Me Against The World…In mijn ogen het beste album dat ik ooit gehoord heb. Staat vanaf ik een top10 had, op nummer 1. Ik had zo nu en dan de nijging om mijn nummer 2 op nummerr 1 te zetten. Maar telkens als ik dit album opzette, begreep ik, dat dit mijn onbetwiste nummer 1 is en voor een lange tijd zal blijven.
2pac zelf is daarnaast ook mijn favoriete rapper. De emotie, zn stem, flow, teksten, timing gewoonn alles is geweldig. Hij is ook 1 van de weinig rappers wiens album ik na tig keer te hebben beluisterd, nog niet beu ben. En ik luister al 4 jaar lang naar 2pac. Eerste paar jaar was altijd AEOM mijn nummerr 1. De beats en vooral de flow van Pac is daar echt zo ongelofelijk. Maar mijn muzieksmaak is in de tijden veranderd, en verder ontwikkelt. Sinds een jaar heb ik door hoe geniaal MATW wel niet is. Waarom? Dat zal ik vertellen.
De intro is erg goed gedaan. Toen MATW uitkwam waren er allemaal dingen aan de hand in de muziekwereld, je weet wel Pac die beschoten werd. Hij zat toen die tijd ook in de gevangenis. In de intro hoor je nieuwsfragmenten waarin wordt vermeld dat hij beschoten werd, dat hij na een 1 dag weg ging uit het ziekenhuis. Ook over zijn rechtszaken. Mooie rustige beat erbij. Dat je een beeld geeft van dit album. En de mooie line:
A Coward dies a thousand deaths, a soldier dies but once. Volgens mij had dat te maken met het feit dat 2pac de aanval op hem had overleefd. Mooie intro.
Daarna komt het machtige nr
If I Die 2Nite. Weer een rustige beat. Ook die is mooi. Het refrein is gesampeld van een Dre nr waarin hij zegt,
2Nite’s the night I get in some shit. Erg leuk en goed gedaan. Maar vooral de tekst van dit nr is goed. En de zware stem van Tupac die daar zoveel emotie weergeeft. Prachtig. De 1e en 3de verse is echt geniaal.
Nummer 3 is
Me Against The World. Samen met Dramacydal [ Kadafi & E.D.I. ]. Die beide een zeer sterke gastoptreden laten horen. Vind zelf de stem van Kadafi echt geweldig. Hij was toch wel de enige in de Outlawz die kon tippen aan 2pac. Jammer dat ook hij dood is(RIP). Was een goede vriend van Pac. Erg mooi gezongen refrein. Maar het is weer de tekst van 2pac die het hem doet. Die laatste verse is werkelijk geniaal. Ontzettend goede rijmschema daarin. In dit nummer zegt hij dat hij alleen staat en in zijn 3de verse deelt hij met ons mee dat je niet op moet geven. Door moet blijven gaan. 2pac voegt er aan het einde nog een outro aan toe. En geeft ons zijn wijsheid. Keep ya head up!
En dan…1 van de beste hiphop nummers in mijn ogen. Zo een prachtige beat!! Ontzettend mooi. Kan echt uren lang dat nummer beluisteren. En daarbij nog de weer zo geniale tekst van 2pac. Heel dat nummer lang. Ook hier is de emotie te voelen. Was hij toch wel de meester in. In het begin leest 2pac, net als Coolio in Gangsta Paradise, een psalm op. Alleen die van hem is wat langer. Hij verteld in dit
Shed So Many Tearz dat hij gek wordt van zijn leven. Het verraad van zijn vriendin en vooral het gevecht dat hij in zijn hoofd vecht.
I had my mind full of deamons tryin' ta break free. They planted seeds and they hatched sparking tha flame inside my brain like a match, such a dirty game.
Tevens de beste verse van het nr en van het hele album.
Temptations. Een beat die weer zo mooi is. En ook hier flowt Tupac erg goed. Behoort tot de mooiste liefdesnummers in de hiphop wereld. Het refrein is ook erg mooi en ohw zo verslavende. De videoclip is erg grappig met Ice-T en Coolio. Erg hard om dat te zien. En wat nog leuker is in die clip…Jada Smith
Maar om bij het nummer zelf te blijven…In Temptations zegt Pacman dat hij trouw wil blijven aan zijn vriendin, maar het erg moeilijk is door alle mooie vrouwen om zijn heen. De verleiding is erg groot. Goed nummer.
Nu komt
Young Niggaz. Hier flowt Tupac erg sterk. De beat is weer goed. Maar Pac klinkt erg lekker in dit nummer. Met een mooie boodschap ook nog. Hier spreekt Tupac tot de jonge generatie. Hij zegt ze dat ze moeten stoppen met alle onzin waarmee ze bezig zijn en dingen moeten doen dat voor iedereen goed is. Ook verteld hij hoe het bij hemzelf ging. Mooi nummer. Alleen het refrein vind ik niet echt sterk. Wel weer geweldig hoe Tupac net voor de 3de verse weer wat wijsheid met ons meedeelt. En dan begint die heerlijke 3de verse. Zo lekker geflowt. In de 3de verse laat hij nog horen hoe het in het algemeen gaat, The Crime Rate. En aan het einde praat hij weer tot de Young Niggaz. Alleen die zanger…
Niggaz Done Changed samen met Richie Rich. Weer een geweldige beat. En hier klinkt Tupac zijn stem net als in het nummer
If I Die 2Nite. Erg zwaar en lekker dus. De dame die de hele tijd door het refrein praat, is ietwat irritant. Volgens mij is dat YoYo(of toch niet…). Daarna komt Richie Rich die goed werk levert. Niks speciaal. Maar wel erg fijne stem. Goed nummer dit. Maar tot nu toe wel de minste. Maar zeker niet slecht. Ook in dit nummer zegt Pac over de andere mensen en hoe ze zijn. Wat minder interessant dan het nummer hiervoor.
I Smoke a blunt to take the pain. And if I wasn’t high, I’d probably try to blow my brains out.
Geweldige line van het nummer
Lord Knows. Met deze line begint het nummer en daarvoor hoor je iemand hoesten. Hoe toepasselijk

Beat is redelijk, maar heeft een prachtig gedeelte. De pianobeat. Erg mooi. Het refrein is niet echt veel. Maar Tupac weer wel. In dit nummer zegt Pac wat er allemaal is gebeurd met hem, kan gebeuren en bij andere is gebeurd. Ook wat haat tegen de politie. Een aantal keer herhaald hij hoeveel vrienden hij verloren heeft. Hij zegt nog dat hij veel rookt, drinkt. En dat door alle problemen. Volgens mij bedoeld hij met de titel
Lord Knows, dat God weet wat er met hem aan de hand is, en dat zal God begrijpen. God begrijpt ook wat er allemaal gebeurd is en waarom. Zoals zijn dode vrienden en de fouten van andere. Volgens mij probeert hij met dit nummer te zeggen dat God rekening met je houdt Of in ieder geval hoopt.
You are apreciated...
Behoort tot mijn absolute favourieten en zeker 1 van de meest gevoeligste Hiphop nummer. Dit nummer liet mensen, net als
Brenda’s Got A Baby, Keep Ya Head Up , Part Time Mutha(en nog een paar), een andere kant van Tupac(en de hiphop) zien. Maar dit was het nummer die de hele wereld dat liet zien. Ook de mensen die alsmaar kritiek hadden. Is het favoriete nummer van Eminem (gek dat hij dan zoerg zn moeder uitscheld). Ik heb het over
Dear Mama. De mooie, prachtige rustige beat en de emotie van Tupac. Op sommige momenten hoor je zo duidelijk dat hij het echt meent. Alsof hij gaat huilen. Erg emotioneel nummer. Dat ook mij ontroert. Mooi refrein ook. Sterke verses van Tupac. De Live-versie van dit nummer is ook erg mooi. In Dear Mama laat hij zijn liefde voor zijn moeder. Vele rappers die dit hebben nagedaan. En daar ben ik blij mee. In de 2de verse zegt hij ook dat hij het niet zo erg vond, toen hij wist dat zijn vader dood was. Wat helemaal niet waar was, als ik het goed heb. Maar in dat stukje uit hij zijn frustratie ook een beetje. Prachtig nummer.
There is no way that I can pay you back. But the plan is to show you that I understand.
It Ain’t Easy is een beetje te vergelijken met
Lord Knows en
Shed So Many Tears. Qua inhoud dan. 2pac heeft het erg moeilijk en dat laat hij horen in dit nummer. Weer een mooie combinatie van de rustige beat en de rustige manier van rappen van Tupac. Perfect zowat. Ook waar Pac erg goed in was. Zich erg erg goed aanpassen aan de beat en de inhoud van zijn nummer. Doet hij hier dus ook. Goede tekst, lekker gerapt en erg mooie beat. Heb echt een zwak voor pianodeuntjes en het gitaar (sinds kort).
De mooiste loverap ooit, samen met
The Light van Common, in my opinion.
Can U Get Away. Geen ordinaire nummer dat hij zegt dat hij haar wil aanraken, neuken of zoiets. Wat hij jammer genoeg wel in een aantal nummers heeft gedaan, maar dan met een ongelofelijk flow. Dat maakt het goed. Maar ik heb toch liever dit soort nummers. Die eerste en met name de tweede verse is zo mooi. Ook lekker gerapt, flowt lekker. Hij vindt een meisje leuk en probeert haar te krijgen, maar ze heeft een vriend. Aan het einde verteld hij haar dat ze beter verdient. En dat ze niet blij is met hem. Mooi mooi mooi nummer. Het refrein ook.
ZOU IEMAND ME KUNNEN ZEGGEN WIE DAT IS??? Alvast bedankt

Wel leuk dat hij in het begin kan zien dat ze een zonnebril opheeft. Volgens mij deed hij dat met opzet. Om ons fantasie te laten werken. Want hij is heus niet zo dom hoor

Elke keer als ik dit nummer hoor, beeld ik me in hoe de videoclip van dit nummer eruit zou zien. En dat alleen door die ene zin. Volgens mij staat hij in het begin met haar te bellen. En dat staat ze bij een raam ofzo en ziet hij haar omdat hij buiten haar huis staat te bellen. En vandaar dat hij zegt over die zonnebril. Jaaahhh ik heb fantasie
En dan de ohw zo leuke
Old Skool!!! Erg lekker nummer. Die beat is zo geweldig. En Tupac zeer sterk. Weer die emotie aanwezig. Vooral aan het einde van het nummer. Maar daar kom ik later op. In het begin geeft hij props aan de plekken waar hiphop is gegroeid. In dit nummer zegt hij wat voor invloed de Old Skool op hem had. En dat rapt hij zo heerlijk. Het refrein is ook erg mooi gesampled. Erg goed gedaan. Zou graag willen weten van welk nummer dat afkomstig is. Ik ben het boekje dat je bij de cd krijgt kwijt geraakt…En nu het leukste gedeelte van dit nummer: het einde. Daar vertelt hij alles nog eens met zo erg veel enthousiasme. Echt aanstekelijk. Telkens als ik dat hoor word ikzelf zo blij altijd. Hij raakt me echt. En als je goed luistert, zegt hij
MY ADIDAS! Heerlijk nummer. Met een heerlijke beat en enthousiasme.
(Ik krijg zin in dat nummer

FUCK THE WORLD!! De woorden waar mensen vaak aan Tupac denken. De vorige nummers gingen ook over de frustratie van Tupac en zijn problemen. Maar dit is het nummer waar hij zijn woede laat gaan. Hij houdt zich een beetje in, wat te horen is. Maar boos is hij wel. Het eerste stukje begint hij zeer sterk. En dan het heerlijke refrein samen met G-Schok. Maar vooral de beat is erg lekker. Beetje als die van
Old Skool. Heerlijk! Over de mensen die hem gek maken en hem allerlei namen noemen, daar gaat dit nummer over. En ook laat hij horen dat het hem niks doet wat ze zeggen.
I Don’t Give A Fuck. (Die prachtige scène uit Juice)
Weer een mooie rustige beat, prachtig refrein, lekkere flow en erg leuke einde.
Death Around The Corner. Heerlijke sfeer erbij. Geweldig nummer. Ook hier is wat woede te horen. Het klinkt alsof Pac een beetje paranoia rapt. Wel goed gedaan, uitstekend gedaan zelfs. Dood, problemen en moeilijkheden zijn zo dicht bij. En dat merkt Tupac. Vandaar dit nummer. Grappige intro en leuke einde. Een gedeelte uit de film Untouchables met Robert DeNiro als Al Capone.
I WANT HIS FAMILY, DEAD! Hahaha, geweldig!
En dan tenslotte het laatste nummer
Outlaw. Het refrein was even wennen voor me, maar nu heb ik er niet al te veel problemen mee. Zoals in de meeste nummers van MATW, weer een rustige beat. En Tupac die hier weer een heerlijke stem heeft en lekkere flow. En ook de emotie is er. Hij rapt hier net als een beetje in Shed So Many Tears. Gevoelloos maar toch erg gevoelig.. In het begint praat hij tegen een jochie van 11. Die verteld hem dat hij later een Outlaw wil worden. En dan begint het nummer sterk.
All I see is murder murder my mindstate. Dit zinnetje had Eminem in 1 van zijn albums gebruikt. En dat nummer heette Murder, Murder. Ook een lekker nummer dat. Dit nummer gaat over de gemeenschap en over allerlei problemen. Mooie afsluiter, alleen ik had het gevoel dat het beter kon. Wat ze konden doen is, in het begin de fragementjes laten horen waarin ze zeggen dat Pac beschoten is enzo. En als Outro dan de line
A Coward Dies A Thousand Deaths. Is een idee. Maar het is wel een goede afsluiter.
Me Against The World is zijn persoonlijkste album. En tevens ook zijn beste, vind ik. Geniaal album dit. Een paar wat mindere nummers, maar die worden direct opgevangen door zeer sterke nummers. Het album begint zo sterk. Geen album dat ik ken die zo sterk begint. Mijn favorieten zijn er best veel. Elke keer heb ik weer andere. Maar een aantal nummers die zijn niet zo erg sterk………Haha, ik probeer een nummer uit te kiezen, maar geen enkel die ik kan kiezen. Ze zijn allemaal gewoon zeer zeer sterk. Een paar zeer sterk.
Het is jammer dat Tupac na dit een album als AEOM uitbracht. Te begrijpen en het is ook een heerlijk album (staat in mn top10) maar had liever een album net als MATW gehoord. Het is ook erg jammer dat hij dood is. Telkens als ik dit album afspeel raakt het mij diep. Dan vraag ik me soms af hoe het zou zijn als hij nog leefde. En dan begin ik weer te fantaseren

Maar jah, tot nu toe kan ik genieten van dit album, AEOM, 2Pacalypse Now, Makaveli The Don en nog een aantal andere nummers. En natuurlijk Thug Life – Volume 1. Heerlijk album ook.
Zoals ik al zei, wou ik dit mijn nummer 2 maken en mijn nummer 2 mijn nummer 1. Maar tijdens het luisteren van dit album (terwijl ik dit zat te maken) ben ik ervan overtuigd dat dit mijn numero 1 is. Prachtig album dit. Ben erg blij om te zien dat dit album in de top250 staat, ook al zou het wat hoger kunnen. Maar ik klaag niet. Veel mensen vinden Pac ook overschat, te begrijpen, maar het is in mijn ogen echt een topartiest.
5* En dat zal nooit, maar dan ook noooit veranderen.
Poeff dan ben ik eindelijk klaar met mijn tekst. Deed er lang over. Erg lang zelfs, maar het was de moeite waard. De reden waarom ik dit nu pas doe is… dat dit mijn1000e bericht is

2PAC FOREVER!!!