Golden Earring - Something Heavy Going Down (1984)

Alternatieve titel: Live from the Twilight Zone

Label: 21

1. Long Blond Animal (6:17)
  2. Twilight Zone (10:17)
  3. When the Lady Smiles (6:08)
  4. Future (7:00)
  5. Something Heavy Going Down (4:38)
  6. Enough Is Enough (4:10)
  7. Mission Impossible (8:50)
  8. Radar Love (9:34)
  9. Clear Night Moonlight (6:22)
avatar van vielip
YESSSS!!!! Dit is fantastisch nieuws!! Ben normaal niet zo'n liefhebber van dubbel live albums op vinyl (kant 3 is wat dat betreft een mooi en treffend voorbeeld van waarom). Maar voor dit geweldige lvie album maak ik graag een uitzondering! En kant 3 sla ik dan wel over

avatar van spoiler
Yep, die wil ik ook graag hebben. Zo'n goede live plaat

avatar van gaucho
vielip schreef:
Ben normaal niet zo'n liefhebber van dubbel live albums op vinyl (kant 3 is wat dat betreft een mooi en treffend voorbeeld van waarom). Maar voor dit geweldige live album maak ik graag een uitzondering! En kant 3 sla ik dan wel over

Ik voel met je mee, vielip. Ik heb deze al op CD en hoewel het leuk is dat dit het volledige concert nu op een dubbel-LP verschijnt, wacht ik toch nog ff af. Ook ik heb moeite met uitgerekte bas- en drumsolo's op de plaat. Live vind ik het allemaal prima, omdat je daar ook de 'showmanship' van de betreffende muzikant bij krijgt, maar in de huiskamer werkt het toch een stuk minder goed, vind ik.

Daarnaast vind ik het jammer dat ze de originele hoes niet intact hebben gelaten. Die straalt wel een beetje een 80s-gevoel uit, maar dat hoort bij het tijdsbeeld waarin deze plaat werd opgenomen. Dat de studiotrack en tevens titelnummer ontbreekt, vind ik dan weer wel een logische zet, net zoals ze dus die titel op de nieuwe release niet hebben overgenomen. Zo wordt het in zekere zin toch een ander album, en misschien is dat uiteindelijk een betere beslissing.
Ik kijk het nog even aan, laat het ook een beetje afhangen van de prijs van deze dubbel-LP. Ik hoop eigenlijk dat er ook een CD-versie van verschijnt, maar dat is niet mneer zo vanzelfsprekend tegenwoordig.

avatar van vielip
Ik snap wat je bedoeld (denk ik ) Zoals de lp nu op de markt komt zo had ie destijds eigenlijk ook moeten verschijnen vind ik. Het studionummer ertussen heb ik altijd maar vreemd gevonden. Maar dat deden wel meer bands in die tijd zo even uit het hoofd. Radar love ontbrak altijd al op de oorspronkelijke vinyl release bij mij weten. Al met al toch geweldig dat het hele concert, en in de juiste volgorde, nu eindelijk op de markt komt

avatar van haythijs
De hoes is afgeleid van de laserdisc die destijds van dit concert werd uitgegeven. En past wellicht ook bij het onlangs verschenen boek omtrent GE en hun samenwerking met Dick Maas, die ook dit concert dus opnam en regisseerde.
En hopelijk volgt tzt daar dus nog de opgepoetste beeldversie van, hij was er 2 jaar terug wel mee begonnen.
Wat betreft de solo’s op plaat of cd, volg ik ook wel. Om het alleen te beluisteren, kan dat zeker een skipmoment zijn. Het zien gebeuren, zoals bij deze 2 heren van de ritmesectie, geeft juist de meerwaarde van hun kunststukje. Het hoorde dan ook wel een beetje bij het instituut Earring. Tot het allerlaatste concert bleef dat terugkeren, Rinus zijn solo en Cesarrrrr on drumssss ( George schreeuwend na de drumsolo)
Hoewel de bassolo hier voor Rinus zijn doen vrij ‘ingetogen’ is. Dat heb ik hem zoveel harder,uitbundiger, onstuimiger etc zien doen.
Het stukje waar hij bij Cesar op diens drumriser staat, de grimassen/blikken richting elkaar en vervolgens dat tempo gaan opjagen om richting Radar Love te gaan, is voor mij ( als diehard fan) dan wel weer echt Earringgoud. Dat hoort eigenlijk in een superieur geremasterde DTS-HD Soundtrack dwars door de huiskamer geblazen te worden.

avatar van haythijs
coolburnvisible schreef:
. Ik ben ze pas in 1988 tijdens hun Very Best Of Tour... voor het eerst gaan bekijken. George met weer heel lang haar. Jaren 60/70 hits met hetzelfde jaren 80 gitaargeluid als op dit album. Betoverend natuurlijk, maar het klopte ergens niet. Something Heavy klopt, zoals alleen de Earring kan kloppen.
Er blijft altijd iets te dromen over bij de Earring, zelfs nu ze niet meer bestaan. Wat een band.

Ikzelf stapte in op hun concerttrein in 1986, de very best of tour in 1988 was mijn 2e concert als 14 jarig snotaapje.
Vorig jaar dit documentuir 1988 op YT. Beeld en geluid zijn vrij matig ( logisch met een soort van hi8 gebeuren) maar allemachtig wat een power en dynamiek onstage.
Ik las ooit eens dat als het outro bij het openingsnummer gelijk ‘doorslaat’, de GE een machine werd die alles omver kon spelen.
Dat idee hoor ik hier idd bij opening Vince Taylor, bij die laatste klap weet je al dat het kruidvat aangestoken is.
En vervolgens zat Thijssie 3 dagen met een piep in de oren op school ….

avatar van vielip
Geweldig om die beelden te zien. Kwalitatief uiteraard niet super maar aan alles kun je zien dat ze toen echt één en al kracht en power waren.

avatar van lennon
Deze cd is nu echt overbodig geworden want met de release van Golden Earring - Back Home: The Complete Leiden 1984 Concert (2023) - MusicMeter.nl op cd, met bonus tracks (en zelfs de hele show op dvd) is dit album nu echt niet meer relevant.

Ook de studio track is te vinden (in meerdere versies) op deze mooie heruitgave, en maakt dat dit ctje nooit meer gedraaid wordt.

avatar van gaucho
Ben bang dat je gelijk hebt. Ik zou mijn exemplaar op Marktplaats kunnen zetten, maar ik vermoed dat er daar de komende tijd méér exemplaren worden aangeboden. Ach wat, voor de compleetheid hou ik 'm er voorlopig toch maar gewoon bij.