Laura Marling - Once I Was an Eagle (2013)

Folk
Label: Virgin

1. Take the Night Off (4:12)
  2. I Was an Eagle (4:21)
  3. You Know (2:30)
  4. Breathe (5:00)
  5. Master Hunter (3:16)
  6. Little Love Caster (5:56)
  7. Devil's Resting Place (3:14)
  8. Interlude (2:16)
  9. Undine (3:12)
  10. Where Can I Go? (3:40)
  11. Once (3:38)
  12. Pray for Me (5:05)
  13. When Were You Happy? (And How Long Has That Been) (3:53)
  14. Love Be Brave (3:04)
  15. Little Bird (5:40)
  16. Saved These Words (4:27)
avatar van RoyDeSmet
Ik zal laag inzetten.
Toen de eerste vijf nummers openbaar kwamen vond ik eigenlijk al dat de individuele nummers onderdeden voor het concept. Hiermee bedoel ik dat het een cool idee was om een 'medley' te maken, en dat dit goed klonk, maar dat de nummers waaruit die medley bestond afzonderlijk niet zo fantastisch waren.
Het volgende nummer, Master Hunter, was overigens wel gelijk raak.

Ieder die de korte film 'When Brave Bird Saved' vooraf heeft gezien zal het zijn opgevallen dat er Indische invloeden merkbaar zijn op dit album. Nu ik het hele album twee keer beluisterd heb kan ik zeggen dat die lijn zich doorzet.

Afijn. Na 'Master Hunter' komt er een rustig lied en dan is er opeens 'Devil's Resting Place' waar er doubletracking op haar stem lijkt te hebben plaatsgevonden. Als enige nummer op het album met dit effect is dat een vreemde eend in de bijt. Verder is het overigens wel een goed nummer!

Verder in het album menen we loopjes te herkennen van eerder in het album. Noem het eenheid creëren, maar ik denk dat het feit dat ik weinig nummers heb onthouden er misschien voor spreekt dat ze die nummers misschien beter had kunnen samenvoegen. Een album van ruim een uur lijkt nog niet weg te zijn gelegd voor Laura.

Natuurlijk staan er niet alleen 'niemendalletjes' op. Nummers als 'Pray For Me', 'Love Be Brave' en 'When Were You Happy?' verdienen van mij een extra plek in het zonnetje. Deze zijn wel van kwaliteit, maar de kwaliteit van afzonderlijke nummers ligt voor mij nu nog niet zo hoog als op haar vorige albums.

avatar van Sunderland
Ik kan me wel vinden in de opmerkingen over gelijkenissen met vorige albums. Zeker met haar vorige album. In mijn herinnering zijn de eerste 2 albums wat frivoler, speelser, maar het is lang geleden dat ik die gehoord heb.

Laura is een goede liedjesschrijver (tekst) maar qua instrumentatie is het telkens wat eentonig met alleen een gitaar en wat percussie. Daar zou ze wat afwisseling in mogen brengen.

Mijn stem kan alleen maar hoger worden. Meerdere luisterbeurten gaan nog volgen. Ik heb een enorm zwak voor Laura: 23 jaar en nu al haar 4e, zeer degelijke, langspeler. Vorig jaar live gezien en ook daar kon ik alleen maar enorm veel respect voor haar krijgen.

avatar van E-Clect-Eddy
Ze stond heel even aan de top van de lijst van 3voor12 luisterpaal en normaal loop ik niet achter de kudde aan maar af en toe ben ik wel benieuwd waar al die interesse voor haar op gebaseerd is. Heb niet eerder iets van haar gehoord dus vuurdoop vandaag.

Heb nu driekwart beluisterd en ik vind haar stem wel mooi ook de verweving van oosterse invloeden doet me denken aan George Harrison (en India). De eerste nummers vind ik een wat trage opening en wel allemaal veel op elkaar lijken. Heb voorgaande reactie gelezen en zag dat dit een soort concept-album is en dan snap ik dat alles zo dicht op elkaar zit. Ik denk leuk om op de achtergrond te hebben als je een boek leest of zo. Ik zou er vaker naar kunnen luisteren maar is eigenlijk net niet teksten die mijn boeien, misschien ander album wel, maar muziek en stem zijn goed.

De hele mooie warme stem van Laura Marling zingt fraaie eigen songs op dit Once I Was An Eagle. Ze haalt een heel hoog niveau voor een singer-songerwriter, al helemaal als je bedenkt dat ze pas 23 jaar is. De eerste vier "nummers" zijn mooie klankpaletten die in elkaar overlopen. Ze worden gevolgd door het mooiste liedje van dit album Master Hunter. Een liedje met een kop en een staart, waar er wel degelijk ook heel wat van op dit album staan. Andere uitblinkers zijn I Was An Eagle, Undine, When Were You Happy & Where Can I Go. Maar eigenlijk staat deze plaat vol met fraaie juweeltjes. Bij Undine en ook op andere momenten moet ik zelfs aan de schitterende American Recordings van Johnny Cash denken, nogal een compliment. Dit Once I Was An Eagle is vaak een betoverend mooie plaat.