Golden Earring - Something Heavy Going Down (1984)

Alternatieve titel: Live from the Twilight Zone

Label: 21

1. Long Blond Animal (6:17)
  2. Twilight Zone (10:17)
  3. When the Lady Smiles (6:08)
  4. Future (7:00)
  5. Something Heavy Going Down (4:38)
  6. Enough Is Enough (4:10)
  7. Mission Impossible (8:50)
  8. Radar Love (9:34)
  9. Clear Night Moonlight (6:22)
avatar van haythijs
Persoonlijk ik vind deze uitvoering van clearnight juist matig, luister hem zelden. Wel vind ik het beter klinken dan het origineel op News.
De uitvoeringen van bv strandconcert scheveningen 86 en huizpop 89 welke op de reguliere bootlegs staan, knallen veel meer uit je speakers. Maar officieel zijn deze idd niet te verkijgen.
Radar love wordt ook behoorlijk verknipt, ben wel met je eens dat je dat nummer ook moet Zien ipv alleen horen. Ik had liever devil made me do it op het album gehad.

avatar van vielip
De versies op de door jou genoemde bootlegs zijn inderdaad ook te gek maar met deze vind ik ook weinig mis hoor! Met name de gitaar sound vind ik geweldig. Op het hele album overigens.

avatar van haythijs
Ik vind uitgerekend de gitaarsound tijdens clearnight op dit album zo mager. Terwijl het bij twilight, missiom impossible of enough juust wel vet klinkt. Long blond animal en future klinken al anders vanwege de gibson uiteraard.
Zo zie je maar hoe oortjes en beleving anders werken ?

avatar van lennon
Natuurlijk had ik weer ongelijk, Clearnight staat gewoon op mijn cd.. Maar ja, zegt genoeg dat ik die versie me niet kon herinneren denk ik. Ben groot fan van het nummer, maar de live versie vind ik ook niet zo enorm goed.

avatar van bikkel2
Smaken verschillen ( gelukkig) maar ik heb nooit gehoord wat er nu zo goed is aan Clearnight.
Het stuwt wel lekker maar het refein vind ik tamelijk irritant.
Ik vind het zelfs wat plat voor de Earring's doen.

avatar van haythijs
Datzelfde ervaar ik ook wel Bikkel. Wel heb ik het middenstuk altijd leuk en opstuwend gevonden, althans in de live versies. Barry die het publiek bedankt en langszaam bouwen de heren het weer op. Op dit album klinkt het nog wat timide, bij latere uitvoeringen wordt dat toch wat uitbundiger.

De clip is trouwens wel weer hilarisch, en ook deze kwam weer uit de koker van Dick Maas. De heren hebben wat dat betreft toch wel een aantal klassiekers gemaakt

avatar van ricardo
Schitterend mooi live album, misschien nog wel beter dan die uit 1977 en die uit 1981.

Hier schittert en sprankelt de band echt weer, ze hebben hier er duidelijk zin in, dat is te horen uit het enthousiastme en natuurlijk de mooie nummers die erop staan.

avatar van haythijs
2nd live vind ik dan weer meer schitteren en sprankelen dan dit album. Maar dat komt misschien ook omdat ik dit album een stuk killer vind klinken qua productie. Mede door het publiek en de wat sterielere sound. Op 2nd live beukt ramt en brult de band meer in mijn beleving, hoewel het songmateriaal misschien wat minder is. Het is wel wat eentoniger, rechttoe rechtaan. Daar lag de focus meer op No Promesis en Prisioner, niet hun sterkste albums wellicht. Live 77 staat voor mij biven elke t wijfel, maar niet iedereen trekt 10 songs die gemiddeld 8-9 minuten duren.
Op dit album komen natuurlijk vooral Cut en News aan bod. Songmateriaal is misschien wat sterker/diverserDe cd luister ik zelden, altijd de dvd. Niet alleen om het beeld, maar daar komt mede door de productie en het feit dat er niet in songs geskipped is, veel meer dynamiek naar voren dan op de cd. En vooral the devil en I'll make it al up to you staan daarop, helaas niet op dit album. Zonde!

avatar van vielip
Tijd voor een heruitgave dus! Dubbel lp met het hele concert erop. Geen gezeik!!

avatar van haythijs
Haha eens, inclusief dvd met extra's. In die tijd zijn er nogal wat shows opgenomen. Naast dit concert wat ook dvd verscheen, zijn er ook optredens uit Rijnhal 85, club veronica uit texel 85 en europe a gogo opgenomen/uitgezonden. Ik zeg, doen! ��

avatar van Heer Hendrik
en vergeet de strandconcerten in scheveningen niet!!!

avatar van bikkel2
Scheveningen "86" was ik bij. Helemaal een geweldige zomer trouwens.

avatar van haythijs
Die moeten ze zeker uitbrengen. Via een fansite begreep ik dat de opnames nog steeds bestaan, dus niet gewist zijn. Rechten zouden echter niet in handen van de Earring zijn maar Veronica

@Bikkel, ik zou bijna jaloers zijn. Ik heb het concet destijds wel opgenomen via de radio, helaas met een nieuwsonderbreking. Geweldig kabaal trouwens, ik begreep dat de PA ook flink hard stond. Paar dagen later nog wel een tv uitzending van ongeveer drie kwartier.

Een van de beste Radar Love uitvoeringen in 1986 die ik ken, het intro gaat daar door merg en been.

avatar van Brutus
Ik vind dat op dit album de minst bekende nummers beter uit de verf komen dan op de studioplaat.
Daarin tegen vind ik de bekendere nummers wat vlak overkomen door de productie.
Ik zet toch liever een van de andere live albums op. Dan doel ik op de vorige twee.

avatar van Lonesome Crow
Zo'n 3,5 jaar na 2nd Live alweer een live album op de markt, commercieel bezien begrijpelijk want in die tussentijd 2 grote hits en veel publiciteit over hun altijd bijna doorbraak in de States.
Ik lees in de comments dat men deze plaat te steriel vind overkomen, klink idd minder ruig maar de songs hebben dat extra ruige in mijn ogen helemaal niet nodig.

Wat is dan de meerwaarde van zo'n live plaat ?
De tijdsduur van de songs zijn langer, meer uitgesponnen wat voor mij toch wel een live gevoel geeft.

Minpunten zijn de aanwezigheid van "Long Blond Animal" (ook een stuk langer, veel geouwehoer van Barry maar klinkt wel OK) en "Radar Love".
Had daarvoor in de plaats gewoon 2 songs van "Cut" of "NEWS" erop gezet, had je helemaal een perfect tijdsbeeld waar de Earring in die tijd voor stond.
Het titelnummer is niet echt geweldig, maar irritanter is dat zo'n studio opname midden tussen de live songs is gekwakt.

De DVD van deze concerttour is eigenlijk leuker, visueel prima in orde.
Mooie lichtshow, de heren zagen er prima uit (waren in die tijd ergens in de 30) nooit heeft hun stage show er beter uit gezien als toen.
Ik dan heb ik nog niet eens over die danseressen in het leer, geweldig toch ?
Staan ook extra nummers op, waaronder het door mij hoog gewaardeerde NEWS waar Barry met een ghettoblaster (wat een woord trouwens) op zijn schouder het podium ronddoolt.

De DVD zou ik 4,5 ster geven, het album 3,5 ster en wat zou het mooi zijn als er ooit een expanded edition zou verschijnen.

Lonesome Crow schreef:
wat zou het mooi zijn als er ooit een expanded edition zou verschijnen.

Amen!

avatar van haythijs
Eens! Maar vooralsnog blijft het hierbij vrees ik. Hoewel de DVD al een meerwaarde heeft met meer songs ( Devil en I'll make it up to you worden ook top gespeeld) en de volledigere versies en zoals je zegt, de band is ook fysiek in blakende vorm.
Als klein jochie van een jaar of 9-10 wou ik drummer worden en was helemaal onder de indruk van Zuiderwijk zijn elektrische kit, het gegoochel met de stiks en die octopus stijl ( het kriskras over en door elkaar heen trommelen) maar wat me toen vooral opviel was Kooymans die als een jonge puppy over dat podium blijft rennen en springen. Ik kende de band alleen nog vanaf plaat of de clips en coutndown. Maar nu zag ik de energie die van het podium afspatte. Ik was defintief om als fan toen ik dit al jong jochie een dag later bij de buurman op video mocht terugkijken. De uitzending op tv was voor een kleine Thijs nog te laat

avatar van haythijs
Overigens komt er in september wel nieuw materiaal aan, als opwarmer voor het jubileum concert in de Ziggodome. Er zijn aan aantal songs klaar en er wordt nog gesleuteld aan een enkele. het wordt een soort van EP zoals ik het via Rinus begreep.

avatar van Twinpeaks
Lekker plaatje van The Earring. Uitgesponnen versies van toch al niet misselijke nummers . Kooymans is goed bij stem en dat heb ik weleens anders gehoord live . Goede degelijke registratie waarbij er van mij nog wel wat meer tracks op hadden gemogen. De DVD bevat extra nummers die hier niet hadden misstaan . N.E.W.S bijvoorbeeld . Maar goed al met al een leuk tijdsdocument, prima muzikanten en een paar niet al te gangbare nummers in de set (Enough Is Enough , Future en Mission Impossible) . Goed voor een 4

avatar van gigage
4 songs van het wel heel matige n.e.w.s. , nauwelijks publiek te horen (is het er wel) slecht gemixte vocalen tov de gitaar en een wat uitgebluste band. Radar love wordt verkeerd, niet stuwend en te snel gedrumt bijvoorbeeld. Ik kan hier maar weinig leuks op ontdekken.

avatar van vielip
Ik kan me meestal wel aardig vinden in je bevindingen maar nu ben ik je echt helemaal kwijt
Uitgebluste band? Die spettert juist werkelijk aan alle kanten vind ik. Het matige NEWS? Eén van de beste Earring albums vind ik. En ook de productie vind ik heerlijk! Beste live album van de Earring mijns inziens.

avatar van B.Robertson
Something Heavy Going Down zelf is meer dan leuk en heb ik de single van. I'll Make It All Up to You - live, alweer van N.E.W.S., is de B-kant en idd. amper publiek te horen. Album te lang geleden integraal gehoord.

avatar van gigage
Nou ja, misschien is de band niet uitgeblust maar wordt het vuur (lees gitaar) geblust door de matige mix. Ik ben dan ook niet in het bezit van de dvd. Maar when the lady smiles vind ik sowieso niet zo'n geweldige song en die draagt het N.E.W.S. album. Rond deze tijd was er toch ook dat Rockpalast concert, niet? Of was dat een jaar eerder (voor news). Afijn, laat ik het anders verwoorden; ik vind dat dit album eigenlijk de band's "sterrenstatus" van destijds niet goed recht doet.

avatar van haythijs
De productie van dit album klinkt idd een stuk killer en sterieler dan de radio/tv registratie destijds. De DVD is een betere opname, vollere sound maar bevat ook niet de gehele show. Heb de complete show nog wel liggen.
Radar is trouwens nog wel eens sneller gespeeld dan hier, op youtube staat bv nog een parkpop 1989 opname, daar gaat het nog een versnelling hoger. Maar deze is ook zeker niet mijn favoriet.
Rockpallast is juni 1982, nog voor de release van Twilight Zone en Cut. In feite speelt de band daar met de wetenschap dat ze de stekker eruit gaan trekken. TZ en Cut zouden het laatste werk worden wat ze als groep zouden uitbrengen. TZ wordt daar nog onder de werktitel aangekondigd ‘ When the bullit hits te bone”.
Deze SHGD laat wel een totaal andere band zien en horen dan de Rockpallast van 2 jaar ervoor. Rockpallast zit meer tegen 2ndLive aan.

Het titelnummer is op zich ook niet verkeerd, Something Heavy Going Down draait om het bas spel van Rinus. Verder ligt het in het verlengde van Clear Night, Moonlight.

avatar van Edwynn
haythijs schreef:

Die Rockpalast show vind ik fenomenaal. Kijk er graag regelmatig naar op de Jijbuis. Vooral het uitgebreide slot van Vanilla Queen is erg fraai en opzwepend.
Something Heavy Going Down is ook oké maar wel een stuk tammer dan dat.

avatar van haythijs
George gaat idd erg fijn los tijdens het laatste stuk op Vanilla Queen. Niet eens zozeer technisch een sublieme solo, maar de wijze waarop hij loskomt en dit in beeld gevangen wordt is mooi te zien. Die nonchalante blik en houding bij het begin, dan dat hoofd in de nek met een oor richting versterker ( hoe klinkt de gitaar) en dan zie je hem in extase raken en helemaal loskomen met dat verbeten bekkie. En die prachtge BcRich.
Ook de band zweept hem idd heerlijk op, Kooy zelf gaat trouwens een maat eerder naar het outro, Cesar ramt nog ff door dus moet hij ook mee. ?
Dat komt op deze plaat idd minder tot uiting, SHGD is voor mij wat sterieler. Hoewel de dvd wel een prachtig tijdsbeeld geeft dat de band onstage toch heerlijk dynamisch “beweegt”.

Titelsong is toch een heerlijk nummer hoor!

avatar van lennon
WillemM schreef:
Titelsong is toch een heerlijk nummer hoor!

avatar van vielip
Een paar jaar terug was ik aangenaam verrast toen ze 'm ineens live speelden. En nog zeer verdienstelijk ook!