Michael Jackson - Thriller (1982)

Pop / R&B
Label: Epic

1. Wanna Be Startin' Somethin' (6:03)
  2. Baby Be Mine (4:20)
  3. The Girl Is Mine (3:41)

met Paul McCartney

4. Thriller (5:57)

met Vincent Price

5. Beat It (4:15)

met Eddie Van Halen

6. Billie Jean (4:56)
  7. Human Nature (4:06)
  8. P.Y.T. (Pretty Young Thing) (3:57)
  9. The Lady in My Life (4:53)
  10. Someone in the Dark * (4:49)
  11. Billie Jean [Home Demo from 1981] * (2:20)
  12. Carousel * (1:49)
  13. Vincent Price * (2:53)
  14. The Girl Is Mine 2008 * (3:11)

met will.i.am

15. P.Y.T. (Pretty Young Thing) 2008 * (4:17)

met will.i.am

16. Wanna Be Startin' Somethin' 2008 * (4:11)

met Akon

17. Beat It 2008 * (4:10)

met Fergie

18. Billie Jean 2008 [Kanye West Mix] * (4:34)
  19. For All Time * (4:08)
  20. Starlight * (5:04)
  21. Got the Hots [Demo] * (4:25)
  22. Who Do You Know [Demo] * (5:23)
  23. Carousel * (3:39)
  24. Behind the Mask [Mike's Mix] [Demo] * (5:01)
  25. Can't Get Outta the Rain * (4:06)
  26. The Toy [Demo] * (3:04)
  27. Sunset Driver [Demo] * (4:03)
  28. What a Lovely Way to Go [Demo] * (3:55)
  29. She's Trouble [Demo] * (4:13)
Nicci
ik weet wel zeker dat deze niet in de midden ligt. iedereen heeft gewoon braaf gedaan wat quincy jones hen vertelde. dat quincy jones daar goede muzikanten voor wilde die ook hier en daar zelf konden nadenken, verbaast me niet, maar om te schermen met een grote invloed van de Toto jongens is niet eens overdreven: het raakt kant nog wal.

shappy1010
Ja maar diezelfde Quincy Jones noemde David Paich destijds weer een genie en huurde hem daarom waarschijnlijk ook in. En jij op jouw beurt geeft weer alle eer aan Quincy, waar menig Jackson fan ook weer zijn zegje op heeft te doen, dus kant nog wal raken we allemaal niet. Wat ik al eerder zei, er hebben legio mensen aan meegewerkt, zonder Jackson was het geen thriller geweest, zonder al die andere lui ook niet.

Nicci
het gaat me niet om wie de eer krijgt. het gaat erom hoe zo'n plaat gemaakt wordt. en die jongens van Toto zijn ingehuurd omdat ze a) verdomd goede muzikanten zijn b) gewoon (kunnen) doen wat de muzikale leiding van ze vraagt. en soms leidt dit tot een toegevoegde waarde van die muzikant, maar eerlijk gezegd vind ik daar op thriller niet echt sprake van. behalve dan de solo op beat it, die naar verluid voor een belangrijk deel door steve l. opnieuw is ingespeeld (wat daar van waar is weet ik dan weer niet).

om een vergelijking te maken: Frank Zappa werkte meestal met akelig goede muzikanten, maar ik twijfel geen seconde wie ik 'de eer' moet geven voor de muziek die gemaakt werd. die gaat naar Zappa.

shappy1010
Ik kan wel een beetje inhoudelijker reageren.

*Luister eens goed naar de drumtrack op Girl is Mine.
Wat je hier hoort is de typisch "luie" Porcaro stijl, net na de tel slaan, nadruk op snare.

*Billy Jean. Het synth soundje wat je hoort is uit één van de eerste Yamaha synthesizers eigendom van meneer Paich en Porcaro (Steve). Je hoort niet alleen deze sound, maar ook de typische "toto" akkoorden terug in nummers als Africa en Mushanga.

*Wanna be starting something is weer een typische jackson/jones song welke ook op off the wall had kunnen staan.

*en over de gitaarsolo van Eddy van Halen heb je zelf al één en ander gezegd, alhoewel het verhaal dat Luke hem opnieuw ingespeeld zou hebben ik nog niet eerder gehoord heb.

Nicci
tuurlijk. iedereen die meedoet (zeker als het om muzikanten van dat nivo gaat), laat zijn eigen dingen achter. dat is zo. het is even geleden dat ik thriller geluisterd heb. kan kan even niet checken wat je precies bedoeld.
maar dan nog: het maken van thriller gaat anders in zijn werk dan het maken van een gemiddeld toto-album. voordat er ook maar een muzikant in de studio stond was het meeste werk al gedaan. er is geen sprake meer van al te veel eigen inbreng, laat staan al te veel improvisatie.
als ze voor andere studiomuzikanten hadden gekozen, was er niet een wezelijk ander album uit gekomen. mischien hier en daar, maar niet in grote lijnen.

teutoon
Kijk volgens mij wilde Michael Jackson gewoon een grote naam hebben? Ik dacht zelf dat Steve Lukather Beat it voorgedaan heeft en dat Eddie Van Halen het ingespeeld heeft.

Trouwens wat verstaan wij onder een nummer schrijven? Ik wil dit weleens duidelijk weten. Kelly Clarkson schrijft ook eigen nummers ---> teksten dus. Dat heeft dus geen zak met instrumenten te maken, tenzij ze zelf op de keyboard is begonnen, maar daar geloof ik geen zak van.

Iemand die teksten kan schrijven is leuk, maar dat is nu net juist het laatste wat mij boeit in muziek. Het gaat namelijk om het geluid.

Nicci
dat zou helemaal grappig zijn: lukather doet de solo voor . . .
"lukt dat Eddie?"

Marcel²
Marcel Jongeneel schreef:
draait het niet zo vaak meer

Na gisteren wat Janet cds te hebben geluisterd, heb ik deze ook even deze uit de kast getrokken. Het is en blijft een erg goed album. Ook zijn latere albums vind ik erg goed tot aan Invincible uit 2001. Dat album is toch wel minder. De singles die van het album Thriller af komen zijn allemaal goed, met als hoogtepunt Thriller (de single).

avatar van avdj
Die singles vormen 7/9de van het album!

Ook zeer goed album!
Thriller is een van de beste liedjes ooit volgens mij.

-Michael,we're not gonna fight about this!
-Oh,Paul i think i told you,i'm a lover not a fighter.

avatar van Hans Brouwer

Verklaar u nader !

Hans Brouwer schreef:

Verklaar u nader !

Die neus alleen al jonge.
Ik vind het een schande dat dat album zo hoog staat in de top 250.

0.5*, jammer dat je geen 0 kan stemmen.

X!nk is natuurlijk malen beter dan de grootste artiest allertijden. Nee jij hebt er verstand van.

Die neus... daar was in 1982 toch nog niets mis mee?

MJ_DA_MAN schreef:

Ieder zn eigen smaak hé dude.

shappy1010
Iemand zijn uiterlijk is als muzikant voor mij niet van belang. Alhoewel die gozer een freak is en als persoon zowat alle integriteit heeft verloren (en dan druk ik me voorzichtig uit) issie wel degelijk muzikaal en heeft een stempel gedrukt op de hedendaagse muziek. Hoeveel die stempel echter aan hemzelf alleen te danken is,... zie voorgaande discussie.

herman schreef:
Die neus... daar was in 1982 toch nog niets mis mee?

Nee klopt. Maar deze gast heeft het album volgens mij nog niet eens ooit ghoord (ok, thriller alleen misschien) en wijst hem af op zijn uiterlijk waar toen idd nog weinig mis mee was.

Beste album ooit gemaakt.
Prachtige stem , zeer muzikaal.
Kijk bij muziek niet naar uiterlijk maar luister naar de muziek!

5 *****

( luistert nu they don't care about us )

MJ_DA_MAN schreef:

Ik heb het album wel al gehoord (stuk of 5 liedjes), en ik heb er eerlijkgezegd spijt van.
Ik wijs hem absuluut niet af op zijn uiterlijk, ookal vind ik het een vieze vent.

Hij bedoelt het hele album, niet een paar liedjes.

Sanderkeuh schreef:

Ik heb het album wel al gehoord (stuk of 5 liedjes),.

Niet het hele album dus. Niet helemaal geluisterd=niet stemmen, klaar.

avatar van Snappy

0.5*, jammer dat je geen 0 kan stemmen.

Weet nostalgie te waarderen!

he jongens, iedereen z'n eigen mening he...

Dit album is pure nostalgie. Jammer dat het helemaal verkeerd is afgelopen met Jackson.

avatar van marco straaten
dit is eigenlijk helemaal mijn muziek niet, maar beat it gaat dan nog wel. wat mij betreft zeker geen top 250 notering waard.

Ronnuz
Een van de beste albums allertijden naar m'n mening. Lekkere up-tempo nummers als Wanna be startin' somethin' en Beat It, maar ook gewoon geniale nummers zoals Billie Jean en Human Nature.

Super album

Jammer dat het zo slecht gesteld is tegenwoordig met MJ

avatar van Eddie
Hij zou idd een stuk in mijn waarding stijgen als hij op zijn minst nog fatsoenlijke platen maakte.

shappy1010
Meest irritante aan Jackson is dat ie zichzelf nog steeds de king op pop voelt, in excessen leeft en zich opsluit in Neverland en nu weer in Dubai. Hoe cool was het geweest als ie gewoon zich meer als muzikant kon voortzetten, wat jazz of funk concertjes geeft hier en daar (Prince, Phil Collins), af en toe nog eens zijn gezicht laat zien of een MTV unplugged zou doen (George Michael) of hier en daar een duetje (Elton John). Ik noem bewust tijdgenoten van hem, omdat alhoewel deze artiesten ook niet meer aan de top staan, doen ze nog leuke dingen en behouden zo ook een beetje de spotlight en hun integriteit.