Enigma - MCMXC a.D. (1990)

Duitsland
Pop / Electronic
Label: Virgin

1. The Voice of Enigma (2:08)
  2. Principles of Lust: Sadeness (4:15)
  3. Principles of Lust: Find Love (4:49)
  4. Principles of Lust: Sadeness [Reprise] (2:48)
  5. Callas Went Away (4:29)
  6. Mea Culpa (4:53)
  7. The Voice & the Snake (1:45)
  8. Knocking on Forbidden Doors (4:27)
  9. Back to the Rivers of Belief: Way to Eternity (2:19)
  10. Back to the Rivers of Belief: Hallelujah (4:15)
  11. Back to the Rivers of Belief: The Rivers of Belief (3:31)
  12. Sadeness (Meditation) * (2:43)
  13. Mea Culpa (Fading Shades) * (6:04)
  14. Principles of Lust (Everlasting Lust) * (4:50)
  15. The Rivers of Belief (The Returning Silence) * (7:04)
avatar van musicfriek
De tracklist klopt niet helemaal denk ik...

neo
Corrigeren mag

avatar van Hans Brouwer
Ik vond dit destijd wel een intrigerende plaat. Wat daarna kwam was minder. 3,5*
De tracklist klopt inderdaad niet.

avatar van Snappy
Nog steeds een mooie plaat. Ik ben een redelijke audio freak, dit is dan ook (o.a.) een mooie plaat om de "schoonheid" van je audio set te beproeven!

Marcel²
Mooi album van Enigma, mooi muziek met ritueel zang er doorheen. Ik vind dit een aparte cd die ik nog wel eens opzet.

avatar van Jazper
3,23 sterren? Ik dacht altijd dat Enigma heel vervelend was. Vreemd.

avatar van andré
Jazper schreef:
3,23 sterren? Ik dacht altijd dat Enigma heel vervelend was. Vreemd.

Tja, ik vond de hits destijds niet om aan te horen, met die verschrikkelijke 'Gregoriaanse gezangen'. Maar ik ken het album niet dus ik stem niet.

avatar van VanDeGriend
Natuurlijk een kunstje dat na een keer wel uitgewerkt was, maar dit is gewoon aardig gedaan. Best prettig om zo nu en dan eens voorbij te horen komen.

avatar van Jan Wessels
Slim in elkaar gezet album in de tijd dat Gregoriaanse gezang in één keer modieus werd (of was het nu andersom?). Het begin van dit album is perfect met de overgang naar Sadeness. Dansen in het klooster. De rest zakt wat weg. 3,5

avatar van marmis
Ook al hou je niet van deze muziek, als je goed kijkt is het een meesterstuk hoe deze clips in elkaar zijn gezet.
Niet gewoon een concert opnemen, maar zorgvuldig nagedacht hoe de clip en de muziek bij elkaar behoren te passen.

En over de muziek, natuurlijk smaken verschillen maar over de clips kunnen we het volgens mij allemaal wel eens zijn.

Baltasound
VanDeGriend schreef:

Aardig gedaan? Iets genialers is nooit meer gedaan. Feit. Geen mening. Dus corrigeer me niet. Punt.

avatar van T.A.
Baltasound schreef:

Het klinkt niet afgrijselijk nee. Maar het heeft mij iets te veel weg van een stelletje porno soundtracks. Alsof je naar een sexfilm zit te luisteren.

avatar van jellorum
andré schreef:

dat heeft mij nu eens nooit gestoord..net speciaal toch? kan Sadeness nog steeds tig keren na elkaar luisteren...ach ik ben van alle markten thuis

avatar van musicfriek
Sadeness heeft een sound wat nooit zal verouderen. Is zeker heel goed over nagegedacht. Verrekte knap inelkaar gezet. Op zijn tijd is dit nog steeds een heerlijk album om op te zetten.

avatar van dj maus
Triphop anno 1990, dus stiekem z'n tijd flink vooruit.

Met vocalen van Sandra (die van I'll Never Be Maria Magdalena)

avatar van zuideuropa
Fout, fout, fout... Maar zo mooi om een romantische avond met wijn en ... af te sluiten...................

zuideuropa zit er helemaal op! Heb goede (romantisch-erotische) herinneringen aan dit album

avatar van Rinus
Prachtig album, en best wel trendsettend in die tijd. Je kan er lekker bij wegdromen. Het hele album heeft ook een erotische ondertint. Mooie productie trouwens.

avatar van rudiger
Gisteren `n stapel cd`s meegenomen van de rommelmarkt waar deze ook bij zat .
Geen vervelend album en zeer te genieten .
3,5 ster .

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Toentertijd zeer invloedrijk album die z'n tijd best ver vooruit was. Tegenwoordig is het kunstje zo vaak herhaald, dat we het onderhand wel kennen. Toch vind ik dit op z'n tijd een lekker album om naar te luisteren. "Sadeness" blijft natuurlijk een klassieker, alhoewel ik "Mea Culpa" stukken aangrijpender vind vanwege het opzwepende en tegelijkertijd dramatische karakter die het nummer uitademt. Overigens klinkt de single-versie hiervan beduidend anders, maar niet minder slecht. Een nummer als "Callas Went Away" vind ik daarentegen weer niet zo heel erg bijzonder. Overigens zullen degenen, waaronder ikzelf, die 666 van Aphrodite's Child kennen, de vele samples en fragmenten hiervan herkennen die gebruikt zijn op dit album. Persoonlijk vind ik dat een beetje een smet op het album hebben. Maar ondanks alles blijf ik dit toch in z'n geheel een prima album vinden die om de zoveel tijd niet verkeerd is om weer eens op te zetten.

avatar van dreamworks
Zeer revolutionair album.
Mr Cretu gebruikte voor dit album de modernste apparatuur om de klankkwaliteit zo hoog mogelijk te maken.
Geld speelde geen rol,dat had ie van te voren al zat verdiend met Sandra en nog wat andere projecten.
Samen met oá Frank Peterson(producer van Sarah Brightman)hebben ze een flinke stempel in de muziekwereld gezet.
Enigma is tot nu toe dan ook het best verkochte internationaal muziekpruduct geweest van Duitsland.
Het is een zeer goed album met prima klanken,maar hier en daar mis ik toch een geniaal reffrein van F.Peterson.
Maar dat is ook maar een heeeeel klein minpuntje,voor de rest niets op aan te merken.klasse!

avatar van kareltjemusic
lp/cd was in 1990 heel vernieuwend.
Ook nu nog is het album een kunstwerk.
Op de volgende albums wordt alles herhaald, en heb je de neiging om te denken, tja ik heb het allemaal al eens gehoord.
Meneer Cretu is begonnen in de begeleidingsband van Boney M (1978) uiteraard bespeelde hij toen ook al de toetsen.

avatar van Saldek
Topmuziek die zonder meer de tand des tijds doorstaat.
Allemensen, dat dit al zo'n tijd geleden is.......vanaf het moment dat ik deze had gekocht is deze namellijk altijd wel in mijn cdspeler te vinden. Altijd, en nog steeds, weet deze me uitermate te ontspannen. Misschien dat ik het daarom niet als een oud werkje zie: deze is nl nog altijd actueel voor mij. Prachtige melodieën met die typische Gregoriaanse zang die Enigma zo 'Enigma' maakt zal me dan ook nimmer gaan vervelen. 4*

avatar van dj maus
CorvisChristi schreef:

Dat album heb ik net ontdekt. Geweldig!
Altijd leuk om dergelijke samples in hun originele context te herontdekken.

avatar van RogerV
Heerlijke cd die eigenlijk inderdaad een soort triphop-achtige new age kunnen noemen. Het ietwat sullige imago van New Age muziek werd hiermee opgepoetst door house en hiphop invloeden.

Ik zie een duidelijke lijn tussen dit en het zweefwerk van de jaren 90 en daarna dat zovele compilaties heeft doen verkopen (zoals cafe del mar). Melodieuze zweefmuziek werd ook gewoon cool. Heb dit nog wel eens in coffeeshops gehoord.

avatar van Gert P
Bij mij staan er veel minder nummers op maar alles bij elkaar klopt het wel.
hier is alles in stukken verdeeld en ik heb niummers van 10 minuten of meer.
Moeilijk om zo favoriete nummers uit te kiezen.

avatar van Lexcoaster
Meditatiemuziek of achtergrondmuziek voor porno.. Ik weet het niet. Het klinkt wel lekker, maar echt beklijven doet dit nou ook weer niet. Ik zet dit wel eens op om te mediteren, daar is deze muziek heel goed voor, maar de composities boeien mij niet genoeg voor een hogere waardering.

avatar van UK-Choonz
Dit was gewoon geniale muziek voor een jointje. Lekker zweverig maar met meer pit en minder truttigheid dan de bekende New Age.

avatar van pureshores
heb dit nu opstaan, de limited edition.
Was heel veel ervan vergeten, maar een feest der herkenning (ook door het jatwerk).

Wat wel jammer is-is dat de beats van Sadeness als in 2012 Recycling hype constant terugkomen-de remixes van Mea Culpa en Rivers of belief gebruiken die ook al) dus variatie is minder.
De single versie van Mea culpa (vrij geleend van Justify my love-William Orbit remix van madonna) is leuker dan deze album versies.

Speciale vermelding voor The voice and the snake-geluiden die ik associeer met hoe het aan de poort van de hel zal klinken

avatar van Broem
Afgelopen week weer eens naar geluisterd. Dat was lang geleden. In 1990 had ik het album 5* gegeven. Tjonge wat was ik verslaafd aan de sound van Enigma en alle aftreksels die rond die periode uitkwamen. Nog steeds wel te pruimen maar veel te commercieel in mijn huidige oren. Tand des tijds wat minder doorstaan en mijn smaak is verder ontwikkeld (of zoiets)