Queensrÿche - Queensrÿche (1982)

Alternatieve titel: Queen of the Reich

Label: 206

1. Queen of the Reich (4:21)
  2. Nightrider (3:46)
  3. Blinded (3:06)
  4. The Lady Wore Black (6:15)
  5. Prophecy * (4:00)
  6. Nightrider [Live Version] * (4:32)
  7. Prophecy [Live Version] * (3:59)
  8. Deliverance [Live Version] * (3:40)
  9. Child of Fire [Live Version] * (4:36)
  10. En Force [Live Version] * (5:47)
  11. Blinded [Live Version] * (3:26)
  12. The Lady Wore Black [Live Version] * (7:01)
  13. Warning [Live Version] * (4:56)
  14. Take Hold of the Flame [Live Version] * (5:17)
  15. Queen of the Reich [Live Version] * (5:21)
Sir Spamalot (crew)
Ik heb de EMI-versie op vinyl uit 1983 met volgende vier nummers: Queen of the Reich, Nightrider, Blinded en The Lady Wore Black. Prophecy kwam er blijkbaar bij op de versie van 1986 en de rest – veronderstel ik – op de cd-uitgave menige jaren later. Het nut van de latere bijvoegingen ontsnapt mij. Oorspronkelijk kwam deze EP in beheer uit op hun eigen label en was in geen tijd uitverkocht, vandaar wellicht dat EMI hen later heeft getekend. Ik benieuwd hoeveel geld de oorspronkelijke uitgave waard zou zijn. Wel is dit een dijk van een EP die je perplex achterlaat, geluid is niet ideaal maar de nummers toonden al aan wat er later komen zou.
Oh ja, Kronos, dat magazine was volgens mij (De Nieuwe) Aardschok of zoiets - alleszins voor ze samengingen met Metal Hammer en nadien weer uit elkaar gingen - daar zaten altijd al hevige fans van Queensrÿche.

Sir Spamalot (crew)
Ik houd als fan ook rekening met het formaat "EP", boem, kort en krachtig. Een dik kwartier tijd om jezelf als groep te bewijzen. Het budget liet toen ook niet meer toe. Vele groepen hebben in die gloriejaren leuke EP's als kennismaking uitgebracht. Die uithalen van Tate waren niet normaal en later bewees hij wat een geweldenaar hij was. Kracht en zuiverheid, velen gegund, weinigen gegeven. Pracht EP.

Sir Spamalot (crew)
Dan is haveman hierbij van harte uitgenodigd om aan zijn ontdekkingsreis in Queensrÿcheland te beginnen, chronologisch. Goed vasthouden, want die mannen durven nog al eens van stijl te veranderen en dat is nog zacht uitgedrukt. Niet alleen de stem is indrukwekkend maar die drummer is magistraal. Hier al een voorproefje maar het echte werk kwam er spoedig aan.

Sir Spamalot (crew)
Als hun demo werd dit op EP uitgebracht in 1982 op hun eigen label 206 Records, maar door het grote succes konden ze tekenen bij EMI die deze EP opnieuw uitbracht in 1983. Later kwamen er nog twee mij bekende versies bij, met de bonustrack Prophecy in 1988 en met nog eens tien live nummers in 2003, afkomstig van de video Live in Tokyo uit 1985 welke ik ook heb.

In 1983 moet ik deze EP op vinyl hebben gekocht, de prijs staat er nog op: 259 BEF omgerekend 6,50 eur, dit is 'em: https://www.discogs.com/Queensr%C3%BFche-Queensr%C3%BFche/release/2272561. Aanleiding moet het openingsnummer Queen of the Reich zijn geweest dat ik op de radio hoorde, wat hadden wij anders in die tijd dan een zeldzaam radio- of tv-programma waarin dan eens de zwaardere muziek werd gedraaid. Waar het gros van mijn metalen vrienden later zich jaren bezighield met de opkomende Thrash Metal, werd Queensrÿche mijn groep, een dijk van een zanger (Geoff Tate) en muziek doorspekt met tempowisselingen en gitaarsolo's.

Hiervan onthoud ik vooral de snelle opener en de afsluiter annex semi-ballad, twee nummers die live nog vaak aan bod kwamen, de eerste werd al snel een vreemd eend in de bijt, want met de opvolger The Warning, hun debuutalbum voor EMI, kwam de eerste koerswijziging eraan en het was niet de laatste, hét kenmerk van Queensrÿche tot in 1994 althans met het album Promised Land.