Harmonium - Si on Avait Besoin D´une Cinquieme Saison
Een album over seizoenen vind ik altijd wel wat interessants hebben. Geeft de maker een een herkenbare sfeer aan de seizoenen mee of geeft hij zijn compleet eigen draai hieraan.
Ik ben het wat betreft dit album met het laatste eens.
Don Cappuccino gaf mij dit album om te reviewen in het ''Ga dat album eens reviewen'' Topic. Ik kende het nog niet en ik was vooral benieuwd naar het vijfde seizoen dus ik dacht laat maar komen.
Ik vind de Franse taal zelf altijd wel mooi en hier pakt dit ook wel goed uit.
Vert
Ik had gehoord dat dit toch vooral folk was maar aan het fluit intro kun je gelijk al wel horen dat er wat symfonisch en progressief aanzit. Er klinkt een leuk folkachtige gitaar ritme begeleid met een rustige pompende bas. De stem is prachtig zo in het Frans, zeker een pluspunt. En het is zelfs bij vlagen catchy met de toetsen op de achtergrond. Die toetsen zijn geniaal! En zo op de helft komt het symfonische naar boven met de blaas instrumenten en de versnelde bas. Zeker een leuk nummer!
Dixie
Het begint al leuk met een erg folky ritme. Mooie rustig die gitaar met die pompende bas en die geniale piano. Echt een heerlijk nummer wat me lekker opbeurt. Weer is de Franse taal lekker op dit nummer. En het heeft soms wel wat weg van zo'n vrolijke mid-50's broadway musical. Zeer opbeurend nummer!
4.5*
Depuis L'automne
Nu komt er eens een lang nummer. Daar verwacht ik dus wel wat serieus van want die vorige 2 nummers lagen leuk in het gehoor maar was eigenlijk niet veel bijzonders.
Het begint met een mysterieus geluid maar al snel komt de zang en op de een of andere manier is de spanning er alweer volledig af. Zeer jammer

Het acoustische gitaarspel bevalt me wel weer zoals ook in de voorgaande nummers. De strijkers proberen er nog een spannend sfeertje aan toetevoegen maar voor mij is het al niet meer spannend. Gelukkig maakt de toegevoegde bas en piano veel goed en blijft het lekker folk. Dan komt er weer een stuk strijkers en een subtiele gitaarsolo begeleid door de rustgevende fluit. Dit is wel een sterk stuk. Het nummer word naar een toets-solo'tje wat harder en wat leuker. Een wat tegenvallend nummer voor zo'n 10 minuten. 3.5*
En Pleine Face
Weer eens een kort nummertje. Hopelijk spoelt dit een beetje de nasmaak van het vorige nummer weg.
Het begint weer lekker met die gitaar. En er word weer subtiel gezongen. Voor de rest een vrij rustige nummer met wat mooie symfonie in het nummer wat voor een mooie harmonie zorgt. Maar het blijft voor mij niet echt overtuigend al is die accordion solo tegen het eind wel leuk. 3.5*
Histoire Sans Paroles
Het langste nummer van dit album en het vijfde seizoen.
Het begint allemaal zeer rustig en harmonieus. Ik moet een beetje denken aan de natuur en prachtige omgevingen. Helaas word ik uit die droom geholpen want het begint hard te regenen

Zucht.
Het is zeer mooi met die fluit, de rustige gitaar, de strijkers het is mooi. Het wordt wat orchestraal. De strijkers zijn alleen te horen, er komt weer een subtiel piano deuntje bij. Er komt een acoustische gitaar bij. Het is allemaal zeer mooi maar het moet me toch nog echt pakken maar dat wil het nog steeds niet doen. De bas komt erbij het wordt wat harder en plots komt er wat vreemd toetsen door heen wat het toch nog freaky wordt. Niet freaky door kijhard te spelen nee gewoon door het verrassingsimpact dat het zo plots en apart veranderd. net over de helft van het nummer mag de piano weer zijn werk doen, er word rustig gezongen, de strijkers komen weer terug om je weer het zelfde rust gevoel te geven als in het begin van het nummer. Dan op zo'n 6 minuten van het eind komen er oceaan geluiden. Er komen meer instrumenten. Ik krijg echt een beeld van een strand waar de vogels rustig vliegen. een leeg strand waar alleen jij, de natuur, de vogels en de oceaan zijn. (Niet de Golf van Mexico dus

). De rust gaat nog door tot het eind. Nergens gaat het maar buiten de lijntjes en daar ben ik eigenlijk ook wel blij mee! Sterkste nummer van de plaat en dus 5*
Conclusie:
Sterk album. Zeer rustig, op momenten zeer tragisch en bij vlagen zeer vrolijk, perfecte weergave van de seizoenen! En als er ooite een vijfde seizoen zal komen zoe het dit vijfde seizoen moeten zijn.
Ik had me ook er op voorbereid om een korte review te schrijven, helaas is dat niet zo gelukt. bij de eerste luisterbeurt gaf ik dit album een 3. Ik vond het niet veel bijzonders. Bij de 2de luisterbeurt gaf ik het toch nog een 3.5 maar dat vind ik eigenlijk nog te laag dus ik geef een 4*