Sepultura - Chaos A.D. (1993)

Braziliƫ
Label: Roadrunner

1. Refuse / Resist (3:19)
  2. Territory (4:47)
  3. Slave New World (2:55)
  4. Amen (4:27)
  5. Kaiowas (3:43)
  6. Propaganda (3:33)
  7. Biotech Is Godzilla (1:52)
  8. Nomad (4:59)
  9. We Who Are Not as Others (3:42)
  10. Manifest (4:49)
  11. The Hunt (3:59)
  12. Clenched Fist (8:02)
  13. Chaos B.C. * (3:20)
  14. Kaiowas (Tribal Jam) * (3:41)
  15. Territory [Live] * (4:52)
  16. Amen / Inner Self [Live] * (5:16)
Grovax
Dit is het laatste meesterwerk van Sepultura. Hoewel niet zo goed als Schizophrenia of Beaneath the Remains (hoewel wel beter dan Arise, met een tikje) mag deze er zijn. Helaas ging het na dit album allemaal mis en zou het jaren duren eer ze weer een sterke plaat uitbrachten (Dante XXI).

DonDijk
Ze komen toch weer bij elkaar, de bro's Cavalera?

avatar van HammerHead
Gaat The Cavalera Conspiracy heten, meen ik ergens opgevangen te hebben.

deze plaat beukt als een gek het is wat anders als het snelle werk .maar het verliest niet de kracht.nu maar wachten wat de broertjes met inflikted doen

mijn eerste metalalbum.
na ze live te hebben gezien in belgie( rock torhout) moest ik ik m hebben.
terugkijkend. het album begint sterk maar gaat daarna als een nachtkaars uit. met als dieptepunt We Who Are Not as Others.
en die geremixte bende stond er bij mij gelukkig niet op

Bobiej
Ik heb mijn volle mep verruild voor een 4.

Ik ben nog steeds fan van het hele geluid en imago/uiterlijk van Sepultura, anno 1993, het leger-image, wat Soulfly ook heeft.

Geweldig album, vorig jaar april binnengekregen, zomers weer, en daar past Sepultura prima bij: raam open, versterker op ''ruzie met de buren'', gitaar pakken en bruut meerammen, maar het blijft de laatste tijd voor mij een beetje tegensteken, ik zal hem morgen nog eens opzetten.

Blijft een vette plaat, geweldige uitstraling, maar geen volle mep voor mij.

HammerHead schreef:
Ik heb dit altijd meer als een tussenstation van Arise naar Roots gezien. Zeker niet slecht, maar ik vind 'm qua absolute "thrashness" wat bleekjes afsteken tegenover Arise.

Daar doe je de plaat wel wat te kort mee, vind ik.
Ik vind dit, samen met Pantera's Vulgar Display Of Power, toch veel meer een trendsettende plaat. Beiden zetten de huidige standaard wat betreft productie (zo'n beetje vanaf hier gingen metalalbums veel zwaarder en strakker klinken) en beiden bewezen ook dat thrashmetal niet per se snel hoeft te zijn om een heel album lang ass te kicken.

avatar van HammerHead
Vulgar Dispay is inderdaad wel trendzettend, deze al veel minder (is ook van zowat 2 jaar later). Ik ken bovendien een hoop metalalbums van voor '93 die ik zowel zwaarder als strakker vind klinken dan Chaos AD. Sterker nog, dit gaat al op voor voorganger Arise.

Hoe dan ook, dit is dus nog altijd een goede plaat; 4 sterren geef ik echt niet zomaar.

avatar van notsub
Prima album van onze Braziliaanse helden. De sound is stukken beter dan alles wat ze hiervoor uitbrachtten. Hoewel er niet veel snelle nummers tussen staan, ontbreekt het dit album niets aan agressie of power. Songs als Territory en Refuse/Resist gelden nog steeds als klassiekers. Kaiowas is een buitenbeentje en voorbode voor meer experimenten.

avatar van Darkzone
Dit album pas na Roots aangeschaft, maar dit album is toch beter. Duurt ook niet telang zoals Roots.
Ik kende het nummer Territory al via MTV's Headbangers Ball (die goeie oude MTV-tijd!!).
Dit is voor mij het ultieme Sepultura werk. Hun 2 voorgaande albums bevatten ook erg goede songs, maar ook werk wat niet aan mij besteed is.

avatar van Soulmaggot
[quote=
Hoogtepunten van dit album zijn: Refuse/Resist, Territory, Propaganda, Biotech, Nomad, WHANAO en Manifest.[/quote]

Refuse/Resist, Territory & We Who Are Not As Others zijn inderdaad topnummers! Ook Slave New World vind ik zeer goed

PriestMaiden
Refuse/Resist en Slave New World zijn zeer goed
The Hunt vind ik ook zeer vet
Te samen met Arise mijn favoriete Sepultura albums

avatar van Fake_world
beste sepultura plaat ooit, a-lex en dante XXI mogen er naast staan (ja, ik vind die heel goed)

avatar van paulisdik
Mijn voorkeur blijft toch altijd nog uitgaan naar Arise en Beneath the Remains.
ik vind Chaos A.D. ook een prima plaat maar de nummers op deze plaat vind ik gewoon minder sterk dan songs zoals Inner Self, Stronger Than Hate en Arise.

avatar van James Douglas
kaztor schreef:

Daar doe je de plaat wel wat te kort mee, vind ik.

Burn My Eyes van Machine Head zie ik persoonlijk ook graag in dat rijtjes maar wellicht kun je dat alweer als een volger van deze productietrend beschouwen.

Anyways, waarschijnlijk songtechnisch de beste Sepultura plaat met Max.

James Douglas schreef:

Inderdaad heeft BME ook die volvette, typische jaren '90-productie. Arise wordt ergens genoemd, maar die vind ik toch meer 'eind 80's' klinken kwa productie.

avatar van ravenstein
Na jaren heb ik deze nog eens opgezet en hij beviel me veel beter dan ik dacht!
Ik doe er zelfs een half punt bij en geef Chaos AD een mooie 3,5!

avatar van trebremmit
Mischien wel hun beste album, heerlijke ritmes, goeie songteksten en sterke nummers met een kop en een staart.

Joy
kheb sepultura nooit echt wat gevonel, teveel herrie, dit schijnt ene klassieker te zijn

zal hem er eens ingooien

sjezus wat ene lompe en gedateerde plaat

nee niet echt bijzonder, toen wellicht wel, nu klinkt het me allemaal maar wat erg eenvoudig en daarmee eentonig

doe mij roots maar

avatar van Eddie
Hier begon voor mij een beetje het einde van sepultura. Ik heb dit ook nooit veel bijzonders gevonden. erg onsamenhangende plaat. Roots vind ik ook niet heel bijzonder, ik draai hem nog wel eens vanwege de emotionele waarde, niet omdat ik de muziek zo geweldig vind.

Joy
dus, moet ik terug in de tijd want op roots na, toendertijd een
aanbieding van 5 euro , ze gingen als broodjes - bij aankoop als vaste opmerking, denk aan de buren, ken ik bijna niets van sepultura

ohja, roorback vond/vind ik wel lekker

Joy schreef:
sjezus wat ene lompe en gedateerde plaat

doe mij roots maar

Nou, hij doet z'n ronde weer eens, maar in nummers als Propaganda, Territory, Slave New World, Clenched Fist en Nomad (dat middenstuk!!!! ) is zeker te horen waar een band als Meshuggah heel goed naar heeft geluisterd. Simpel? Misschien, maar veel vetter dan deze plaat vind je ze echt niet, hoor!
En toch zeker een treetje of tien beter dan een Roots.

LocoHermano
De 'hidden drinkgelag track' op het eind was regelmatig een verzoeknummertje tijdens het bieren. Toen vond ik het een briljant album. Nu besef ik dat het niet in de buurt komt van Beneath the Remains, Arise en Roots.

Die hidden track zit jammer genoeg niet bij de heruitgave. Ik had ooit de originele cd, maar die gaf ik aan m'n neefje toen ik de heruitgave met de bonustracks voor een euro op een markt vond.

avatar van discipline
The hunt is echt geweldig Ga dit toch verhogen met een halve ster

avatar van exodus
Veel spannender en ook beter en frisser album dan het verplichte "nummertje"/album Arise die hiervoor zat. Dat is wat ik constateer bij Chaos A.D. van een Sepultura hier die volgens mij blij was om verlost te zijn van de verwachtingspatronen die Thrashmetal met zich mee brengt...althans het gevaar bestaat om zo te denken. Zeker wanneer de behoefte ontstaat om wat anders te gaan doen bijvoorbeeld, en je creativiteit weer ruimschoots te laten spreken. Chaos A.D. is volgens mij het bewijs hiervan...Ondanks dit na Arise een verfrissend album is, is het heel expliciet NIET mijn stijl, maar tot op grote hoogte snap ik de intenties van de jongens van Sepultura om te gaan Grooven etc. (Ik persoonlijk prefereer ernstig hun eerste 3 Thrash albums. T/m Beneath...)

avatar van Edwynn
Ik wil Policia nog toevoegen aan de release. Maar een probleem: Moet dat als bonustrack of gewoon nummer? Op veel uitgaven (waaronder de allereerste Brazilliaanse vinylpersing op Roadrunner) staat het nummer erbij op. En niet als hidden track. Op mijn digipak uitgave, ook uit 93, staat hij als bonustrack gemarkeerd. Maar hij staat dus wel op de oorspronkelijke persing.

Wat nu?

avatar van the crook
Beetje laat misschien Edwynn, maar ik heb de originele cd uit '93 en daar staat Policia niet op.

avatar van Lau1986
Een middelmatig album van Sepultura. Het opent erg sterkt, maar zakt daarna behoorlijk in. Nee dit is niet mijn favoriete Sepultura album.