Spinvis - Dagen van Gras, Dagen van Stro (2005)

Label: Excelsior

1. Ik Wil Alleen Maar Zwemmen (4:01)
  2. Kom in de Cockpit (3:08)
  3. Aan de Oevers van de Tijd (5:19)
  4. Het Voordeel van Video (3:44)
  5. Dagen van Gras, Dagen van Stro (2:58)
  6. Op een Ochtend in het Heelal * (4:20)
  7. Flamingo (4:33)
  8. De Zevende Nacht (3:45)
  9. Lotus Europa (11:03)
  10. Bijt Mijn Tong Af (3:56)
  11. Explicateur (2:31)
  12. De Tuinen van Mexico (2:13)
avatar van joko16
heel appart, gaaf nederlands!

avatar van Nicolage Rico
Ik ben benieuwd naar dit album. Ik ga hem zeker aanschaffen. Mede doordat ik volgend jaar een concert bezoek van Spinvis.

Staat nu in de 3voor12 luisterpaal.

Ik heb hem daar ook gehoord: de verrassing is minder (net zoals bij Sigur Ros bijvoorbeeld), maar ik blijf het wel spannende muziek van eigen bodem vinden.
Het klinkt allemaal wat relaxter nu.

Misschien door de versheid van dit album: maar ik vind deze net een tikkeltje leuker/lekkerder/beter dan het debuut

Ik zit nu te luisteren. Staat weer een aantal pareltjes op!

titan (crew)
Na 1 luisterbeurt ben ik al geneigd te zeggen dat dit een stuk beter is dan de voorganger. Veel meer een coherent geheel en zonder zwakke nummers. Ik heb met open mond van verbazing en bewondering naar Lotus Europa geluisterd, wat een waanzinnig nummer (meer dan 11 minuten!) is dat.

avatar van Bart
'Aan de oevers van de tijd' en 'Lotus Europa' :love.
Inderdaad, minder spannend maar daarom niet minder mooi. Spinvis weet me opnieuw te raken met zijn album. De plaat moet ik vaker horen om parels als 'Bagagedrager', 'Smalfilm', 'Voor ik vergeet' en 'Herfst en Nieuwegein' te ontdekken.

Toine Rorije
Ik heb m eerst live gezien en daarna nog een hele tijd naar een van het internet geplukte opname van zn lotus europa-tour geluisterd dus is het effe wennen. Maar wat zeker is, is dat hij gegroeid is in het schrijven van popsongs. Zelfs zó gegroeid dat hij de grenzen van zijn eigen stem een aantal keer tegen komt.

Toine Rorije
K'heb m net geluisterd in cdkwaliteit en ik ben flink onder de induk. Ik vind hem nu al beter dan zn eerste en ik heb het gevoel dat dat alleen nog maar meer wordt. Een 4.5 met doorgroeimogelijkheden zeg maar. Ik ga denk ik maar met mn slaapzak voor de platenwinkel liggen zondagavond.

avatar van Yak
Yak
Ik vond 'm na eerste beluistering goed, maar toch wel een stapje terug ten opzichte van zijn debuutplaat. Maar met die plaat kon ik in het begin ook niet veel, dus ik ga Dagen Van Gras nog wel de nodige draaibeurten geven. Score volgt later wel.

avatar van Jasper
Spinvis heeft weer knap werk afgeleverd. Na een paar luisterbeurten zeer tevreden over. Met opnieuw melodieën om door een ringetje te halen.

Zo'n nummer als "Oevers van de Tijd", dat gaat een echte klassieker worden volgens mij, prachtig. En Lotus Europa inderdaad, zeer indrukwekkend.

Te vroeg om hem te vergelijken met z'n debuut, maar zal er kwalitatief niet ver vanaf zitten denk ik.

avatar van Goodfella
Aan de Oevers van de Tijd is inderdaad heel mooi.

Maar ik hoor toch liever samplepop als op dat selftitled debuut dan dit beduidend conventionelere werk. D'r staan hele mooie dingen op, maar het is vooral muzikaal gezien net wat te gewoontjes allemaal.

avatar van Mister Orange
Ik weet niet wat ik van Lotus Europa moet vinden tekstueel indrukwekkend, maar muzikaal niet bijster interessant en wel erg onderkoeld, zonder emotie gebracht en wel erg lang uitgesponnen.

Misschien moet ik hem nog een paar luisteren

Oevers van de tijd is inderdaad schoonheid van een nummer.

avatar van Jordy
Goodfella schreef:

Waar ik al bang voor was: dit is muziek die gemaakt lijkt te zijn met het idee "laat ik het dit keer niet zo moeilijk maken om de tracks live te doen". Maar goed, ik wacht nog een luisterbeurtje met stemmen.

Nu al te koop in de winkels!
mooie nummers.. nu een paar keer geluisterd. Nummer een "ik wil alleen maar zwemmen
" en dat is het voordeel van video tot nu toe favoriet. Verder veel donkere nummers op de cd. Lekker voor de donkere dagen. geef nu 4,5 ster. kan vijf sterren worden.
ps. mooie tekst over zwemles in lotus europa! herkenbaar

avatar van Nicolage Rico
Ik heb de cd ook vandaag gehaald. Een vriend van me werd helemaal gek van de teksten en de zure muziek.

Je moet er gewoon van houden.. Ik houd er van.

Klinkt aardig na 2 x luisteren. Ben benieuwd of dit album in de buurt gaat komen bij hun debuutalbum.

Zeker niet onaardig, maar de debuutplaat blijft beter. Net iets mooiere teksten en iets minimalistischer in muziek. Deze plaat was denk ik iets mooier geweest als het iets minder (voor mij) storende beatjes bevatte...

titan (crew)
Ik vind deze juist een stuk beter. Er staan hier geen uitschieters op als Smalfilm en Herfst en Nieuwegein, maar ook geen matige vullertjes als Handige Tante/Jongen Met Geld en Leo's Definitieve Aquarium. Daarom wint Dagen van Gras, Dagen van Stro het wat mij betreft op punten.

avatar van Goodfella
Weinig hoogtepunten, weinig dieptepunten.. inderdaad: grijzer dan het debuutalbum, en daarom net wat minder

Goodfella schreef:

Daarom constanter, en daarom net een stukje beter dan het debuut

Grijzer? Welnee..............

titan (crew)
Afgezien daarvan is de muziek van Spinvis te avontuurlijk en eigengereid om voor grijs door te gaan. Doe mij dan maar liever grijze albums dan albums die zwart-wit zijn .

praachtig, zalig mooie teksten ook!

titan schreef:

Begrijp me niet verkeerd, dit vind ik namelijk ook hoor. Gewoon een lekker 'avontuurlijk' popcd'tje idd.

titan (crew)
Ik dacht ook niet dat je dat met grijs bedoelde.

ik heb soms "spinvis buien" waarin ik wel naar dit album en andere spinvis tracks kan luisteren en het nog wel aangenaam vind ook. meestal vind ik het echter gewoon slome,energieloze muziek.
"Ik wil alleen maar zwemmen" vind ik wel leuk.

Waaw, dit is goed! Puur genot voor in de slaapkamer zou ik zeggen. En hij moet nog groeien..Van het beste wat onze noordeburen op muzikaal gebied presteren.

avatar van StuF
hmm...

hoor ik nu iets niet of anderen juist iets wat ik niet hoor?

ik hoor een uitgebluste Spinvis die met dit album wanhopig op zoek is naar orginaliteit, maar in feite probeert terug te vallen op dezelfde zogenaamde succesformule die zijn debuut furore bracht. het was misschien toch niet de formule die succes bracht, maar de overtuiging waarmee het werd toegepast.
wat het ook zij, deze tweede poging klinkt mij inspiratieloos in de oren. er mist écht iets! neem nu bijvoorbeeld de samples. de meerderheid ervan komt rechtstreeks uit fruityloops 6.0 of een ander knip en plak program, aangevuld natuurlijk met eigen opnames (dat is onderdeel van de formule) maar het gros hiervan bestaat uit gepiep en gekras. sorry, ik doe mijn best, maar vind dit echt niet mooi.
ik geef toe tekstueel geen benul te hebben waar t over gaat en zal ook zeker nog een paar keer het album draaien omdat dit mij toch wel intrigeert, maar dat zal ik dan ook maar buiten beschouwing laten.

avatar van Jasper
Ik hoor een Spinvis die 11 goede liedjes heeft gemaakt die ieder hun eigen kracht hebben en tezamen een geheel vormen dat er mag wezen.

Qua samples is het inderdaad misschien wat minder, maar ik denk dat dat juist de bedoeling is geweest bij deze plaat. Wel of geen samples, dat interesseert me ook niet zoveel, als de liedjes an sich maar goed zijn. En dat zijn ze, stuk voor stuk.

@stuf
en over welke fruityloops samples hebben we het dan? ik heb ze niet ontdekt. Maar zoals je al zei, hoor je blijkbaar iets anders