The Allman Brothers Band - The Allman Brothers Band (1969)

Blues / Rock
Label: ATCO

1. Don't Want You No More (2:29)
  2. It's Not My Cross to Bear (4:48)
  3. Black Hearted Woman (5:20)
  4. Trouble No More (3:47)
  5. Every Hungry Woman (4:16)
  6. Dreams (7:19)
  7. Whipping Post (5:19)
Ze worden omschreven al Southeren rockers,net als Lynyrd Skynyrd, maar zo worden ze zelf liever niet genoemd.
Liever blues-rockers. Reden? De buurt waaruit ze komen is ook de buurt waar de blues is ontstaan.

Whipping post behoort tot "The Rock and Roll Hall of Fame's 500 Songs that Shaped Rock and Roll".

Coole stem, zalige solo's,... Nog geen andere muziek hiervan gehoord, maar dat gaat niet lang meer duren...

Joy
kende whippin' post van zappa, daarna allman brothers band

vind de zappa versie beter

maar die 20 minuten die allman brothers band speelt, kan met hier en daar ff een inzakker toch aardig boeien

voor de rest ken ik niks van deze band

avatar van Hans Brouwer
Joy schreef:
....voor de rest ken ik niks van deze band
"Brothers & Sisters" is een heel prettige cd. Verder is "Chronicles, 3 classic albums" een aanrader. Echt heel goede muziek.

avatar van Paalhaas
De Allman brothers band is echt een band die live het beste tot zijn recht kwam. Ze waren dan ook zowat de enige die de bezoekersaantallen van de Grateful dead benaderden bij hun concerten. Ook op CD kun je dus het beste een live album nemen voor een goede indruk van de band. Hun 2 klassieke albums "At Fillmore East" en "Eat a peach" zijn wat mij betreft verplichte kost!

Joy schreef:
kende whippin' post van zappa, daarna allman brothers band

vind de zappa versie beter

voor de rest ken ik niks van deze band

Bumpety-bump .........

Jij hebt het over de Allman's live versie van de Fillmore CD(s) ......... Dit is de studio uitvoering van 5 minuut plus en daar kan vriend Francis een puntje aan zuigen IMO.......

Geweldige plaat, zo te horen live opgenomen in de studio. Altijd één van de kandidaten voor mij bij de "beste debut album" verkiezingen ! Klassieker !

Pieter Paal
Goed album dat begint met een prachtige cover van 'Don't want you no more' het b-kantje van The Spencer Davis Group's single 'Time seller'. Andere uitschieters zijn 'It's not my cross to bear' en het even zo goede 'Whipping post'.

avatar van sq
sq
Vandaag pas voor het eerst helemaal gehoord. Deze is heel anders dan de latere, met dat karakteristieke gitaargeluid. Dit is veel meer bluesy. ´Whipping Post´ schijnt dus een ´classic´ te zijn, nou dat verbaast me niets.

avatar van aerogp1
Heerlijke muziek, hier kwam ik eigenlijk via CCR een beetje terecht.
Persoonlijk vind ik dat er wel paralellen te trekken zijn, al is dat misschien vooral de zang?

4* van mij

avatar van dj maus
Geweldig debuut. Het groovet als een bezetene en een bijzonder vette sound, met twee drummers.

Tussen de compromisloze instrumentale opener 'Don't want you no more' en de wervelende afsluiter 'Whipping Post' (een nummer dat Zappa inderdaad op het lijf geschreven was, maar dan had ie het wel al in 1972 op moeten nemen), zit geen enkel zwak moment.

avatar van aerogp1
'Tiiieeeeed to the whippin' post'
'Good Lord I feel like I'm dy-in'

Mogelijk is dit het beste debuut ooit

Ik heb hun 'At Fillmore East' CD besteld, zonder dat ik ooit een noot muziek van deze band heb gehoord. Ik heb daarom deze net beluisterd, en deze vind ik redelijk fantastisch.

Zeer pakkend gitaarwerk dat met al net zo pakkende baslijnen ondersteund wordt. Geen topzanger, maar z'n stem past goed bij de muziek en stoort niet.

Geen enkel minder nummer. Don't Want You No More en Whipping Post zijn de uitblinkers. Whipping Post herkende ik trouwens meteen al, misschien dat ik hem van Zappa al eens gehoord heb.

Ik kan me vergissen, maar dit is toch die band met de 'pioniers van de dual lead gitaristen'?

Als ik zie dat 'At Fillmore East' een nog hogere score krijgt zal dat in ieder geval vast geen miskoop worden.

Stijn_Slayer schreef:

Absoluut!! Daarna schaamteloos gekopieerd door Lynyrd Skynyrd, met verschillende mega-hits en prima albums als gevolg. Twee prachtige bands, met een southernstyle die me helemaal ligt!

Kingsnake
Dit is het dan.
De ultieme blues en southern rock plaat.

slepend, up-tempo, gritty, rauw, melodieus, groovy, stoney, jazzy, funky, noem-maar-op

Zonder deze plaat zag de hedendaagse muziek er maar saai uit, me dunkt.
Elke stoner zou deze plaat verplicht moeten hebben.

Erg laag cijfer voor zo'n landmark in de muziek.

Deze is trouwens nog met god Duane op lead en slide.

avatar van aerogp1
Jammer dat de Allman Brothers hun sound na dit album drastisch wijzigden. Dit zware bluesrock geluid staat ze goed .

avatar van Droombolus
Helemaal mee eens. Het was behoorlijk slikken toen ik Revival als voorloper van Idle Wild South voor het eerst op de radio hoorde .......

Droombolus schreef:

Aan je leeftijd te zien, was jij daar inderdaad bij! Viel het Idle Wild South album je uiteindelijk mee?

avatar van Droombolus
De mastering van het vinyltje was heel slecht, ik ben 'm eigenlijk pas echt gaan waarderen nadat ik de Capricorn remaster gescoord had .........

avatar van aerogp1
Veel cd s koop ik niet, maar deze heb ik dan toch aangeschaft. Deze plaat mag best wat meer aandacht krijgen hier . Iedereen die van CCR en Lynyrd Skynyrd houdt, kan ik dit aanraden.

avatar van harm1985
Ik heb van ABB alleen maar At Fillmore East en Eat a Peach, maar deze plaat ligt ook meteen lekker in het gehoor!

harm1985 schreef:

Juist ja, deze steekt met kop en schouders boven de albums uit die jij noemt. At Fillmore East vind ik net wat de lang duren, de solo's zijn wel érg lang uitgesponnen.

avatar van chevy93
Fillmore East is de ultieme blues/rock-plaat.

harm1985 schreef:
Vergeet Brothers and Sisters niet. Prima plaat.

Zelf moet ik deze eens op gaan zoeken. Gezien mijn liefde voor bovengenoemde twee albums, moet dit mij zeker liggen!

avatar van Droombolus
Vooral niet de oude Polydor release kopen als je die soms goedkoop tegen mocht komen. Die zuigt grote tijd !

Droombolus schreef:

Live at Fillmore East is uitgebracht in een geweldige 5.1 mix, die kan ik je aanraden!

avatar van ricardo
Deze plaat heb ik nu ook beluisterd, maar het klinkt een stuk tammer en matter dan het live album Fillmore East. Neemt niet weg dat ik het prachtige muziek vind. Heb Brothers And Sisters ook besteld. Als je Fillmore East in huis hebt moet je eigenlijk ook minimaal een studio album van deze band in huis hebben vind ik.

avatar van Ronald5150
Uitstekend debuut van deze legendarische band. Een meeslepende mengeling van blues, rock, en southern rock (of hoe je het ook wilt noemen). De plaat opent met een mooie instrumental om dan mooi over te lopen in het prachtige (en persoonlijk hoogtepunt) "It's not my Cross to Bear". De muziek is doorspekt met de intense slide gitaar van Duane Allman en hij laat horen dat hij (ondanks zijn veel te vroege dood) een bijna onovertroffen slidegitarist zal worden. Andere hoogtepunten zijn "Trouble No More", "Dreams" en "Whipping Post".

avatar van ricardo
Steeds meer en meer word dit mijn genre.

Vind het heerlijk wegluisteren met steeds maar die terugkerende snauwende gitaar erin.

Pracht van een debuut album, en wat mij betreft 1 van de beste debuut albums van wat voor band ook.

Aanrader is ook het debuut van Lynyrd Skynyrd en ZZ Top, zelfde doelgroep en ook debuutalbums van dezelfde klasse als deze.

Eigenlijk zijn dat 3 albums die onmisbaar zijn voor iedereen die van een beetje goede bluesrock houd.

avatar van BoyOnHeavenHill
Inmiddels al vele malen gehoord, maar van dat "Yeah, yeah, yeah" aan het begin van It's not my cross to bear krijg ik nog altijd kippevel. (Als je het niet kent denk je: "Kippevel van een Yeah yeah yeah?" Maar in dat geval is het ook onmogelijk om je voor te stellen hoe intens emotioneel die "Yeah"s klinken op die schurende muziek eronder.)

avatar van Metalhead99
Deze groep word vaak onder de Southern Rock geplaatst, maar dit eerste album schurkt meer tegen de Blues Rock aan als je het mij vraagt.
Een klassieker zou je deze wel mogen noemen. Nummers als "It's Not My Cross to Bear" of "Whipping Post" klinken gewoon geweldig. Die Yeah Yeah Yeah aan het begin van dat eerstgenoemde nummers is trouwens enorm effectief. Op de een of andere manier zorgt het ervoor dat de aandacht er gelijk helemaal bij is, net alsof ze je eerst even om aandacht vragen voordat ze echt losbarsten.
Gewoon weer een erg fijn album.

Metalhead99 schreef:

Vandaar waarschijnlijk dat ik dit hun beste studio plaat vind ..........

Bij het aangeven van mijn 2 faves ( een bijna onmogelijke opgaaf ) schoot mij ook nog door het hoofd dat Trouble No More, voor mij het minste nummer van deze plaat, op menig ander album het beste nummer zou zijn..... een vrij nutteloze gedachte maar ik was nou eenmaal toch aan het typelen .......

avatar van Poepie34
Al sinds jaren een van de mooiste albums allertijden!