ABBA - Arrival (1976)

Zweden
Label: Polar

1. When I Kissed the Teacher (3:01)
  2. Dancing Queen (3:50)
  3. My Love, My Life (3:51)
  4. Dum Dum Diddle (2:53)
  5. Knowing Me, Knowing You (4:01)
  6. Money, Money, Money (3:06)
  7. That's Me (3:15)
  8. Why Did It Have to Be Me (3:20)
  9. Tiger (2:55)
  10. Arrival (3:00)
  11. Fernando * (4:12)
  12. Happy Hawaii * (4:25)
  13. Fernando [Spanish Version] * (4:14)
  14. La Reina del Baile [Spanish Version] * (4:03)
  15. Conociéndome, Conociéndote [Spanish Version] * (4:04)
  16. Fernando [Frida's Swedish Solo Version] * (4:16)
avatar van LucM
Abba is niet fout, camp of kitsch (kun je hoogstens edelkisch noemen) en heeft op alle vlakken veel meer inhoud dan bv. Boney M en Luv' (al vind ik sommige hits van hen leuk) laat staan klonen als Champagne of Guys and Dolls.
Arrival is inderdaad een perfect popalbum zonder fillers (en dat kun je niet van de vorige Abba-albums zeggen).

avatar van Twinpeaks
Het knappe van ABBA is dat ze natuurlijk de potentie hadden om een hit te schrijven. Zo catchy en oorwurmig dat het bijna niet slecht te vinden is. Bee Gees en Pet Shop Boys hadden die kwaliteit ook. Er valt zat aan te merken op nummers als When I Kissed The Teacher en Dum Dum Diddle , maar in de flow van het hele album werkt het prima. Deze en een verzamelaar volstaan voor mij. Ik vind ABBA ondanks hun smalle discografie nou geen band om te moeten verzamelen. 3 sterren volstaat.

avatar van jorro
Het album Arrival van ABBA, uitgebracht in 1976, is een van de meest iconische werken van de Zweedse popgroep en wordt algemeen beschouwd als een hoogtepunt in hun carrière. Het album bevat enkele van ABBA's grootste hits, zoals Dancing Queen, Money, Money, Money, en Knowing Me, Knowing You, en laat de unieke mix van pop, disco en Europop zien die ABBA wereldberoemd maakte.

Dancing Queen, misschien wel de bekendste track van het album, straalt een tijdloze dansbaarheid en vrolijkheid uit die vandaag de dag nog steeds mensen van alle leeftijden op de dansvloer krijgt. Het nummer wordt vaak gezien als het ultieme disco-anthem en toont het vermogen van ABBA om onweerstaanbare melodieën te creëren.

Money, Money, Money en Knowing Me, Knowing You tonen ABBA's vermogen om diepere emoties en verhalen te verkennen, waarbij de laatste gaat over de pijn van een scheiding, een thema dat persoonlijk was voor de bandleden gezien hun eigen relatiegeschiedenissen.

Arrival wordt ook gekenmerkt door de schitterende productiekwaliteit en het muzikale vakmanschap, met een vol geluid dat rijk is aan lagen en texturen. De titeltrack Arrival, een instrumentaal nummer, toont de band's capaciteit voor sfeervolle en cinematografische muziek.

Hoewel het album veel van dezelfde kenmerken bevat die ABBA zo geliefd maakten - pakkende melodieën, strakke harmonieën en productie van hoge kwaliteit - zijn er ook momenten waarop de band experimenteert met nieuwe geluiden en stijlen, wat bijdraagt aan de diversiteit en diepte van het album.

Over het geheel genomen wordt Arrival gezien als een "guilty pleasure" voor velen, niet alleen vanwege de onmiskenbare catchiness van de nummers, maar ook vanwege de warme nostalgie die het oproept. Ondanks dat sommige kritieken het album misschien als te gepolijst of commercieel kunnen beschouwen, blijft het een belangrijk stuk in de geschiedenis van popmuziek en een getuigenis van ABBA's blijvende aantrekkingskracht en muzikale erfenis.

Eerder verschenen op www.jorros-muziekkeuze,nl

En na deze lofzang toch maar 3,5 ster ? Bizar..

avatar van djwutru072
1,0
Kan dancing queen ECHT niet meer horen!

In het rijtje: Valerie, YMCA, Rampeneren & Leef.

Maar misschien ben ik wel te vaak op armoedige feestjes te vinden geweest....

avatar van Pinsnider
Prima, en begrijpelijk en kan ik echt inkomen, maar alleen al vanwege Knowing Me Knowing You zou deze plaat toch minimaal drie sterren moeten krijgen Dat lied zit zo ongelofelijk goed in elkaar dat het de muzikale perfectie nadert. Meer nog dan bij Dancing Queen het geval is, vind ik....
Verder eens, maar je vergeet Torn van Natalie Imbruglia en It's all about the money dumdumdummerdumdum..... Brrrrrr.....

avatar van Hans Brouwer
djwutru072 schreef:
Kan dancing queen ECHT niet meer horen!
"Dancing Queen"? Je mag mij er 's nachts voor wakker maken. Ik stap met mijn slaperige hoofd uit bed en begin in mijn pyjama en op blote voeten spontaan te dansen...