Tja, Reign in Blood opvolgen is natuurlijk een onmogelijke taak. Dus wat doe je dan, je gooit het tempo omlaag en focust weer wat meer op het melodieuze aspect. Dit schuurt weer veel dichter tegen Hell Awaits aan dan tegen Reign in Blood. Vervelend is dat allerminst trouwens, maar of deze dat niveau ook weet te halen is natuurlijk de grote vraag.
Want laten we eerlijk zijn, zo sterk als Reign in Blood is dit niet natuurlijk. Het tempo, de furiositeit en de intensiteit die ze daar wisten te leveren wordt hier simpelweg niet gehaald. De keuze om het tempo te verlagen en weer wat meer de melodieuze kant op te zoeken was dan ook wel slim. Wat trouwens niet wil zeggen dat ze hier geen hoog tempo hebben. Want dit knalt op momenten ook echt weer beukend voorwaarts. In dat opzicht is er ook niet veel te klagen. En ook dat ze weer wat meer tijd nemen om de muziek te laten spreken in plaats van zo snel mogelijk door naar het volgende kan ik wel waarderen. Het is alleen jammer dat ze dat niet overal even lekker uit de verf kunnen laten komen.
Zo klinkt Araya niet altijd even sterk. Als hij al te horen is, want hij staat regelmatig wel erg zacht in de mix. Maar hij lijkt zich soms ook wat minder comfortabel te voelen hier met dit lagere tempo. Ook de productie zelf is niet helemaal vlekkeloos. Afgezien van de zang die regelmatig wat is weggestopt, klinken ze hier ook wel eens wat vlakker. Daardoor gaat de impact een beetje verloren. Gelukkig niet constant zoals Metallica met hun 4e plaat.
Met het titelnummer South of Heaven opent de plaat in ieder geval wel heerlijk. De trage doom achtige opening om vervolgens het tempo op te bouwen. Heerlijk. Ze bouwen weer lekker aan de sfeer op deze manier. Silent Scream neigt dan weer een beetje naar Reign in Blood met het beukendere tempo. En eigenlijk valt er in dat opzicht weinig te klagen hier. Het enige zou zijn dat de tweede helft iets teveel van het lage tempo behoud. De nummers vervelen verder absoluut niet. Eigenlijk heb ik daarover helemaal niet echt te klagen. Slayer levert hier gewoon weer heerlijke nummers af. Het probleem zit hem vooral in de wat gemiste punch om het zo maar te zeggen. Dat deden ze op de vorige albums beter. En Araya die niet altijd even lekker klinkt of te ver weggestopt zit.
Verder bevalt deze South of Heaven me eigenlijk wel erg goed. Prima afsluiter van de 80's en wat mij betreft een zeer fijne toevoeging op Hell Awaits en Reign in Blood. Het schuurt, beukt en knalt wat minder, maar er is weer wat meer aandacht voor melodie en sfeer. Prima combinatie van de twee voorgangers wat mij betreft. Van de drie wel de minste, maar nog steeds erg sterk.