The Cardigans - Super Extra Gravity (2005)

Zweden
Label: Polydor

1. Losing a Friend (3:49)
  2. Godspell (3:29)
  3. Drip Drop Teardrop (3:22)
  4. Overload (3:18)
  5. I Need Some Fine Wine and You, You Need to Be Nicer (3:33)
  6. Don't Blame Your Daughter (Diamonds) (3:36)
  7. Little Black Cloud (3:26)
  8. In the Round (4:16)
  9. Holy Love (4:07)
  10. Good Morning Joan (3:36)
  11. And Then You Kissed Me II (4:02)
  12. Bonus Tracks * (0:22)
  13. Give Me Your Eyes * (3:23)
  14. Slow * (4:01)
  15. Slowdown Town * (4:08)
Dank voor het toevoegen.
De single I need some fine wine , vind ik al erg geslaagd. Tis nu wachten tot de cd er is.
De cover komt trouwens uit een fragment van de videoclip. Erg stylish weeral!

Ik kan haast niet wachten

avatar van titan
titan (crew)
The Cardigans was ooit één van de meest frisse Europese bands, maar daar is helaas niet zo veel meer van over. Op Long gone before daylight brak de band opzettelijk met de oude poppy sound en het lijkt erop dat ze dat toch niet zo'n goed idee vonden.

Daarom wordt deels weer teruggegrepen op de oude sound, maar tegelijkertijd wil men de minder luchtige sound van Long Gone Before Daylight vasthouden. Dit resulteert in een groot aantal tussen wal en schip vallende net-niet-liedjes. De stem van Nina en de catchy hooks van diverse nummer redden de boel nog enigszins. Toch een ernstig geval van jammer.

Ik moet titan volledig gelijk geven. Dit album is een weg terug. Te ver terug. Erg jammer. Het klinkt allemaal nog wel ok, maar het doet me eigenlijk niks meer. Voor de grap nog een keer een veel ouder album opgezet en kippevel kwam direct weer terug. Nee, deze plaat gaat het niet worden en schraapt net een voldoende bij elkaar (2.5)

avatar van Kevin91
0,5
Wat een verschrikkelijke cd!!
Die vorige was zo goed, en wat ze hier dan met het nummer And then you kissed me doen......
0.5 sterren

avatar van Yak
Yak
Positieve verrassing. Sommige nummers glijden een beetje onopgemerkt voorbij, maar bijvoorbeeld I need some fine wine, Good Morning Joan en Godspell en Losing a Friend vind ik echt toppers. Ook hilarisch hoe in een kort interemezzo de bonustracks worden aangekondigd.

3,5* voorlopig. Ik heb de albums tussen First Band en deze nooit beluisterd, misschien toch maar eens gaan doen.

avatar van timhardt
Teleurstelling. Na het geniale vorige album, en het erg gedurfde maar geslaagde optreden op Werchter, 3 jaar geleden met dat album waren mijn verwachtingen misschien te hooggespannen, maar dan nog, nee, er kan echt geen enkele song me vastgrijpen. Doodjammer, want ik hou wel van The Cardigans.

avatar van Kaaf
Precies mijn woorden timhardt (op dat werchter na dan)

avatar van mathijs1982
Wisselvallig album met een aantal sterke songs (I need some fine wine, Godspell, Little black cloud, In the round en het prachtige don't blame your daughter dat echt een van de beste uit het cardigans oeuvre is). De rest hoor je eigenlijk niet, ze gaan geruisloos voorbij simpelweg omdat ze niet interessant genoeg zijn. Nummers als Tip top teardrop en give me your eyes beginnen als leuke ideeen, maar zijn uiteindelijk niet meer dan dat. Misschien dat iets meer tijd en iets minder nummers een beter geheel hadden gemaakt. Jammer.

Toch wel een onderschat album hoor!
Staan echte mooie nummers op.
Alle albums worden terug uitgebracht op vinyl

avatar van Roxy6
Na de toch wat tegenvallende recensies hier werd ik erg benieuwd naar dit album.

Gran Turismo kocht ik in 1998 al op cd en heb ik altijd en heel goed album gevonden.

Maar nu ik Super Extra Gravity in de cd lade schoof was ik wel benieuwd wat mij stond te wachten.
En ik kan u zeggen dat viel totaal niet tegen, integendeel…
Eigenzinnige composities die soms schuren, soms oorstrelend mooi zijn, met hoeken en richels, maar altijd boeiend!

De opener Losing A Friend, begint al catchy en houdt direct de aandacht vast.
Opvolger Godspell, begint heftig maar gaat vrijwel direct over in een andere modus, geraffineerd…
Dan volgt een rustpunt in de vorm van Drip Drop Teardrop, een beetje een landerige gitaarrif, maar de percussie houdt de aandacht vast. En het refrein heeft een aardig koorwerkje.

Overload begint met een jazzy pianootje en heeft ook verder een nachtclubvide. Nina zingt dit echt heel; goed.
I Need Some Fine Wine and You, You Need to Be Nicer, begint weer pittig, het wekt in het begin de indruk of zangeres Nina een puppy cursus volgt. Het refrein is echter vol, stevig en verrassend.
Don't Blame Your Daughter (Diamonds) is in een woord: Prachtig, prachtig!

Little Black Cloud, is een gelikt nummer met een mooie melodielijn die meandert, geen eenvoudige song, maar een groeier. Prachtig arrangement ook…

In the Round, begint mmmi gedreven met bass en gitaar die elkaar aanvullen, Nina start haar zangpartij daaroverheen en ik vind haar toch echt wel een geweldige zangeres, met een volstrekt eigen geluid.
Nummer met handgeklap en goede muzikale ondersteuning.

Holy Love, totaal andere sfeer en muzikale omlijsting, beetje post punk, niet mijn favoriet, voor mij het minste nummer op de cd.

Good Morning Joan, wederom een prachtig nummer! Een nummer wat stuwend en ook hier weer meanderend voortgaat, prachtig arrangement en Nina die het weer puik zing!
And Then You Kissed Me. heel rustig, Nina gesteund door een akoestische gitaar en heel subtiele klanken, later komen er meer instrumenten bij (Tamboerijn) en vreemde gitaar riffs. Vreemd maar boeiend nummer.
ook een groeier. Mooie afsluiter….

Nu ik het album intensieve aandacht heb gegeven moet het mij van het hart dat ik het wel ondergewaardeerd vind hier op MM. Ik vermoed dat sommige medeschrijvers hier snel na één keer horen hun oordeel klaar hebben gehad.

Ik hoor hier geen beslist geen eenvoudige niemendalletjes maar een creatief album waar zeker veel aandacht en tijd in is gestoken. Ja het wijkt af van voorganger Long Gone Before Daylight, maar dat was een vreemd eendje in de Cardigans bijt. Een prachtig album maar met een andere inslag.

DIt laatste album Super Extra Gravity vind ik en terugkeer naar de tijd van Gran Turismo.
The Cardigans zijn een beetje het Scandinavische zusje van het Schotse-Amerikaanse Garbage, alhoewel laatstgenoemde beduidend steviger voor het voetlicht treed.

Ik zal dit album regelmatig -met plezier- blijven draaien.