Tyler, the Creator - Wolf (2013)

Label: Odd Future

7. Slater (3:53)

met Frank Ocean

8. 48 (4:07)
  9. Colossus (3:33)
  10. PartyIsntOver / Campfire / Bimmer (7:19)

met Laetitia Sadier en Frank Ocean

met Casey Veggies en Mike G

14. Rusty (5:11)

met Domo Genesis en Earl Sweatshirt

15. Trashwang (4:42)

met Na’kel, Jasper Dolphin, Lucas, L-Boy, Taco Bennett, Left Brain en Lee Spielman

16. Treehome95 (3:01)

met Coco O. en Erykah Badu

17. Tamale (2:46)
  18. Lone (3:56)
avatar van Bedorvenkebab
Refrein van Bimmer Trackje hoor.

avatar van Holla
Vind PartyIsn'tOver ook erg vet, Campfire weer iets minder dan terwijl Bimmer hard is

avatar van Delars
Groeiertje hoor

Klopt, de vocalen van PartyIsntOver zijn heel erg vet. Een soort van dubbele stem bij sommige stukjes, lastig uit te leggen, maar klinkt inderdaad heel goed. Ondertussen zijn bij mij Answer, 48, Cowboy en Rusty favorieten. Answer door de inhoud in combinatie met een voor Tyler's doen briljante hook, 48 om de wederom perfecte hook, Cowboy om de instrumentals en Rusty om de keiharde verses van iedereen die erop meerapt.

Stickman10
Op een een of andere manier vind ik dit soort rap qua hoe het klinkt erg fijn in het gehoor liggen.
Maar wat mij altijd weer ergert in rap muziek is dat ik de teksten vaak erg vrouw en homo onvriendelijk zijn enz... en dat fucking dit en fucking dat daar heb ik nooit iets van begrepen in de teksten,.als de teksten in de rapmuziek minder grof waren geweest had ik rap een aardig genre gevonden,ik zie er de stoerheid niet van in.
Eminem vind ik ook erg goed als ik de scheld woorden er in mijn hoofd uit blieb.

avatar van Holla

Maar on topic: Answer is nu mijn favoriet, wat een geweldig nummer is dat zeg... Erg emotioneel enzo. Tyler leverde nooit een heel project af wat zo fijn klonk als deze. Er zijn wel een aantal nummers die ik niet kan waarderen, zoals Trashwang. Dit nummer is een parodie op de traprappers van tegenwoordig en wil juist erg fout klinken, maar het ligt voor mij gewoon niet lekker in het gehoor.

Ik neig erg naar een 4.5 maar tegelijk vraag ik me soms af of dit niet vanwege de parels op het album alleen is.

[quote]Holla schreef:
Hmm ik zie scheldwoorden als emotionele uitingen, de een scheldt wat om zijn onzekerheid weer te geven, de ander omdat hij gewoon enorm woest is.(quote)

Naar mijn idee heb je gedeelte gelijk,maar je kan ook grof zijn zonder te schelden en racistische teksten te schrijven zoals bitches,faggets,motherfucker,enz...allemaal niet nodig naar mijn idee,maarja iedereen z'n smaak natuurlijk.

Laatst hoorde ik in de supermarkt een jongetje een raptekst rappen met behoorlijk creepy teksten,ik schatte hem ongeveer 8 jaar oud...kwalijk dus!!!!!!

avatar van Weirdo Wizzy
Ik kan me erwel redelijk in vinden. Hoewel ik best van rapmuziek houd vind ikzelf ook dat er genoeg rappers wat te makkelijk naar scheld- en vloekwoorden grijpen. Maar stickman10, er is nog genoeg kwalitatieve, minder grofgebekte hiphop

Wat deze artiest betreft. Veelbesproken en dat collectief waar hij in zit wekte ook wel mijn interesse. Wat nummers van geluisterd en wat clipjes van op youtube gezien. Het komt mij over als een grote gimmick eigenlijk. Het wil in mijn ogen wel heel graag de stoere, rebelse, vloekende en tierende jongen uithangen. Die clips vind ik ook allemaal maar een beetje een infantiele bedoening. En ergens merk ik ook wel weer dat we hier niet met een domme knaap te maken hebben . Muzikaal houdt het ook niet over.

Toch teleurstellend als iets nieuws goed gewaardeerd wordt maar totaal je ding niet is.

Vind ik ook zeker kwalijk @ Stickman10

Een jongen van 8 heeft sowieso geen idee wat hij allemaal zegt. Je hebt er inderdaad een hoop slechte tussen zitten ook, maar niet allemaal gelukkig.

avatar van kobe bryant fan
@Stickman 10: Porbeer eens: Atmosphere, CYNE, CunninLynguists, ... zijn niet zo grofgebekt en hebben juist opvallend sterke teksten. Vooral Atmosphere & CunninLynguists dan.
Bij die is het een aanrader om er de teksten bij te nemen.

Wat zeurt iedereen toch over Trashwang... harde track! Met een hele zware knipoog naar Turnt Up Niggaz van Flocka

avatar van tsjong
Het is wel leuk om Tyler te horen zeiken, maar het duurt allemaal wel erg lang. Terwijl er duidelijk een aantal nummers zijn die niet gemist zouden worden.

kobe bryant fan schreef:
Bij die is het een aanrader om er de teksten bij te nemen.

Ga het zeker luisteren!!!!!
Thanxxx!!!!

avatar van thgryda
Holla schreef:
Vind ik ook zeker kwalijk @ Stickman10

Achja, het is maar wat je kwalijk noemt, meisjes van 8 die barby girl meezingen met teksten erin als you can brush my hair, undress me everywhere...

avatar van Silky & Smooth
Er was laatst op Twitter een interessante discussie over dit onderwerp tussen o.a. Talib Kwali en Lupe Fiasco.

Persoonlijk vind ik dat het een lastig punt is. Als ik in een nostalgische bui liedjes die ik vroeger leuk vond luister, kom ik er ook achter dat er pittige teksten in staan. Die zong ik vroeger vrolijk mee, zonder door te hebben wat het inhield. Ik denk dat de omgeving van deze kinderen in de gaten moet houden wanneer kinderen beginnen te beseffen wat ze nou eigenlijk zeggen. Dan kun je er maatregelen tegen nemen. Je kunt een kind niet straffen voor iets waar hij nog geen idee van heeft en je kunt een artiest (meestal) niet kwalijk nemen dat de kinderen hun muziek meezingen of -rappen.

avatar van Holla
Ja inderdaad, ik denk dat het sowieso verkeerd zou zijn om muziek te gaan censureren of iets in die richting. Het is voorlopig gewoon wat het is, en ik vind het eigenlijk niet zo verkeerd. Kinderen genieten ook van de muziek, ondanks dat ze geen flauw idee hebben wat er nou eigenlijk gezegd wordt. Niks mis mee verder.

Had de discussie ook al gezien laatst inderdaad.

Overigens heb ik nummers als Awkward, Slater en 48 nu ook vrij hoog staan. Het groeit echt!

avatar van tim-r(-_-)
Ook op dit album bewijst Tyler dat hij een meer dan degelijke rapper is, maar dat hij me moeilijk een uur kan behagen. Daarom dat ik ook de Odd Future mixtapes meer kan appreciëren; de afwisseling van mc's op die platen zorgen voor geen minuut verveling in tegenstelling tot deze plaat.

avatar van Jordyp
Twijfelde of ik dit album wel een kans moest geven, zijn vorige album vond ik namelijk vrij waardeloos. Waar op dat album nog veelal saaie beats met een vloekende Tyler stonden is dit veel meer een laid-back album geworden, met een vloekende Tyler

De stem van Tyler staat mij nog niet helemaal aan, maar dit luistert iig al stukken beter aardig weg. Wie had dat nog verwacht bij een Tyler album van 70 minuten...

avatar van Appels123
Maar eens beginnen met luisteren. Redelijk hoge verwachtingen, hoewel je bij Tyler wel kunt verwachten dat hij minimaal 1 of 2 tracks volledig verpest.

avatar van Gniuz
Ik heb deze plaat halverwege afgezet onder de woorden "wat een kutplaat!". Deze is niet aan mij besteed.

avatar van Holla
De live uitvoering van Rusty is best grappig haha. Vooral hoe Tyler en Earl dat dansje doen terwijl Domo rapt xD

avatar van Appels123
Tyler Gregory Okonma, beter bekend als Tyler the Creator, heeft eindelijk zijn lang verwachte album Wolf gereleaset. Na zijn twee schokkende eerste albums ( Goblin en Bastard ), waarin hij veel rapt over verkrachting en moord, lijkt de rapper nu volwassen te zijn geworden.

Ook ik keek erg naar dit album uit. Tyler is zeker niet de beste rapper. Hij is ook niet de beste rapper in zijn eigen rapcollectief. Maar Tyler straalt een zeker charisma uit. Waar betere rappers als Hodgy en Domo relatief onbekend zijn, is Tyler een soort cultheld.

Het album begint direct goed met het nummer Jamba. Het eerste wat mij opviel, is dat Tyler zijn rapstijl ietwat veranderd heeft. Ja, hij rapt nog steeds over macabere zaken, maar hij is niet meer de rapper die zijn luisteraar slechts wil shockeren. Jamba bevat een van de beste verses van het hele album door Hodgy Beats.

Daarna begint het niveau wat te dalen. Cowboy begint met een duistere beat, maar de piano in het refrein maakt het veel luchtiger dan eerdere werken zoals Radical. Waar Cowboy nog van een zeer redelijk niveau is, vind ik Awkward en Domo23 toch nummers die geschrapt hadden kunnen worden. Net op het moment dat ik aan het niveau van Wolf begon te twijfelen, kwam daar het nummer Answer. Op dit nummer laat Tyler zien gegroeid te zijn. Hij rapt luchtig over hoe zijn vader hem en zijn moeder heeft verlaten.

Het nummer daarna ( Slater ) is weer zo'n nummer die zeker het niveau van het album niet verbetert. 48 daarentegen is weer een uitstekend nummer. Zeker niet een nummer die ik van Tyler had verwacht, maar wel een nummer waar Tyler's flow uitstekend tot zijn recht komt. Het nummer daarna, Colossus, is weer zo'n nummer wat niet zo lekker uit de verf komt. Wolf is 71 minuten lang, maar het wordt wel een erg lange zit met miskleunen zoals Colossus en Slater.

Een erg wisselvallig album, dacht ik. Ik verwachte nog 1 of 2 erg sterke tracks en 3/4 mindere, maar ik werd positief verrast. PartyIsntOver/Campfire/Bimmer is een driedelig nummer. Het eerste gedeelte bestaat uit een klein refreintje. Het tweede gedeelte ( Bonfire ) zorgt voor kippenvel. De magische stem van Laetitia Sadier en het kinderkoortje maakt dit nummer op een bepaalde manier erg grimmig en toch indrukwekkend. Het derde gedeelte ( Bimmer ) bevat een van de hardste en geniaalste beats op het hele album. Frank Ocean laat weer eens horen waarom hij die Grammy verdiende en Tyler zorgt voor een van zijn beste verses. Het enige probleem met deze track is dat er geen enkele connectie is tussen de gedeeltes. IFHY laat me dit kleine probleempje direct vergeten. Wat vraag je nog meer van een track? Het heeft alles: een harde bas, een orgel sample, Pharrell...

Pigs is de track die het dichtst bij Tyler's oude stijl komt. Moord e.d. komen weer aan bod, maar toch op een minder shockerende manier dan op oude nummers. Tyler laat op dit nummer horen dat hij tekstueel erg sterk is, maar zijn flow speelt hem vaak parten. Een nummer om snel te vergeten is Parking Lot. Het nummer is niet slecht, maar het zit verpakt tussen twee erg sterke nummers. Vooral track nummer 14, Rusty, is waar ik op gehoopt had. Domo Genesis laat zien dat hij een van de beste rappers van OFWGKTA is en Earl Sweatshirt op een track kan nooit kwaad. Toch zijn het niet de gastrappers die dit nummer zo goed maken. Tyler's sterkste verse van het hele album staat op Rusty. Als het niveau van het hele album zo hoog was, dan was dit een album van het niveau Nas.

Helaas blijft het bij pieken zoals Rusty die dit album goed maken. Het volgende nummer Trashwang, is weliswaar een parodie op slechte rapnummers van tegenwoordig, maar het past totaal niet op dit album. Maar dan...

Halleluja! Een nummer wat niemand van Tyler had verwacht: Treehome95. Een jazznummer, met de vocals van Coco O en de legendarische Erykah Badu. Tyler is figurant op zijn eigen album. Een nummer dat me weet te pakken zonder echte reden.

De laatste twee tracks zijn ook van een hoog niveau, maar dan op een heel andere manier. Tamale is een energiek nummer. De combinatie trompetten, bas en Tallulah Willis zal het vast erg goed doen bij liveoptredens. Een nummer waarbij je bijna niet stil kan blijven zitten. De afsluiter van het album, Lone, is een nummer waar Tyler zijn emotionele kant weer laat zien. Tyler's flow past niet bij het nummer, en toch is het misschien wel het sterkste nummer van het album. Een hele andere kant dan we van Tyler gewend zijn.

Tyler laat op dit album zien dat hij ouder is geworden. Wijzer misschien. Minder teksten over moord, verkrachting enz., meer nummers over zijn emoties. Er staan veel sterke nummers op Wolf, maar het album is erg wisselvallig. Hoge pieken ( Rusty, Lone ) maar ook diepe dalen ( Colossus, Slater ). 18 nummers op een album is gewoon te veel. Had Tyler die nummers geschrapt, dan was dit een fenomenaal 3de album geweest. Nu laat dit album me toch zitten met een dubbel gevoel.

4/5

avatar van Raconteur
ik snap niet waarom iedereen het hier over een kutplaat heeft: goede lyrics, goede beats, een minder agressieve Tyler en veel humor en ironie. Tyler is tezamen met Kendrick Lamar toch wel de hoop voor mainstream hip-hop.

ahja

GOLF WANG

avatar van Snoeperd
Vind deze plaat ook erg fijn klinken. Heb steeds flarden van de plaat geluisterd. Wat me opvalt zijn de toch wel erg lekkere beats en Tyler die weer met mooie teksten strooit. Veel evenwichtiger en beter geproduceerd dan zijn debuut. Al ontbreekt hier wel een Yonkers. Maar ik maal daar niet om als we in plaats daarvan een knaller van een plaat voorgeschoteld krijgen.

avatar van Flipm0de
Fantastisch album.

Rusty, Jamba, Answer, Awkward, IFHY, Lone, 48, Pigs

Golf Wang.

avatar van 'State Of Mind'
Waar ik op Bastard en Goblin per album echt maar 2 a 3 tracks dope vond, vind ik hier toch zeker 15 tracks dope. De sound is erg consistent, en dan heb ik het met name over de beats. Voorheen vond ik de producties maar een irritant zooitje ongeregeld, hier zijn ze lekker smooth en toch hard! Mooi samenhangend geheel:

3.5

avatar van Flipm0de
Halfje omhoog. Dit album is de shit.

avatar van Demon.
Fantastische cover, echt geniaal.

Mainstream rapper die niet de hele tijd over pillen rapt Toen eminem het deed was het leuk maar vind heel die molly hype maar saai worden.

avatar van hond racisme
ELdonkey schreef:

Jja eminem kon mooi over drugs rappen maar de rest niet gelukki g dat Tyler er is hé