Trivium - Ascendancy (2005)

Label: Roadrunner

1. The End of Everything (1:21)
  2. Rain (4:12)
  3. Pull Harder on the Strings of Your Martyr (4:51)
  4. Drowned and Torn Asunder (4:17)
  5. Ascendancy (4:25)
  6. A Gunshot to the Head of Trepidation (5:55)
  7. Like Light to the Flies (5:41)
  8. Dying in Your Arms (2:53)
  9. The Deceived (5:12)
  10. Suffocating Sight (3:47)
  11. Departure (5:41)
  12. Declaration (7:00)
  13. Blinding Tears Will Break the Skies * (5:11)
  14. Washing Away Me in the Tides * (3:46)
  15. Master of Puppets * (8:06)
  16. Dying in Your Arms [Remix] * (3:05)
Let op deze band. Ze worden nog eens groot.

conspiracy schreef:
Let op deze band. Ze worden nog eens groot.

Ik denk er net hetzelfde over als ik die single speel. Op sommige muziek sites staan ze trouwens al in de kijker. Volgens mij kan deze groep in 2006 wel eens doorbreken...

avatar van Exfrozen
Zo hallo wat een dik album met sowieso 1 van de mooiste intro's. Nummers als Like light to the flies, Pull Harder on the Strings of Your Martyr en Rain maakt dit album 1 van de beste albums die ik gehoord heb. Dit is zeker een aanrader voor alle metal liefhebbers. 5* en meteen in me TOP 10.

Schitterend! En het wordt elke keer beter.

En ze staan in het voorprogramma van Metallica, dus dat wordt genieten

slaemperayreon
Collega Exfrozen en ik hebben een keer afgesproken aan cd-ruil te doen op een concert, waarbij we elkaar een van onze favoriete cd's zouden geven. Vandaar dat ik hier nu Ascendancy ga bespreken

The End of Everything is inderdaad een prima intro. Langzaam en duister, om uit te monden naar een climax, namelijk naar het superstrakke en felle Rain. Kijk, dat is thrash die ik wil horen; snel, strakke drums en gitaren, melodieus en een paar prima solo's. Trivium legt zo meteen de lat hoog en weet die godzijdank ook hoog te houden. Iedere song is interessant genoeg om het hele uur de aandacht vast te houden. Dit komt waarschijnlijk mede door Matthew K. Heafy. Dino Cazares sprak al eerder vol lof over hem en ik kan ook absoluut begrijpen waarom. Hij beheerst zijn instrument goed, heeft een prima schreeuw -en zangstem en weet hoe een lied in elkaar zit. Naar het schijnt zijn de heren van plan groter te worden dan Metallica. De link met Metallica is in ieder geval wel te leggen. De thrash refereert er wel redelijk aan. Maar behalve dat vergeten ze de andere helden niet en hoor ik een redelijk Iron Maiden-achtige solo voorbijkomen. Men kent zijn klassiekers zo in ieder geval wel. En over klassiekers gesproken, deze plaat acht ik goed genoeg voor de klassiekerstatus. Dus 4,5* voor de uitstekende muziek en een halfje erbij voor de heel waarschijnlijke klassiekerstatus. En groter dan Metallica? Moet lukken, moet lukken...

avatar van mathias
Inderdaad een prachtplaat

avatar van mathias
edit: maar die hey hey hey's rond een minuut of 5 in 'a gunshot to the head of trepidation' zijn er toch wel ferm over hoor. Helemaal fout De solo aan het eind maakt wel veel goed

Het kan aan mij liggen maar trekken ze die solo niet uit de gitaren voordat ze op "hey... hey... hey" overgaan?

avatar van Dr-Gonzo
Hmm, dit is mij ietwat te standaard metalwerk, kan me niet echt boeien. Zolang de zanger clean zingt vind ik zijn stem wel oke, zodra ie gaat schreeuwen gaat het mis wat mij betreft. Komt een beetje over als een nu-metal schreeuw, in de zin van 'we willen graag heel hard spelen, maar eigenlijk zijn we ook heel melodieus' (hetgeen dan blijkt uit die cleane zang), ik houd daar niet zo van. Zo'n nummer als Pull Harder on the Strings of Your Martyr begint bijvoorbeeld prettig, maar na 50 sec. zakt het naar mijn smaak enorm in. Kies voor hard of kies voor melodieus (even heel zwart-wit geformuleerd), maar kies niet voor een mix daarvan, want wat mij betreft wordt het dan aan allebei de kanten net niet, en das zonde... Maar goed, dat is uiteraard smaakgebonden, kwalitatief lijkt de muziek me (voor zover ik dat kan beoordelen) dik in orde.
Ik zal deze plaat niet veel draaien en daarom laat ik het gemiddelde maar voor wat het is.

1 van de beste metalbands van deze tijd...
Lekker afgewisselt hard en melodieus. Als je deze band vet vind probeer ook eens As i lay dying en All that remains... in de verte lijken ze op elkaar.

Wat een plaat!!!

slaemperayreon
Na weer een aantal keren de plaat te hebben beluisterd en overpeinst, vrees ik dat ik slecht nieuws heb voor fans hiervan. Ik vind de plaat na meerdere luisterbeurten niet slecht, maar de impact is wel een stuk minder groot. Nu is dat bij veel platen zo, maar ik heb hier gewoon toch een paar kleine minpuntjes ontdekt. Na het wat grondiger te hebben geluisterd, valt me namelijk op dat ze in veel nummers wat veel dezelfde akkoorden gebruiken en op hetzelfde ritme spelen. Zo heb ik het gevoel dat ik inprincipe delen van een paar nummers aan elkaar zou kunnen plakken. En dat wordt na een tijdje toch wel een beetje jammer. Nu is thrash soms ook wel redelijk eentonig, maar alsnog valt er zeker variatie in aan te brengen.
Tweede punt is dat ik de laatste tijd teveel metalcore hoor en dat ik dan toch vaak heb dat Trivium ook redelijk vaak op die bands lijkt. Dus ook weer aftrek voor originaliteit.

Maar nog steeds blijf ik erbij dat ze potentie hebben. De solo's zijn nog steeds beregoed en het is allemaal superstrak gespeeld. Bovendien heb ik wel het gevoel dat de plaat met het nodige plezier is gemaakt, dus slecht vind ik het niet. Het is alleen dat ik deze enorme ommezwaai heb gemaakt omdat er gewoon net die minpuntjes in zitten die het geen meesterwerk maken. Misschien komt dat gewoon dit jaar met het nieuwe "Crusades". Laten we het hopen, want voor de rest gun ik ze het wel.

Bobiej
Agaroth schreef:
En ze staan in het voorprogramma van Metallica, dus dat wordt genieten

Dat genieten viel nog al tegen.

Groter dan Metallica worden? Da's nog een hele lange weg! Vooral live!

pabostudent
Heb ze live in het voorprogramma van Metallica gezien en ze hebben op mij geen positieve indruk achtergelaten wat betreft hun performance, heb een aantal dagen na het concert hun albums gedownload en dat klonk toch stukken beter.
Jammer, aangezien dit album toch wel vet is, geen Metallicavet, maar toch wel headbangwaardig.

avatar van Exfrozen
Lol!

avatar van Maximusic
Ik vindt het een zeer goed album maar alles behalve perfect. Op het technische gebied vind ik ze ongelofelijk goed en komen ze er wat mij betrefd ook wel, maar de nummers zelf daarintegen vind ik lang niet allemaal even interressant. Rain is wel een erg goed nummer vooral mooi qua opbouw en ook Pull harder on the strings of you martyr, Like light to flies en Dying in your arms vind ik sterke nummers maar in veel andere nummers hoor ik soms goede stukken maar dan vaak maar te korte momenten om het vaak te willen luisteren.
Ik heb wel een nieuw nummer van ze gehoord DETONATION heet het, dat op het nieuwe album komt. je kunt het downloaden van hun website.
Dat nummer gaf me wel weer goede hoop het had veel van metallica weg. Dat vond ik wel een sterk nummer. Ik heb gelezen dat ze zelf vonden dat ze erg veel vooruitgang geboekt hadden in hun nieuwe nummers dus ik denk dat deze band het nog wel eens ver kan gaan schoppen.

avatar van tom broshuis
toen ik voor het eerst pull harder on the strings of your martyr hoorde was ik meteen een grote van trivium en kocht ik het album. wat een plaat zeg, prachtige zang en geweldige gitaar riffs, agressief maar ook gevoelig.

Ik heb hen op Graspop gezien en was direct onder de indruk. Na het downloaden van de CD is die indruk alleen maar beter geworden! Het heeft een aantal afspeelbeurten geduurd voordat ik de CD echt kon waarderen. Maar tering, wat kunnen die gasten muziek maken!

Metallica zou willen dat ze in de laatste 10 jaar zo'n cd zouden hebben gemaakt! Ik hoop niet dat ze ooit groter worden dan Metallica; bands van die orde van grootte hebben de neiging om het hoog in hun bol te krijgen en dat komt zelden ten goede aan de muziek. Ascendancy is een CD die Metallica nooit zou kunnen maken. Begrijp me niet verkeerd, alles t/m the Black Album is top en ook St. Anger is best aan te horen.

Ascendancy is een zeer zware aanrader. Voor mij komt deze CD zeker in de top 10 van 2006 (ook al geloof ik dat hij al in 2005 is uitgekomen)!

4,5/5*. Die extra halve ster krijgen ze niet omdat ik hoop dat de opvolger NOG beter is!

DutchViking
Na de vele positieve berichten (o.a. op deze site), ben ik Ascendancy dan ook maar eens gaan luisteren. Het is zeker geen slechte plaat, maar het duurt net te lang om mij te kunnen boeien. Op den duur ga ik me zelfs ergeren aan het gebrul van Heafy Verder vind ik het songmateriaal niet consistent. Er zitten nummers tussen die ik liever skip.

Er staan zeker aardige nummers op Ascendancy. Ik vind vooral Pull Harder..., Suffocating Sight, Like Light to the Flies en Dying in Your Arms sterke, inventieve nummers, maar de rest van de songs spreekt me minder aan.

Laat ik Ascendancy maar het voordeel van mijn twijfel geven: 3,5 ster (ik twijfelde tussen 3 en 3,5).

avatar van Jochempie
Gitaarwerk is leuk enzo maar die vreselijk stemmen verpesten alles. Gewoon suffe mallcore.

avatar van james_cameron
Hele lekkere metalcore-plaat. Sterke songs, goede produktie en een perfect op elkaar ingespeelde band. Op gegeven moment gaat alles een beetje op elkaar lijken, maar wat klaag ik. Een topper in het genre.

Eerste wat ik dacht toen de plaat begon was: mijn hemel wie heeft dit in vredesnaam geproduceerd? DJ Harry-in-the-mix? De intro druipt van 't huiskamer gevoel.

De vergelijking met metallica kan ik ook nergens leggen. Pantera schiet me dan veel eerder te binnen. En killswitch engage niet te vergeten (en Ill Nino en Mudvayne en In Flames...en eigenlijk al die bandjes die op de Freddy Vs. Jason soundtrack staan...).

En 't klinkt allemaal best goed verder, maar er zit echt geen gram originaliteit in en dat stoort gigantisch. Verder is 't ongelofelijk eentonig. Het had wel wat harder gemogen van mij.

1,5 ster voor de moeite.

Bobiej
Man o man, wat is Pull Harder een geweldig nummer. Als de rest zo is moet ik dat zeker maar eens gaan beluisteren.

avatar van AGE-411
Ik had al veel goeds gehoort over Trivium en zocht hierbij de eerste confrontatie op met de groep die zich het 2de Metallica durft noemen.
Hoewel er een hoop goede nummers op staan ( dying in your arms, ...) is de rest wat ongecontroleerd, onverstaanbaar geschreeuw op goede riff's.

avatar van WBN
WBN
Pull Harder on the Strings of Your Martyr en A Gunshot to the Head of Trepidation zijn echt geweldige nmmrs.

avatar van Maximusic
Ik ben dit album wel steeds meer gaan waarderen nummers als Rain, Pullharder on the strings of your martyr, Like light to flies en Dying in your arms blijven in mn kop zitten (op een positieve manier).
Dat Heafy nu wat minder screamt vanwegen stemproblemen vind ik niet zo erg, hoewel ik er wel aan gewend was.
Ze hadden wat mij betreft wat minder achtergrondzang mogen gebruiken. Ik weet niet of dat op hun nieuwe album ook zo is.

Dat ze zich het 2de Metallica noemen vind ik niet echt slim, we hoeven toch geen tweede Metallica. Ik heb liever een nieuwe Trivium die gewoon z'n eigen ding doet.

Ik haat trivium.