Iommi - Fused (2005)

Label: Sanctuary

1. Dopamine (4:11)
  2. Wasted Again (3:57)
  3. Saviour of the Real (4:09)
  4. Resolution Song (4:57)
  5. Grace (5:15)
  6. Deep Inside a Shell (3:44)
  7. What You're Living For (4:39)
  8. Face Your Fear (4:46)
  9. The Spell (4:59)
  10. I Go Insane (9:13)
  11. Let It Down Easy * (4:29)
  12. The Innocence * (4:40)
  13. Slip Away * (5:23)
avatar van Ronald5150
Op "Fused" laat Tommi Iommi horen waarom hij de meester is van de hardrock riff. Zijn riffs klinken, net als bij Black Sabbath, zwaar, log, maar tegelijk erg ritmisch en aanstekelijk. Maar op de een of andere manier klinkt zijn gitaar stukken beter met een echt goede zanger aan boord. Op "Fused" neemt Glenn Hughes de vocalen voor zijn rekening en dat klinkt toch echt een stuk beter dan Ozzy Osbourne. Iommi's spel komt nog beter tot zijn recht. Onder die zware logge riffs zit toch ook behoorlijk wat melodieus gitaarspel verborgen. Iommi laat een mooie gelaagdheid aan gitaarspel horen. Hoogtepunt is het afsluitende "Go Insane" dat opent met een blues intro en zich ontwikkelt tot een stevige hard rock song met stuwende riffs, mooie refreinen en een fantastische blues georiënteerde solo. "Fused" is een sterke plaat en doet me in ieder geval terugverlangen naar het debuut van Black Sabbath. En dat bedoel ik als compliment.

avatar van james_cameron
Wat minder zwaar dan Iommi's werk voor Black Sabbath, mede door de zang van Glenn Hughes, wiens stem overigens goed bij het songmateriaal past. De songs liggen prettig in het gehoor en Iommi's gitaarwerk is (natuurlijk) weer van niveau. Wel jammer dat echt sterke songs ontbreken, waardoor dit soloalbum uiteindelijk niet meer is dan best oké.