Kraftwerk - Radio-Aktivität (1975)

Alternatieve titel: Radio-Activity

3. Radioland (5:53)
  4. Ätherwellen (4:53)
  5. Sendepause (0:15)
  6. Nachrichten (1:31)
  7. Die Stimme der Energie (0:54)
  8. Antenne (3:45)
  9. Radio Sterne (3:38)
  10. Uran (1:24)
  11. Transistor (2:15)
  12. Ohm Sweet Ohm (5:40)
beaster1256
goeie kraftwerk en veel minder gedateerd dan ' autobahn' een aanrader vooral 'antenna' vind ik prachtig

avatar van gemaster
Duidelijk de minste van de Kraftwerk platen die ik tot nu heb beluisterd. Er staan 12 nummers op, maar hooguit de helft daarvan is interessant. 'Antenna' is inderdaad een erg goede track. Mijn favoriet is echter het titelnummer.

avatar van Gyzzz
De werkelijke nummers zijn allemaal mooi, maar wel een boel overbodige intermezzo's zeg.

Electro_
Zojuist besteld op Bol.com besteld voor slechts €7,99!

Ik wacht nog even met het vervangen van mijn LP.
De langverwachte Kraftwerk remasters verschijnen dit jaar!

Electro_
Oei, dat lijkt mij ook wel erg leuk.

Electro_
Heb hem nu weer eens beluisterd, en ik heb een favoriet gekregen: Ohm Sweet Ohm. Wat een gaaf nummer zeg. Ook het feit dat het uit 1975 komt maakt het voor mij al sowieso meer interessant dan een electronic-act van deze tijd.

avatar van ChrisX
Petur schreef:
De langverwachte Kraftwerk remasters verschijnen dit jaar!

Dat werd vorig jaar ook al gezegd. Nog veel gekker, er circuleerde zelfs al een hele promo-box met remasters maar helaas, nog steeds geen release.

Maar ach, ben geduldig.

avatar van c-moon
Weerom een méér dan knappe KRAFTWERK plaat in 1975.. ik was toen.. ff rekenen... hm... 3 jaar

Wel.. anno 2006 klinkt dit allerminst gedateerd, iets waar ik voor vrees bij vele huidige electro-groepjes...

Mijn favoriet is zonder enige twijfel RADIOACTIVITY met als verdienstelijke tweede OHM SWEET OHM, later nog vakkundig verkracht door The Chemical Brothers die er dan maar 'Leave Home' van maakten.... maar gééf mij maar het origineel: dat is GENIAAL....

Baanbrekend werk weerom van Ralf, Florian & Co!

Musicguru
Inderdaad Ohm Sweet Ohm is echt verkracht. The Brothers ontkennen echter dat ze het gesampled/gejat hebben. Het was toeval, ohmmmmmmmmhmmmmm. Maar voor mij is dit album jeugdsentiment. M'n broer was al jong gek van de muziek en ik ging er in mee. Duitse familie, dan wil dat wel. In mijn hart toch mijn favoriet...

Electro_
Lang voordat ik geboren ben, bestond Kraftwerk al. Ik denk dat als deze muziek nu uitgebracht zou worden niemand er naar omkijkt, maar voor die tijd is het baanbrekend geweest, en dat is ook wel een grote reden dat ik Kraftwerk een goede band vind. Sommige nummers doen me alleen niet zo veel en de teksten zijn over het algemeen erg flauw maar dit blijft wel een heel aardig album.

Geiger Counter, een intro naar Radioactivity, één van de bekendste Kraftwerk-nummers voor mij. Bij deze versie heb ik een beetje het gevoel dat het het nét niet is. De versie op de CD The Mix vind ik net wat spannender, en luister ik liever. Radioland vind ik wel een erg leuk nummer, ik kan hier duidelijk wel horen dat bands als Air naar Kraftwerk luisteren en hier inspiratie vandaan halen.
Airwaves is een erg vrolijk, bijna iets té vrolijk nummer wat voor mij net wat te lang door om interessant te blijven. Na dit nummer zijn er drie (!) interluders achter elkaar te vinden, die ik (op de laatste na) erg irritant vind. De stem is amper te verstaan en ze doen me echt niks. The Voice of Energy vind ik juist wel weer erg leuk.
Het album pruttelt nog wat verder met nummers als Uranium en Transistor. Maar... Dan komt wat mij betreft wel het beste nummer van het album; Ohm Sweet Ohm. Ik heb een zwak voor die aandoenlijke vocoder en melodieën.

Stem gaat alleen wel wat omlaag nu. 4,5* voor een album met toch wel meerdere zwakkere nummers vind ik wat te hoog. Toch een goede voldoende voor Radio-Activity, één van m'n favoriete albums van Kraftwerk!

avatar van Pittaman
Als je het opzet van dit album in achting neemt begin je te beseffen dat het evenveel bruist van genialiteit als hun andere werken.

Het gaat over de vroegere expirimentele radiouitzendingen en algemeen over wat er zoals op de radio te horen valt. Wat ze hier proberen uit te beelden is de Romantiek van de "Ether". Dit album is eigenlijk een radio uitzending in zakformaat. Met geluidsexpirimentjes en mooie liederen. Allemaal gebracht met een angstaanjagende zorg.

Mag best naast The Man-Machine staan met 5.0 eigenlijk (had eerst 4.5). Maar dit is zo bijzonder.

een goed werk

4 sterren

tangmaster
Een goede en zeer afwisselende plaat van Kraftwerk, maar zeker niet hun beste.

idd tangmaster

yoeridedeygere
Dit is naar mijn mening het beste conceptalbum dat ik ooit heb gehoord. Die intermezzo's storen me in het geheel niet, integendeel ze slepen me gewoon mee in de sfeer die Kraftwerk creeert. Ook het vleugje humor/kritiek kan ik wel smaken: Radio-Activity in the air for you and me

EVANSHEWSON
gemaster schreef:

Ik denk er ook zo over. Ik vind Computer World, The man Machine en zelfs Trans Europe Express als totaalplaten stukken sterker dan deze die slechts fragmentarisch genietbaar is.
Daarom :
**1/2

Mààr de titelsong maakt ontzettend veel goed hier!

Feeder
Toch wel een toppertje hoor, deze Radio-Activity.

Helemaal mijn ding

avatar van Arno
Leuk album van Kraftwerk, maar niet het niveau van een Autobahn of een Man-Machine. Het titelnummer en de afsluiter zijn wat mij betreft de duidelijke uitschieters hier. Daarom toch nog een 3,5/5

avatar van Pittaman
Ik ga niet akkoord, dit is van een identiek niveau maar het is een ander onderwerp.

idd pittaman

Kevin-Raphaëll schreef:
idd tangmaster

Kevin-Raphaëll schreef:
idd pittaman

En wat vind je nou zelf eigenlijk van deze plaat? Graag een reactie van langer dan een zin.

Dit is 1 van de weinige Kraftwerk-platen die ik nog niet ken (heb de eerste twee en alles vanaf de Robot-plaat wel gehoord).

wel beste herman

dit was een van mijn aller eerste kraftwerk plaatjes. ik was verliefd op het nummer radio activity dat ik zonder twijfel deze in mijn bezit wilde hebben. terwijl vele deze plaat zien als opvuller, daarmee bedoel ik de kortstondige deuntjes van een ong. een minuut, vind ik deze in zijn totaliteit een prachtig plaatje. sterk begin en al zeker een sterk einde. net niet het niveau van man-machine of t e e. maar een lekkere aanrader

avatar van Pittaman
Waarom niet hetzelfde niveau? Het album heeft misschien wat minder muziek en wat meer een "geluidsarrangement" maar geef toe, qua compositie en techniek is dit toch zeker op hetzelfde niveau te plaatsen?

Moest dit album nu vlug vlug gemaakt zijn, zonder hun befaamde oog voor detail, dan zou ik durven zeggen dat dit van een minder niveau is. Maar dat lijkt me toch helemaal niet het geval.

Kevin-Raphaëll
omdat er spijtig genoeg iet wat te veel intermezzo's zijn. ik hou liever van 1 gehéél van een aantal minuten. maar hé. die tussenstukken zijn niet slecht hé, verre van. maar ik hou liever van 1 geheel.

hoh ja waarom niet, dan maar een 0.5 erbij wegens originaliteit

een verdiende 5 dan maar pittaman

I love kraftwerk hé

Ik krijg deze net van sinterklaas op vinyl!
Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben.
En wat lachen zeg, al die geluidjes

yoeridedeygere
Hier krijgt ie net niet het maximum, want bij iedere luisterbeurt ervaar ik een vreemd gevoel. Ik geniet intens, maar toch ben ik iedere maal blij dat hij gedaan is. Het waarom weet ik niet, maar het doet een half puntje van de maximumscore af

avatar van Pittaman
Die "intermezzo's" zijn dus wel niet zomaar opvulling hé mensen, dat is net het vlees van het hele album :s

E-J
niet de beste kraftwerk, wel aardig

avatar van Gerards Dream
Alleen al om de hoes zou deze plaat een prijs verdienen. Je moet er maar opkomen om een lp te verstoppen in oude buizenradio. De hele dag zoek je tevergeefs na die fantastische plaat die je net gekocht hebt. En wat blijkt staat 'ie in het wandmeubel naast de stereo heel onopvallend. Minder onopvallend is de muziek die er op staat. Deze is van een schoonheid waar van je stil wordt. De wereld van de legandarische radio wordt tastbaar in welke vorm dan ook. Het geluid van de eerste kraak signalen tot aan het klassiek aandoende Ohm Sweet Ohm, het is voorbij voordat je er erg in hebt.

Bij zo'n plaat krijg ik dan ook het gevoel waar is de romantiek van destijds gebleven. Op zolder pielen met je radio en opscheppen tegen je vriendjes dat je kraakvrij de Engelse popzender kon ontvangen. Een zender die wat meer lef had dan de vaderlandse zenders. Een tijd dus die leek of dat ie op stoomenergie liep en waar je grootvader op een nostaligische fiets naar zijn werk ging.

Dat is wat deze pracht plaat van Kraftwerk bij mij oproept. Een tijd die bezien de huidige tijd wel stil lijkt te staan. Wat vandaag niet lukt, lukt morgen wel. Kortom: heerlijk onthasten met een vette sigaar, want deze bracht de gezondheid nog geen schade toe en op den paardentram was dit te lezen op een stijlvolle advertentie.