Randy Newman - Good Old Boys (1974)

Label: Reprise

1. Rednecks (3:07)
  2. Birmingham (2:45)
  3. Marie (2:30)
  4. Mr. President (Have Pity on the Working Men) (2:45)
  5. Guilty (2:30)
  6. Louisiana 1927 (2:54)
  7. Every Man a King (1:02)
  8. Kingfish (2:42)
  9. Naked Man (3:06)
  10. A Wedding in Cherokee County (3:07)
  11. Back on My Feet Again (3:30)
  12. Rollin' (2:53)
  13. Marie [Demo] * (2:51)
  14. Rednecks * (4:32)
  15. If We Didn't Have Jesus * (3:30)
  16. Birmingham * (2:26)
  17. The Joke * (3:45)
  18. Louisiana * (3:00)
  19. My Daddy Knew Dixie Howell * (2:48)
  20. Shining * (4:15)
  21. Marie * (3:33)
  22. Good Morning * (2:57)
  23. Birmingham Redux * (2:15)
  24. Doctor, Doctor * (2:48)
  25. Albanian Anthem * (1:39)
  26. Rolling * (4:10)
avatar van HansVon
Absoluut. Door je bericht Michel weer eens geluisterd naar onze oude vriend.
Had vroeger deze en Sail Away op bandje staan. Moest de koppen vaak schoonmaken want draaide het grijs ervan af. Heerlijke albums.
Heb ze nooit gekocht op lp of cd, maar wel de prima verzamelaar Lonely at the Top.
Twijfel of ik er een 0.5 puntje erbij mag doen want heb de bandjes niet meer.....

avatar van devel-hunt
Randy Newman, echt een teksten artiest, vaak vol synisme en humor, droog en kritisch. Toch heeft Randy Newman mij nooit kunnen pakken. Deze plaat heb ik al jaren op vinyl staan, gisteren toch weer eens geprobeerd, maar de vonk sloeg toch weer niet over. Het ene oor in het andere zo weer uit. De plaat was afgelopen voordat ik er erg in had. Ondanks dat Newman ongetwijfeld zeer veel hersenen bezit die hij ook nog gebruikt is het voor mij achtergrondmuziek. De extase meter naar 0.
Maar goed, je kan niet alles goed vinden toch?

avatar van hrmnbstr
devel-hunt schreef:
Randy Newman, echt een teksten artiest, (...) is het voor mij achtergrondmuziek.
Juist vanwege zijn teksten lijkt het mij niet direct achtergrondmuziek.

Overigens kan ik mij uiteraard helemaal voorstellen dat Newmans werk je ding niet kan zijn, hoor.

avatar van bikkel2
Newman is een aanschouwer. Echt zo'n type die altijd een notitieboekje bij hem heeft.
Zijn teksten zijn zeer de moeite waard. Scherp, cynisch, humoristisch en maatschappelijk.
Je moet er wel zin in hebben, maar af en toe een beetje Randy Newman is heerlijk.
Dit is mijn favo album van hem.

D'Ouwe Nelis
Ik vind dat Randy Newman mooie composities maakt. Zowel de muziek als de (scherpe) teksten vind ik goed. Maar de zang staat mij tegen en dat zorgt er voor dat ik niet erg lang naar deze muziek kan luisteren. Dit album zou volgens mij aan kwaliteit winnen wanneer iemand anders de zang voor zijn rekening zou nemen. Daarom blijf ik hangen bij drie en een halve ster.

avatar van AbleMable
Randy Newman is Randy Newman net zoals Bob Dylan Bob Dylan is...en daarmee bedoel ik, dat hun zang ook maakt wie ze zijn. En ik het ergens dus onzin vind om te stellen dat als iemands anders de zang voor hun rekening zouden nemen het aan kwaliteit zou winnen, in mijn ogen is het dan niet meer Randy Newman of Bob Dylan. En het wat mij betreft dus juist de kwaliteit omlaag zou halen.
Dit album van Randy Newman behoort tot een van zijn hoogtepunten. Scherp tot op de snede. Rednecks is trouwens weer behoorlijk aktueel deze dagen, en erg goed van Newman om juist ook het zg. liberale VS te kakken te zetten en de Afro Amrikanen daar net zo hard gediscrimineerd worden als in het "conservatieve" Zuiden. Vraag me alleen af of het N-woord vandaag de dag nog zou kunnen..?? Wat mij betreft wel, het haalt anders de zeggingskracht van het nummer weg en het N-woord wordt hier dus gebruikt om de onderdrukking, discriminatie en segregatie van de afro amerikanen aan de kaak te stellen en dit dus niet alleen voorbehouden is aan het Zuiden.
Overigens doen er heel wat grote namen mee op dit album o.a. Ry Cooder, Jim Keltner, Al Perkins en zelfs enkele Eagles leden zijn te horen als achtergrondzangers. Prachtig productiewerk ook van Lenny Waronker en Russ Titelman. En de rijke instrumentatie en arrangementen maken dit tot een meer dan prima luisteralbum, want je moet er wel echt naar luisteren anders gaat er veel pracht verloren.

avatar van willemmusic
D'Ouwe Nelis schreef:

Beluister eens: Nilsson - Sings Newman (1970) - MusicMeter.nl
Een van de beste zangers ooit, maar overtreft m.i. het origineel niet.

Bedankt voor de tip.
Ik zal daar zeker eens naar gaan luisteren.

avatar van gaucho
gaucho (redactie)
En dan is er natuurlijk ook nog een Randy Newman-coveralbum van Nederlandse bodem. Zoals Ziegler daar al stelt: een coverplaat, uitgevoerd door iemand die kan zingen.
Ik vind dat album van Mathilde Santing zeer de moeite waard. Maar ik val willemmusic bij: niemand zingt Randy Newman zoals Randy Newman. Tuurlijk, zijn nstem ligt je of niet. Maar afgezien van het feit dat het je dan in elk geval de componist ook als uitvoerende hebt, weet Newman zelf de juiste accenten te leggen, waardoor de milde spot en ironie altijd doorklinken zoals ze bedoeld zijn. Er zijn veel Randy Newman-covers die door de uitvoerende artiest totaal verkeerd geinterpreteerd worden. Wat soms tot grappige resultaten leidt; ik denk bijvoorbeeld aan Joe Cocker's uitvoering van You van leave your hat on.

Nee, wat mij betreft is Randy Newman de beste uitvoerende van zijn eigen songs. Met name in de jaren zeventig was hij uitstekend op dreef. Als liedjesschrijver, maar ook als zanger, ondanks zijn beperkingen. Dit is een van de toppers uit zijn oeuvre, samen met Sail away en Little criminals.

Omdat ik deze LP best vaak tegenkom in kringloopwinkels en op rommelmarkten (ook nu nog, en dat wil wat zeggen), heb ik onlangs eens nagekeken hoe goed dit album destijds verkocht was in Nederland. Verbazingwekkend goed dus: het ding heeft 41 (!) weken in de LP-hitlijsten gestaan, met een vijfde plek als hoogste notering. Een opmerkelijke prestatie, zeker als je bedenkt dat er geen hitsingle op staat. Ik denk dat de faam van Randy Newman zich rond deze tijd wijdverspreid heeft in Nederland.

D'Ouwe Nelis
Ik wil toch even terugkomen op mijn beoordeling hierboven. Bij nader inzien was ik te negatief over de zang van Randy Newman. Ik heb de score met een halve (wel verdiende) ster verhoogd.

avatar van Tonio
Wat blijft dit album zich toch goed houden! En wat is Randy Newman toch een geweldige songschrijver.

Ik hoop alleen dat nieuwe luisteraars het cynisme in sommige van teksten goed kunnen begrijpen, zodat ze niet gecanceld worden

avatar van Fathead
Tonio schreef:

Och, nieuwe luisteraars zullen ook wel onderscheid kunnen maken tussen hun ass en een hole in the ground.

avatar van Rainmachine
Er was wel iemand die de nummers van Newman naar een hoger plan bracht en dat was Joe Cocker. Ik kwam destijds via Cocker ook bij Newman uit. Cocker heeft behoorlijk wat nummers van Newman gecovered en dat is toch wel een ode aan Newman als songwriter. Ik draai de Newman albums de laatste tijd weer zeer regelmatig. Het is als een goede wijn die moet rijpen om gewaardeerd te worden.

Prachtig album. Messcherpe teksten. Sfeervolle arrangementen. Klinkt nergens gedateerd. Een hoogtepunt in de popmuziek.

avatar van potjandosie
geplaatst:
inderdaad messcherpe observaties op dit vierde studio album van Randy Newman met de van hem bekende ironische, onderkoelde "witty" (slim, geestig) humor, vervat in 11 prachtige eigen liedjes, uitgezonderd "Every Man a King" een campagne liedje van Huey P. Long, die van 1928 t/m 1932 gouverneur was van de staat Louisiana.

het werd zijn tot dan toe in de U.S.A. grootste commerciële succes. "Guilty" dat eerder in 1973 gecoverd werd door Bonnie Raitt op haar album "Takin' My Time" en "Lousiana 1927" verschenen in de States als single zonder een hitnotering te halen. bijzonder overigens dat dit album in Nederland dermate goed verkocht, dat het een gouden status behaalde.

los van de maatschappelijk en politiek geëngageerde teksten op nummers als "Rednecks" en "Mr. President", staan er prachtige klein gehouden miniatuurtjes op als "Marie", "A Wedding in Cherokee Country" of "Rollin" (over drankproblematiek) met diepgaande, ontroerende teksten.

onder de sessiemuzikanten bevinden zich o.a. Jim Keltner en Andy Newmark (drums), Milt Holland (percussion), John Platania en Ry Cooder (electric guitar), Al Perkins (pedal steel) en Red Callender en Willie Weeks (bass).

samen met de briljante voorganger "Sail Away" en de opvolger van dit album "Little Criminals" vormt dit album een gouden trio uit zijn beste seventies periode. als songwriter hoort Randy Newman mijns inziens thuis in het illustere rijtje van mensen als o.a. Leonard Cohen, Bob Dylan, Paul Simon en Neil Young.

Album werd geproduceerd door Lenny Waronker & Russ Titelman
Recorded at Warner Bros. Studios, North Hollywood, California

de tekst van "Mr. President" lijkt mij 50 jaar later nog steeds actueel:

"We've taken all you've givin
But it's gettin' hard to make a livin'
Mr. President have pity on the working man

We're not asking you to love us
You may place yourself high above us

I know it may sound funny
But people ev'rywhere are runnin' out of money
We just can't make it by ourself
It is cold and the wind is blowing
We need something to keep us going

Maybe you're cheatin'
Maybe you're lyin'
Maybe you have finally lost your mind
Maybe you're only thinking 'bout yourself

Too late to run. Too late to cry now
The time has come for us to say good-bye now
Mr. President have pity on the working man

avatar van Chet
geplaatst:
Het enige album van Newman dat hier in de kast staat. Eigenlijk al (veel te) lang niet beluisterd.
Persoonlijke hoogtepunten: Guilty, Marie, Louisiana 1927, A Wedding In Cherokee County.
Zal hem eerdaags weer eens uit het stof trekken......