Kowalski - Schlagende Wetter (1982)

West-Duitsland
Electronic / Rock
Label: Virgin

1. Der Korper Bin Ich (4:08)
  2. Stahlmaschinen (4:57)
  3. Komm Hier (2:41)
  4. Eine Peinsame Zeit (5:10)
  5. Indianer (3:20)
  6. Ultradeterminanten (6:36)
  7. Massenhass (3:46)
  8. Zauberer (2:43)
  9. Liliom (5:49)
  10. Der Arbeiter * (4:50)
avatar van Jan Wessels
In de hoogtijdagen van de Deutsche Neue Welle kwamen er ook andere bands uit Duitsland. Kowalski was daar één van. Schlagende Wetter biedt spijkerharde muziek en bijtende teksten. Ze hadden een underground hitje met Der Arbeiter (er tanzt nicht, er schwitzt) maar dit album biedt veel meer. Vanwege hun teksten (en de stem van Hitler op Eine peinsame Zeit) kregen ze onterecht het stempel van ultrarechts opgeplakt. Lees de teksten zelf en bemerk dat het juist het tegenovergestelde is. Ik heb ze zien optreden in Vera in Groningen. Het geluid stond zo onbeschoft hard dat mijn broekspijpen langs de benen wapperden. Maar wát een optreden! Een 4,5 voor dit album.

avatar van Grandmaster
Geweldig dat iemand deze band nog kent. Een soort Rammstein avant la lettre. Spijt dat ik naast de Duitse LP-versie nooit de Engelstalige versie gekocht heb, de smalle studiebeurs liet dat niet toe. Ik heb ze 2-maal (1984 en 1986) in het toenmalige Noorderligt (nu 013) in Tilburg gezien. De 1e x was het indrukwekkendst, met een geweldig slijpsteen/las-act door de zanger bovenop de PA. En inderdaad scoorden ze behoorlijk wat dB's. Helaas stond de Arbeiter (er abeitet!) niet op dit LP-versie, maar heb deze later op de CD-versie alsnog bekommen! Tolles Album met Eine peinsame Zeit als hoogtepunt.

Een aantal maanden geleden tijdens een avond platen draaien en stevig doordrinken met een vriend van me uit Berlijn deze LP nog eens op de draaitafel gelegd. Gezien het tijdstip toch maar rekening gehouden met de buren, maar was desondanks weer eens lekker om hem nog eens te beluisteren. Der Arbeiter heb ik ook op vinyl gehad maar is helaas destijds op een feestje als sneeuw voor de zon verdwenen. Toch maar eens op zoek gaan of ik deze alsnog kan vinden.

Glück auf!

avatar van Oldfart
Met alles wat hierboven beschreven staat eens, akkoord en kan me de vonkenregen van de haakse slijper ook nog levendig voor de geest halen; alleen was het in de Gigant in Apeldoorn.
Maar dat ze ultrarechts werden genoemd ben ik het niet eens. Misschien voor hen die geen duits verstonden?

Weet het nu zeker; laat de komende week mijn draaitafel weer in topconditie brengen; om weer volop te genieten van platen als deze;bedankt voor het weer in herinnering terug brengen JW.

Oldfart schreef:
bedankt voor het weer in herinnering terug brengen JW.

Graag gedaan!

Dit is een plaat waarvan ik nooit had durven dromen dat ze in de lijst zou terug te vinden zijn. Ik kocht hem toen hij pas uitwas en ben nooit iemand anders tegen gekomen die zelfs maar van de band had gehoord.

Wat een loeiharde plaat! Allemaal samen: "Der korper bin ich!"

avatar van Oldfart
Hebben ze hierna nog iets gemaakt wat de moeite waard is?

avatar van Grandmaster
nein. leider nicht

ist das aber schade !!

Het laatste levensteken van Kowalski was een niet zo geslaagde 12" in 1987 met de titel Zigeunerbaron.
In 1996 is Schlagende Wetter op CD verschenen.
De zanger, Uwe Fellensiek, is een succesvolle acteur geworden (zie hiervoor IMDB).

avatar van Jan Wessels
Net de cd weer eens even opgezet. Indianer is wel een dissonant op dit album. Maar ja, dan hoor ik op de andere nummers weer de flipperkasteffecten knallen (dat deed de gitarist toch?) en de onbeschoft hard beukende drummer. Wat een plaat!
Du eisberg - du bist so heiss.

Kowalski gezien als openingsact van de eerste editie van het Futurama festival en dat gef een muzikale dreun van jewelste - heb de vinylversie van Schlagendes Wetter maar wist niet dat deze heruitgebracht was op CD - kan mij iemand zeggen op welk label en of ie nog te verkrijgen is? Alvast bedankt.

De CD is in 1996 door Zardoz Music in Duitsland uitgebracht. Distributie door Intercord.
Via internet (o.a. Amazon.de) hier en daar nog verkrijgbaar.

Wat leuk. Ik heb ze ook twee keer gezien waarvan de eerste keer in Eindhoven nog altijd een van de beste concerten is die ik ooit gezien heb.
Ik was was op zoek naar der Zigeunerbaron, ik ken het hele nummer niet. Ik had vroeger een cassette-bandje met live-opnamen met fantastische, nooit op plaat verschenen nummers, opgenomen geloof ik op Pandorra's Music Box.
Eéntje heb ik er ooit via Kazaa teruggevonden (Fellensiek spreekt daarin een stukje Nederlands) maar daarna nooit meer iets, echt erg jammer.

B.A. schreef:
"(Fellensiek spreekt daarin een stukje Nederlands)

Dat stukje tekst kan ik zelfs nog dromen, want hij zei: "loik juh te zieen" tegen het publiek, en hij riep ook nog dat iedereen zich maar moest laten horen om op de radio terug te kunnen luisteren. Mensch, ik kan die opname nog letterlijk terugroepen omdat ik die duizenden keren heb gedraaid. Ik zat startklaar om die opname te "downloaden" van mijn versterker en het was in superkwaliteit. Helaas is die in de vele verhuizingen verloren gegaan.
Ja, ook ik heb Uwe en z'n steenkoolbroeders destijds live mogen meebeleven, in de Box in Arnhem. En van alle vele concerten die ik heb gezien tot nu toe, is dat concert zeker in mijn top tien terug te vinden. Ik stond toen al versteld van de power en de enorme overtuigingsdrang van die gasten. Teksten, zo mooi, zo lyrisch en zo zelf-kritisch: zeldzaam! En dan met die beukende ritmes van de drummer op z'n zelfgebouwd drumstel met olievaten, compressors, stalen ringen. En die waanzinnige gitaargeluiden.
En nu, aan het begin van een nieuwe muziektijd, stond daar ineens Rammstein. Ik dacht direct: Wat een jatwerk!
En ook nu dezelfde politieke geluiden tegen deze groep, maar nu heeft het grootste gedeelte van het publiek wél door, dat ze naar een groots theateroptreden staan te kijken, met een vette knipoog naar het verleden, zoals Kowalski allang voor ze had gedaan.
Ik ben naarstig op zoek naar die Live-opnamen, als ik ze vind, laat ik t weten!
Maar het lijkt erop dat wij, als fans van het eerste uur, Uwe Fellensiek zelf maar weer een moeten porren om voor een reunie-Konzert bij elkaar te komen in Nederland, maar dan wel snoei-en snoeihard!

Na lang zoeken in mijn cassttebak, vond ik m dan eindelijk. De verloren gewaande live-opname van Kowalski! Ik heb geen idee welke omroep m heeft uitgezonden. Ik heb m met wat gehobby zelfs digitaal kunnen maken. Dus nu ook op de MP3-speler of de cd lekker knallen!

Prachtig ralphdepagter! Delen?
Het nummer dat ik bedoel (en nog heb) heet 'Superschmarotzer' (sp.?), een soort industriële funkdreun.
Op mijn (echt verdwenen) casette van destijd ston ook een nummer op dat misschien "ich tu nur waß ich will' of 'Schlag mich Tod' heet en een aardige katharis bij de concerten was en bij nader beluistering een mooie Hendriks-achtige gitaarpartij bevat.

En hoeveel succes ik ze ook allemaal gun, ik weet niet of het wel zo geweldig zou zijn om ze nog eens te zien-aan de andere kant was die Fellensiek wel een getrainde kerel, dus misschien kan hij het nog aan.
En zo te zien heeft hij een stylist in dienst

avatar van Oldfart
@ralphdepagter: Ja dat wordt dus kopiëren en aan belangstellenden voor een MuMe-vrienden prijs aanbieden natuurlijk !!

En dus gewoon te koop (Amazon.de heeft 'm niet meer) op www.jpc.de

@ralphdepagter:

Die cd met live opnames van Kowalski wil ik heeel erg graag een keer van je dupliceren. Noem je MusicMetervriendenprijs !![/i]

Minimaal 1 keer per jaar Google ik eens op "Kowalski" om te zien of ze misschien weer bij elkaar zijn, of weer touren, of dat er een The Best of... uitkomt.

Zelf heb ik ze twee keer gezien (in 1984 en 1986). De eerste keer in Nighttown en de tweede keer in De Lantaren in Rotterdam. Heb de LP (Schlagende Wetter) en twee 12 inches gekocht (Der Arbeiter en Der Zigeunerbaron)
en later ook de cd van Schlagende Wetter. Die moet ergens nog wel hebben. Maar die platen konden toch niet tippen aan de live opnames die ik op mijn casetterecordertje had getaped.
Helemaal stukgedraaid. En (hoe jammer) verloren gegaan in verhuizingen.

Nu lees op MusicMeter dat je diezelfde opnames (dat hoop ik altans) van Kowalski Live op cd hebt getoast. Geweldig. Je zou me geen groter plezier doen dan als ik daar een duplicaatje van mocht ontvangen.

Ik hoor graag van je.

Hallo Kowalski fans! Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik heb begrepen dat er wat belangstelling is voor de oude Radio live-opnamen van Kowalski die ik digitaal heb gemaakt van een oud cassettebandje.
Als jullie een mailtje sturen naar [email protected] en je adres dan heb ik sneller in de gaten wie er belangsteling heeft. (frank en B.A, ik heb jullie als eerste op mijn lijstje). Zo kan ik dan directer met jullie communiceren en het een en ander in gang zetten.
Verwacht geen state of the art geluidsopname, maar ik hoop dat jullie er toch van kunnen genieten. Ik heb een opname in WAV-formaat en MPEG gemaakt. En het beukt lekker!

Afgelopen weekend toevallig naar een oud cassette bandje beluisterd van Kowalski. Geweldige plaat!! Een behoorlijk intense speurtocht bracht mij op deze paats met de volgende vraag: Wie kan mij een CD copie leveren, tegen betaling uiteraard, van Schlagende Wetter van Kowalski? De LP is dan nog wel te krijgen maar dat is niet echt een optie voor mij en de CD is dus niet meer te koop. Ik heb zelfs alle veilingssites ook al bezocht na mijn favouriete locale muziekwinkels te bezoeken als ook de bibliotheek. Alle hulp en suggesties zijn meer dan welkom!

De DePagter- Kowalski tape:

ralphdepagter made my afternoon:
net wakker wordend na een week nachtdienst zijn de live opnames van Kowalski een ideale manier om de switch naar het daglicht te maken.
De geluidskwaliteit is helemaal niet verkeerd tot behoorlijk goed te noemen; en het gebodene doet de etherbijgeluiden vergeten.

Wat was dit live toch een topband: een zanger met een krachtige stem , de industrieel klinkende percussie en de zeer, eigen zwaar overstuurde en electronisch vervormde, gitaarsound: dit beukt er na al die jaren nog steeds lekker in.

thanx Ralph, i love it.

Precies ja! T zou toch wat zijn als er ooit nog eens een concert zou kunnen plaatsvinden! (Wishful thinking)

jean maurice
een prachtig typisch Duitse post punk plaat, en wie beweert dat deze band rechts was vergist zich toch, dit is juist het toppunt van verzet van een nieuwe generatie tegen het gruwelijke nazi-verleden van hun ouders en grootouders. Luister maar eens goed naar de teksten, eine peinsame zeit is zo'n voorbeeld! een en al verzet tegen elke vorm van gezag en autoriteit behelst dit album en een medogenloze afrekening van meeloperij en een verheerlijking van de macht van het individu dat geen plichten erkent.......geweldig

avatar van Premonition
Ben blij dat je die Baader Meinhoff-shit uit je bericht hebt verwijderd, JM. Terrorisme is iets anders als anarchisme. Rechts waren de Kowalski-mannen zeker niet, maar anarchisten waren ze ook zeker niet. Wuppertal is geen Berlijn.
Fijne plaat blijft dit wel, hoewel enigzins gedateerd klinkt het nu wel.

jean maurice
ach ik voel ook nog steeds sympathie voor Baader/Meinhof en ze waren geen terroristen, maar goed ik heb het verwijderd omdat het te politiek is.
Wat Amerika nu doet in Irak is toch staatsterrorisme op grote schaal? maar dan zonder idealen alleen voor de olie en dat is nog schandaliger!! maar goed dit voert te ver voor deze site!

welke nummers zijn jouw favo's van Kowalski?

avatar van Premonition
Laten we hier inderdaad geen politiek bedrijven. Ik vind deze hele cd op z'n tijd erg genietbaar, alleen Indianer vind ik een dissonant.

jean maurice
lijkt me verstandig! is deze site niet voor bedoeld

ja ik ben het met je eens Indianer is echt verschrikkelijk! maar ja doet ook weer een beetje denken aan die oude Winnetoe/Old Shaterhand films met overgewaardeerd Amerikaans heldendom en hele vieze dominate kleuren TV's van de vroege jaren zeventig!!!! Misschien werden ze daardoor geïnspireerd!

Eine Peinsame Zeit, Stahlmaschinen, Ultradeterminanten en Liliom zijn mijn favorieten!

jean maurice
ultradeterminanten des denkens und des charakters
ihr werdet das nervensystem grosser spiralnebel kennen
ihr werdet verbindung halten mit wesen grösser als der mensch
ihr werdet leben, leben und reisen, in räumen zwischen planeten.......

wie eine traum!! vielleicht geht es jezt nicht vorbei

ach wie weet!!!