Jeru the Damaja - Wrath of the Math (1996)

Label: Payday

1. Wrath of the Math (0:57)
  2. The Frustrated Nigga (3:11)
  3. Black Cowboys (3:43)
  4. The Bullshit (2:00)
  5. Whatever (3:16)
  6. Physical Stamina (3:05)

met Afu-Ra

7. One Day (2:15)
  8. Revenge of the Prophet, Pt. 5 (4:05)
  9. Scientifical Madness (4:14)
  10. Not the Average (4:24)
  11. Me Or the Papes (4:26)
  12. How I'm Livin' (4:23)
  13. Too Perverted (3:20)
  14. Ya Playin' Yaself (3:47)
  15. Invasion (4:40)
Nog even @ Relax:
Luister een keer goed naar de rap van Jeru in I'm The Man op Daily Operation van Gang Starr. Naar mijn mening zijn vetste rap. Hoe hij opent: "I'll tap ya jaw". Kippenvel. Probeer met al je macht waardering op te brengen voor dat vers, lukt dat niet, dan is Jeru offcieel niets voor jou.

Verder vind ik deze plaat toch echt stukken zwakker dan The Sun. Mijn uitleg kan ik niet veel zinniger verwoorden dan mindere rijms en mindere beats. Puur een zaak van persoonlijke voorkeur dan. Op The Sun tel ik met D.Original, Da Bitches, You Can't Stop the Prophet, My Mind Spray, Come Clean en Jungle Music 6 absolute meesterwerken en daar kom ik bij dit album lang niet aan. Slechts een 3,5*.

Social_Mask
"Your rhymes make no sense, just like a Roman Christian."

Wat een geweldige line is dat zeg! ik neem aan dat iedereen wel weet waarom..

avatar van MurryMusic
Social_Mask schreef:
"Your rhymes make no sense, just like a Roman Christian."

Wat een geweldige line is dat zeg! ik neem aan dat iedereen wel weet waarom..

nou..?

avatar van P Jay
De christenen waren een sektarische beweging in de eerste eeuwen van onze tijdrekening, die aanvankelijk heel streng vervolgd zijn geweest door de Romeinen, omdat die bang waren dat het Romeinse Rijk onheil zou te beurt vallen omdat die christenen weigerden offers te brengen aan de Romeinse heidense goden. Pas onder Constatijn de Grote (begin 4e eeuw) werd het Christendom staatsgodsdienst.

Uiteindelijk is een Rooms-katholiek niet écht zo'n onzinnig begrip, vermits het christendom pas groot en grootschalig verspreid is geworden in, vanuit en door Rome en Rome is ook altijd (behalve de periode in Avignon) de hoofdzetel van de paus geweest.

Social_Mask
P Jay is een slimme jongen...
En natuurlijk de kruisiging van Jezus door Romeinen, op verzoek van de hoge Joodse pieten.

avatar van MurryMusic
oooohzo
Ja nog gehad met KCV

jorisje123456 schreef:

Gebrekkige kennis van het Engels, gebrekkig gehoor en absoluut geen kennis van muziek? Bij jou dan...
Wat is dat voor bull? Als je zo gaat beredeneren kan ik dat ook wel van jou zeggen, gezien je twee 5* en een 4,5* voor Kanye .

MJ_DA_MAN schreef:

Idem voor jouw hoge stemmen bij Snowgoons, Life After Death op nr. 1..

Als je niets kan vinden in de lyrics van Jeru the Damaja (iig op dit album) ben je lomp en/of kan je geen Engels.

En om dan dadelijk de conclusie te trekken dat iedereen hier een meeloper is, omdat hij iets niet goed vindt? Dan neig ik naar die eerste optie.

PS: die 4.5* staat er al lang niet meer, idem voor één 5*.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik reageer niet op zijn stuk over meelopen, maar om te zeggen dat er iets mis is met zijn gehoor en dat de man geen verstand heeft van muziek (ik weet dat ik het niet al te letterlijk moet opvatten, maar dan nog) slaat natuurlijk nergens op.

hy·per·bool (de; hyperbolen)
1 (wiskunde) kegelsnede waarvan het vlak evenwijdig loopt met de as van de kegel en de voortzetting daarvan
2 overdrijvende, vergrotende stijlfiguur, bv. ‘een zee van tranen’

3x raden welke betekenis van toepassing is.

avatar van MJ_DA_MAN
Dan had je dat bericht net zo goed niet kunnen plaatsen gezien niemand er wat aan heeft.

Dat is dan jouw mening.

avatar van Rhythm & Poetry
jorisje123456 schreef:

Idem voor jouw hoge stemmen bij Snowgoons

Ooh, dus nu heb ik in een keer geen verstand meer van muziek

Dat Relax niets in de lyrics kan vinden wil niet zeggen dat hij het niet begrijpt. Het zegt waarschijnlijk, Relax een klein beetje kennende, dat de teksten hem niet raken/niets met hem doen. Dat kan, ik heb dat met name bij gangster rap, dan kan het nog goed in elkaar zitten als de teksten mij niets zeggen dan word ik er niet enthousiast van.

avatar van MJ_DA_MAN
Zelfde verhaal als zijn voorganger; aardig, maar ik vind Primo hier echt minder produceren dan op zijn andere projecten rond die tijd. Jeru is een goede MC, alhoewel zijn trage manier van rappen (bij vlagen) me soms ook niet echt aanstaat. Vind het een kleine 3,5* waard, maar een verlaging in de toekomst sluit ik niet uit.

Relax
Echt zonder reden voel ik dit album ongelovelijk erg gewoon.. ik weet niet wat ik ermee aan moet.. maar ik ga deze proberen origineel te krijgen..
Niet te geloven, vooral Ya Playing Yaself is geweldig, die videoclip.

avatar van Osiris Apis
Relax schreef:
Kan iemand mij A.U.B. laten zien waarom Jeru the Damaja zo erg gewaardeerd word ?
Ik kan niets in de lyrics vinden, zijn stem en flow zijn ietwat zwak en hij krijgt wellicht nogal eentonige beats toegeworpen.

Relax schreef:
Niet te geloven, vooral Ya Playing Yaself is geweldig, die videoclip.

Dat is een sterke verandering van mening.

avatar van PaulieWalnuts
Hij heeft het licht gezien blijkbaar.

avatar van J.M.
Geniaal album, beste van Jeru!! en me top 10 in

avatar van Boris91
One day is echt geweldig, classic.

Off topic berichten verwijderd.

avatar van MAS
MAS
Echt een goed album van Jeru. Weet nog niet of ik dit over The Sun Rises in the East beter vind . Omdat moment The Sun Rises in the East omdat ik die vaker heb beluisterd.

avatar van Kill_illuminati
Dit is het tweede album van Brooklyn rapper Jeru The Damaja die werd gereleased en buiten dat heb geluisterd. Het is tevens ook het laatste album dat DJ Premier voor hem zou produceren. Dit is een album dat kan worden gezien als een album dat z'n voorganger overtreft of enkel sterk opvolgt, ik ben zo iemand die voor het laatste gaat.

Het probleem is als volgt: in de periode van 89 /'94 was DJ Premier geniaal in 't maken van epische beats, die een verhaal op zich droegen en je opsleurpte in een epische sfeer. Zo had ik dat sterk bij het debuut van Jeru The Damaja, de beats sloten erg goed aan bij de verhalen en komen zo dus overeen. Er zat eigenlij simpel gezegt emotie in.

Maar met dit album, zijn de beats weer van een hoog niveau maar leeg. Ik bedoel dat het een beetje emotieloos klinkt, eigenlijk gewoon oppervlakkig en abstract. Je krijgt die extra sfeer niet, dit probleem had ik ook bij het Gangstar album Moment of Truth waarop geen enkele slrecht beat stond maar waar niviea het nergens ook verder ontstijgt. Als je de beats van de nummers NY State of Mind en One Day moet vergelijken, dan hoor je gelijk het verschil.

DJ Premier maakt hier wel meer gepolsijsde beats en is het kwalitatief allemaal sterk en strak. Maar de sfeer ontbreekt en dat vind ik jammer aangezien Sun rise in the east klonk echt alsof je echt een profetisch album luisterde, of anders alsof je in de buurten van Brooklyn bevond. Jeru The Damaja is een rapper die verhalen vertellen en daarin ook heel goed is, maar om alles uit hem te halen moeten de beats ook een soort verhaal kunnen vertellen.

avatar van Niek
Ik snap goed wat je bedoelt Kill. Heb hetzelfde met deze en Moment of Truth. Daarnaast vind ik ook Jeru zelf gewoon minder hierop.

avatar van Shelter
moment of truth mee eens....deze niet mee eens.
Tevens vind ik de rapper belangrijker bij rappers als Jeru en Jeru is King.

avatar van Niek
Dat is ie zeker, maar ik vind hem op deze plaat ook duidelijk wat minder dan op The Sun..

avatar van Outblasty
Wat heeft Jeru toch een ongelofelijk goede flow zeg! Zijn teksten zijn ook nog eens interessant en als je dan ook nog Primo beats eronder zet krijg je 2 geniale albums !

4,5* voor dit geweldige album

avatar van Kill_illuminati
Ik vind dit het album waar Jeru The Damaja zich volledig bewijst als rapper. Zijn debuut klonk meer als een duo album tussen Premier en hem. Hier is de aanwezigheid van Jeru nog groter en klinkt het daarom ook meer als een solo. DJ Premier komt hier met een nog grotere schala aan rauwere producties. De sequals op zijn eerdere nummers zijn erg geslaagt. Tot nu toe een 4*

avatar van principal2000
Hoewel dit een goed album is, wordt ik toch vrolijker van The Sun Rises In The East. Als je die 2 samenvoegt, heb je echt een klassieker met een flink lange speeltijd. Jeru + Premo = goede hiphop.

eric.o
principal2000 schreef:

helemaal mee eens!

avatar van 'State Of Mind'
Not the Average , ongelofelijk die beat is zo hard!