Elbow - Leaders of the Free World (2005)

Label: V2

1. Station Approach (4:21)
  2. Picky Bugger (3:08)
  3. Forget Myself (5:22)
  4. The Stops (5:03)
  5. Leaders of the Free World (6:11)
  6. An Imagined Affair (4:43)
  7. Mexican Standoff (4:01)
  8. The Everthere (4:14)
  9. My Very Best (5:34)
  10. Great Expectations (5:06)
  11. Puncture Repair (1:46)
  12. Strangeways to Holcombe Hill in Four Minutes and Twenty Seconds - Intro * (1:24)
  13. Station Approach [Live] * (4:42)
  14. Picky Bugger [Radio Session] * (2:49)
  15. Forget Myself [Radio Session] * (3:55)
  16. The Stops [Radio Session] * (4:14)
  17. Leaders of the Free World [Live] * (5:55)
  18. McGreggor [Live] * (3:29)
  19. Great Expectations [Live] * (4:59)
  20. Mexican Standoff [Live] * (4:07)
  21. The Good Day [Live] * (3:50)
  22. Puncure Repair [Live] * (1:53)
titan (crew)
Wat mij betreft 1 van de najaarsreleases waar ik het meest naar uitkijk.

avatar van andré
Idem hier, hoewel het zal moeilijk worden Cast Of Thousands te overtreffen. Is er al een single verschenen eigenlijk?

titan (crew)
Op 22 augustus verschijnt Forget myself op single.

wow! de nieuwe Elbow! ik ben benieuwd!

Check 1 augustus voor een nummer van dit album. Klinkt goed.

Ik heb een rare verhouding met deze band: ik kan er telkens maar niet goed inkomen en toch luister ik de albums nog steeds. En net als bij de voorganger denk ik ook nu weer "laat die nieuwe cd nu maar zitten", maar dan hoor ik deze track Mexican Standoff en heb ik toch weer zoiets van "deze wil ik toch ook wel weer"
Een prima lokkertje bubbachups!

avatar van PsychoBoyJack
Ik heb dit album nu al iets meer een week in mijn ''bezit'', en heb het al een paar x in zijn geheel beluisterd. Bij mijn eerste luisterbeurt viel mij al gelijk de toegankelijkheid van dit album op, zeker als je het gaat verglijken met hun vorige 2 meesterwerkjes. Het lijkt misschien een rare verglijking ( en eigenlijk zou ik het niet eens mogen doen- vind ik van mezelf) maar ik vind dit toch een beetje de X & Y van Elbow, maar dan wel op de Elbow manier
In tegenstelling tot de vorige albums , klinkt ieder nummer gelijk erg lekker (misschien wel TE snel TE mooi....), maar dat zou ook natuurlijk kunnen komen omdat ik inmiddels heel erg ben gewend aan de sound van Elbow.
Het lijkt wel als of ze gezegd hebben;"ok jongens, laten we nu eens grotendeels het geexperimenteer achterwege laten, en gewoon proberen om, zonder al te veel franje, de mooist mogenlijk muziek te maken"
En dat kunnen die gasten , zeg!
Met uitzondering van het 2e en het laatste nummer, zijn alle songs werkelijk prachtige luister- treur en meezing liedjes waar ik gewoon erg opgewekt van word.
(Huh...?
Meezing liedjes waar je erg opgewekt van wordt?....Van Elbow..?
Ja! Probeer maar eens stil te blijven , of uberhaubt stil te blijven zitten op de eerste single forget myself!)
Klonk asleep in the back nog als een donkere neerslagterige herfstdag, LotFW is als het ware een lekkere warme nazomerse zonsondergang, met een heerlijk fris briesje

4 *

PsychoBoyJack schreef:

Kortom, het album gaat wat meer in de richting dus van het nummer Fugitive Motel van het vorige album? Wat dat vind ik dus ook een nummer uit de door jouw gekenschetste categorie. Had een grote hit moeten worden wat mij betreft. Elke keer als ik het nummer (en ik draai het bewust niet zo vaak) zit vervolgens voor dagen in m'n hoofd. Verrek... zelfs nu ik er over tik duikt het er al weer in op... arghh...

inderdaad!
Voor mij zit de sound van de meeste songs ergens tussen fugitive motel en not a job in,en af en toe wordt het geheel aangesterkt met lekker gitaar werk, zoals je op mexican stand off hoort.
Als fugitive motel 1 van je favorieten is, voorspel ik je dat je my very best ook erg mooi zult vinden.

en oja....als ik er nu al aan denk om station aproach live te horen, met name van af 02.47 , krijg ik nu al kippevel!

Laat ze maar weer snel naar nederland komen

avatar van ChrisX
Goed nieuws om te horen, PsychoBoyJack. Had hem toch wel blind aangeschaft denk ik maar nu doe ik het zeker.

avatar van LittleBox
Het is werkelijk een fenomenaal mooie plaat. Inderdaad: Station Approach is geweldig en dat gaat vervolgens het hele album zo door. Ongetwijfeld één van de beste releases van dit jaar. Kopen dus!

Ik kijk erg uit naar deze plaat! Heb al 2 nummers geluisterd op de computer, maar ben ook erg benieuwd naar de rest!

PsychoBoyJack schreef:

Laat ze maar weer snel naar nederland komen

hiep hoi !

Daar moet ik heen!

Vandaag de cd voor het eerst gehoord. Bij de eerste beluistering direct Picky Bugger tot mijn favoriet verklaard (samen het titelnummer). Dat getokkel, dat stemmetje in het refrein. Dit is weer zo een nummer dat je wilt dat het vijf minuten langer duurde. Jammergenoeg is het altijd zo bij geniale nummers, ze zijn altijd de kortste!

Bloompje schreef:

Jammergenoeg is het altijd zo bij geniale nummers, ze zijn altijd de kortste!

Meer naar symfo luisteren !

P.S. wil ff aantekenen dat ik niet bij die mensen in het symfo/prog-kamp hoor dat van mening is dat als een nummer lang het dan wel goed zal zijn.

Wie zijn die mensen dan? Dat slaat namelijk helemaal nergens op..

obsessed schreef:

Wie zijn die mensen dan? Dat slaat namelijk helemaal nergens op..

Ik bedoelde daar geen specifieke personen hier op Musicmeter mee maar meer mensen die ik in zijn algemeenheid toch regelmatig tegen kom in het symfowereldje. Dat zijn mensen die redeneren dat als er een lang nummer op staat het wel een goed album zal zijn. Of als ze zien dat er Mellotron bespeeld word (hoewel die 90% van de gevallen tegenwoordig niet echt is maar een goede sample) ze het ook gelijk kopen.

Zoals al eerder gezegd is het me nooit goed gelukt om deze band op handen te dragen. Twee keer 3,5* voor de vorige albums is niet slecht, maar geeft ook aan dat deze niet tot mijn top-favorieten behoren.
Dat is op zich vreemd, omdat ik veel bands in dit zelfde hoekje der muziek veel meer waardeer terwijl Elbow kwalitatief ook erg goed is (misschien wel beter in een paar gevallen).

Nu ik dit album hoor denk ik er uit te zijn. Het is het stemgeluid van zanger Guy Garvey. Iets irriteert me lichtjes. En ja ik weet het: ook de zang van (wél grote) favorieten als b.v. Saybia's Søren Huss en Billy Corgan kunnen irritant overkomen. Ik zou het gewend moeten zijn . Maar bij Elbow stoort het me gewoon net iets meer. Puur een gevoelskwestie dus.

Ook op dit album vind ik de nummers weer uitstekend: een stuk toegankelijker ook, en eerlijk gezegd zorgt juist die wat lichtere toon op dit album er voor dat ik het stemgeluid van Garvey beter kan verdragen.
En ziedaar: ik kom nu eens met 4*.
Wel wat onder voorbehoud, want het blijft afwachten hoe ik dit album over een paar maanden waardeer.

Ruby1966
Ik heb het gevoel dat ik bij dit album juist ga afhaken. Beide vorige albums vind ik ontzettend mooi, met op allebei een paar "wereldnummers" (Powder Blue, Switching Off) maar dit album is echt een zware teleurstelling. Vlak, saai...nee, jammer.

titan (crew)
Ik ben bang dat ik het ook meer met Ruby1966 dan met aERo eens ben. Niet dat dit een slecht album is, maar wel duidelijk de minste van de 3 die ze tot nu toe hebben gemaakt. Waar zijn de spannende nummers met experimentele inslag gebleven? Die zijn hier een stuk spaarzamer dan op Asleep in the back en Cast of thousands. Ik krijg een beetje een X&Y-gevoel bij dit album.

aERo gaat ook weer inbinden: een halfje eraf.
Elbow is aardig, maar raakt me niet diep. Laatste album wat mij betreft vrees ik (en lichtelijk spijt van de internet-betselling).

titan (crew)
Typisch, bij mij stijgt de waardering juist bij elke luisterbeurt. Misschien had ik er te hoge verwachtingen van (voorganger Cast of thousands staat op 3 in mijn jaarlijstje van 2003). Neemt niet weg dat dit hun minste album is. Het feit dat ik er toch (nipt) 4* aan geef geeft wel aan hoe hoog ik de heren van Elbow heb zitten.

Zoals ook bij de vorige Elbow-albums vind ik deze bij elke luisterbeurt beter. CoT viel me in het begin ook ontzettend tegen, terwijl het inmiddels een van m'n favoriete platen is geworden.
Ik onthoud me dus nog even van een oordeel.

avatar van barbapapa
Minder dan de voorganger, maar dat kon ook niet anders. Toch 4 sterren omdat ik erop vertrouw dat ie nog een tijdje door blijft groeien. Dat hield bij CoT ook nauwelijks op

Spelen bands op The Music in my Head een volledige setlist of kunnen we beter wachten op een los concert of naar Duitsland gaan?

....Duitsland...?
Wat, waar, hoelaat, wanneer ???

avatar van barbapapa
Tuesday, November 29, 2005 Frankfurt Batschkapp
Wednesday, November 30, 2005 Cologne Stollwerk
Thursday, December 01, 2005 Hamburg Fabrik
Saturday, December 03, 2005 Berlin Postbahnhof
Sunday, December 04, 2005 Munich Ampere

Ja hoor ik heb er weer eentje in mijn bezit: "een persoonlijke jo-jo plaat".
Dan vind ik hem beter dan de voorgangers, dan toch weer niet, dan vind ik het een puik album, dan vind ik het maar bedenkelijk.
Ik kan mijn vinger er maar niet op leggen. Er zal dus veel geschommeld gaan worden in het uitdelen van de glitters. Nu mag het halfje eraf weer terug en kom ik uit op 4*.

Ik vind hem minstens even goed als de vorige twee.
Elbow blijft een aardige band, maar het wordt nooit echt speciaal.
Gewoon weer een degelijke plaat zonder verrassingen, en daar wringt het schoentje, na deze zou ik best wel eens kunnen afhaken, wegens 'been there done that'.

avatar van The Scientist
aERodynamIC schreef:
"een persoonlijke jo-jo plaat".

Briljant, echt een uitdrukking die mensen op MuMe vaker zouden moeten gebruiken