De Jeugd van Tegenwoordig - Parels voor de Zwijnen (2005)

Label: Top Notch

1. Happen Naar de Baas (3:09)
  2. Voorjekijkendoorlopen (4:41)

met Aila

7. Echte HipHop (0:49)
  8. Voor Jou (7:09)
  9. De Stofzuiger (5:58)
  10. Willie Wartaal Is een Baas (Banne 2 Anthem) (3:16)

met Mella Mel

11. Echte Echte Hiphop (1:39)
  12. Pijpjes (Pop Pop) (3:46)
  13. Drie Keer Niks (2:06)
  14. So Duits (3:31)
  15. Ik Wil Me Lekkevoele (1:16)
  16. Shit Is aan Pt.1 (0:37)
  17. Shit Is aan Pt.2 (4:17)
  18. Hou het Straat (0:40)
  19. Bekkie (3:59)
  20. Beter Dan het Beste Album Ooit (2:54)
Shelter schreef:

Diep doorgedacht is wel erg overdreven...het is zeker niet alleen maar domme muziek met grappige teksten, aangezien ze soms zo sarcastisch zijn als wat...maar diep doordacht... ik dacht het niet
Oh echt wel. Je moet echt een ander brilletje opzetten om t te zien. Dit is echt kunst hoor in mijn mening. Hiphopheads hebben moeite om de 'sarcastilligente' jvt-bril op te zetten. Kijk verder dan je irritatie letters lang is en luister eens echte echte hiphop. Waardeer die shit. Zelfspot is een teken van intelligentie, nietwaar?
5 starshit. Mensen moeten dit eens begrijpen, muzikaliteit die hiervan af spat. Zo goddam originele beats van WiWa.. echt als muzikant móet je dit waarderen. Het andere album eveneens.. vette synths met te gekke leads. Heerlijk afwisselend. Heerlijk relax-nonserious-doordacht-albumpje!

avatar van Arrie
De beats zijn niet van WiWa, maar van Bas Bron aka Bastian aka De Neger des Heils!

ben2man
Het album is wel sterk en roept bij mij bij élke track een mening op. Loop mee.

Happen Naar De Baas - Ook al zeiden ze niks, die beat is oorstrelend genoeg. Heerlijk intro.
Voorjekijkendoorlopen - Het begin met een ubergare stem en refrein, "wie denk je wel niet wat je doet" is zo fout dat je bij het begin al word gedwongen om je luisterkeuze te maken. Zoveel fouts in een track stoppen kan je kop kosten in musicbusiness anno 2005. Gewaagd, and I like, want als dit geen zelfspot en sarcasme is.. En zoals we weten zijn ze ermee weggekomen, geniaal! We gaan furder.
Watskeburt - Een revolutie. Nog nooit zoiets meegemaakt tot dan toe. We weten hoe het is gegaan. Het geniale van dit nummer is het volgende: Het heeft humor, maar dan ook van alle niveau's. Dit nummer kon/kan namelijk iedere jongen of sletin van VMBO tot VWO, MBO tot de Uni meezingen. Ouders niet inbegrepen, die hebben natuurlijk geen humor.
Watskebourbon - Dit is next level sarcasme. Hij hijgt net iets teveel waardoor het lach-effect verzwakt, en alsnog lach ik hardop. "Want zeg eerlijk.." Hij heeft wel gelijk..
Nog lang niet - Heerlijk meezingen weer, en wat een te gekke beat. Dam zodra die hoge VST binnenkomt weetje dat er een betrouwbare, getalenteerde producer achter de knoppen zit. "..dus je weet ik space, mijn ogen spleet dus ik spreek chinees" En de teksten, ik verzin het niet hoor. Ik kan het waarderen. Tis JVT. Sinds Watskeburt was de act voor mij al helder en zat ik op één lijn. Helaas zijn velen daar 4 jaar na dato nog niet op beland. Het is die recalcitrante attitude die de rapgroep zelfs in een naam heeft verwerkt die ik zo kan waarderen.
'T Gaat Te Fur - Oldskool mixed with newschool. Wat een man die achter de knoppen zit. Begin me af te vragen of ie t allemaal zelf doet.. Whatever we luisteren naar Fur, en hij zet sterke lines op. En je hebt geen vergelijkingsmateriaal. Fur is Fur, origineel en vulgair sarcastisch. Dit is trouwens goed materiaal om in de ochtend op te zetten. Dat is écht een aanrader. Als je met je slaapkop en haarbos en een kop koffie goed uit bed weet te stappen dan he. Dit is trouwens alleen voor mensen met haar.
Echte HipHop - Fur doet de opa. Heel slecht maar dat is de tekst zelf ook. Als je hier hardop moet lachen, heb je in mijn mening goede humor. "Ik zal je een verhaal vertellen over telefoons.." "Ja?" [...] "..en dan deden ze likken met die poten" (let ook op die andere stem).
Voor Jou - Dit is het diepste nummer van het album. Prachtig lied, en is wat anders. Maar niet op de manieren die je zou verwachten. Dit is echt diep, of het bedoelt is of niet. Er zit aparte humor in. En tegelijkertijd een eerlijke liefdesverklaring, ondanks de humor geloof je het.
De Stofzuiger - Zo kennen we ze van de TV. In yo face ouwehoeren maar dan op een track. Fabergé rapt weer als een bal incl. ballenhumor. Heerlijk op de maat. Ooit zoiets gezien? Ok. Dan kan je twee kanten op. Het refrein.. is het té stoer of past het in het nummer? You tell me, ik kom er niet uit. Ik kan m wel hebben. WiWa rapt op zn best met zn wicked lines. Het einde, je vroeg je al af waar blijft Fur. Daar dus. ".. Damsko", en dan volgen een paar aparte plekken.
Willie Wartaal Is een Baas - Mijn favo beat! Ik moet meebewegen. De teksten zijn heerlijk om mee te rappen. De beat, wat is dat. Het lijkt op een gedistorte scheet met een kapotte TV-ruis erdoorheen. Maar wie is die mongool met zn kuttekst. Mella Mel? Nog nooit van gehoord, logisch.. Hij gaat wel erg fur. Vooral op het eind. Gewoon luisteren en daarna even pauze nemen.
Echte Echte Hiphop - Dit is het grappigste moment van het album. "..Ik ben bewust van mezelf!" Die moet iedere boy gewoon ff checken. Zeker mensen die hier per toeval zijn beland.
Pijpjes (Pop Pop) - Unheard of. Ik kan t niet beschrijven maar dat is ook niet nodig. Luister deze zeker even zelf, als je het album gaat checken. Ik begin hem steeds meer te waarderen. Twee ballen geweldig ballend op de maat. Als je de stem in de achtergrond niet waardeert, ben je lastig aan het lachen te krijgen. "Next level.. HipHop!" haha! Goed om je eigen sarcasme te peilen.
Drie Keer Niks - Dit vinden ouders nou afschuwelijk en de jeugd van tegenwoordig geweldig. Titels die vragen om een reactie! Hit me! Uptempo beat. Begint met schreeuwende vervormde gitaren. Lekker tempootje na het vorige nummer. WiWa weet er goed mee om te gaan. Fur, die ook besloten heeft te verschijnen, is vies grappig. Wat je ook vind, je vind iets over dit.
So Duits - Dit is net weer radiomateriaal. Oftewel: nog net binnen de perken van de muziekstandaard. Ze zijn Duits, wat dat ook mag betekenen. Ik heb et vermoeden dat we het nooit zullen begrijpen. Dit is dus totaal niet diep. Maar dat deert niet. Heerlijke om mee te swingen, om aandachtig te luisteren, voor op de fiets, je kan er zelfs goed op dansen. Moet je t wel kunnen :+)
Ik Wil Me Lekkevoele - Tenenkrommend.
Shit Is aan Pt.1 - Lijkt wel op iets uit een southpark aflevering, 'B-boy break it down!'.
Shit Is aan Pt.2 - Wat minder diep en sterk dan andere tracks. Alsnog goede beat.
Hou het Straat - Het is haast alsof Fabergé bepaalde figuren belachelijk probeert te maken ipv sarcasme. Hehe, gewoon ff luisteren. Lekker provocerend en onzinnig. Doet me denken aan de Pulpshow. "..met je kop!".
Bekkie - Geweldige beat. Dit is écht weer op en top muziek. Ook de tekst zet aan tot bewegen. Jee, dit hoor je echt nergens anders in Nederland.. of de wereld.
Beter Dan het Beste Album Ooit - Eigenlijk hoort dit fout te zijn. Maar heey heb je ooit een goed nummer van de JVT gehoord? Nou dan, ik zeg: Beter dan het Beste Ooit! Check Fabergé on sulfur hexafluoride mad probz geven! En hij luistert heeeerlijk weg. Niet al te vaak.

Al met al weet Bas Bron zeer origineel en afwisselend te produceren. Al zijn de teksten niet altijd even afwisselend, ze komen in hun eentje altijd perfect tot hun recht. Als Album kun je hem dus één keer uitluisteren en daarna is het afwisselen geblazen. Geniale originaliteit op nederlandse bodem als je het mij vraagt.

Tip: Als je het niet kan bevatten, luister dan om te beginnen niet teveel achter elkaar. Zet af en toe eens wat op, als je eens geen zin hebt in hersenkrakers of klassiekers en je vrolijk bent. Voor gevorderden is t al goed mogelijk je te verdiepen in de humor en originele beats. Doe het stap voor stap en probeer te stoppen als je je begint te storen aan herhaling. En laat je mening nog eens horen als je bijstelt.

avatar van Arrie
ben2man schreef:
Al met al weet WiWa zeer origineel en afwisselend te produceren.

Wat zeg ik nou net? Niet WiWa, maar Bas Bron.

Arrie schreef:

Wat zeg ik nou net? Niet WiWa, maar Bas Bron.
Ik lees het nu ja. Dan is dat gezichtsverlies voor de beste man.

avatar van Shelter
ben2man schreef:

Yo kerel je bent wel erg overtuigd van de super geweldige extreme kwaliteit van het album...alleen de bewoording vind ik wel een beetje minder om eerlijk te zeggen. Want als je het album niet digt dan ben je niet in staat om diep door te denken etc. Maar goed ik ga er vanuit dat je het niet helemaal zo bedoelde, vanwege je eigen enthousiasme.
Overigens heb ik het andere brilletje wel opgezet hoor, anders zou ik het nooit gaan luisteren. Hiphop heads hebben geen moeite met sarcasme, er zijn zat hiphop groepen die sarcastisch zijn en veel respect krijgen in de scene. Ik zie het sarcasme zeker wel, maar dat wil niet zeggen dat het meteen super vet is. En diep doordacht... naar mijn mening toch echt niet. Grappig zeker wel, sarcastisch ook, beats origineel...mwah het is wel leuk gedaan en wellicht in Nederland iets origineler, maar als je Watsekeburt, doe de stofzuiger en voor je kijken doorlopuh diep doordacht vindt, dan volg ik je echt niet. Volgens mij maken die gasten gewoon veel plezier, nemen ze zichzelf echt niet serieus en creeren ze lollige tracks die aardig in het gehoor liggen.

avatar van MAS
MAS
Een zeer matig album maar Watskeburt is toch wel een kleine klassieker.

avatar van KILLERBEE99
Staan een aantal hele goede nummers op, maar de overige zijn niet zo... De outro is ook geweldig Die stem is zo vet.

ik snap echt niet wat iedereen hier goed aan vind, ik vind dit van het zelfde niveau als ali b en yes r enzo, maar die krijgen heel laag en deze best hoog, ik bedoel kom op, wat voor nummers zijn watskeburt en voor je kijken doorlopen nou? zijn niet veel meer waard dan nummers van ali b lijkt me, niet dat ik ali b goed vind hoor..

avatar van -ZN-
rockdude schreef:

hoe oud ben jij? vast te jong om de grappige teksten van de jeugd te begrijpen.

avatar van Shelter
-ZN- schreef:

hoe oud ben jij? vast te jong om de grappige teksten van de jeugd te begrijpen.

Hoe oud ben jij om zo'n reactie te geven?
Vast te jong om te begrijpen dat wat voor de een grappig is voor de ander geen humor is.

avatar van sydbarrett
de wereld is weer plat ja, op je bolle bips na

haveman
Was hier toch altijd wel een beetje nieuwsgierig naar en omdat ik m vandaag weer is tegen kwam in de updates eindelijk maar eens gedraaid. Zo'n beetje de helft van het album kon ik al en daar zaten wat leuke tracks tussen. Ik had hier dan ook best wel wat verwachtingen bij. En na de eerste 3 tracks dacht ik ook echt dat dit een topper zou worden. Maar daarna vond ik het ook echt helemaal niks meer. Ze zijn wel origineel, maar daar blijft het bij. En extra 0,5 aftrek voor het aantal keren KK.

avatar van sydbarrett
haha ga je vanwege een woord aftrek geven

haveman
Ja, ik hou er niet van om de hele tijd kanker te horen. Vind ik ook een gebrek aan creativiteit. Net als ik het op sommige albums vervelend vind om om de 10 seconden nigger te horen. Dus, ja.

haveman
Misschien dat je kunt proberen om met woorden uit te leggen welk deel van mijn betoog je niet bevalt of niet begrijpt.

avatar van laboomzaa
Ik snap ook niet waarom dat woord moet!! Tis een erg vervelend en kwetsend woord!

avatar van sydbarrett
jah dat zijn wel meer woorden, maar een woord is ontstaan om t te gebruiken... In andere talen is t niet eens een scheldwoord en wordt t daarom helemaal niet als vervelend ervaren. Ik word echt moe van dat soort dingen, iedereen verliest mensen aan kanker. Dat is vervelend, maar hoort erbij in het leven...

avatar van sydbarrett
En even nog iets: denk ook maar niet dat de jeugd van tegenwoordig het gebruikt uit een gebrek aan creativiteit. Want als je ze iets niet kunt verwijten, is het dat ze niet creatief in hun woordgebruik zijn. Ik zie hun gebruik van de taal zelfs als een (wellicht postmoderne) kleine verrijking van de nederlandsche taal.

sydbarrett schreef:

Helemaal mee eens. Ik barst ook echt niet in tranen uit als het woord kanker wordt gebruikt. Maar om te pas en te onpas kanker te blèren vind ik sneu en niet gepast. That's all.

avatar van KILLERBEE99
Dan zou ik zeggen dan moet je dit vooral niet meer luisteren, Laat dat maar over aan de mensen die daar niet zo'n moeite mee hebben, zoals ik.

haveman
Denk je dat ik een album dat ik 1,5 geef nog ga luisteren dan? Veel luisterplezier.

avatar van nognooit
Ik kan me ook storen aan het on te pas gebruik van het woord "kanker". Hier zie ik er wel de humor er van in, een soort (tegen)reactie op de jeugd cultuur (van 2005).
Vooral niet te serieus nemen, maar ik kan me goed voorstellen dat het voor sommige mensen moeilijk te slikken is. Dat kan. Het valt me wel op dat het gebruik van het woord een stuk minder (misschien zelfs wel helemaal afwezig is?) bij hun nieuwste album De Lachende Derde.

nognooit schreef:

Iedereen denkt altijd maar dat alles van de jeugd van tegenwoordig ironisch is of zich afzet tegen wat ze zelf doen haha. Ik zou eerder zeggen, woorden hoef je in z'n algemeen niet heel serieus te nemen als het gaat om 'fictie'.
want 'kanker' zullen de heren in het dagelijks leven ook gewoon gebruiken.

Treurige reactie en weer reacties daarop verwijderd.

Sumulael
'T Gaat te Fur is ook weer zo'n geniaal numer waardoor de Jeugd soms toch gewoon weer ** dope blijkt te zijn. Dope beats, dope lyrics en leuke zang van wat meisjes. Jammer van veel tracks die ik dan weer helemaal niks vind.

avatar van SpaceLee
De Machine is en blijft een weergaloze plaat en hun laatste vond ik ook prima, maar met deze plaat heb ik nog steeds niks. De teksten zijn goed, maar de beats en raps stonden nog lang niet op punt. Watskeburt blijft natuurlijk wel een briljant nummer.
"Twee gezichten één formule, als Lauda en Niki "

baronpils
Willie Wartaal is een Baas

avatar van Robbie Keane
De skits hier zijn echt hilarisch