Deutsch Amerikanische Freundschaft - Gold und Liebe (1981)

West-Duitsland
Electronic
Label: Virgin

1. Liebe Auf den Ersten Blick (3:57)
  2. El Que (3:33)
  3. Sex Unter Wasser (3:04)
  4. Was Ziehst du an Heute Nacht (3:46)
  5. Goldenes Spielzeug (3:57)
  6. Ich Will (3:19)
  7. Muskel (3:23)
  8. Absolute Körperkontrolle (3:12)
  9. Verschwende Deine Jugend (3:48)
  10. Greif nach den Sternen (3:39)
avatar van frolunda
De muziek van D.A.F. was destijds (rond 1982) ,mede door het gebruik van de vele elektronika en de aparte zang behoorlijk vernieuwend maar klinkt tegenwoordig voornamelijk simplistisch.Alleen het nummer Der Mussolini (niet op dit album) heeft nog steeds een cultstatus.Gold und liebe vind ik maar een middelmatig album,de sound is best OK maar het ontbreekt de band eenvoudigweg aan goede nummers.Sex unter wasser is nog de meest opvallende en ter gelijkertijd,samen met het opzwepende Verschwende Deine Jugend beste track.Denk overigens wel dat Rammstein hier ook veel naar geluisterd heeft.

Raar maar 1 bericht.
Deze plaat vind ik beter dan Alles is gut.
Synth meets new wave, zit ook wat Kraut in, niet zo toegankelijk als menigeen dacht/denkt.
Verschwende deine Jugend, wat een nummer

avatar van Faalhaas
frolunda schreef:
Denk overigens wel dat Rammstein hier ook veel naar geluisterd heeft.

Dat denk ik ook. Ze hebben zelfs een nummer dat Ich Will heet.

avatar van RonaldjK
geplaatst:
Gold und Liebe leunt zwaar de op sequencers en diepe stem. De eerste van Robert Görl, de vocalen van Gabi Delgado-López.

Alweer het vierde album van de groep, hoor je hier inderdaad een soort blauwdruk voor hetgeen Rammstein later zou doen. Maar ook het Belgische Vive la Fête heeft hier mogelijk geleend. De combinatie van synths en stem wordt regelmatig versterkt door de percussie van Görl, wat groove dieper en steviger maakt.

Met opener Liebe auf den ersten Blick wordt meteen de toon gezet, zij het nog wat kalm met spreekzang, dankzij El Que gaat het tempo omhoog en klinkt voor het eerst rollende percussie. Sex unter Wasser is me te plat en monotoon, dan liever het snelle Was Ziehst du an Heute Nacht.
Met de synths van Goldenes Spielzeug moet ik zowaar aan Japan denken, maar spoedig krijgt het een typisch Duitse aanpak, inclusief spreekzang.

Kant 2 blijft net als het begin van de plaat lange tijd instrumentaal, pas op het einde van Ich Will horen we Delgado-López. Snel marcherende drums rammen monotoon in het aangename Muskel. Aan de armen van Görl te zien, zat hij inderdaad regelmatig in de sportschool.
Iets soortgelijks suggereert het instrumentale sequencergeluid van Absolute Körperkontrolle, waarna het dankzij Verschwende Deine Jugend luid lósgaat. Het is veelzeggend dat het nummer als inspiratie diende voor boek, film en compilatiebox Verschwende Deine Jugend.
Kalmer en enigszins herinnerend aan Depeche Mode, sluit Gold und Liebe af met Greif nach den Sternen. De percussie legt er aangename accenten. In Duitsland kwam de elpee tot een bescheiden #35, zij het met een respectabele 21 weken lange notering. In Oostenrijk werd hij in februari 1982 #10.

MIjn reis door new wave vervolgt. Afkomstig van de tweede van Tenpole Tudor keer ik anders dan gepland tóch terug bij New Order. Dit om twee non-albumsingles uit 1981 te bespreken, te vinden op een uitgebreide versie van hun Movement.