niels94 schreef:
Is er een MuMe-historicus in huis die kan uitleggen waarom dit album hier is uitgegroeid tot een soort geijkte undergroundklassieker, terwijl dat hierbuiten nauwelijks het geval lijkt?

Of ligt dit nou aan mij?
Het is wel grappig hoe dat werkt: als je op deze site actief bent en op zoek gaat naar hiphop, loop je deze volgens mij al gauw tegen het lijf. Hierbuiten lijkt het toch vooral beschouwd te worden als een van de vele prima undergroundplaatjes voor de liefhebber. Neem het internationale RateYourMusic, waar hiphopalbums al gauw meer dan tien keer zoveel stemmen tellen als op MusicMeter: daar heeft dit album dan weer niet zo gek veel meer stemmen dan hier en ook bepaald geen indrukwekkende score. Ook daarbuiten lijkt er beperkt aandacht te zijn geweest.
Maakt verder allemaal geen zak uit, het is me gewoon wel vaker opgevallen en nu opnieuw. Ik snap overigens de buitenwereld niet, in dit geval: deze plaat is een onwaarschijnlijke samenballing van topkwaliteit. Productioneel meesterwerkje, met name.
Zo, goed opgemerkt idd! Ik vroeg het namelijk aan ChatGPT:
Ja, de observatie in die vraag op MusicMeter klopt in grote lijnen en is goed onderbouwd. Het album Time Being van CYNE (Cultivating Your New Experience), een alternatieve hiphopgroep uit Florida, wordt op MusicMeter inderdaad opvallend hoog gewaardeerd en vaak als een undergroundklassieker beschouwd, terwijl het op internationale platformen zoals RateYourMusic (RYM) of grotere hiphopgemeenschappen minder prominent aanwezig is.
Analyse van de bewering:
1. Status op MusicMeter
CYNE – Time Being is op MusicMeter vaak genoemd als een van de hoogtepunten van underground hiphop.
Het album heeft daar een relatief hoog gemiddelde cijfer (rond de 4/5) en een opvallend aantal stemmen, zeker gezien de niche-status.
Binnen de Nederlandstalige MusicMeter-gemeenschap is er een zekere consensus over de kwaliteit en relevantie van dit album, wat je zelden ziet voor zulke relatief onbekende Amerikaanse underground-acts.
2. Status op RateYourMusic (RYM)
Op RYM heeft Time Being wel enige waardering, maar het aantal stemmen is relatief laag, zeker vergeleken met andere underground classics uit dezelfde periode (bijv. Aesop Rock, Cannibal Ox, Madvillain).
De score is goed (meestal rond de 3.5–3.8/5), maar niet uitzonderlijk of opvallend hoog.
Het album staat op RYM doorgaans niet in lijsten van de beste hiphopalbums aller tijden of zelfs van zijn releasejaar.
3. Internationale erkenning
Buiten MusicMeter is de aandacht voor dit album inderdaad beperkt gebleven.
CYNE heeft wel een cultstatus in bepaalde kringen van alternatieve hiphopfans, maar Time Being wordt zelden geciteerd als een sleutelwerk binnen het genre.
Het album is ook nooit echt gepusht door grote hiphopmedia of labels, wat invloed heeft op de zichtbaarheid en kanonvorming.
4. Waarom dan zo gewaardeerd op MusicMeter?
De MusicMeter-community is kleiner, homogener en kent een vrij uitgesproken voorkeur voor alternatieve en ‘authentieke’ muziek.
Er is mogelijk een sneeuwbaleffect: als een album vroeg door enkele invloedrijke gebruikers geprezen werd, komt het sneller op de radar van anderen, die het dan ook beluisteren met een positieve verwachting.
Nederlandse muziekliefhebbers op MuMe zijn vaker geneigd om minder bekende parels uit te lichten, zeker in het hiphopsegment waar het genreoverzicht vaak alternatiever is dan in de VS.
Conclusie:
Ja, de bewering klopt. Time Being is op MusicMeter uitgegroeid tot een soort "lokale" undergroundklassieker, terwijl het in de bredere internationale hiphopgemeenschap slechts als een degelijk maar niet baanbrekend album wordt gezien. Het verschil in waardering is dus deels toe te schrijven aan de culturele dynamiek binnen MusicMeter zelf.