The Allman Brothers Band - Wipe the Windows, Check the Oil, Dollar Gas (1976)

Blues / Rock
Label: Capricorn

1. Introduction by Bill Graham (1:08)
  2. Wasted Words (4:23)
  3. Southbound (5:12)
  4. Ramblin' Man (7:11)
  5. In Memory of Elizabeth Reed (17:25)
  6. Ain't Wastin' Time No More (5:46)
  7. Come and Go Blues (4:58)
  8. Can't Lose What You Never Had (6:48)
  9. Don't Want You No More (2:50)
  10. It's Not My Cross to Bear (5:26)
  11. Jessica (9:12)
avatar van BoyOnHeavenHill
Uitstekende verzameling van live-opnames die weliswaar een periode van bijna drie jaar bestrijken, maar die mij persoonlijk toch het gevoel geven bij één compleet concert aanwezig te zijn. Omdat het allemaal zo klinkt als een klok ben ik bijna geneigd te zeggen dat dit een soort Greatest hits live is, maar dat klopt natuurlijk niet omdat er behalve Elizabeth Reed geen dubbeltellingen met Fillmore East op staan; dat er desondanks geen zwakke broeders tussen het materiaal te vinden zijn geeft al aan dat hier uit een kwalitatief hoogwaardig oeuvre kon worden geput. De helft komt van Brothers and sisters, de keuze van de andere helft wordt keurig verdeeld over de overige studioplaten, en hoewel ze sommige van deze nummers tientallen of misschien zelfs wel honderden malen moeten hebben gespeeld hoor ik geen spoor van plichtmatigheid. Hoogstens klinkt Allmans zang op de eerste helft van Come and go blues wat vermoeid, maar dat zal eerder aan de mix liggen, want op het einde komt zijn stem weer wèl heel goed door.
        Gekocht op een CD met op de rug de logo’s van zowel Music On CD als Universal als Capricorn, copyright 2022, “Made in the Netherlands”, “mastered by Suha Gur” (wiens naam ik ook zie staan op de CD’s die ik van de eerdere ABB-platen heb, met uitzondering van Brothers and sisters), en met aangenaam (en ruisloos) maar niet uit de speakers knallend geluid. Dat laatste kan dan weer aanleiding geven tot de hier al genoemde misvatting dat deze plaat vuur en energie mist, terwijl er eerder sprake is van een andere groepsbezetting die meer richting een warm en jazzy bandgeluid gaat. Voor die explosiviteit hebben we dan de Fillmore-concerten, en Wipe the windows, check the oil, dollar gas is perfect voor wie moeite heeft met die extreem lange gitaarjams, zoals ik. Bijzonder hoge draaibaarheidsfactor ook, dus hier past maar één score.