Fleetwood Mac - Rumours (1977)

Label: Warner Bros.

1. Second Hand News (2:43)
  2. Dreams (4:14)
  3. Never Going Back Again (2:02)
  4. Don't Stop (3:11)
  5. Go Your Own Way (3:38)
  6. Songbird (3:20)
  7. Silver Springs * (4:48)
  8. The Chain (4:28)
  9. You Make Loving Fun (3:31)
  10. I Don't Want to Know (3:11)
  11. Oh Daddy (3:54)
  12. Gold Dust Woman (4:51)
  13. Second Hand News * (2:48)
  14. Dreams * (4:22)
  15. Brushes (Never Going Back Again) * (2:51)
  16. Don't Stop * (3:33)
  17. Go Your Own Way * (3:06)
  18. Songbird * (3:12)
  19. Silver Springs * (6:08)
  20. You Make Loving Fun * (4:57)
  21. Gold Dust Woman # 1 * (5:03)
  22. Oh Daddy * (3:59)
  23. Think About It * (2:56)
  24. Never Going Back Again [Demo Version] * (1:57)
  25. Planets of the Universe [Demo Version] * (3:18)
  26. Butter Cookie [Keep Me There) (Demo Version] * (2:12)
  27. Gold Dust Woman [Demo Version] * (5:01)
  28. Doesn't Anything Last [Demo Version] * (1:11)
  29. Mic the Screecher [Jam Session] * (1:00)
  30. For Duster [Jam Session] * (4:27)
Ed
dit is toch wel een juweeltje!!
geen een slecht nummer op de lp.
draai hem nog regelmatig.
gisteren de vh1 special gezien over rumours.
en de relaties binnen de groep waren niet echt goed.
nicks en buckingham van elkaar af en john en christine ook.
en mick was van zn vrouw gescheiden.
de nummers die ze hier op staan komen dus van die relaties af.
jammer voor hen maar toch goed voor ons.
en een snufje coke is ook wel goed,om goede songs te schrijven.
ze zijn er een jaar met bezig geweest.
hij krijgt van mij een 5!

avatar van T.O.
Ik vind vooral "Dreams", "The Chain" en "Gold Dust Woman" erg mooi. Daar tegenover staat dan weer het vreselijke "Don't Stop".

avatar van gemaster
Don't Stop vind ik best een aardig nummer hoor. Ik ken van dit album alleen de hits en dat is dus zo'n beetje de helft. Topper lijkt me 'Go Your Own Way'.

The Chain is inderdaad erg mooi. Gold Dust Woman ook. Stom dat ik hier nog niet op gestemd heb. Het is een erg mooie plaat, maar het is wel erg veilig allemaal. Daarom 4*.

avatar van axel33
herman schreef:

Ben het roerend eens met de genoemde nummers, maar ook 'Dreams', het ingetogen 'Songbird' en de kraker 'Go Your Own Way' mogen er méér dan zijn. Wat de CD voor mij opkrikt naar 4,5 * is de toevoeging - op de geremasterde heruitgave - van het schitterende Stevie Nicks-liedje 'Silver Springs', een nummer dat destijds was weggelaten omdat de LP anders te lang zou gaan duren (!). Je noemt daar ook het woord 'veilig' en dat ben ik wel met je eens, maar dit behoort zeker tot de beste 'veilige' popmuziek die er ooit gemaakt is.

In tegenstelling tot opvolger Tusk is hier de remastering overigens wél geslaagd, de klank heeft merkbaar aan breedte en diepte gewonnen, heeft meer 'punch' zogezegd. Alleen begrijp ik niet waarom de geluiden aan het eind van 'Gold Dust Woman' deels anders zijn dan op eerdere uitgaven, zowel LP als CD. Da's het enige wat me 'n beetje stoort.

avatar van Kos
Kos
T.O. schreef:

Wat hij zegt.

avatar van musicfriek
T.O. schreef:

Die vind ik dus helemaal niet vreselijk. Zelden zo'n mooi, vrolijk nummer gehoord. Als het allemaal even tegenzit, zet dan deze maar op, geheid dat je je weer wat beter voelt! En de tekst is gewoon erg goed.

Deze cd moet gewoon deel uitmaken van je collectie. Is klassieker !
4,5 geef ik ervoor.

avatar van lebowski
herman schreef:

Herman wat is dat toch voor woord: veilig? Ik kan het me voorstellen als je het over zouteloze albums hebt die ongegeneerd voortborduren op een succesformule, maar FM had net een enorme stijlbreuk gedaan, was van de blues naar deze muziek gestapt en komt dan met een serie prachtige liedjes waar je tranen van in je ogen krijgt. Wat is daar veilig aan?

Die overgang van blues naar mooie liedjesband was ik me niet zo bewust van, ik ken Fleetwood Mac alleen van dit album en nog een paar losse, latere nummers. Ik beoordeelde dit album op zichzelf, niet met het bluesverleden in mijn achterhoofd.

Het zijn wel emotionele liedjes en in die zin is het ook geen veilig album, maar ik vind de muziekstijl weinig gewaagd. Misschien komt het wel omdat dit album het goed deed bij de TROS-radio (daar ken ik het ook van in eerste instantie).

avatar van sq
sq
Ik heb dit altijd als een bijzondere plaat beschouwd, en destijds was het in mijn ogen helemaal niet zo mainstream als dat het tegenwoordig wel beschouwd wordt. Wat mij nog wel voor de geest staat is hoe vaak Bill Clinton vaak op bijeenkomsten ontvangen werd met de muziek van deze LP omdat hij ooit gezegd schijnt te hebben dat "Don't stop" een van zijn favoriete nummers was.

Een 5 geef je alleen aan toppers, heel uitzonderlijk dus. Meer moet dat niet zijn. Daarom dus hier de maximumscore.

avatar van starbright boy
sq schreef:

Dat is niet helemaal waar. Don't Stop was gewoon het campagnelied van Clinton in 1992. Die verkiezingen won hij uiteraard en het lied bleef met hem geassocieerd worden.

avatar van sq
sq
Ach kijk zo leer je nog eens wat. Ik dacht destijds echt van: Kom eens met iets anders!

avatar van sherpa
Gewoon een topper. Stak toen-ie uitkwam al met kop en schouders boven de mainstream uit.
En gek genoeg klinkt-ie niet eens zo gedateerd als bv
tango in the night.

avatar van vogelaar
Bijna het meest verkochte album album ooit , ik dacht dat wako jako hen voor gaat

er gaan er wel een paar meer voor, maar hij verkocht ongelooflijk
en terecht, is gewoon een pareltje, zonder een zwak nummer

vandaag mijn top 10 nog aangepast, maar deze blijft onaangetast

avatar van Poeha
In mijn top 10 gaat dit album een paar plaatsen stijgen, nadat ik het weer eens heb beluisterd, na al deze (zeer) positieve berichten van jullie. 5*

Roy
Ik ben aan dit album verslingerd geraakt nadat ik de briljante documentaire over de totstandkoming ervan heb gezien. Persoonlijke problemen, verslavingen, etcetera en dan elkaar zo kunnen opjutten om dit werk af te leveren. Briljant.

Wat mij met name aanspreekt is de sfeer die het album uitademt. Het geluid klinkt lekker organisch en Lindsay Buckingham vind ik een geweldig muzikant.

Grappig genoeg is de single "Don't Stop" uitgebracht op de dag dat ik geboren ben.

avatar van IMPULS
Verantwoorde muziek, dat werd de Fleetwood Mac-nieuwe stijl wel. da's meteen het enige bezwaar dat ik hieraan vind. Het is naar behoren geproduceerd en gemusiceerd. Mis wat uitspattingen, zodat je weer even rechtop gaat zitten.
Edoch een 4 is ook niet gek...

avatar van musicboy
Een tijdloos album dat steeds weer zo opwekkend is. Staat terecht hier in de top250, hoewel het daarin hoger mocht staan. Misschien geeft mijn stem een duwtje in de goede richting!

avatar van Amongvedder
Hele mooie muziek! Allemaal lekkere nrs.

Klasse plaat, die niks verliest van kracht en intensiteit.
Zeker met nummers als 'the Chain' en 'songbird', ook 'go your own way' heeft de 1000x draaien proef doorstaan als 1 van de 4 hits-singles die ervan afkwamen.
Moeilijk om een favoriet te kiezen van dit album, want alle 11 nummers zijn goed. Prachtplaat: een 5 dus!
Zo'n album draai je altijd in een keer af...

Wat staat deze schitterende plaat laag in de top 250.
Hij behoort toch zeker in de top 10 te staan.
Het zijn stuk voor stuk schitterende nummers.
Fleetwood Mac is toch wel mijn absoluut favoriete groep.

Marcel²
ReneoetNee schreef:

Het zijn stuk voor stuk schitterende nummers.

Zeker weten, dit album kan wel als klassieker worden gezien. Zelf was ik begonnen met een verzamelalbum, nu heb ik bijna al hun albums. Dit album is toch wel erg sterk. Zoals boven mij is geschreven, alle tracks zijn schitterend.

avatar van Hans Brouwer
Fleetwood Mac heeft vele mooie albums gemaakt. Rumours is toch wel hun fraaiste. Wat Hotel California is voor The Eagles, wat Deep Purple in Rock is voor Deep Purple, wat Led Zeppelin IV is voor Led Zeppelin, wat Close to the Edge is voor Yes, wat Moontan is voor de Earring, wat Ultra is voor Depeche Mode, wat Tubular Bells is voor Mike Oldfield........... en zo kan ik nog uren doorgaan , ja dat is Rumours voor Fleetwood Mac, hun onbetwiste meesterwerk!

Met een hartelijke groet

avatar van Poeha
Hans Brouwer schreef:

wat Ultra is voor Depeche Mode, ........... en zo kan ik nog uren doorgaan , ja dat is Rumours voor Fleetwood Mac, hun onbetwiste meesterwerk!

Met een hartelijke groet

Ik kan je heel goed volgen, maar hierin sla je toch een "flater".
Dat moet toch absoluut "101" zijn, in mijn ogen!
Blijft uiteraard een verschil in smaak.

DutchViking
Een nummer als Don't Stop kan ik niet meer aanhoren en heeft me nooit echt aangesproken. Voor de rest vind ik dit een prachtplaat, met alleen maar topnummers. Vooral de songs die (in NL) geen hit opleverden - The Chain, Songbird, Second Hand News en met name Never Going Back Again - vind ik ijzersterk en daarnaast natuurlijk een tijdloos nummer als Go Your Own Way, een der meest briljante popsongs die ik ken.

Met afstand Fleetwood Mac's beste studio-album, hoewel over albums als Tango of the Night, The Mirage, Behind the Mask en hun meest recente plaat Say You Will ook weinig slechts te zeggen valt. Ik ben dus meer een liefhebber van Fleetwood Mac II, maar kan de nummers uit hun bluesperiode ook zeker waarderen. Prima band, ik kijk nu al uit naar hun volgende album

never going back again = maaaaaaagistraal nummer

Jaja , dit is gewoon een klassieker !
''Dreams'' en ''The Chain'' . Echt heel goed!
Eigenlijk vind ikelk nummer goed en Stevie Nicks heeft een hele apparte stem.
Welverdiende 5*