7E Phalanx - Pulse (2004)

Belgiƫ / Duitsland / Verenigde Staten / Italiƫ
Electronic
Label: Entity

1. Pulse (13:57)
avatar van Onderhond
Tja...of ik snap je post niet..of tis nogal arrogant. Ik hoop op t eerste maar vrees een beetje voor t laatste. Komt een beetje over zo van "ik heb geen moeite met t vinden van structuur dus ben kenner/liefhebber" ?

Geen idee waarom je het nu omkeert. Ik vind het jammer dat mensen vaak schrik hebben, of zich laten afschrikken door wat andere muziekstructuren. Zeker omdat dit toch een site is voor muziekkenners/liefhebbers. Het gaat trouwens ook helemaal niet over het vinden van structuur in dit nummer, maar hele strekkingen en genres.

Daarmee zeg ik helemaal niks over mezelf.

avatar van VanDeGriend
Onderhond schreef:

Dat is al genuanceerder gesteld (althans zo komt het op mij over) . Ik denk dat juist op deze site relatief gezien veel mensen te vinden zijn die zich wel eens aan een avontuurtje willen wagen. Soms loopt dat avontuur dan goed af en soms ook niet. En dat heeft dan vaak meer met smaak te maken dan met niet willen investeren in een complex stuk of genre.

VanDeGriend schreef:

Geloof ik dus niet.

Ik geloof best dat er genoeg mensen zijn die verder kijken dan hun neus lang is, maar velen lopen toch tegen een muur wanneer muziekstructuren buiten 'het gangbare' vallen. En volgens mij is er weinig zin en/of wil om die muren af te breken.

Misschien zijn sommige muren gewoon te groot voor velen, oftewel de uitputtingsslag is te groot. Je wilt geprikkeld worden en als dat op korte termijn niet lijkt te lukken, dan ga je over op een andere muur of zelfs geen muur. Het is gewoon lastig om veel moeite te steken in iets waar voor jouw weinig lijkt te slopen. Eens zien of deze muur gesloopt kan worden.

Edit: tja, dat lukt natuurlijk niet met die zon in me porem. Ik stel vannacht wel wat hevig knalwerk met me zaklamp in het vooruitzicht.

Edit 2: eerste oordop-ervaring was ernstig bizar; dit heb ik nog nooit gehoord. Mijn fantasie begon erg snel rare vormen aan te nemen: er was iets met hyperactieve buitenaardse arbeidertjes en een monster van een gedrocht die zijn einde vond op een iets te zieke manier. Reuze benieuwd wat hier uitknalt na meerdere luisterbeurten.

Niet erg nuttig om hier structuren in te gaan zoeken vind ik. Natuurlijk voel je de opbouw en de nodige rusten, maar eigenlijk is dit muziekstukje gewoon niet te bevatten. Ik schrijf dus: probeer geen vat te krijgen op de muziek, laat het jouw overnemen en ervaar iets unieks. Al die buitenaardse geluiden die in welke vorm dan ook door je hoofd schieten zijn werkelijk bizar - zieke effecten overal en nergens leveren de engste sferen op die ik ooit heb ervaren in muziek. Dit opent nieuwe deuren.

Ik draai dit vaak liggend in me bed net voor het slapen gaan. Raar misschien met zo een climax, maar telkens bij het einde schiet ik een klein stukje omhoog, springen mijn ogen open en als ik daarna nog 1 dromerig nummer draai, val ik altijd rustig terug in de slaaphouding en ben ik helemaal op. Nachtmerries blijven uit, vreemde dromen blij toe nooit. Vergeet dat dit onlogische, niet emotionele, chaotische muziek zou moeten zijn. Gratis en voor niks 14 minuten pure hel bezoeken moet aantrekkelijk zijn voor haast elke Nederlander....

Koptelefoon of oordoppen + dichte ogen + leeg hoofd = fantasie gegarandeerd op hol

It´s time to Pulse you guys!

avatar van Gyzzz
Ik sluit me geheel bij Leopold aan. Geen structuren zoeken, maar het gewoon op je af laten komen

avatar van musicfriek
0,5
Ik heb dit gewoon op me af laten komen, maar ik heb hier niet veel positiefs voor over.. Ik werd zelfs ontzettend agressief vanwege irritatie. Dus niet aan mij besteed en zal me er voorlopig ook verder niet in verdiepen. Sorry mensen!

avatar van Lukas
Ik heb me hier nu toch maar eens een paar keer aan gewaagd. Nu ben ik behoorlijk alfa en is dit volgens mij nogal beta muziek, om het maar eens over die boeg te gooien. Echt genieten kan ik er dan ook niet van, hoewel ik soms wel een het idee krijg van 'Tjee, dat zit toch verdomd goed in elkaar'. Even later vind ik het dan toch ineens weer herrie. Ik hou het op 2.5*

Omdat ik 'Kid A' (Radiohead's meest electronic album) het beste uit het RH ouvre vind had ik zoiets van, laat ik me wat meer verdiepen in electronic muziek. Vandaar (en omdat het gratis is) heb ik dit eens beluisterd. Het klinkt wel lekker naar een paar keer, maar ik heb echt geen idee wat ik hier van moet vinden en dan heb ik ook nog eens geen enkel vergelijkingsmateriaal (het lijkt in de verste verte niet op 'Kid A').

Sietse
misschien kun je, je in dit geval dan ook beter op tortoise en dergelijke gaan richten dan op pure electronica...
het komt uiteindelijk allemaal vanzelf.

Ik had inderdaad ook al het idee dat er meer tussen 'Kid A' en dit in zit. Ik was al van plan mijn muziekkennis iets te verbreden in de zin van electronica, dus Tortoise lijkt me een goed plan en ga ik me dus zeker (misschien morgen, misschien over twee maand) in verdiepen. Dan laat ik dit voorlopig maar even links liggen.

avatar van orbit
Je zou ook eens iets van Aphex Twin kunnen proberen of Autechre.. ander leuks waar Yorke zijn mosterdsausje vandaan heeft getroggeld voor Kid A.

avatar van Onderhond
Best jammer eigenlijk, dat een album wat tot het betere/beste werk in genre behoort nu op een miezerige 3.5* staat.

avatar van Paalhaas
Tja, hoe meer stemmen, hoe meer leken, hoe lager de score.

Sietse
ik vind betere/beste werk uit het genre dan ook wel weer een hele eer voor deze release...het is goed, maar ook weer niet super als je het mij vraagt...maar goed.

avatar van Onderhond
Tja, jij vindt het genre al niet veel (meer), dus dat zegt ook weinig.

Sietse
heb je een goed punt, al zijn er nog steeds wel dingen die ik wel kan waarderen (over het algemeen toch wat oudere releases) Daarnaast de 4 sterren die ik het geef is niet slecht als je het mij zo vraagt.

avatar van net overleden
Erg mooi dit. Maar hoe spreek je die "7E" trouwens uit (hoe dom die vraag ook mag zijn )?

avatar van BlueVelvet
Ik denk "sevun ie"
Dus gewoon Engels

avatar van net overleden
En voor wat staat die "E" dan, om nog wat verder te bullshitten...

avatar van Onderhond
"xE Phalanx, a variable group of electronic musicians is back"

Electronic vermoed ik. Misschien ook wel experimental, of gewoon Entity

Het nummer ervoor is in ieder geval het aantal artiesten dat aan het project meewerkt.

Wat een verwoestend einde

avatar van Tsjo-Wi
Ben helemaal niet bekend met dit genre, ken slechts wat kleine dingetjes van Venetian Snares bijvoorbeeld, en toen kwam ik plotseling dit tegen. De eerste keer dat ik het hoorde wist ik niet echt wat ik ermee aan moest, maar na het zo'n 5 keer gehoord te hebben begint het toch te wennen en kan ik er soms wel van genieten Gewoon lekker trippen. En die opbouw is echt magnifiek!

3.5*

Ongelooflijk dat de 9 stemmers voor mij geen 4,5 of hoger gaven. Want dit is toch wel erg gaaf. Luisterde het net voor het eerst (nu voor het tweedst) en waar ik in het begin nog zoiets had van 'he, dit is de gecomprimeerde versie van Autechre's EP7' blijkt het toch wel een hoop meer te zijn dan dat.

kiriyama
Heerlijk stukie muziek.

Weet nou niet of ik dit een nummer of CD moet noemen maar wat het ook is, ik hou ervan. Door meerdere mensen gemaakt en dat is te horen. Valt me dan ook vooral erg op dat het niveau zo constant is. Eigenlijk nergens een echte dip, al had ik zeker favoriete stukken. Opwindend en rustgevend tegelijk, ook zeker een album/track die ik nog vaak op zal zetten.

5* En nummer 3 in m'n top 10.

avatar van Onderhond
Geslaagde tip blijkbaar . Veel ontdekkingsplezier nog kiriyama.

avatar van luc011190
Ik heb nou eenmaal niet de 'getrainde' oren om hier bij de eerste luisterbeurt al iets geniaals in te horen. Ik heb wel het idee dat het allemaal fantastisch in elkaar zit en van sommige dingen zit ik echt te genieten, maar over het algemeen wil het hier nog niet echt overhouden met luisterplezier.
Maar ik wil niemand teleurstellen en mij er zeker niet bij neerleggen dat dit niets voor mij is. Ik zal het nog een aantal keer 'plichtmatig' luisteren (beste oplossing lijkt me) en later stemmen.

avatar van KampF
Euh, voel je niet verplicht omdat een aantal mensen dit goed vinden -_-

Ik heb er een halfje af gehaald. Het einde is nogsteeds geweldig, maar de andere paar minuten (en dat voor 7 artiesten)... Tja..

Alsnog 3,5*

KampF schreef:

Wat is er dan mis met die andere paar minuten (en wat hebben de 7 artiesten ermee te maken ?). Net een erg mooie muzikale evolutie die mooi enkele genres afloopt en naadloos in elkaar laat overvloeien.

avatar van KampF
Ik had van 7 man iets meer verwacht. De 'evolutie' die je noemt (ik noem het opbouw) vind ik eigenlijk niet heel spannend. Zorgt er wel voor dat de climax erg groots is, maar die is dan ook verzorgd door een artiest die ik heel graag mag > Xanopticon.

Een 3,5* lijkt me wel oke. Pulse; genoeg variatie, wat meer spanning mij had (voor mij) gemogen, verpletterend eind.