Klub [BBC in Concert 1979] * (3:07)
  28. Gangsters [BBC in Concert 1979] * (4:39)
  29. Medley (Long Shot Kick the Bucket / Skinhead Moon Stomp) [BBC in Concert 1979] * (5:25)
Yeah, mijn favorite Ska/2tone CD!
Echt een geweldige CD...je krijgt gewoon zin om je pak aan te trekken, naar de "nite club" te gaan en daar flink te gaan dansen tussen de rudeboys, punks, skins en mods

Toffe nummers, goed dansbaar, lekker vlot, cool accent, vrolijk en nog een boodschap ook

avatar van Zachary Glass
En nog geproducet ook door mister Elvis Costello!

avatar van FisherKing
Samen met Madness, DE albums uit die jaren. Lekkere vlotte SKA 4.5*
Openingsnummer " A message to you Rudy" blijf ik meesterlijk vinden.

avatar van nuf
nuf
als je tegenwoordig al die jeugd met ska bandjes enz. ziet rondlopen terwijl ze de roots niet eens kennen is mij nog steeds een raadsel.

maar zoals FcknWckd zegt.

En dit album heb ik op een rommelmarkt voor €2 gekocht, heel lekker. 4*

avatar van nuf
nuf
ik in een platenzaak voor €1 gisteren

nuf schreef:

maar zoals FcknWckd zegt.

Dit zijn ook niet echt de 'roots' van ska, de originele ska komt uit Jamaica, als ik me niet vergis.

Zie hier een wikipedia artikel

avatar van orbit
Dat klopt, maar het werd natuurlijk wel flink ver-britst en populair met een band als the specials.

avatar van levenvergeten
Door het befaamde 2-Tone label inderdaad, maar de roots van ska liggen in Jamaica en zijn van belangrijke invloed geweest op bijvoorbeeld Reggae.

avatar van orbit
Ik zei al dat je gelijk had
Reggae vind ik trouwens een van de minst boeiende muziekgenres die er is..

avatar van Oldfart
Ska zou je een voorloper van reggea kunnen noemen, later werd het een soort snelle(re) reggea.
De echt originele ska is simpeler, wel vind ik de interpretatie van de Specials zeer geslaagd. Ze speelden de covers met veel respect voor de originelen.

Dat blijkt o.a. uit het feit dat Rico Rodriguez meespeelt.
Rico is 1 van de originals van de ska.
Overigens dezelfde Rico die nu bij het orkest van Jools Holland af en toe die mooie trombone solo's blaast.

Veel mensen weten niet dat een paar nummers op dit album covers van oudere ska, rocksteady en reggae nummers zijn.

- A Message To You Rudy is een cover van Dandy Livingstone
- Too Hot is een cover van Prince Buster
- Monkey Man is een cover van Toots & The Maytals
- You're Wondering Now is een cover van Andy & Joey met The Skatalites als achtergrond band.

Ook zijn oudere nummers als basis gebruikt voor The Specials' nummers.

- Too Much Too Young is gebaseerd op Birth Control van Lloyd Chambers
- Stupid Marriage is gebaseerd op Judge Dread van Prince Buster

The Specials combineerde deze oude roots ska met punk en andere invloeden; 2-tone was geboren. Zoals OldFart al zei zijn de nummers goed geslaagd.

avatar van Ali Chemicali
Deze laatst tegengekomen in de LP collectie van de ouders van een vriend van me, heer-lijk-e plaat. Lekker op het balkonnetje gezeten met een biertje, Specials op de achtergrond *droomweg*

Heerlijke plaat. Bovendien is het jeugdsentiment!

Ska moet je eigenlijk alleen op vinyl kopen. Een beetje gekraak en wat tikken horen bij deze muziek. Je waant je dan bijna in het Engeland van de late jaren 60 en begin jaren 70.

Voor 2 eurotjes had ik dit juweeltje onlangs te pakken. Het album "More Specials" had ik ooit al eens eerder gehad, maar dit is duidelijk beter.

Geen zwakke nummers dus op het 1e "Specials" album. Topper. Natuurlijk staan er veel covers op, dat is niet erg zolang je er maar het juiste gevoel bij krijgt. En dat is zeker het geval. 5*****

EVANSHEWSON
Ali Chemicali schreef:
Deze laatst tegengekomen in de LP collectie van de ouders van een vriend van me, heer-lijk-e plaat.*droomweg*

Voor mij ook puur jeugdsentiment. Concrete Jungle, Message, Nite Club... prachtig! Ska op hoog niveau!

****

avatar van Reint
FB_893 schreef:

- A Message To You Rudy is een cover van Dandy Livingstone
- Too Hot is een cover van Prince Buster
- Monkey Man is een cover van Toots & The Maytals

Ook zijn oudere nummers als basis gebruikt voor The Specials' nummers.

- Too Much Too Young is gebaseerd op Birth Control van Lloyd Chambers
- Stupid Marriage is gebaseerd op Judge Dread van Prince Buster

Gangsters was ook deels gebaseerd op Al Capone van Prince Buster.

Verder heeft Madness Prince Busters One Step Beyond gecoverd natuurlijk, en haalde ze hun naam van gelijknamig nummer van dezelfde artiest.

Prince Buster heeft hier altijd de royalties voor ontvangen.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Het beste ska album uit de periode 78-82, samen met verzamelaar Dance Craze.
Blijft leuk om te draaien

Beste ska album van de beste ska band ooit.

Geweldig als deze muziek langs komt in a Guy Ritchie film.

haveman
Alleraardigst album. Vooral het afsluitende drieluik is zeer geslaagd.

Ik wist niet dat Song 2 van Blur een bewerking is van Little Bitch van The Specials.

Edit: Dat moet natuurlijk Bohemian Like You van The Dandy Warhols zijn. Ook zo'n aanstekelijke meebruller(met dank aan Chiep).

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Je bedoelt "Bohemian Like You" van The Dandy Warhols.

avatar van Reint
haveman schreef:
Alleraardigst album. Vooral het afsluitende drieluik is zeer geslaagd.

Ik denk dat beide nummers vooral gebaseerd zijn op Rolling Stones-nummers als Brown Sugar.

avatar van mchammett
Op tienjarige leeftijd ging ik met dit album naar de kapper.
"Zo wil ik mijn haar hebben", waarna de kapper de tondeuse op de kortste stand zette.

Madness waren de buurjongetjes.
Veel lol maken op parkeerplaatsen.
Een balletje trappen.
Het ontwikkelen van een grappig loopje.
Trots op hun huisje, midden in de straat.
Niet vooruit willen denken.
Liever een stapje terug.

The Specials pakten het serieuzer aan.
Zij waren de heersers over de wijken.
Doordachte gangsters.
Alles waar een verbod op stond in handen.
Politiek vanuit de getto.
Achterstandswijken en criminaliteit.

Teksten die een diepere kijk op het leven hadden.
Het huwelijk werd gezien als afsluiting van de jeugd.
Houd afstand van zaadzoekende tienermeisjes.
Voordat je het weet eindig je in een rijtjeshuis.
Elke zondag naar de schoonfamilie.

Begin jaren tachtig werd het Britse land overspoeld door Ska.
Een zeer dansbaar aanstekelijk geluid.
Zwart-wit in kleding.
Zwart-wit in nationaliteiten.
Een verenigde smeltkroes.
De haren netjes kort geschoren.

Vroeger altijd gedacht dat Gangsters door The Cure gezongen werden.
De zang van Terry Hall heeft aardig wat raakvlakken met Robert Smith.
Ook het uiterlijk verschilde toen nog niet veel.
Je kunt dan ook niet veel verwachten van een acht jarig jochie.
Nu van beide bands een groot liefhebber.

Fraai stukje Leon.

avatar van dix
dix
Is Gangsters een bonustrack ?
Volgens mij stond die er altijd alop hoor ... om die reden ging ik 30 jaar geleden naar de platenzaak.

avatar van Arrie
"On some US releases, the song "Gangsters" (The Specials) appears between "Too Much Too Young" and "Little Bitch". In Australia and New Zealand, "Gangsters" was included between "Do the Dog" and "It's Up to You""

avatar van dix
dix
Het is maar hoe je de term bonustrack wenst te interpreteren. In Engeland stond ie er kennelijk niet op, maar hier wel degelijk. NL heeft nooit een release zonder Gangsters gezien.

avatar van vantagepoint
The Specials hun debuutalbum is een album dat de nieuwe richting van Ska aangaf in Groot Brittanië. Maar ondertussen ook wel de roots ska niet onder stoelen of banken stak. Een mooie combinatie van de invloeden die ze toen te horen kregen in Groot Brittanië. Skainvloeden waren datzelfde jaar ook al te beluisteren op London Calling van The Clash.

Het is een album dat leuk weg luisterd en waarvan je wel vrolijk wordt en wilt dansen maar wel met de nodige teksten die iets te zeggen hebben. Soms beetje langdradig en teveel van hetzelfde dat is het enige minpunt dat ik echt kan vinden. 4* - kan altijd nog meer worden

Leuk ska plaatje. Typisch die Britse ska. Ik mag er graag naar luisteren, al vind ik niet alles even goed, en vocaal vind ik het soms te gemakzuchtig.

avatar van Oldfart
vocaal vind ik het soms te gemakzuchtig
....elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, dat lijzige toontje van Terry Hall is nu eenmaal zijn stem/stijl.
Voor mij geeft het prima de sfeer van die tijd aan; een mengeling van verveling ( You're Wondering Now / Ghost Town)en boosheid ( Stupid Marriage / Too Much Too Young).
Dit door Costello geproduceerde album is dan ook echt van die tijd; de punk klinkt er volledig in door , muzikaal vooral gezien de rol van de gitaren. Dat is anders dan bij de jamaicanse originelen.

Dus dat gemakzuchtige heeft voor mij ook iets van 'who the fuck cares' . Those were the days; the Thatcher days. Hoge jeugdwerkloosheid, no future, wat maakt het ook allemaal uit; die generatie, dat gevoel.